X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Mi to wytłumacz ono w ten sposób że w kartotekach jest zapisane ile osób mieszka w danym lokalu. I jeżeli wyszczególnione są dwie a nie ma ślubu to raczej wiadomo że jest to związek konkubencki. A żeby zostać chrzestnym musisz mieć zaświadczenie ze swojej parafii że się nadajesz. A zanim Ci takie zaświadczenie wydadzą to zerkaja do tej kartoteki. Ale tak jest u nas, może co parafia to inaczej, nie mam pojecia
    Akurat w tamtym przypadku chrzestną była studentka która mieszkała poza swoją parafią na studiach z narzeczonym, więc nie byli w tych kartotekach. A zaświadczenie miała z parafii rodzinnej.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • stresant Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama podziwiam za odwage.....ja bym nie dala rady :) ma nadzieje ze maz sie mna zajmie przed porodem i cala ogoli :)

no musze Wam wstawic zdjecia przed ciaza, zeby bylo widac roznice :) mialam nozki jak sarenka :)

w przyszlym tygodniu mam impreze z pracy i wybieralam co ubrac......o ile ubrania mam, o tyle butow nie mam....nie wsadze nogi do niczego jedynie do tych trampek a to jeszcze cisna......mi ta noga nie tylko na szerokosci ale nawet na dlugosc jakos urosla :)

• B_002 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Basiu Ujastek. Dzisiaj rozmawiałam z ordynatorem jak to wszystko wygląda. Wczoraj sobie porozmawiałam z poloznymi, no jest kilka elementów które nie są po mojemu. Ale już nie chce kombinować. Oni mają cała historię moja z dwóch pobytów w szpitalu i kilku odwiedzin na IP więc nawet jak przyjadę do porodu wklepia nazwisko i wiedza z czym mają do czynienia. mąż zna szpital i dla niego to też komfort.
    No i masz rację, jak już tam byłaś wcześniej to może lepiej już do końca postawić na jeden szpital. A Ujastek jest bardzo dobry, więc powinno być wszystko ok :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Akurat w tamtym przypadku chrzestną była studentka która mieszkała poza swoją parafią na studiach z narzeczonym, więc nie byli w tych kartotekach. A zaświadczenie miała z parafii rodzinnej.
    No, to im się udało :) ja liczę że kuzyn też jeszcze w kartotece jest u rodziców bo w sumie niedawno z tą dziewczyną zamieszkali :D

f1d9680377.png

Wysłany: 15 marca 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant ja w ogóle słyszałam że czasami po ciąży się okazuje że noga zostaje większą i buty są do wyrzucenia. Ja mam dużą kolekcje szpilek, nie wyobrażam sobie ze do żadnych się później nie mieszcze!

f1d9680377.png
  • india Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem kiedy mała ochrzcimy. Poki co nie mam kandydatow na chrzestnych.
    U mnie ślub cywilny nie byl przeszkoda wctrzynaniu do chrztu

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Malutka_mycha my tez nie mamy chrzestnego. O zostanie matka chrzestna poprosimy moja siostre, ale z chrzestnym mamy duzy problem
    do chrztu nie musi byc 2 chrzestnych lub tez nie musza byc roznych plci.. moga byc 2 matki lub 2 ojcow jesli w rodzinie nie ma innej mozliwosci a na sile nikogo z ulicy nie chcecie szukac.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • stresant Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak tak czytam co piszecie o ksiezach to sie mi wlos na glowie jezy....rozumie za kosciol ma pewne zasady ktorych sie ma trzymac ( chociaz nie zawsze to robi) ....ale kurcze jedna wiara a co kraj to obyczaj....

ja na chrzestnych mialam kuzyna z dziewczyna ( nie byli jeszcze pobrani wtedy, ale mieszkali juz razem) zadnych zaswiadczen spowiedzi i innych pierdol nie trzeba bylo.....byly chrzciny ze msza kazdy szedl do komunii....to jest chyba sprawa sumienia kazdego z osobna a nie rozliczania przez ksiedza i papierologi.... u nas z tym nie ma najmniejszego problemu......teraz biore corke kuzyna - 23 lata, miesza ze swoim chlopakiem w akademiku......i nikomu sie nie zamierzam tlumaczyc........

B_002, Tunia76, Lili90 lubią tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Za lokal na tyle osob to jednak trzeba zaplacic jak za male wesele, a robota samemu to uwijanie sie w pocie czola przez co na pewno juz po chwili mialabym wszystkiego dosc.
    Rozejrze sie za domkiem i mam nadzieje, ze nam to wypali bo chcialabym milo spedzic ten dzien, tez sobie odpoczac i cieszyc sie czasem z bliskimi zamiast podstawiac talerze pod nos :)
    ja robilam komunie w zeszlym roku z wynajeta sala dzialkowa i cateringiem.. NIGDY wiecej.
    tylko i wylacznie lokal.. ponadto komunie w maju sa w niedzielę a my chrzcic zamierzamy w sobotę bez tego całego cyrku z mszą. Tylko my i nasza najblizsza rodzina w kosciele potem obiad w knajpie z ciastem i kawa i do domciu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2019, 11:26

B_002, stresant, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• B_002 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Basia u Nas w naszym kościele na osiedlu zawsze jest od kilkudziesieciu lat w 2 niedzielę maja.. Zawsze. Więc można rezerwować.
    A no jeśli rzeczywiście jest zawsze w takim samym terminie co roku to można planować. Jakoś o tym nie pomyślałam.
    Ale jednak trochę słabo że komunię rezerwuje się o tyle wcześniej niż na przykład wesele :P
    Ja to chyba będę się musiała z bratem zgadać bo dzieci będą w tym samym wieku i w tej samej parafii to komunia wypadnie w tym samym dniu, przecież dwóch osobnych imprez nie zrobimy :P

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Stresant ja w ogóle słyszałam że czasami po ciąży się okazuje że noga zostaje większą i buty są do wyrzucenia. Ja mam dużą kolekcje szpilek, nie wyobrażam sobie ze do żadnych się później nie mieszcze!

mycha nie strasz....ja bym sie zaplakala na smierc ...mam tyle pieknych butow ....teraz na te impreze z pracy to o szpilkach nawet nie marzylam ,ale chcialam chociaz ladne lakierki ubrac albo baleriny ...no za chuj nie wsadzisz nogi.......do sukienki i zakietu raczej tampki nie pasuja......moze jeszcze cos kupie.......

ja ogolnie zawsze mialam problem kupic buty, bo mialam dluga noge i bardzo szczupla 39/40 ale waziutka....i kazde buty mi odstawaly z bokow a sandalow juz wogole nie szlo dobrac, bo paski nie trzymaly nogi......teraz to mam ze 41 juz.....

• Daffi Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    A no jeśli rzeczywiście jest zawsze w takim samym terminie co roku to można planować. Jakoś o tym nie pomyślałam.
    Ale jednak trochę słabo że komunię rezerwuje się o tyle wcześniej niż na przykład wesele :P
    Ja to chyba będę się musiała z bratem zgadać bo dzieci będą w tym samym wieku i w tej samej parafii to komunia wypadnie w tym samym dniu, przecież dwóch osobnych imprez nie zrobimy :P
    Basiu u nas tak bylo w zeszlym roku.. brata syn na dodatek moj chrzesniak urodzil sie w czerwcu 2009 i moja Julcia urodzila sie w grudniu 2009 a jej chrzestnym byl moj brat:P do tego moja mama mieszka w NL wiec nie moglismy zrobic 2 roznych komunii bo nie mialaby mozliwosci dwa razy zjechac do PL... a tez nikt nie chcial stawiac jej przed wyborem do ktorego wnuka ma przyjechac. wiec zrobilismy wspolna komunie wyszla nam na 50 osob lacznie kazda ze stron miala 25 osob. (male wesele) :P
    ja przepisalam Julke do kosciola brata bo mi raz ze ten kosciol bardziej sie podoba, dwa ksiadz w skzole uczy z tego kosciola no i wygodniej bylo nam na spotkania tam jezdzic.. a musialy dzieci chodzic do jednego kosciola.. oczywiscie musielismy otrzymac zgode na takie przeniesienie z naszej Parafii.. ale mielismy dobrze umotywowane to i nie robil ksiadz problemow.
    ja odetchnelam z ulga po tej komunii cieszylam sie ze juz po.. a chwile pozniej okazalo sie ze udalo sie zajsc w ciaze i znow mnie to czeka;p a przeleci ekspresowo. teraz tylko i wylacznie restauracja z obsluga..

B_002 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    mycha nie strasz....ja bym sie zaplakala na smierc ...mam tyle pieknych butow ....teraz na te impreze z pracy to o szpilkach nawet nie marzylam ,ale chcialam chociaz ladne lakierki ubrac albo baleriny ...no za chuj nie wsadzisz nogi.......do sukienki i zakietu raczej tampki nie pasuja......moze jeszcze cos kupie.......

ja ogolnie zawsze mialam problem kupic buty, bo mialam dluga noge i bardzo szczupla 39/40 ale waziutka....i kazde buty mi odstawaly z bokow a sandalow juz wogole nie szlo dobrac, bo paski nie trzymaly nogi......teraz to mam ze 41 juz.....
    potwierdzam :P ja przed ciaza z corka mialam rozmiar stopy 38-39 a po ciazy po dzis dzien 40 czasem zdarzy sie 41.
    mozna znalezc w necie informacje dlaczego tak sie dzieje.

b2ujp2.png

Wysłany: 15 marca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi a dlaczego nigdy więcej?

Stresant to w sumie jakby na szerokości Ci na stałe trochę zostało to może łatwiej BY ci było :)
    A z tymi ksiezmi to nawet nie co kraj a co parafia to inny obyczaj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2019, 11:35

stresant lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chrzciny będą pewnie koło września. Chcemy żeby było trochę chłodniej.
    U nas chrzczą w sobotę na mszy. Potem obiad, tort, kawa i tyle.

Rodzina/chrzestni muszą dojechać do nas, bo wszyscy są w odległości około 80km. Nie mam zamiaru robić imprezy nie wiadomo jakiej (chociaż obiad robimy w jednej z najlepszych restauracji u nas) i nie oczekuje prezentów.
    U nas chrzestnymi będą świadkowie ze ślubu. Czyli mój brat i siostra męża.

B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na fb kolejna wstawila ze urodzila.. 8 marca w 35+4 i zupelnie dobrze maluszek sie czuje i oddycha od poczatku sam <3

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:

Stresant to w sumie jakby na szerokości Ci na stałe trochę zostało to może łatwiej BY ci było :)
    dlatego ze nie mielismy nikogo kto by podawal dos tolu zbieral i mył naczynia.. to wszystko robilysmyz bratowa i moja mama pomogla.. tesciowa nawet dupy z krzesla nie podniosla.. ledwo rodzice ja poprosili zeby ze mszy wczesniej wyszla i pojechala z nimi odebrac catering i przygotowac juz na stolach wszystko zanim my wrocimy z kosciola...
    ja z reka na sercu nawet rosolu nie zjadlam.. dopiero jak sie uspokoilo pod wieczor mialam chwile dla siebie jak ten caly sajgon obiadowy na 50 ludzi sie uspokoil i byly tylko przystawki plus ciasto i tort. wtedy mozna bylo juz usiasc na chwile.. do tego taki upał był że ledwo człowiek funkcjonował.

b2ujp2.png

• stresant Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:

no no na szerokosc by troche "tluszczyku" moglo zostac ale nie tyle co teraz jest :)

a z parafiami to zalezy od pazernosci ksiedza :)

powiem Wam ze ciesze sie ze nie jestem w tym polskim kosciolowym cyrku ....obok naszej wsi jest miasto ma 47 000 mieszkancow do kosciola chodzi moze 500 - 700 osob......jest jeden kosciol w tym miescie do ktorego jeszcze 10 okolicznych wsi nalezy......tu kosciol jest strikte oddzielony od panstwa ......jest to instytucja jak firma placaca podatki i rozliczajaca sie z kazdego grosza..zadne krzyze i religie w szkolach....chodzi ten kto chce....95% spoleczenstwa to ateisci (tutaj akurt byl silny komunizm, ktory skutecznie wyplenil wiare w i tak slabym narodzie)

ja jestm osoba wierzaca, nie zasne wieczorem jak pacierza nie odmowie...daje mi to ogromna sile.....ale kosciol w Polsce mnie od siebie odradza......

• Daffi Autorytet

Wysłany: 15 marca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    U nas chrzciny będą pewnie koło września. Chcemy żeby było trochę chłodniej.
    U nas chrzczą w sobotę na mszy. Potem obiad, tort, kawa i tyle.

Rodzina/chrzestni muszą dojechać do nas, bo wszyscy są w odległości około 80km. Nie mam zamiaru robić imprezy nie wiadomo jakiej (chociaż obiad robimy w jednej z najlepszych restauracji u nas) i nie oczekuje prezentów.
    U nas chrzestnymi będą świadkowie ze ślubu. Czyli mój brat i siostra męża.
    u mnie chrzestnymi bedzie drugi brat on ma jedyne 50km do nas.. ale chrzestna bedzie siostra M ktora do PL ma 600km i mam nadzieje ze z tego wzgledu uda nam sie z ksiedzem dogadac na sobotę bo oni w niedziele musza wracac do domu bo w poniedzialek do pracy.
    a swiadkowie sluby chrzestnymi są do Julki:p
    u nas sie fajnie zlozylo bo ja mam 2 braci a M ma 2 siostry.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2019, 11:46

Paula 90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    u mnie chrzestnymi bedzie drugi brat on ma jedyne 50km do nas.. ale chrzestna bedzie siostra M ktora do PL ma 600km i mam nadzieje ze z tego wzgledu uda nam sie z ksiedzem dogadac na sobotę bo oni w niedziele musza wracac do domu bo w poniedzialek do pracy.
    a swiadkowie sluby chrzestnymi są do Julki:p
    u nas sie fajnie zlozylo bo ja mam 2 braci a M ma 2 siostry.
    Ja mam brata i siostrę a mąż dwie siostry. Więc jeszcze na jedno dziecko nam starczy 😂

malutka_mycha, martusiawp lubią tę wiadomość

‹‹ 2301 2302 2303 2304 2305 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ