Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
B_002 wrote:Ja już wracam do domu po USG.
Niby wszystko w porządku jeśli chodzi o kwestie zdrowotne, ale jednak się trochę zdenerwowałam, bo mała jest o 3 tygodnie mniejsza niż wynika z terminu.
Wizytę u swojej gin mam dopiero w czwartek i nie wiem co robić, chciałabym to jednak z kimś skonsultować wcześniej.
Łożysko II stopnia ale już zaczynają być jakieś zwapnienia.
Ta lekarka dzisiejsza to jakaś taka dziwna była, próbowała mi cały czas wmówić że mam termin na 13.03 wg OM, i nie docierało do niej że mi się owulacja przesunęła o 3 tygodnie i wiem kiedy zaszłam w ciążę. Trudno się z nią rozmawiało.
Mała jest główką w dół i ta główka jest już bardzo nisko. Głowka o tydzień mniejsza a brzuch o 3 tygodnie od tego terminu z karty ciąży. Waga małej 2340g, to mało.
Ale mama mnie pociesza że ja się urodziłam w terminie (około 38tc) i ważyłam 2400g. Może to genetyczne.
Skoro Ty jesteś taka drobinka to i Zosia szczuplutka. Wszystko będzie dobrze. Już niedługo będziecie się tulić ❤B_002 lubi tę wiadomość
-
Mi usg robily dwie panie z certyfikatem, jedna w szpitalu zmierzyla malego na prawie 2 kg a druga na niespelna 1700 g i to tydzien pozniej. Moja ginekolog z certyfikatem do zwyklego usg wymierzyla malego na 2,2 kg. Na pewno warto isc do kogos dobrego, by moec punkt odniesienia, ale na koncowce ciazy najwazniejsze sa przeplywy, stan lozyska i ktg, by wiedziec czy ciaze rozwiazac wczesniej. Na samej koncowce ja bym skupila sie przede wszystkim na tym.
-
Nowakowa92 wrote:No wlasnie ja tylko slyszalam ze Matka Polka to rzeźnia, kazda jedna znajoma która tam leżała źle to wspomina. To że moja gina tam pracuje do niczego mnie WGL nie przekonuje żeby tam jechać, chyba tylko bym tam poszła jakbym wiedziała ze mały ma jakąś wade bo dla maluszkow to sprzęt maja super.
Ja Madurowicza nie byłam zwiedzać ale rozmawialam z kilkoma dziewczynami które tam rodzily - kazda sobie chwalila a i podobno jest jakaś super pani od porad laktacyjnych, ktora chetnie pomaga też po wyjsciu ze szpitala
jestRenata Stefańska! prowadzi tez szkołę rodzenia- korzystałam z jej usług
przesympatyczna kobieta!Fasolka77
-
nick nieaktualnyB_002 wrote:No tak mnie wszyscy uspokajają, w rodzinie ze strony mamy same małe dzieci się rodziły. Mój brat też 2500g ważył.
Nie mówiła nic o przepływach ale mam takie zdanie w opisie "obraz głównych naczyń prawidłowy", może to to.
Ja się tam zestresowałam i nawet już o nic nie pytałam tylko słuchałam co ona mówi i próbowałam ją przekonać że mi lekarze termin określili wg USG a nie wg OM.
Pomiary robiła 3 razy bo nie chciało jej się wierzyć że tak mało wychodzi.
Wyszło dziś 34+2, a ja mam ten termin z 7tc w karcie ciąży na 3.04, czyli 37+2 dzisiaj (drugi mój suwaczek). Już się tego będę trzymać, nie tego że dziś skończony 38tc, bo aż mnie to przeraża wtedy że taka by była różnica, a ten drugi najbardziej pasuje do daty mojej owulacji, a wiem kiedy była.
No nic, muszę się uspokoić, może Zosia rzeczywiście będzie taka mała ale najważniejsze że ogólnie jest zdrowa.
Wszystkie narządy w porządku, ilość płynu owodniowego w normie.
Zastanawiam się czy iść na jeszcze jakieś jedno USG prywatnie w poniedziałek o ile uda mi się gdzieś znaleźć termin. -
Basia jak mi mierzyl malego w poniedzialek to kosc udowa byla na 23 centylu......przestraszylam sie ze tak malo i kazalam mierzyc jeszcze raz...i drugi pomiar mu wyszedl ze kosc jest na 40 centylu.....wiec nie wiem o co chodzi z tymi pomiarami ...mierza jak chca......
mysle ze teraz juz dla Ciebie jest bezpieczny czas......mala moze urodzic sie w kazdej chwili i nic jej nie bedzie.....a czy bedzie miec 2400 czy 2700 czy 3 kilo to jest obojetne, przeciez blad pomiaru moze wynosic nawet 1 kilo......drobniejsze dziecko lepiej sie rodziB_002 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nowakowa92 wrote:Doradzała co ze sobą zabrać a co sobie odpuścić? Bo może cos okaże sie nie potrzebne w mojej torbie 😎
jesli chodzi o laktację to mówiła, żeby nie kupować laktatora przed porodem. Polecała natomiast wkładki laktacyjne- te żeloweFasolka77
-
a ja sie oczywiscie nie moglam powstrzymac.. weszlam tylko Julce czapke kupic.. a wyszłam z :
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6c0795594305.jpg
tu kaftanik z spiochami
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f485fcd391a3.jpg
i tu taki komplecik kaftanik, body, spiochy i czapeczka
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3d204a191d30.jpgKarmelllka90, DorotaAnna, Fasolka77, mysla.nieskalana, Kasionek, stresant, Tunia76, Franka2104, martusiawp, Kasiulka90 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPoznajcie Cukiereczka Wiewióreczki:
A tu wiadomość od Wiewióreczki:
Przedstawiam Wam Szymonka, ur. 14.03.2019, 36+5, 3100 g, 53 cm przez trudne CC, a potem problemy z oddychaniem - od dziś jesteśmy razem
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cabb46f122c3.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2019, 20:37
Daffi, Lili90, B_002, stresant, mysla.nieskalana, Fasolka77, Tunia76, Wiewióreczka, Franka2104, Misiabella, martusiawp, estrella, AniaKJ, espoir, Kasiulka90, MamaAga85, Martusiazabka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarmelllka90 wrote:Moja koleżanka że studiów urodziła 12 synka jest śliczny!! Ważyl 3430g in54 cm napisała mi że topi się w 56 cm
może powinnam kupić coś na 50 cm w razie W
Drużyna piłkarska
-
Karmelllka90 wrote:Moja koleżanka że studiów urodziła 12 synka jest śliczny!! Ważyl 3430g in54 cm napisała mi że topi się w 56 cm
może powinnam kupić coś na 50 cm w razie W
-
Karmelka zapytam ciebie bo już masz trochę w tym doświadczenie.
Jak myślisz, czy warto by było pojechać po prostu na IP do Żeromskiego w poniedziałek z rana? Czy oni by mi zrobili USG, KTG tak od ręki czy raczej nie ma na co liczyć?
Na KTG jestem umówiona dopiero na 27.03, a jednak może teraz warto sprawdzić wcześniej.
Ja ogólnie w Krakowie mało się orientuję w lekarzach, w żadnym szpitalu nigdy nie byłam. Mieszkam tu dopiero 2,5 roku. Trochę tak błądzę w ciemnościach jak mam gdzieś szukać gdzie się robi jakie badania. Najczęściej korzystam ze znanylekarz.pl jak już potrzebuję i szukam po opiniach.
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyB_002 wrote:Karmelka zapytam ciebie bo już masz trochę w tym doświadczenie.
Jak myślisz, czy warto by było pojechać po prostu na IP do Żeromskiego w poniedziałek z rana? Czy oni by mi zrobili USG, KTG tak od ręki czy raczej nie ma na co liczyć?
Na KTG jestem umówiona dopiero na 27.03, a jednak może teraz warto sprawdzić wcześniej.
Ja ogólnie w Krakowie mało się orientuję w lekarzach, w żadnym szpitalu nigdy nie byłam. Mieszkam tu dopiero 2,5 roku. Trochę tak błądzę w ciemnościach jak mam gdzieś szukać gdzie się robi jakie badania. Najczęściej korzystam ze znanylekarz.pl jak już potrzebuję i szukam po opiniach.
Na żeromskim byłam dwa razy i nie byłam zadowolona ani razu z IP. Bo tam nie funkcjonuje taka typowa IP jak na Ujastku czy Koperniku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2019, 20:41
-
B_002 wrote:Karmelka zapytam ciebie bo już masz trochę w tym doświadczenie.
Basia wetnę się.... jedź nawet jutro na IP
Fasolka77
-
nick nieaktualny