X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam poczekać z kupowaniem do stycznia... ale już mnie korci żeby kupować. Tez mam zrobiona listę co trzeba kupić :) ale na razie się trzymam tzn. Mąż mnie powstrzymuje xd ale jak już będę znała płeć to chyba nie dam rady

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziewczyny co sie ze mną dzieje? Popłakałam sie bo wpadłam w panikę ze nie wiem ile czego powinnam kupić dla mojego dziecka. Ze czegoś nie kupie, ze na pewno zapomne! Ze kupie za małe albo za duze i moje maleństwo bedzie jak obdartus ze matka nie potrafi sie nim zając. I siedzę i wyje. Wiedziałam czego potrzebuje do pielęgnacji oglądałam filmiki wszystko zapomniałam !

kochana, spokojnie. zrób sobie listę. poza tym bardzo dużo czasu masz przed sobą :)
    a daję sobie rękę uciąć, że o niczym nie zapomnisz, a raczej nakupujesz za dużo ;) ja kupiłam wiele rzeczy niepotrzebnych i teraz już jestem mądrzejsza hehe.

Ja na szczęście nie mam skoków nastroju. i mam nadzieję, że tak zostanie.
    Za to czuję się okropnie brzydka :O cera jest ok, żadnych wyprysków itp., ale jakoś tak patrząc w lustro bardzo, bardzo się sobie nie podobam. włosy się nie układają... zupełna przeciwność, niż w pierwszej ciąży.

siedzę w pracy i martwię się o Synusia. poszedł jakiś taki bez apetytu i humoru do przedszkola. obawiam się jakiejś kolejnej choroby :(

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Czytałam że można stosować maść cynkową bo ona działa tylko na skórze i nie wnika.
    Poza tym poszukaj informacji o zabiegach u kosmetyczki bo ja gdzieś czytałam że nie wolno w ciąży ich stosować. A najlepiej w gabinecie powiadomić o ciąży, chyba powinny wiedzieć co wolno a co nie.

Co do bólów w głowy to w ciąży mam mniejsze, dawniej miewałam kilkudniowe migreny, teraz spokój. Jak boli jakiś czas to przeczekuje, a jak już cały dzień to biorę apap. Paracetamol chyba jest najbezpieczniej na ból głowy w ciąży, oczywiście nie przesadzając z ilością.
    Tak, tak wiem. Ja chcę iść na zwykłe manualne oczyszczanie bo to na takie wredota jakie mam jest najskuteczniejsze. A dodatkowo jeszcze poinformuję :)

f1d9680377.png

Wysłany: 1 października 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie płacze ale też mam dni że jestem przerazona że nic nie wiem nie wiem co kupić, nie wiem jak w tych pierwszych dniach się nim opiekować. Dramat :(

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce sobie tez zakupy rozplanować wcześniej. Wiecie kupienie na raz 4 sztuk ręczników po 129 zł dwa zestawy pościeli po 269 zł to jednak robi sie niezła sumka. A podobaja mi sie tylko drogie rzeczy :/ i nie ze specjalnie jak urządzaliśmy mieszkanie miałam ten sam problem ze tylko drogie mi sie podoba... w sensie pierw wybieram potem patrze na cenę a ona ohooooho i nie potrafie odpuścić. Jestem ciezka w tym temacie.

Dziewczyny lepiej kupić poszewki na pościel czy juz pościel gotowa z wypełnieniem?

• B_002 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Ja jeszcze nie myślę o wyprawkach ani kupnie czegokolwiek. Czekam do 8 m-ca. W dobie internetu nawet jeśli przyjdzie mi zamawiać rzeczy z łóżka, to żaden problem, przynajmniej nie będę się nudzić :)
    B002, chwal się gdzie dokładnie byłaś? Uwielbiam Hiszpanię :)
    Ja też jeszcze na razie nie planuję nic kupować, może wynika to z tego że nie mam czasu się nad tym wszystkim zastanawiać. Jak pójdę na L4 to się tym zajmę pewnie, ale to dopiero od grudnia.
    A byłam na Costa Brava, zwiedzałam Barcelonę I okoliczne średniowieczne miasteczka. Leżałam dużo na plaży i kąpałam się w morzu, chociaż już woda chłodna :)
    Ogólnie ciepło było i powrót był dla mnie szokiem jeśli chodzi o temperatury.

Wiewióreczka, malutka_mycha lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka dokładnie ja mam tak samo.. Nie chcę potem w ciągu miesiąca wdać 10 tysięcy, więc pomału dokupuję, a że sprawia mi to mega przyjemność to nawet bardzo chętnie to robię :) Ja kupiłam pościel gotowa z wypełnieniem w rozmiarze dla średniaka, muszę kupić jeszcze jedną. Na koniec czyli gdzieś luty zostawiam sobie wózek bo gwarancja by mi leciała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2018, 13:05

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Karmelllka dokładnie ja mam tak samo.. Nie chcę potem w ciągu miesiąca wdać 10 tysięcy, więc pomału dokupuję, a że sprawia mi to mega przyjemność to nawet bardzo chętnie to robię :) Ja kupiłam pościel gotowa z wypełnieniem w rozmiarze dla średniaka, muszę kupić jeszcze jedną.
    Valetta mozesz pokazać zdjęcie i podać wymiar? Ja chce kupić dwie jedna która bedzie odpowiednia do łóżeczka 120x60 i druga która bedzie i do łóżeczka i do kosza Mojżesza i do wózka ale nie ze na noc bo na nic chce spiworki

• valetta94 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://amumu.pl/produkt/komplet-dla-maluszka-teczowe-jednorozce/
    Taki komplecik jużdo mnie przyszedł. Poduszka 50x40 i kołderka 75x100. Na noc też chcę śpiworki, więc tylko 2 takie komplety będę kupować.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B002, Costa Brava i Barcelona to moje rewiry, byłam tam rok temu i dwa lata temu. W tym roku miałam lecieć do Malagi, ponoć jeszcze piękniej, ale dentysta poparzył mnie chlorem i zrobił duże kuku, więc nie było jak.

Dziewczyny, ja wiem, że to kupowanie i wybieranie rzeczy dla Maleństwa jest przecudne i bardzo praktyczne, bo później nie trzeba wywalać ogromnej sumy naraz. Ale zwyczajnie się boję :( Nie żeby jakieś zabobony, ale boję się, że gdyby coś, to później serce mi pęknie patrząc na te rzeczy...
    Wczoraj głupia weszłam na wątek lutówek 2019, myślałam, że pooglądam ich brzuszki, a tam jedna pisze, że jej szwagierka pojechała właśnie do szpitala dwa tygodnie przed terminem ze skurczami na poród i 4 godziny później urodziła martwe dziecko...udusiło się chyba pępowiną, nie wiedzą do końca.... Jezu... Mi strach będzie towarzyszył dopóki nie urodzę.

B_002 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Przez te hormony wariuje! Wczoraj mąż powiedział coś do mnie podniesionym tonem (nic takiego). Kilka godzin później córka odezwała się do mnie jak do koleżanki zamiast jak do mamy... Boże dziewczyny zaczęłam ryczeć, tak że aaż się zanosiłam, z każdym pocieszeniem było gorzej i gorzej! Jechałam autem i wyłam a mąż z córką nie wiedzieli jak mnie uspokoić. Po 20 min się uspokoiłam i cholera zaczęłam się śmiać, bo nie mogłam uwierzyć, że tak płakałam przez takie pierdoły...
    Błagam powiedzcie, że nie jestem sama... Też macie takie napady płaczu?
    Ja się wzruszam ostatnio przy większości filmów i tez sobie płacze. I do tego jakas nerwowa sie robie

202312226851.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie kupuję dla takiego maleństwa ani poduszki, ani kołderki. Boję się. Kupię śpiworek, wtedy dziecko jest bezpieczniejsze. A taki maluch poduszki nie potrzebuje.

Polecam u mamyginekolog artykuł: https://mamaginekolog.pl/zmniejszyc-ryzyko-smierci-lozeczkowej/

Natalia-tosia lubi tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, uważam tak jak Sana. U nas córka dopiero od 2 tyg śpi pod kołderka, generalnie jeszcze bym ja przetrzymała w śpiworku, ale w nocy bardzo się kręci i przez to, ze śpiworek jej ruchy krępował to się wybudzala. Latem w ogóle nie spała pod niczym, ewentualnie pieluszka bambusowa ja przykrywalam, a do 6mz tylko śpiworki. Ja zaopatrywalam się w smyku, nie są drogie, a jakościowo ok, nie pocila się w nich.

Natalia-tosia, Sana lubią tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie uznaje kołderki ani poduszki. Myślę, że to jest dobre dla starszych dzieciaków, ale dla noworodka to niebezpieczne.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    B002, Costa Brava i Barcelona to moje rewiry, byłam tam rok temu i dwa lata temu. W tym roku miałam lecieć do Malagi, ponoć jeszcze piękniej, ale dentysta poparzył mnie chlorem i zrobił duże kuku, więc nie było jak.

Dziewczyny, ja wiem, że to kupowanie i wybieranie rzeczy dla Maleństwa jest przecudne i bardzo praktyczne, bo później nie trzeba wywalać ogromnej sumy naraz. Ale zwyczajnie się boję :( Nie żeby jakieś zabobony, ale boję się, że gdyby coś, to później serce mi pęknie patrząc na te rzeczy...
    Wczoraj głupia weszłam na wątek lutówek 2019, myślałam, że pooglądam ich brzuszki, a tam jedna pisze, że jej szwagierka pojechała właśnie do szpitala dwa tygodnie przed terminem ze skurczami na poród i 4 godziny później urodziła martwe dziecko...udusiło się chyba pępowiną, nie wiedzą do końca.... Jezu... Mi strach będzie towarzyszył dopóki nie urodzę.
    Kochana nie chodź po innych forach! Jak u nas pojawiają się smutne wieści to się robi wystarczająco stresująco.
    Musimy sobie ograniczać jeśli to wszystko tak na nas wpływa. Ja już nic nie czytam oprócz tego naszego forum, wolę się nie natknąć na nic takiego.
    Jestem przez to spokojniejsza i szczęśliwsza.
    Myśl pozytywnie, ciesz się swoją ciążą i nie zakładaj że coś może się stać :)

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie byłam przekonana do śpiworków, ale przeczytałam ten artykuł i aż mam ciarki. A ile takich spiworkow do spania kupujecie? Chyba przynajmniej z dwa co? Do łóżeczka. A do wózka? Też kupujecie śpiworek?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2018, 13:45

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️

Wysłany: 1 października 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chcę sobie zakupy rozłożyć, więcej rzeczy przemyce że nawet mąż się nie zorientuje :D

Ale na początek jakąś listę muszę sobie zrobić :)

f1d9680377.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B002, masz całkowitą rację. Nie będę już podglądać innych wątków, dzięki za reprymendę :):)
    Sana, świetny artykuł. Człowiek chce jak najlepiej, a nie zdaje sobie sprawy, że np. takie ochraniacze na szczebelki mogą być groźne. Zapisałam go sobie i przeczytam jeszcze raz za kila miesięcy dla przypomnienia :)

B_002, Sana lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chcę aby dzidzia spała pod śpiworkiem i już nawet mam jeden z HM z wyprzedaży, ale kołderka też się na pewno przyda np. do wózka a to jest kołderko-kocyk z wypełnieniem już, nie jakaś puchowa kołdra :)

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Nie byłam przekonana do śpiworków, ale przeczytałam ten artykuł i aż mam ciarki. A ile takich spiworkow do spania kupujecie? Chyba przynajmniej z dwa co? Do łóżeczka. A do wózka? Też kupujecie śpiworek?
    Do łóżeczka na początek kupuję minimum 3 i zwracam uwagę by był rozpinany na całej ddługości, ułatwia to przewijanie w nocy:-)
    Do wózka są specjalne śpiworki, ale biorąc pod uwagę, że nasze dzieci będą w gondoli jeździły w ciepłym sezonie, to mam nadzieję, że wystarczy kombinezon i kocyk :-)

DorotaAnna lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
‹‹ 275 276 277 278 279 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ