X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do badania słuchu, to nam na tym pierwszym w szpitalu wyszła kontrola w obu uszkach! A jak się "pochwaliłam", że miałam świnkę w 7tc, to zostałam odrobinę nastraszona i skierowana do szpitala na dalsze badania. Ale szczerze mówiąc nie dałam się zestresować, bo już w brzuchu czułam, że dziecko reaguje na dźwięki, po urodzeniu również nie trudno było to dostrzec. Drugie badanie słuchu dzień później oczywiście wyszło ok...

Podobna sytuacja w szpitalu - karmić na żądanie, nie rzadziej niż co 3 godziny. Wybudzać koniecznie! A ja sobie myślałam - po co mam dziecko wybudzać, skoro grzecznie śpi, neurony mu się tworzą, a jak chce jeść, to je pięknie i się najada. W pierwszej dobie karmiłam co 7-6-5 godzin, w drugiej co 4, w trzeciej już nawet co 2 godziny sam wołał. I co? Przybiera super prawidłowo! Jednak intuicja matki jest niezastąpiona! ❤ Dobrze zrobiłam, że nie słuchałam na ślepo lekarzy i pielęgniarek, bo pewnie skończyłoby się dokarmianiem mm.

AniaKJ lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka fajnie się czyta takie pozytywne opisy :) cieszę się że tak super sobie radzicie😘

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syska2202 wrote:
    Karmelka i wszystko przez te lody 😂 jakbym mieszkała bliżej to bym ci przywiozła ❣️
    ❤️

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anete wrote:
    Stresant u mnie mleczko w lewym cycku też ruszyło na nowo i nabiera fest. To był chyba kryzys 14 dnia i faktycznie trwał 48h tak jak pisała Hafija 😊
    Wow! Fajnie, że o tym piszecie, bo nie słyszałam o tej zasadzie 😱 Muszę pamiętać. Dzięki! 😊

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    byłam po wyniki morfo... hemoglobina dalej słabo.... przy okazji lekarz zbadał Bunia, wszystko ok ... dał skierowanie na morfologie i zelazo... hmmmm a mówił o bilirubinie.... zelazo ja badalam... czy w morfologii sa wyniki bilirubiny czy to osobne badanie????

pytałam czy mozna jechac na majówke 350 km... odradził, ze Bunio za mały....połozna mówi, zeby jechac.... co byscie zrobiły? jedziecie gdzies dalej z 2-tyg dziecmi?
    Ja też bym nie pojechala

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Kasiulka fajnie się czyta takie pozytywne opisy :) cieszę się że tak super sobie radzicie😘
    Ten opis dot. intuicji to głównie skierowany do Ciebie, bo Tobie intuicja matczyna podpowiada, że będzie dobrze i musisz być spokojna, więc na pewno tak będzie! ❤❤❤😘

malutka_mycha lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Karmelka jeszcze nie wiadomo, miała przytkane. Dzisiaj miała znowu sprawdzane ale jeszcze nie pytałam bo walczę z laktatorem. W ostatniej chwili chyba zaczęłam odciągac, piersi już jak kamienie miałam.
    Daj znać. Oby wszystko było dobrze.
    Jak masz takie kamienie masuj przy odciaganiu od góry w stronę sutka kawałek po kawałku

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syska2202 wrote:
    Ja pojadę może na majówkę , na porodówkę 😂😂😂
    Jak tak, to ja też ! 😎😋

Syska2202, martusiawp lubią tę wiadomość

• Anete Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka karmienie może boleć tylko przy pierwszym zassaniu, później już nie powinno. Może Klemek źle chwyta brodawkę? Na poranione sutki polecam kompresy multi mam i muszle z medeli ( odsuwają sutki od stanika i mogą się swobodnie wietrzyć i goić). Co do tego wierzgania i odpychania od cycka to mój robi tak samo. Macha rękami, nogami, głową na wszystkie strony, szczypie mnie za cycka. No cudak 😂 ja 5 dni po porodzie byłam zupełnie płaska, wchodzę w swoje spodnie sprzed ciąży na luzie. Trzeba mamie dziękować za geny ❤️

AniaKJ, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

atdcj48aq9519a2w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    A co do badania słuchu, to nam na tym pierwszym w szpitalu wyszła kontrola w obu uszkach! A jak się "pochwaliłam", że miałam świnkę w 7tc, to zostałam odrobinę nastraszona i skierowana do szpitala na dalsze badania. Ale szczerze mówiąc nie dałam się zestresować, bo już w brzuchu czułam, że dziecko reaguje na dźwięki, po urodzeniu również nie trudno było to dostrzec. Drugie badanie słuchu dzień później oczywiście wyszło ok...

Podobna sytuacja w szpitalu - karmić na żądanie, nie rzadziej niż co 3 godziny. Wybudzać koniecznie! A ja sobie myślałam - po co mam dziecko wybudzać, skoro grzecznie śpi, neurony mu się tworzą, a jak chce jeść, to je pięknie i się najada. W pierwszej dobie karmiłam co 7-6-5 godzin, w drugiej co 4, w trzeciej już nawet co 2 godziny sam wołał. I co? Przybiera super prawidłowo! Jednak intuicja matki jest niezastąpiona! ❤ Dobrze zrobiłam, że nie słuchałam na ślepo lekarzy i pielęgniarek, bo pewnie skończyłoby się dokarmianiem mm.
    Kasiu jeśli on się tak denerwuje przy zasysaniu a ciebie boli to ja bym na twoim miejscu sprawdziła wedzidelko. Ale musi to być osoba znająca się na tym. Moja położna mówiła że super, pierwsza CDL też nie zwróciła uwagi a druga CDL rozpoznała, nawet laryngolog jak zobaczył to mówi nie jest źle a jak włożył palec i patyczek to faktycznie było duże

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Wczoraj i u nas wieczorem coś się zadziało myśleliśmy z mężem że i nas te cholerne kolki dopadly od 21 do 23 strasznie płakała, pomogło noszenie na ręce brzuszkiem w dół a przed 23 dałam Espumisan 6 kropli i spala na mnie do 3 ... Więc ja się wysoalam średnio ym bardziej że o 5:45 już się szykowałam
    Dzisiaj pediatra powiedziała żebym podawała jej Espumisan tak 6 kropelek 3x dziennie bo jak byłam u niej o 8 to już brzuszek dokuczał
    Ja dzisiaj nie nadążam z forum...

Karmelka a ten Espumisan masz dawać tak zapobiegawczo czy jak się coś dzieje?
    Mi wczoraj mała tak już płakała że dałam jej 6 kropli i się uspokoiła i poszła spać, pięknie spała całe popołudnie z przerwami na karmienie. Na noc po 6 godzinach dałam jej ponownie 6 kropli zapobiegawczo żeby w nocy ból brzuszka nie wrócił.
    Dziś jej nie planowałam podawać, ale jak się obudziła o 10:30 tak do 13:30 nie spała bo co jakiś czas męczyły ją gazy i płakała więc dałam jej znowu te 6 kropli i śpi.
    Co ci powiedziała pediatra? Można to tak często stosować?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 15:27

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    pytałam czy mozna jechac na majówke 350 km... odradził, ze Bunio za mały....połozna mówi, zeby jechac.... co byscie zrobiły? jedziecie gdzies dalej z 2-tyg dziecmi?
    Ja się przez pierwszy miesiąc nigdzie nie ruszałam za miasto z dzieckiem. Dopiero teraz 1 maja jedziemy ale mamy tylko 45min drogi, bo to 80km autostradą.
    W dalszą trasę 180km jedziemy za 2 tygodnie i też trzeba będzie zrobić postój w połowie bo 3 godziny bez wyjmowania dziecka z fotelika to raczej niezdrowo.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka no właśnie też wyczytałam, Że dobrze przybiera ale tak czy inaczej nie osiągnie masy urodzeniowej do 14 dnia...dziś 11 doba a Miso ma na minusie 250g...

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane nawet nie nadrobię coscie naskrobaly.u nas intensywne dni. Jeszcze odwiedziny. Kółko w miarę opanowane dzięki espunisanowi. Daje wlqlasnie 3 razy dziennie.
    Ale młody prawie nie śpi. Nie płacze ale chce się bawić. Noszony być na rękach i świat oglądać więc jak tylko mam chwilę bez niego to sprzątanie gotowanie. Też nie da posiedzieć na ławce w parku z książką czy tel bo musi być cholernik bujany.
    Malutka Mycha ❤️
    Czy ktoś jeszcze urodził???

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja dzisiaj nie nadążam z forum...

Karmelka a ten Espumisan masz dawać tak zapobiegawczo czy jak się coś dzieje?
    Mi wczoraj mała tak już płakała że dałam jej 6 kropli i się uspokoiła i poszła spać, pięknie spała całe popołudnie z przerwami na karmienie. Na noc po 6 godzinach dałam jej ponownie 6 kropli zapobiegawczo żeby w nocy ból brzuszka nie wrócił.
    Dziś jej nie planowałam podawać, ale jak się obudziła o 10:30 tak do 13:30 nie spała bo co jakiś czas męczyły ją gazy i płakała więc dałam jej znowu te 6 kropli i śpi.
    Co ci powiedziała pediatra? Można to tak często stosować?
    Też dałam wczoraj 6 kropli i spala pięknie. Powiedziałam to pediatrze i w zaleceniach mam zapobiegawczo właśnie 3x po 5 kropli ale daje 6 kropli dałam o 9 i teraz o 15, ona mi zje i spi, zobaczymy wieczorem o 21 dostanie kolejne 6 kropli i zobacze jak z tym wieczornym atakiem. Powiedziała że to jej nie zaszkodzi a jedynie pomoże

B_002 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Karmelka no właśnie też wyczytałam, Że dobrze przybiera ale tak czy inaczej nie osiągnie masy urodzeniowej do 14 dnia...dziś 11 doba a Miso ma na minusie 250g...
    Ale dlatego że początek miał trudny teraz jesteście na dobrej drodze i oby tak dalej

MamaAga85 lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziewczyny dzisiaj kupa mnie pokonała. Dziecko brudne od psitki po włosy musiałam ją włożyć do umywalki i myć. A ona mi jeszcze w tej umywalce zasnęła. Moja bluzka moje ręce w kupie...
    My też przedwczoraj myliśmy dziecko w umywalce. Kupa aż na plecy wyszła i wszystkie fałdki trudno byłoby też powycierać.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Też dałam wczoraj 6 kropli i spala pięknie. Powiedziałam to pediatrze i w zaleceniach mam zapobiegawczo właśnie 3x po 5 kropli ale daje 6 kropli dałam o 9 i teraz o 15, ona mi zje i spi, zobaczymy wieczorem o 21 dostanie kolejne 6 kropli i zobacze jak z tym wieczornym atakiem. Powiedziała że to jej nie zaszkodzi a jedynie pomoże
    To dawaj znać jak efekty.
    U nas dziś w nocy trochę miała problem z brzuszkiem mimo tego Espumisanu o 23. Między 3 a 4 nie mogła spać, zasnęła w końcu za brzuchu u taty.
    Zdarzają się nam ostatnio takie wzdęcia, mała podkurcza i prostuje nogi i płacze. Dzieje się to nagle i też nagle przestaje, ale często pomaga noszenie jej na ręce brzuchem do dołu i masaż brzuszka. W ostateczności daję ten Espumisan ale boję się dawać profilaktycznie.
    Z tego enzymu laktaza (Delicol) zrezygnowałam bo tak samo było jak brała jak i bez niego, czyli to nie o trawienie laktozy chodzi w naszym przypadku.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza Zosia dziś już kończy 4 tygodnie! Ale to zleciało!
    Była u nas ostatni raz położna, zważyła ją i mamy już 3690g (wagą urodzeniowa 2580g). Szybko rośnie nasze maleństwo :)
    Będą niedługo ręce boleć od noszenia. Moje plecy już się chyba przyzwyczaiły bo mniej bolą niż na początku. Przyjmuję też wygodniejsze pozycje do karmienia i często się karminy w tej pozycji naturalnej, że ona na mnie leży na brzuszku, bo za duży strumień mleka był i się krztusiła, teraz od razu lepiej.
    Czasem tak mam że jak ją karmię i już się skończy mleko w piersi (albo jest już mało) to mnie boli brodawka, tak mnie jakby szczypie. Jak jest pełno to nie boli. Nie wiem czy to prawidłowe.
    Zapytam może tej koleżanki która jest położną. Czy CDL są też za darmo czy tylko odpłatnie?

xKlaudiax, Kasiulka90, martusiawp lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propo kolek ostatnio mały płakał o nie bardzo wiedzieliśmy o co mu chodzi, mąż go nosi na rękach i mówi „ja myślę, że Ty masz laktację” xD chodziło mu o kołki oczywiście

B_002, Wiewióreczka, Kasiulka90, martusiawp lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
‹‹ 2980 2981 2982 2983 2984 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ