X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    mój wypluwa smoczek :(
    Moja też wypluwała. Może znajdź inny. Ja miałam wcześniej Chicco ale był zbyt twardy, kupiłam Lovi (bo taką mam też butelkę w razie czego) i po jakimś czasie udało się że załapała. Ale nie od razu.
    Lepiej smoczka nauczyc, bo można dziecko przekarmiać jak będzie chciało tak często ssać, a potem będą ulewania, wymioty i bóle brzucha.

Porady z książki:
    e11909e7dc082708med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 17:31

Fasolka77, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, ja sama byłam dwa razy, z czego raz wracałam biegiem, bo brzuch zaczął boleć...a mały już ma 6 tygodni. Rzadko zdarza się dzień, żeby było ok - dziś tak było...godzinny spacer, obiad zrobiony, żyć nie umierać. Nie mogę się doczekać aż te cholerne kolki miną. Ale aż się boję wieczoru i nocy...

Daffi, to w takim razie mój mąż ma podobnie. Jak przychodzi mu szukać auta/telefonu/gadżetu to przepada z komórką...i jeszcze jest uzależniony od 9gag, to taki portal ze śmiesznymi filmikami, ostatnio go z kibla przepędzałam, bo siedzi nad sikami, ogląda i jeszcze mi wysyła jakiś chłam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 17:32

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra dziewczyny, w takim razie tej mojej ponad 2tygodniowej niuńce ile mogę dać kropel tego Espumisanu ? Chyba dziś też mamy bóle brzucha, prostowanie i prężenie nóg, stękanie, popłakiwanie.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • india Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dzis caly dzien na tarasie <3 ja na kanapie a mała w wózku <3 takie dni lubie... taka pogode.

Niestety malutka znowu dostala biegunke i od razu zaogniona pupa a jeszcze po rotaworusie sie nie zagoiło. Wczoraj mieliśmy szczepienie na pneumokoki. Jestem pewna, ze to po tym

Karmela a ten vivomix rozpuscil ci sie calkowicie?? Bo ja mam niedokonca rozpuszczony ten proszek, no nie chce sie bardziej rozrobic i nie wiem czy to tak ma byc?

ug378ribe4qdpu6z.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    No dobra dziewczyny, w takim razie tej mojej ponad 2tygodniowej niuńce ile mogę dać kropel tego Espumisanu ? Chyba dziś też mamy bóle brzucha, prostowanie i prężenie nóg, stękanie, popłakiwanie.
    Daj 6 kropli za jednym razem. Dobowa dawka to 25-50 kropli w dwóch lub czterech porcjach.
    Jakbyś miała dawać 4 porcje na dzień to 6 kropli to jest minimalna dawka na jeden raz. Powinno pomóc.
    Moja już śpi 3 godziny po tym jak jej podałam, a od rana się z nią wymęczyłam bo nie spała. Ja teraz też leżę i odpoczywam.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój tez wiecznie ogląda śmieszne filmiki na youtube... ostatnio na topie jest matura to bzdura... faceci to jednak z innej planety są

B_002, Martusiazabka lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Ja mam spacerki spokojne. Tfu tfu... Mamy rytm dnia.. 12 godz i na dwie godz lecimy. Śpi jak zabity.
    Co do smoczka.. Dalej dupa... Wypluwa i koniec.. Parę razy złapał więc daję cyca.. Na pewno częściej niż 3 godziny. Na razie nie wymyśliłam nic innego. Może z pediatra pogadam we wt.

• Daffi Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz będziemy sami w domu bo Jula ma zajecia taneczne to sie rozmówimy. Juz szwagier do niego dzwonil czy przyjedziemy na grilla to po cichu powiedział ze musi ze mna pogadac. I kiedy tylko spytal nawet mie zdążył skończyć usłyszał ode mnie NIE. Po czym dodalam ze on moze jechac i robic co chce ale ja nigdzie nie ide.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    A my dzis caly dzien na tarasie <3 ja na kanapie a mała w wózku <3 takie dni lubie... taka pogode.

Niestety malutka znowu dostala biegunke i od razu zaogniona pupa a jeszcze po rotaworusie sie nie zagoiło. Wczoraj mieliśmy szczepienie na pneumokoki. Jestem pewna, ze to po tym

Karmela a ten vivomix rozpuscil ci sie calkowicie?? Bo ja mam niedokonca rozpuszczony ten proszek, no nie chce sie bardziej rozrobic i nie wiem czy to tak ma byc?
    My też dziś trochę na balkonie a cały dzień przy otwartych drzwiach balkonowych. Cieplutko jest :)

Szczepiłaś na pneumokoki tą 10- czy 13-walentną szczepionką? Ja się zastanawiam właśnie.

Dziewczyny szczepicie też na memingokoki i rotawirusy?

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anete wrote:
    Kasiulka karmienie może boleć tylko przy pierwszym zassaniu, później już nie powinno. Może Klemek źle chwyta brodawkę? Na poranione sutki polecam kompresy multi mam i muszle z medeli ( odsuwają sutki od stanika i mogą się swobodnie wietrzyć i goić). Co do tego wierzgania i odpychania od cycka to mój robi tak samo. Macha rękami, nogami, głową na wszystkie strony, szczypie mnie za cycka. No cudak 😂 ja 5 dni po porodzie byłam zupełnie płaska, wchodzę w swoje spodnie sprzed ciąży na luzie. Trzeba mamie dziękować za geny ❤️
    Dzięki, Kochana 😚 Muszę w przyszłym tygodniu poprosić położną, żeby sprawdziła, czy dobrze przystawiam. Dzisiaj zrobiłam coś inaczej, przystawiłam tak jakby na wprost (musiałam się cała lekko podnieść, bo karmię w pozycji leżącej) i po raz pierwszy od dawna całe karmienie nic mnie nie bolało! ❤ Muszle z medeli mam, bo właśnie położna mi dała. Ale niezbyt mi w tym wygodnie było wczoraj, dzisiaj pół dnia wietrzyłam po prostu piersi. Plus tych nakładek jest taki, że jak jest wyciek, to to mleczko się zatrzymuje w muszli 😂 Wczoraj nieźle nazbierałam 😅

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, ja szczepię na wszystko.

Wy dziewczyny mówicie chyba o dawkowaniu espumisan40, a to bardzo słabe jest. Kupcie espumisan100, dawka dla niemowlaków to 5-10 kropli przed każdym karmieniem, a stężenie dużo wyższe. Tego nie da się przedawkować, bo nie wchłania się do organizmu.

B_002 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Kasiu jeśli on się tak denerwuje przy zasysaniu a ciebie boli to ja bym na twoim miejscu sprawdziła wedzidelko. Ale musi to być osoba znająca się na tym. Moja położna mówiła że super, pierwsza CDL też nie zwróciła uwagi a druga CDL rozpoznała, nawet laryngolog jak zobaczył to mówi nie jest źle a jak włożył palec i patyczek to faktycznie było duże
    Hmm położna sprawdzała i powiedziała, że śliczne 🤔 Ale jeśli przez dalsze dni będzie problem, to skonsultuję jeszcze z kimś innym. Dzięki za podpowiedź 😚

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Fasolka, ja bym przystawiala, poki nie dzieja sie jakies jocki klocki z przejedzenia. Maly wyrabia poziom, na jaki ma zapotrzebowanie wg mnie.

znowu płaczę... nie moge sobie dac rady.... pieluchy mozna zmieniac co 10 minut...wlasnie zmieniałam...podłozyłam swieza i jeszcze nie zapieta obsikał.... płakał...wisi na cycu....i juz słychac pryki.... jestem zmeczona....mam dosc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 17:56

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka, witaj w klubie...Ja właśnie czekam na starego aż wymieni opony i wypierdzielam do biedry na zakupy, bo zaraz kogoś ze zmeczenia psychicznego i fizycznego ubiję...byle nie dziecko ;)

Fasolka77, Misiabella lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Fasolka, witaj w klubie...Ja właśnie czekam na starego aż wymieni opony i wypierdzielam do biedry na zakupy, bo zaraz kogoś ze zmeczenia psychicznego i fizycznego ubiję...byle nie dziecko ;)

u mnie pradu nie było...włosy w tragicznym stanie, makijazu brak... mam ochote sie zamknac i wyc,,,,

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    u mnie pradu nie było...włosy w tragicznym stanie, makijazu brak... mam ochote sie zamknac i wyc,,,,
    U mnie nawet z higieną osobistą czasem ciężko haha 😂 A jeśli już to prysznic trwa minutę :P
    Dziewczyny to bardzo ciężki okres, ale pomyślcie, że nasze dzieci już nigdy nie będą takie malutkie jak dziś...

B_002, MamaAga85, Fasolka77, Misiabella, martusiawp, Paula 90 lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    znowu płaczę... nie moge sobie dac rady.... pieluchy mozna zmieniac co 10 minut...wlasnie zmieniałam...podłozyłam swieza i jeszcze nie zapieta obsikał.... płakał...wisi na cycu....i juz słychac pryki.... jestem zmeczona....mam dosc
    Kochana spokojnie, spróbuj mu tego smoczka dać, może za którymś razem załapie, albo palec, moja chętnie ssałaby mój palec zamiast smoczka. Może dziś już za często je i go brzuszek boli przez to.
    Spróbuj go położyć na brzuchu na swoim udzie i ruszać dzieckiem na lewo i prawo, brzuszek będzie się masował, u mnie to pomaga.
    Wiem że jesteś zmęczona, ja też. Głowa mnie boli i czekam aż mąż wróci do domu, po pracy poszedł na siłownię.
    Liczę na to że mała się obudzi krótko przed jego przyjściem i po karmieniu on przejmie dziecko bo już nie mam też dzisiaj siły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 18:10

Fasolka77 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka a spróbuj jak dajesz smoczka wsadzać go pod kątem do buzi nie na wprost- tak żeby podrażnić nim te górne twarde podniebienie to pobudza do ssania i po prostu przytrzymać go palcem aż dziecko porządnie zassie. Oj chyba każda ma taki dzień że nic tylko usiąść i płakać ale dasz radę Fasolka! Jutro będzie lepiej

B_002, Fasolka77 lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie do południa było pięknie!
    Teraz od 14 już nie spi, cały czas na rękach .. chce ssać, jak ssie to też popłakuje. Smoczek wypluwa.
    Dziś swój pierwszy posiłek jadłam przed 15, a do tego czasu tylko ciastka.
    Podałam 5 kropel tego Espumisanu, rzeczywiście mam 40stkę.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co ja powinnam zrobić? Wypuscili mnie ze szpitala bez wypisu ze mam. Odebrać dzis
    . Maz jak juz wiecie wypial sie mial ważniejsze sprawy.. Tata kończyl prace o 15 i zawiozl mnie na ktg ale sekretariat czynny do 15.w chwili obecnej zostalam. Bez wypisu, karty ciąży i wyniku grupy krwi. Gdyby sie cos zaczelo moge jechac w ciemno do szpitala innego bez tych dokumentów? Normalnie sie poplakalam jak sobie z tego sprawe zdalam ze maz zafundowal mi powrot do tek rzeźni..

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
‹‹ 2982 2983 2984 2985 2986 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ