X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ten Espumisan można dopiero od miesiąca podawać, tak ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Nasza Zosia dziś już kończy 4 tygodnie! Ale to zleciało!
    Była u nas ostatni raz położna, zważyła ją i mamy już 3690g (wagą urodzeniowa 2580g). Szybko rośnie nasze maleństwo :)
    Będą niedługo ręce boleć od noszenia. Moje plecy już się chyba przyzwyczaiły bo mniej bolą niż na początku. Przyjmuję też wygodniejsze pozycje do karmienia i często się karminy w tej pozycji naturalnej, że ona na mnie leży na brzuszku, bo za duży strumień mleka był i się krztusiła, teraz od razu lepiej.
    Czasem tak mam że jak ją karmię i już się skończy mleko w piersi (albo jest już mało) to mnie boli brodawka, tak mnie jakby szczypie. Jak jest pełno to nie boli. Nie wiem czy to prawidłowe.
    Zapytam może tej koleżanki która jest położną. Czy CDL są też za darmo czy tylko odpłatnie?

Mnie też szczypie brodawka jak mały cycka już pustego cyca

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    To dawaj znać jak efekty.
    U nas dziś w nocy trochę miała problem z brzuszkiem mimo tego Espumisanu o 23. Między 3 a 4 nie mogła spać, zasnęła w końcu za brzuchu u taty.
    Zdarzają się nam ostatnio takie wzdęcia, mała podkurcza i prostuje nogi i płacze. Dzieje się to nagle i też nagle przestaje, ale często pomaga noszenie jej na ręce brzuchem do dołu i masaż brzuszka. W ostateczności daję ten Espumisan ale boję się dawać profilaktycznie.
    Z tego enzymu laktaza (Delicol) zrezygnowałam bo tak samo było jak brała jak i bez niego, czyli to nie o trawienie laktozy chodzi w naszym przypadku.
    Ja też go dawałam i odstawiłam ale pediatra mówi żeby dawać. Ale ja poczekam będę obserwować jak z tym Espumisanem. Ona bierze jeszcze vivomix probiotyk nie chce jej dawać tego tak duzo.
    U nas też pomaga noszenie przez tatę na ręce właśnie bo jelitka się masują. Od 21 wczoraj płacz był duży aż się tak mocno wyginała prostowała o 23 złamałam się o dałam ten espumisan wzięłam ją do siebie na piersi i zasnęła po 5 minutach i tak do 2:50 spalysmy zjadła i spala już pięknie do 6 w dostawcę a o 8 na wizycie już brzuszek dokuczał wróciłam o 9 przy karmieniu dałam Espumisan i chyba działa. No trzymaj kciuki żeby wieczorem było spokojnie wtedy będę pewna że działa

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Nasza Zosia dziś już kończy 4 tygodnie! Ale to zleciało!
    Była u nas ostatni raz położna, zważyła ją i mamy już 3690g (wagą urodzeniowa 2580g). Szybko rośnie nasze maleństwo :)
    Będą niedługo ręce boleć od noszenia. Moje plecy już się chyba przyzwyczaiły bo mniej bolą niż na początku. Przyjmuję też wygodniejsze pozycje do karmienia i często się karminy w tej pozycji naturalnej, że ona na mnie leży na brzuszku, bo za duży strumień mleka był i się krztusiła, teraz od razu lepiej.
    Czasem tak mam że jak ją karmię i już się skończy mleko w piersi (albo jest już mało) to mnie boli brodawka, tak mnie jakby szczypie. Jak jest pełno to nie boli. Nie wiem czy to prawidłowe.
    Zapytam może tej koleżanki która jest położną. Czy CDL są też za darmo czy tylko odpłatnie?
    Basiu w Żeromskim jest na NFZ i bardzo dobra poradnia tylko że długie terminy. Ale w koali porada przez telefon 30 zł

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Tak

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja patrzę na moje maleństwo i ona taka duża już a jak wy macie takie właśnie dzieciaczki 4 kg jak moja w miesiąc to dla mnie jednak kosmos. A już mam taką stertę ubranek odłożona bo wyrosła. A propo tego czy mam dużo to jednak absolutnie nie.

B_002 lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Basiu w Żeromskim jest na NFZ i bardzo dobra poradnia tylko że długie terminy. Ale w koali porada przez telefon 30 zł
    Zastanowię się, bo przez telefon to ja nie potrzebuję porad. Jakby co to ja bym chciała żeby ktoś zobaczył czy ja na pewno dobrze małą przestawiam i ewentualnie skorygował. Wydaje mi się że dobrze skoro ona się najada, przybiera ładnie na wadze, od początku mi się ładnie laktacja rozkręciła. Zastanawia mnie tylko ten ból czasem, bo niby wszędzie piszą że karmienie nie powinno boleć a jednak na forach wiele dziewczyn pisze że są sytuacje kiedy boli.
    Prywatnie nie chcę szukać na razie CDL bo mamy ostatnio za dużo wydatków a jeszcze te dodatkowe szczepionki będą niedługo do kupienia.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Niby tak ale ja pierwszy raz podałam jednorazowo jak miała 2 tygodnie bo już nie wiedzieliśmy co zrobić z bólem brzuszka i pomogło. Ale dopiero teraz jak ma 4 tygodnie to podaję więcej jak jest potrzeba.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Kochane nawet nie nadrobię coscie naskrobaly.u nas intensywne dni. Jeszcze odwiedziny. Kółko w miarę opanowane dzięki espunisanowi. Daje wlqlasnie 3 razy dziennie.
    Ale młody prawie nie śpi. Nie płacze ale chce się bawić. Noszony być na rękach i świat oglądać więc jak tylko mam chwilę bez niego to sprzątanie gotowanie. Też nie da posiedzieć na ławce w parku z książką czy tel bo musi być cholernik bujany.
    Mama36 jak czytam Twoje posty ostatnio to tak jakbyśmy pisały o tym samym dziecku. Dokładnie mam taką samą sytuację z kolkami, spaniem, noszeniem itd, a Ty masz dziecko urodzone 2 dni wcześniej niż moje a więc jesteśmy też na tym samym etapie :)
    Dobrze czytać jak sobie inni radzą w tych samych sytuacjach.

Mama36 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny przystawiacie nawet co godzine do cyca? no mój by wisiał na okragło,,,,,

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mam dzisiaj kryzys spaniowy ;) Maz wpadl i zawiozl ten przeklety wniosek o roczny urlop macierzynski. Dzisiaj bylam w przyszpitalnej poradni laktacyjnej, bo tez wahalam sie by uderzac prywatnie, bo wydatki byly ostatnio masakryczne. Trafilam na bardzo rozgarnieta i skuteczna babkę. Probowala roznych rzeczy z malym i doszla do wniosku, zreszta podobnego do mojego, ze maly rozsmakowal sie w butelce i to najlatwiejszej do obslugi. W szpitalu zaczelam uzywac nuka i tak zostalo, z dr brownsa nie chcial pic. Powiedziala zebym zmienila butelke na lanisloha, ktory w budowie przypomina piers, zaproponowala zebym malego karmila przez nakladki chicco, bo on potrzebuje takiego bodzca w postaci silikonu by jesc - efekt uzywania butelki. I rzeczywiscie, maly przez nakladki wypil 60 ml, z przeliczenia z gr, jakie przytyl w trakcie karmienia, to sukces, bo bez nakladek raz mi sie udalo go przystawic z jakims rezultatem i bylo 5g, czyli jakies 15 ml. Musze zamowic te nakladki bo nie bylo ich w zadnej aptece, ani rossmanie, co potrwa. Juz karmilam Brunka z tego lanisloha, ale ciezko mu idzie bo tak jak z piersi musi sie napracowac. Dlatego poki nie stanie sie bardziej aktywny bede uzywac tez tego nuka jak bede widziala ze slabo idzie, bo nie chce zeby spadal z wagi, a z waga dobrze mu idzie bo wazyl dzis juz lekko ponad 3 kg, czyli od najwiekszego spadku wagi przybral juz pol kilo.

B_002, AniaKJ lubią tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka, ja bym nie jechała, ale mi przez te kolki nawet na spacer trudno wyjść, a gdyby ich nie było, pewnie myslalabym inaczej.

Karola, teoretycznie ezpumisan od miesiąca, praktycznie od pierwszego dnia życia - niemiecki odpowiednik sab simplex można dawać od razu. Ja dawałam jak mały miał tydzień.

Daffi, weź na wszelki wypadek sprawdź staremu telefon...tfu, tfu, ale jak ktoś gapi się ciągle w komórkę, to jest to podejrzany objaw. Ja jeszcze nie miałam okazji tego robić, ale gdyby coś, to nie będę się szczypać...zaufanie zaufaniem :) Jeśli wszystko jest ok, to odpuść mu winy, może też jest zmęczony tematem ciąży tak jak Ty...faceci są z innej planety przecież :)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Anete Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    dziewczyny przystawiacie nawet co godzine do cyca? no mój by wisiał na okragło,,,,,

Jak przystawiałam tak często to mały strasznie ulewał. Teraz daję co 2,5-3h, na wadze przybiera super

B_002, Fasolka77 lubią tę wiadomość

atdcj48aq9519a2w.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    W ostateczności zdarza się że mała coś tam dojada po godzinie jeśli nie zasnęła a bardzo się upomina. Ale zwykle wystarczy smoczek bo to chęć ssania a nie głód przeważnie.
    Zdarza się że jak jej po godzinie dam cycka to jej się zaraz ulewa, czyli głodna nie była. Zabieram więc jedzenie a daję smoczka i jest dobrze :)

Fasolka77 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Fasolka, ja bym nie jechała, ale mi przez te kolki nawet na spacer trudno wyjść, a gdyby ich nie było, pewnie myslalabym inaczej.

Karola, teoretycznie ezpumisan od miesiąca, praktycznie od pierwszego dnia życia - niemiecki odpowiednik sab simplex można dawać od razu. Ja dawałam jak mały miał tydzień.

Daffi, weź na wszelki wypadek sprawdź staremu telefon...tfu, tfu, ale jak ktoś gapi się ciągle w komórkę, to jest to podejrzany objaw. Ja jeszcze nie miałam okazji tego robić, ale gdyby coś, to nie będę się szczypać...zaufanie zaufaniem :) Jeśli wszystko jest ok, to odpuść mu winy, może też jest zmęczony tematem ciąży tak jak Ty...faceci są z innej planety przecież :)
    On ciagle oglada samochody, felgi i bajki anime. Nie mogę go od tych anime oderwac. Jak jest sezon palenia w piecu to on rozpala z 2 godz.. Czyli z 2 odcinki anime trzeba zaliczyc.

Bylam na ktg. Na. Moje oko super. Na lekarza czekalam 40 min i nic wiec poszlam. Julka zaraz ma tance i odbierajac ja podejde raz jeszcze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 17:19

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:

Ja próbuje po godzinie czy coś innego pomoże (noszenie wożenie masaż brzuszka) i jak dalej się domaga to przystawiam. Zwykle ma takie fazy ze chce kilka razy co godzinę a potem zaśnie na 2-3 h.

Moj M zaczął właśnie miesięczny urlop!!! Cudownie:)

Fasolka77, B_002 lubią tę wiadomość

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anete wrote:
    Jak przystawiałam tak często to mały strasznie ulewał. Teraz daję co 2,5-3h, na wadze przybiera super

no tylko cyc go uspokoił... hmmmm godzine wczesniej jadł... nie jestem w stanie zapanowac nad płaczem niczym poza cycem.... :( tylko czy to dobrze?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    W ostateczności zdarza się że mała coś tam dojada po godzinie jeśli nie zasnęła a bardzo się upomina. Ale zwykle wystarczy smoczek bo to chęć ssania a nie głód przeważnie.
    Zdarza się że jak jej po godzinie dam cycka to jej się zaraz ulewa, czyli głodna nie była. Zabieram więc jedzenie a daję smoczka i jest dobrze :)

mój wypluwa smoczek :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Wiewióreczka mam tak samo. Dotąd nie byłam sama na spacerze z małą. Zawsze czekam aż mąż wróci z pracy i razem idziemy.
    Po pierwsze kolki (lub bóle brzuszka z innych powodów), ciężko cokolwiek zaplanować bo dzień jest nieprzewidywalny przez to.
    Po drugie 3 piętro (Gondolę mam w mieszkaniu i waży około 5kg, z dzieckiem to już około 8,5kg. Stelaż z kołami jest w piwnicy), łatwiej ogarnąć zejście na dół z wózkiem i dzieckiem we dwoje niż samej.
    Ale kiedyś w końcu muszę spróbować.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka, ja bym przystawiala, poki nie dzieja sie jakies jocki klocki z przejedzenia. Maly wyrabia poziom, na jaki ma zapotrzebowanie wg mnie.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
‹‹ 2981 2982 2983 2984 2985 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ