X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Basiula jak czytałam o waszym przypadku na parkingu... To mam radę, mimo że ja sama jak patrzę na męża to aż mi słabo czasem. Nasz już co prawda Zadko ma jakieś napady kolek czy płaczu.. Raz na 3 dni.. Nawet jak raz dziennie to krociutko.. I mąż wysczytal że im mocniej dziecko płacze tym mocniej trzeba "telepac".. Jezuuu i to działa Laski od razu!!!
    Kładzie małego sobie na rękach i przytula. Tak jak my karmimy wiecie.. Żeby nie latał. I telepie Góra dół. Ruchy pionowe. Mały za chwilą blogi spokój. Nawet najgorsza kolka... On mówi że w necie wysczytal więc ja nie polecę wam linku ale działa to cuda i idealne żeby go uspokoić... Jest z 5 min spokoju więc właśnie można podać leki czy przebrać czy cokolwiek. Jak się zaczyna to on znowu i znów spokój.
    Ja mam wrażenie że wytelepie małego na amen i ale raz tego ja spróbowałam jak byłam sama bo musiałam i działa!
    Oj tak, sama to chyba odkryłam i tak też wczoraj telepałam mocno. Ja to tak robię że przytulam do siebie i sama tak energicznie się z nią ruszam że się uspokaja chociaż na chwilę.
    No trudne będą z pewnością te trasy Ale chcemy też małą nauczyć żeby była przyzwyczajona do samochodu, bo w lato na pewno często będziemy jeździć w weekendy na działkę, do obu babci itd :)
    Nikt nie mówił że będzie lekko z dzieckiem, ale trzeba znaleźć metody :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Mieliśmy dziś konsultacje u fizjoterapeutki specjalizującej się w zaburzeniach ssania. Jednak instynkt dobrze mi podpowiadał że coś jest nie tak. Filip ma słabe napięcie mięśniowe zwłaszcza mięśni brzucha i nie jest w stanie długo efektywnie ssać bo nie ma siły z tłoczni brzusznej. Niestety mój syn jest bardzo cierpliwy i sobie tak ciumkal bez sensu godzinami co go tylko wyczerpywalo i w końcu zasypial nie najedzony i potem znów nie miał siły długo ssać efektywnie i takie błędne koło się robiło. Przez to też nie ma siły na inne aktywności w ciągu dnia, nie lubi leżeć na brzuchu i ma problem z robieniem kupy. Mamy teraz się karmić 20-30 min Max, z intensywną aktywizacja ssania, zmianami piersi, potem dokarmianie mała porcja po każdym cyklu kp żeby miał siły, do tego ćwiczenia wzmacniajace 3 razy dziennie, ciasne otulanie i dużo stymulacji bocznych. A ja po każdym karmieniu laktator... Dobrze że mąż ma teraz wolne bo sama bym tego nie ogarnęła. Mam nadzieje że to pomoże... Mówią że karmienie piersią jest bardziej ekonomiczne bo za darmo a ja już kilkaset złotych na nie wydalam 🙈😂.
    Lolka, chyba mi tez syna przy okazji zdiagnozowalas, nie ma napiecia obnizonego w buzi ale moze miec w tlowiu, jak brat. A ile ml mleka macie dokarmiac?

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • india Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola też była wczoraj bardziej marudna. Trudno bylo odgadnąć o.co chodzi. Był smoech a za chwile niezadowolenie i wrzaski na ktore tez nic.nie chciało pomoc. Byc może też brzuszek ja pobolewal bo kupki.nie robila caly dzień i noc.

Wiewioreczka ostatnio moka kolezanka odkryla, ze synek jest uczulony na ryby. Tez był cały wysypany. Ja bylam w szoku, ze ryby uczulaja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 08:09

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja jak mam taki problem to zakrapiam nosek solą fizjologiczną i za chwilę wyciągam gruszką lub odkurzaczem (katarek).
    Chyba że się da to można spróbować wyciągnąć te kozy widoczne zwilżonym patyczkiem do uszu (tym dla niemowląt).
    Nie łatwe to zabiegi ale czasem ulga dla dziecka.
    Dzieki. Będziemy dzisiaj działać.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Czy faktycznie mają rację, że mam podać mm albo się poświęcić i jeść chleb z masłem?
    Jak ze wszystkim, tego do konca nie wie nikt, ale kazda polozna mnie przekonywala, zeby choc do 3 miesiaca skonczonego karmic, dziecko dostaje w mleku alergeny, ale tez inne substancje, niezastapione i nie do podrobienia, w tym przeciwciala i te przeciwciala wlasnie tak do 4 miesiaca chronia ponoc naprawde malucha przed swiatem chorob z zewnatrz. W 4 miesiacu dziecko zaczyna wytwarzac wlasne przeciwciala, dlatego kluczowe sa te 3 miesiace. W kp wazne jest zeby jesli to mozliwe w ogole nie dokarmiac mm, bo najwartosciowsze jest wylaczne karmienie piersia, ktore nie zaburza flory jelit.

Kasiulka90, Fasolka77 lubią tę wiadomość

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Pola też była wczoraj bardziej marudna. Trudno bylo odgadnąć o.co chodzi. Był smoech a za chwile niezadowolenie i wrzaski na ktore tez nic.nie chciało pomoc. Byc może też brzuszek ja pobolewal bo kupki.nie robila caly dzień i noc.

Wiewioreczka ostatnio moka kolezanka odkryla, ze synek jest uczulony na ryby. Tez był cały wysypany. Ja bylam w szoku, ze ryby uczulaja.
    Moj starszak ma cos nie halo z rybami. Kiedys mu wyszla nietolerancja zwlaszcza na łososia.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam wątpić w ewolucję.
    Gdyby naprawdę istniała to kobiety miałyby trzy ręce, stalowy kręgosłup i przystosowanie do snu 3 godziny na dobę 😅

B_002, india, DorotaAnna, Kasiulka90, Fasolka77, Daffi, Mama36, Lolka30 lubią tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Basia, dobrze to opisałaś. U Szymcia zaczynam podejrzewać, że to nie zwykłe kolki tylko na tle alergicznym, dlatego wyeliminowałam nabiał i jajka dla testów. Ma wysypkę na buzi, główce i szyi - i nie wiem czy to uczulenie, czy potówki.
    Wiewióreczka u nas też są kostki na buzi, szyi i pod szyją. Ale wygląda to na trądzik niemowlęcy.
    Podobno alergie pokarmowe obawiają się większą wysypką na całym ciele, więc na brzuszku też by było.
    Widziałam raz dziecko z taką wysypka to były takie czerwone plamy z szorstką i matową skórą.
    U mojej Zosi bardziej ten trądzik pasuje jak czytam opisy różnych rodzajów wysypek.
    W przyszłym tygodniu mamy szczepienie to lekarz się wypowie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 08:19

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • india Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 ja nie wiem dokładnie o jakiej metodzie mowisz, ale cos mi sie przypomnialo ze spotkań z fizjo w szpitalu.
    Przestrzegala o uspokjaniu poprzez potrzasanie tak, ze glowka delikatnie buja sie (potrzasa) na boki (mnie to sie wtedy skojarzyło z tymi pieskami co w autach tak glowa ruszaly podczas jazdy). Niby to taki cudowany sposób na uspokojnienie, a okazalo sie, ze dziecko ma odcięcie od rzeczywistości bo traci przytomnosc.
    To tylko taka ciekawostka.

Basia ale mieliście męcząca podróż :( współczuję

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 08:26

Misiabella, Fasolka77 lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byc moze to o czym mowi Mama to troche cos innego, ale ja tez naczytalam sie kiedys zeby nie uspokajac dziecka przez potrzasanie, ani gwaltowne ruchy. I zeby zwracac uwage babciom, ktore wlasnie czesto stosuja uspokajanie przez telepanie. A dziecko sie wylacza wtedy, ale jest to na niekorzysc ukladu nerwowego i miesni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 08:35

relg3e5e8ajpipsb.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Zaczynam wątpić w ewolucję.
    Gdyby naprawdę istniała to kobiety miałyby trzy ręce, stalowy kręgosłup i przystosowanie do snu 3 godziny na dobę 😅
    Kobiety i tak funkcjonują jakby to wszystko miały :)
    Gdyby to mężczyzna miał zostać na rocznym tacierzyńskim to nie dałby rady (oczywiście są wyjątki).
    Słyszalam ciekawostkę że przeprowadzono badania że mężczyźni którzy siedzieli rok na tacierzyńskim nie byli skłonni mieć kolejnego dziecka, a u kobiet nie zaobserwowano tej zależności :D

DorotaAnna, mysla.nieskalana, Paula 90 lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • india Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Byc moze to o czym mowi Mama to troche cos innego, ale ja tez naczytalam sie kiedys zeby nie uspokajac dziecka przez potrzasanie, ani gwaltowne ruchy. I zeby zwracac uwage babciom, ktore wlasnie czesto stosuja uspokajanie przez telepanie. A dziecko sie wylacza wtedy, ale jest to na niekorzysc ukladu nerwowego i miesni.

Modne kiedys telepanie wózkiem ;) moja mama była zaskoczona, ze tymi nowymi sie tak nie da 😂 mój biedny dziecięcy mózg ;)

Misiabella, Tunia76, Fasolka77, B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dziecko w nocy nie dalo spac. Gdybym w dzien zorganizowala mu dluzsze chwile aktywnosci, to nie mialabym w nocy problemu, ale w dzien obrabiam tez starszaka i jak maly spi to moge ugotowac, nakarmic i zinhalowac go. Mam taki grafik jak kurde w wojsku, ani chwili wytchnienia i jak maly w nocy nie spi to odbiera mi w ogole szanse na sen. Daffi, moj tez mloci rekami, zlosci sie przy karmieniu, a zwlaszcza jak probuje go przystawic bez nakladek to ta reke ktora tak wywija, sciaga mi nakladke, lapie bolesnie ze sutek i pakuje ja do buzi wyciagam z rekawa i wkladam mu pod body. Radzili mi go owinac w tetre, ale dla mnie to zbyt drastyczne a maly jest mocno wsciekly a potem szybciej zasypia.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze nie wiem co robic ze starszakiem, przeraza mnie ze w jego przedszkolu jest mononukleoza i cytomegalia.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India, mnie pewnie tez kiedys telepali ;) Grunt to zeby glowa dziecka byla podparta- trzymana i zeby nie latala sobie swobodnie.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant, alergia...

India, ryby są silnie uczulajace, ja w życiu miałam 3 wstrząsy anafilaktyczne, jeden właśnie po wędzonej makreli w Wielki Piątek ;)

Fizjoterapeuta na pierwszej wizycie mówił mi, że Szymon przez ciążę leżącą jest niedostymulowany i mam go kołysać, najlepiej gora-dół na ugiętych nogach i powoli, bardzo delikatnie, bo szybko i gwałtownie jest niekorzystne dla układu nerwowego, to samo kiedyś oglądałam u Zawitkiwskiego.

Mały miał kolkę całe popołudnie i wieczór i pierwszy raz obudził się z taka kolką, że nie jest w stanie zjeść, a jadł 6 h temu, bardzo głodny...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 09:10

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioreczko, wspulczuje Ci takiej gehenny :-*

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helooooł!

można powiedzieć, że się troszkę wyspałam :) Bunio budził się w nocy co 3h na papu... nawet z tego mniejszego flaczka się najadł więc może coś ruszyło :)

widzę,że prawie wszystkie borykamy się z problemem kp... a to za mało a to dzieci za nerwowe a to sutki bolą a to ulewania, problemy z odbiciem... mam nadzieję laseczki, że wszystko się nam wszystkim unormuje i będziemy się cieszyć tym darem razem z naszymi Maluszkami. Już wczoraj miałam lekki kryzysik i zastanawiałam się nad podaniem mm ale jakoś przetrwałam :) Spróbowałam wczoraj tej pozycji na leżąco i w sumie jakoś poszło :) Bunio w sumie uwielbia leżeć i spać na brzuszku :) moja żabka kochana <3 :) Trzymam na nas wszystkie kciuki!!!! <3

Daffi czym w końcu smarujesz FIFI? Coś się poprawiło? Pamiętam jak moja pbratowa polecała parafinę i mnie tu zlinczowałyście za tą wiadomość.. że parafina zatyka pory i w ogóle to jest jedna wielka masakra...zdecydowałaś się jednak na parafinę???? A jak odparzenia? Poprawiło się?
    Ja wczoraj posmarowałam oliwką Derma Bunia... na 2h przed kąpielą nasmarowałam główkę Bunia oliwką i nałożyłam czapeczkę bo mu się na czole i z przodu zaczęła skóra łuszczyć... po kąpieli wyczesałam szczoteczką... wyparzyłam ją i zaczęło z niej wychodzić włosie! co za shit! ale skóra na główce dziś lepsza :) Co do szczepień to ja kupuję tą szczepionkę Prenavar... wystraszyłam się tej synflorix.... dzięki Karmellka za info!

Karmellka jak po aku? pełen relaks? gdzie miałaś wbijane te igły? Czekamy na dokumentację zdjęciową buszu na tarasie! Co do wanny to ja się nie kąpię... z prostej przyczyny... nie mam wanny :(

Paula jak cycek? kapucha pomogła? :)

Kiwona ja liczę czas od początku karmienia... czasem Bunio je 20 min a czasem wisi godzinę i w sumie nie wiem czy cały czas je czy tylko się relaksuje :)

Menka888 co u Was? jak na froncie? jakieś skurcze? w ogóle tylko Menka została nam nierozpakowana??

Karmelove odezwij się! Mam nadzieję, że się lepiej czujesz! Trzymam kciuki! <3

Mycha a co u Was? Czekamy z niecierpliwością na wiadomości od Was! Niezmiennie kciukasy zaciśnięte!!!

Stresant co z tą wysypką? Lekarze nic nie zdiagnozowali? może jakieś uczulenie na proszek do prania? a jak laktacja? poprawiło się coś? Kupiłam wczoraj te ziółka i czekam na dostawę... doczytałam też, że obniżają one poziom cukru więc upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu :) Dzięki Kochana na info! :*

Misiabella co z przedszkolem ? bo coś mi umknęło... edit... już wiem... a co lekarz na to? cytomegalia groźna jest dla płodu... nie wiem czy dla dzidzi równiez...

DorotaAnna hmmm kawka na tarasie... miodzio... :) i ten smakołyk obok!!!
    fajnie, że udrożnienie noska pomogło :) ja dziś kupię mini pojemnik atomizer w Rossmannie i będę przelewać tą wodę morską i też popsikam Młodemu bo miał już jedną kózkę ;) a kupiłam niestety tubę 250 ml i ciężko mi Młodemu wstrzyknąć do noska.. raz, że ciśnienie duża a dwa za duży dozownik a nosek malutki :) a tych patyczków bałabym się używać, żeby nie upchnąć kózek głębiej... :(

Bubek ja myję pupcię albo mokrymi husteczkami albo własnie wodą i płatkami kosmetycznymi... wieczorami zwykle płatkami Kindii Pure a w ciągu dnia, jak jestem sama, to husteczkami... Młody nie ma, odpukać, odparzeń :) Też mam te pojemniki z IKEA i do jednego z nich lejemy wodę :)

India co z tym bólem okresowym? Dostałaś okres?

B_002 , Karola te termoforki z pestkami można jedynie podgrzewać w mikrofali? czy można też w piekarniku? Doczytałam, że ciężką podróż mieliście... :( mam nadzieję, że noc spokojna była skoro Zosia tak się denerwowała i płakała w autku... na pewno była potem zmęczona

Wiewiórka współczuję :( może faktycznie mleczko dla alergików będzie dla Was wybawieniem....

Koleżanka ma dziś wesele... ale jednak nie pojedziemy... planowałam na sam ślub i potem ewentualnie obiad ale... 2h jazdy... za dużo ludzi, Młody jeszcze nie szczepiony.. a w domu kupa roboty.. wolę jednak się nawet zdrzemnąć popołudniu (korzystając z obecności K.) niż telepać się w aucie.. na samym obiedzie będzie pewno i tak głośno więc nie będę dziecka narażać na stres... z koleżanką się umówię w innym terminie i złożę życzenia.. prezent już mam :)

Mama18 super wieści, że Kryst ma zdrowiutkie bioderka! niech rośnie zdrowo i za chwilę zacznie śmigać po podłodze!!! a jak przegląd podwozia? Było wleczone w nocy? ;)

Kasiulka90 jaki smoczek u Was został "accepted"? :) co do diety... sama nie wiem... chleb z masłem nie dostarczy wszystkich potrzebnych wartości... jeśli to problem z tolerancją laktozy to dieta chyba nie wyeliminuje problemu :( może faktycznie lepiej dać mm

Martusia może Ala ulewa i zatyka jej się nosek i stąd charczenie? co do rozliczenia PIT to US rozliczy Cię ale niestety nie z mężem a samą

Lolka30 super, że jest światełko w tunelu i wiecie jak można Filipkowi pomóc :) teraz musi być już lepiej :)

Sprawdziłam na PUE i nie mam żadnego wyliczenia w dziale "zasiłki" ale mi płaci pracodawca i dopiero pod koniec maja dostanę kasę...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 09:53

DorotaAnna, martusiawp, Bubek lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Co tak tu cicho? żadna nie karmi?
    Oj pamiętam te ciążowe noce, trudno było forum rano nadrobić bo tyle stron dyskusji było naprodukowanych :)
    Ale to dobrze, łatwiej być na bieżąco jak piszemy troszkę mniej.

czasem w nocy zaglądnę na forum ale nie piszę, żeby za długo się w komórkę nie gapić i nie rozbudzić :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Sama nie wiem jak to wytrzymuję, dziś scałowałam z policzka pierwszą spływającą łzę, bo oczka zaczęły już produkować...

<3 <3 <3

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 3156 3157 3158 3159 3160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ