X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka - 8 tygodni po pierwszej dawce 5w1 mamy kolejną

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

• india Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota napisalam na priv

DorotaAnna lubi tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Syska2202 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 jako podajesz ten syropem na kupkę u małego żeby zrobił ? Moja od 2 kupy nie robiła i widać jak się pręży a nie umie ,☹️

qdkke6yd1ouxxkf6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp wrote:
    Ja dzisiaj byłam na zakupach i zrobiłam zapas słodyczy. Który pewnie się skończy w kilka dni. A za dwa tygodnie mamy chrzciny i w nic się nie zmieszcze ... Masakra.

Milka jest dobra :D
    Ja powoli wyciągam ciuchy z przeszłości. Ważę 71kg. Przed ciążą 77kg. I widać ta różnice. Brzuch wisi oczywiście, cycki też. Zresztą cycki nigdy nie były sterczące przy moim 70H. Mam rozstępy na dole brzucha, wyszły po porodzie. Ale kurde kocham to moje ciało. Dało życie mojemu najważniejszemu szczęściu.

Jako nastolatka miałam bardzo obniżona samoocene, nerwice leczyłam latami. Ogólnie byłam kupką nieszczęścia. Później zaczął się naturyzm. Bardzo stopniowo i w bólach mimo że w domu nagość nigdy nie była tematem tabu.
    I kiedy zobaczyłam "zwykłych" ludzi, odartych ze wstydu, pełnych pewności siebie i ogólnie szczęśliwych zrozumiałam że po pierwsze - ciało mamy dane tylko jedno i jest ono wynikiem naszych przeżyć, doświadczeń, wyborów i błędów. To w pewnym sensie obraz naszego życia. Dla uważnego obserwatora ciało jest jak książka biograficzna.
    Wracając do meritum. Jakie by to ciało nie było, jest piękne. I moje i Twoje i wszystkich ludzi. Bądźcie dumne i dbajcie o siebie. Ja ostatnio po 6 tygodniach pierwszy raz posmarowalam się balsamem. I jeszcze nie udało mi się tego powtórzyć 😅

DorotaAnna, martusiawp, Mama36, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    O matko... 😱 Ja się od dwóch dni bawię w ściąganie laktatorem i wychodzi 60 ml z jednej piersi. Jesteś hardkorem. A co robisz z nadmiarem? Bo Szymuś pewnie wszystkiego nie wypija. Nie myślałaś, żeby oddawać do banku mleka?
    W dzień tyle a w nocy 350 ml jak przerwa dłuższa 😂😂😂 To śmiech przez łzy, bo ta ilość jest strasznym problemem...nie mogę z niej zejść, bo co ściągnę mniej to zastój. Porażka. Mleko daję siostrzeńcowi 3 letniemu, wcześniej był chory non stop, teraz zdrowiutki, no i mrożę. Trochę też wylewam. Chętnie bym oddawała do banku mleka, ale na moim zadupiu nie ma.

B_002 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • espoir Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Espoir - powiedz prosze, czy tu w uk tez robia usg bioderek?
    nie, moi nigdy nie mieli. GP sprawdza normalnie i jak coś go martwi to wysyła dalej.

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Słodkie mamy - kiedy planujecie test glukozowy? Czy wiecie czy w trakcie jego trwania i po nim można karmić? Myślę że nie powinno być problemu bo to tylko glukoza ale może taki kop cukrowy niewskazany?
    Z drugiej strony jakbym opierdzieliła tabliczkę Milki to bym nie pytała 🤔😂
    Ja narazie mam wszystko zawieszone. Z racji dwunastnicy mam bezwzgledy zakaz slodkiegi bo slodkie wznaga wydzielanie kwasów i to moze powodowac mi ból.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kupki przy porządnych zaparciach polozna powiedziała ze mozna podać ten syrop lactulosum.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to do tej pory nie umiem robić mleka o takiej samej temperaturze. Jakaś lewa jestem 😀 raz jest cieplejsze,raz chłodniejsze. Ale każde wypija w sumie .

ibm2j48a6easc2hs.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewiórka czy u Was chociaż czasem jest tak że w jakiś dzień nie ma kołki?

U nas dwa dni z rzędu nie było, a a poniedziałek tylko trochę pomarudził. Aż nie wiemy co robić z mężem z tym wolnym czasem. W efekcie siedzimy i na niego patrzymy i czekamy aż się zacznie

Mama36, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle malutki od trzech dni ciężko przelykal sline i produkował jej że masakra. Jak kończył jeść to od razu płakał,źle mu się buzię otwieralo. Ja już panika.. wczoraj jak ziewnal to zobaczyłam że ma tam głęboko biała plamę z czerwoną otoczka. Zadzwoniłam do pediatry z wizją że jakaś angina,ale powiedziała mi,że to raczej niemożliwe u takiego malucha tym bardziej że nie ma temperatury i że pewnie plesniawka. Mam to na razie inhalowac sola fizjologiczna i obserwować. Dziś chyba jest poprawa. Zasnął sobie po jedzeniu.. to teraz panikuje ,bo tak to się darl a teraz śpi to może to też coś złego 🤦‍♀️ wykoncze się nerwowo 😀

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Martusia ja też nie miałam teraz pobieranej cytplogii. Zarówno położna jak i gin poleciły zrobić cytologie 3-4 miesiące po porodzie.
    Ja miałam pobierana. Tak dla informacji

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp wrote:
    Na pewno Ci ciężko, ale Ty też jesteś ważna. Ważne żebyś była szczęśliwa. Mm to też mleko. I wiele dzieci je dostaje i jest ok.

Ja w torbie noszę puszkę 350g mm, 0,5 litrowa butelkę zimnej wody , i mam 0,5 litrowy termos . No i butelka,:)
    Ale są też gotowe buteleczki mm po 90ml, a Karmelllka pisała że nan ma w sprzedaży w Rossmannie 500ml kartoniki mm.
    Myślałaś o wyborze mm?

Edit doczytałam że nan:)
    Dzięki, właśnie o taki opis rozwiązań mi chodziło. Ale po co i zimna i ciepła? Żeby zrobić z niej letnia?
    Martusia ja wiem ze mm to też Mleko, dziecko nie jest głodne i rośnie :) ale wiesz jak działa psychika kobiety - irracjonalnie :)

f1d9680377.png

Wysłany: 31 maja 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    U nas to.samo smarowalam swoim mlekiem ale to nie działa na to więc zostawiłam samo sobie obstawiam że to trądzik bo czasem ale żadko się zaczerwieni jak mała się wkurzy
    A trądzik się czerwieni? Bo moja też coś na policzku ma i jak zaczyna płakać to to się robi bardziej widoczne, a tak ledwo to widac

f1d9680377.png

Wysłany: 31 maja 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    No to jeśli akceptowała nan to nawet lepiej dla ciebie bo w rossmannie widzialam nan gotowe mleko w kartonie po 500ml za 8 zł także Extra bo ja kupuję hippa 90ml za 5,50 i to tylko w jednym sklepie internetowym
    Dzięki, zajrzę tam przy okazji :)

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M zwazyl sie dzis na wadze a potem z Filipem i wyszlo nam 5900... Czy to mozliwr w ogole? W poniedzialek bylo 5300 ale zeby 600g w 4 doby? Chyba waga cos zafalszowala bo nie chce mi sie wierzyc..

b2ujp2.png

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Słyszałam opinie że jeśli dziecko idzie do żłobka/przedszkola to warto zaszczepić. My szczepimy.
    No właśnie my też będziemy szczepic na wszystko. Wiki będzie chodzić do żłobka.

B_002 lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Dziecko mi się zepsuło :P
    Moja mała dołącza do grona dzieci denerwujących się przy cycku.
    Wcześniej też się zdarzało ale działały różne metody i zdarzało się to od czasu do czasu.
    A od wczoraj to co karmienie tak się denerwuje że nie mogę jej nakarmić. W różnych pozycjach się krztusi bo za szybko leci, a jak ją na sobie położę to cała się wygina i wierci że nie da się karmić.
    Ale mnie to wkurza, bo jest już coraz cięższa i nie mam siły jej ciągle nosić, a takie karmienie i uspokajanie trwa dłużej niż normalne karmienie.
    Tylko w nocy je normalnie.

Wreszcie się pogoda poprawiła w Krakowie, będzie spacer! :)
    Basiu bardzo ci współczuję :( ja przez to przechodze od 3 tyg ponad..
    Mam nadzieje ze u was sie naprawi.

Ja sobie troszke laktacje znow rozruszalam.. Od wczoraj odciagam mleko z intensywnym masazem piersi.. Jak nie masuje to mleko nie leci a jak masuje to ciurkiem..
    Dzis odciagnelam 130ml z obu piersi w 15min wiec to dla nas sukces.. I mlody wytrabil za jednym zamachem..do tej pory pil 90ml a tu prosze...
    Musze sie odciągnąć troszke bo dzis ide z Jula na dni naszego miasta i lepiej miec cos ze soba w zanadrzu zeby cyca nie wywalac w takich tlumach ludzi.
    Dzis gra u nas Chylinska ale jutro bedzie Happysad i moj M ma warte z Fifim bo tego koncertu nie odpuszcze i koniec.

Tysia89, B_002 lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp wrote:
    Właśnie szukałam takiego pojemnika ale wszystkie były bardzo duże. A jakie ono ma mniej więcej wymiary?wysokość?

Ja mam z firmy akuku dokładnie i on ma wysokość 9 cm i średnice 9 cm. 4 przegródki

martusiawp lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Człowiek całe życie sie uczy... Wie więcej ale nigdy wszystko :)

Ja w ogóle żałuję że nie ma już jak za czasów mojego dzieciństwa obowiązkowej gimnastyki korekcyjnej...byla w szkole i do tego darmowa!
    Z punktu widzenia matki... Super sprawa. Kto pamięta? Fasolka na pewno. Kto jeszcze?
    O ja pamiętam. Mój syn jeszcze miał w klasach 1-3.

Mama36 lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
‹‹ 3355 3356 3357 3358 3359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ