X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi - i kapustę przykładaj już po ściągnięciu cycka na maksa, zmieniaj co półtorej godziny na nowego liścia a przed karmieniem umyj cycka i ogrzej przez 20 minut. Jeśli pojawi Ci się zaczerwienienie to absolutnie nie ogrzewaj bo zaognisz stan zapalny.
    Mi udało się zapalenie z czerwonym obszarem na cycku zabić ibupromem i kapustą. Ale u Ciebie jak nie możesz ibuoromu to najlepiej antybiotyk przy zapaleniu.

Jeśli nie ma czerwonego obszaru to ogrzewaj przed podaniem/odciaganiem, ochladzaj po karmieniu/odciąganiu i zakładaj liście stłuczone.
    Uważaj z masowaniem cycka bo możesz uszkodzić kanalik i wtedy to będzie masakra.
    Ja nigdy nie masuje

Daffi lubi tę wiadomość

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Leci mleko bez wiekszego wysilku jak nacisne to z 3 miejsc krople wyplywaja..
    Kapuste wlozylam, to zaraz siade do odciagania ale mleko do wylanis bo juz wzielam moje leki na ta dwunastnice :( zawsze sie odciagam o 22 wtedy miajaja 2 godz od zazycia.. A boje sie zwlekac do 22 zeby mleko się nie zastalo..
    Nie pomyslalabym ze 5tyg po porodzir spotka mnie zapalenie.
    Zwróć uwagę czy opróżnisz pierś do miękkiej. Bo może tylko na początku lecieć, a później nie i cyc dalej będzie twardy. Wtedy gorąca kąpiel.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula dobrze mówi, pytanie czy tylko Cię boli, czy masz też czerwone piersi? Jak czerwone, to bez masowania, delikatne głaskanie tylko.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Kurczę, może, bo w sobotę byliśmy na dwóch imprezach, w niedzielę pół dnia zabawy z babcią, dzisiaj do południa kilka godzin zabawy z tatą. A już się cieszyłam, że młody taki fajny...

To na pewno taka ilość wrażeń nie pozostaje obojętna dla Maluszka

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przy piersi tak bardzo nie kombinuje bo pozne karmienie u niej jest już na wyciszeniu a poranne na relaksie. W dzień to też się wierci bo Leosia wiercipięta a to za psem się obróci a to telewizor lampa ciekawa. Ale mnie to nie denerwuje. Nie wiem ja się oddałam dziecku w 100% dostosowałam się do niej całkowicie i ta współpraca dobrze nam idzie ja jestem szczęśliwa nie czuję się zmęczona. Wkurwiaja mnie teksty jak dzwoni mama z siostrą widzą że Leosia w chuście jesteśmy na spacerze czy chillujemy na kanapie ona na mnie i one z tekstem " nauczyłaś , nauczyłaś teraz się nie wysrasz sama" co to kogo obchodzi jak ja będę srała. Sram kiedy śpi albo jest zajęta karuzela. Jedyne co się zmienia nie mogę zamknąć drzwi zeby ja słyszeć 😁 ja mam potrzeba ją przytulać i wąchać ona tak szybko rośnie że kiedy mam to robić? Zaraz mnie odepchnie i powie że siara. Ale jak dzisiaj przeczytałam jak Daffi pisała o Julce i ja wiem że chce w bliskiej przyszłości drugie dziecko i się zastanawiam jak ja temu drugiemu poświęcę tyle czasu co Leosi również poświęcając dalej czas Leosi.
    Ja sobie urodziłam moja najlepszą psiapsi i my już mamy wspólne sekrety przed tatą 😉😉😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 21:04

Lolka30 lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Tak, można karmić. 1200 mg na dobę można wziąć. Musisz sue ratować, bo skończysz z antybiotykiem inaczej. Jak już jest gorączka, to jest poważnie. Bierz ten metafen, też będzie ok skoro ma ibuprofen
    Bardzo Ci dziękuję. Ja to jestem ostatnio jakies chodzące nieszczęście. Ale po kazdej burzy wychodzi słońce wiec dzielnie czekam na niem

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy wasze dzieci też mają taki odruch wymiotny? Jak Leosia puści pierś a ja jej wkładam ja a ona już ma dość to ma odruch wymiotny ...gardzi cyckiem

• Daffi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Daffi - i kapustę przykładaj już po ściągnięciu cycka na maksa, zmieniaj co półtorej godziny na nowego liścia a przed karmieniem umyj cycka i ogrzej przez 20 minut. Jeśli pojawi Ci się zaczerwienienie to absolutnie nie ogrzewaj bo zaognisz stan zapalny.
    Mi udało się zapalenie z czerwonym obszarem na cycku zabić ibupromem i kapustą. Ale u Ciebie jak nie możesz ibuoromu to najlepiej antybiotyk przy zapaleniu.

Jeśli nie ma czerwonego obszaru to ogrzewaj przed podaniem/odciaganiem, ochladzaj po karmieniu/odciąganiu i zakładaj liście stłuczone.
    Uważaj z masowaniem cycka bo możesz uszkodzić kanalik i wtedy to będzie masakra.
    Ja nigdy nie masuje
    To może ja za intensywnie masowalam do odciagania i sama sobie tej biedy narobilam?
    Dzieki za cenne wskazówki.

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    A czy wasze dzieci też mają taki odruch wymiotny? Jak Leosia puści pierś a ja jej wkładam ja a ona już ma dość to ma odruch wymiotny ...gardzi cyckiem
    U nas tak jest na smoczka. Musi chcieć go wziąć inaczej nie ma opcji wlozyc.

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cycek czerwony nie jest ale jest gigantyczny i na czubku miekki a reszta twarde jak skala.

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Kiwona może dawała znać? Nie widzę tutaj jej postu może do którejś z was coś pisała?

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem. Tak na szybko bo właśnie młody ma chwilę odpoczynku po kolce a zaraz będzie jadł. No więc mamy zbadac mocz, sprawdzać temperaturę i jak coś to badania krwi jeszcze zrobić i mamy skiero na szpital w razie W. Nie możemy robić przerw dłuższych niż 3h w karmieniu, bo się może odwodnic. Mleko możemy dawać comfort, bo przy rota będzie mu łatwiej strawic. Kazik mimo wirusa przybrał 200g w 4 dni i waży 5240.kolki jak były, tak są, więc mamy wesoło tutaj :/
    Spadam, bo ciężki dzień. Buziaki.
    Daffi, kuruj się ♥️

Daffi, Karmelllka90, Mama36, martusiawp, Kasiulka90, Lolka30, Tunia76 lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odciagnelam z bolacego 30ml. Lece od razu drugiego :( bol jest straszny. O ile cycek. Miekki to jednak dalek w srodku to co boli stawia twardy opor. Wymasowalam i zaraz zrobie cieple oklady.

b2ujp2.png

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    U nas tak jest na smoczka. Musi chcieć go wziąć inaczej nie ma opcji wlozyc.

U nas też że smoczkiem jest ciekawie ;)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Jestem. Tak na szybko bo właśnie młody ma chwilę odpoczynku po kolce a zaraz będzie jadł. No więc mamy zbadac mocz, sprawdzać temperaturę i jak coś to badania krwi jeszcze zrobić i mamy skiero na szpital w razie W. Nie możemy robić przerw dłuższych niż 3h w karmieniu, bo się może odwodnic. Mleko możemy dawać comfort, bo przy rota będzie mu łatwiej strawic. Kazik mimo wirusa przybrał 200g w 4 dni i waży 5240.kolki jak były, tak są, więc mamy wesoło tutaj :/
    Spadam, bo ciężki dzień. Buziaki.
    Daffi, kuruj się ♥️

Kazik wracaj do zdrowia <3

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak szybko ten czas leci że nawet nie pomyślałam o tym drugim skoku, a praktycznie mam to samo co niektóre z Was dzis: szarpanie cycków, nieodkladalnosc i marudzenie. A to dopiero tydzień minął po pierwszym skoku gdy cieszyłam się "nowym dzieckiem", taki dobry tydzień miałyśmy...

age.png
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Odciagnelam z bolacego 30ml. Lece od razu drugiego :( bol jest straszny. O ile cycek. Miekki to jednak dalek w srodku to co boli stawia twardy opor. Wymasowalam i zaraz zrobie cieple oklady.
    Wydaje mi się że nie ściągasz całego pokarmu. Masz za słaby laktator z tego co pamiętam masz duże piersi. U mnie pierwszy zastoj i zatkane kanaliki byly spowodowane tym że laktator nie dawał rady mała też nie dawała rady ściągnąć mleka z góry i sciagalam tylko z dołu 30 -40 ml a jak zmieniłam laktator ściągnęłam na raz 180 ml ale już było za późno bo stan zapalny u mnie postępował a położna zjebala bo tego nie rozpoznała mimo zgłaszanych oznak przeze mnie

• Daffi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Wydaje mi się że nie ściągasz całego pokarmu. Masz za słaby laktator z tego co pamiętam masz duże piersi. U mnie pierwszy zastoj i zatkane kanaliki byly spowodowane tym że laktator nie dawał rady mała też nie dawała rady ściągnąć mleka z góry i sciagalam tylko z dołu 30 -40 ml a jak zmieniłam laktator ściągnęłam na raz 180 ml ale już było za późno bo stan zapalny u mnie postępował a położna zjebala bo tego nie rozpoznała mimo zgłaszanych oznak przeze mnie
    To jaki laktator polecasz?

b2ujp2.png

• chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Dokładnie każdy ma chwile słabości i każdy reaguje inaczej, u nas na stres tez reagujemy żartami :D
    Jak ja zaproponowałam mężowi żebyśmy poszukali w google gdzie jest najbliższe okno życia to zabrał mi małego z rąk i powiedział że prędzej mnie w lesie zostawi i mam isc sobie odpocząć. Taka miłość między nami wszystkimi ❤️

Jak ja zostawilam ostatnio Malego z mezem na 20min to jak wrocilam to mowil ze odddajemy go do sierocinca😅

Kasiulka90, DorotaAnna, Wiewióreczka, Mama36 lubią tę wiadomość

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Karmiłam" Klemka z drobnymi przerwami przez 5 godzin. Tata wrócił z siaty, więc go poprosiłam, żeby mnie zmienił na chwilę, bo suty bolą przeokropnie, a wietrzyć nie mogę, bo mleko cieknie. I słuchajcie 10 minut takiego wrzasku, że nie mogę tego z niczym porównać. Aż się dusił... Także ten, przeniosłam się z kanapy na łóżko. Odleżyny mi się zrobią.

mhsvcbxmf17updrl.png
‹‹ 3387 3388 3389 3390 3391 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ