WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane nie odzywalam się dłuższy czas, ale podczytuje na bieżąco. U mnie od kilku tyg. problemy z kp i strasznie mnie to dołuje:( 3 dzieci karmilam tylko kp a tu taki zonk . Nie zorientowla bym się gdybym nie miała wagi bo synek jest bardzo spokojny, dobrze się rozwija, śpi w nocy po 4h, nie płacze z głodu, ale w pewnym momencie waga za mało rosła (75g na tydzien). W poradni laktacyjne kazali mi odciadac mleko metoda 7 5 3 i dokarmiac małego, jak się uda odciągnąć to moim mlekiem a jak nie to mm. laktatorem ściągam na raz max 50ml i musze dokarmiac synka mm. Bardzo zależy mi na wyłącznym kp, ale nie wiem czy się uda. Przy 4 dzieci czasem udaje mi się przysiąść z laktatorem 2 razy czasem 1 raz dziennie. Nie wiem może powinnam jednak nie dokarmiac tylko próbować kp, może ruszy samo? Nie chce jednak synka godzić zwłaszcza że on mi oznak głodu nie pokazuje i nie wiem czy głodny czy nie. Dodam jeszcze ze po mm zablokowala mu sie kupa :/ ostatnio 3 dni nie zrobil. Ech przepraszam za długi post, ale musiałam się wywalić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2019, 09:18

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ups nie wiem jak sie ratowac. U bratowej wczoraj Ola wymiotowala pol dnia.. W nocy do teraz zaczela bratowa :( wiec to wirus oby uchronilo chociaz Kacpra i Ale..
    Z tym że to oznacza ze Filip i my tez w zagrozeniu.. Widzieliśmy sie przedwczoraj a Jula wczoraj z dziadkiem u nich byla..

Co moze bratowa przeciwwymiotnego wziąć? Wykonczy sie.. Nawet wode zwraca.. :( bym jej kupila i na drzwiach w reklamoweczce zawiesila co by kontaktu nie łapać z nimi ale az mi jej zal..

w sumie nie wiem czy jest coś takiego na wymioty, myślę, że jakieś elektrolity na pewno ale jak wode zwraca.... No ale można spróbować zawsze coś tam organizm przyjmie , byleby się nie odwodniła

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafi kup jej nifuroksazyd na wymioty plus elektrolity, jak ma tez biegunke to smecta albo stoperan

Daffi lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce_byc_mama widzę szaleństwo :) Oby to spanie się wydluzalo żebyś mogła dychnac kobieto.

Szonka a co doradczyni na to że z laktatorem udaje Ci się działać tylko 2 razy dziennie? Bo jak sama wiesz to trochę malutko i nie wiem czy niepotrzebnie się nie meczysz a efekt będzie żaden. Wiem jak Cie to musi dolowac, moja córeczka też za mało przybiera i też nie dawała żadnych oznak głodu. Nie wiem gdzie może leżeć przyczyna. A u Was ile to już trwa? Bo piszesz ze kilka tygodni? Co na to lekarz? My dostaliśmy skierowanie do poradni gastrologicznej

f1d9680377.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poradni byłam tylko raz wtedy jeszcze nie wiedziałam że nie dam rady więcej z laktatorem siedzieć, ona mi kazała 8 razy dziennie min 6, ale to są 4h z laktatorem, a gdzie czas na karmienia małego i inne rzeczy? A synek jak tylko poczuje pierś to zasypia zamiast aktywnie ssać. Lekarka zleciła nam dokarmianie mm i morfologia, która mam zrobić tuż przed 3 miesiącem życia. Przy dokarmianie waga trochę ruszyła, w zeszłym tyg 155g, ale też bez szału.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) u nas w końcu chłodniej, alleluja. K jest w domu, więc ja do 9 spałam. Wstawalam tylko w nocy 2 razy zrobić butle a K karmil. Spalabym dalej, ale przez okno mi dym papierosów nalecial do sypialni, ktoś kopcil pod domem czy coś.
    Uwielbiam parówki, uwielbiam tosty. W sensie, że uwielbiam jak starszy sam sobie robi śniadanie 😎 potrafi jeszcze sam sobie ugotować pierogi, więc można powiedzieć, że jest już samodzielny. I to jest boskie. Czekam, aż Kazik się nauczy 😂

Fasolka77, Mama36, B_002, DorotaAnna, martusiawp lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trwa to już ok 4 tyg.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Szonka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha a jak u was z waga? Ile malutka przybiera? Ty ja dokarmiasz mm? Co wam lekarz zalecił w tej sytuacji ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2019, 09:42

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• espoir Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Uwielbiam parówki, uwielbiam tosty. W sensie, że uwielbiam jak starszy sam sobie robi śniadanie 😎 potrafi jeszcze sam sobie ugotować pierogi, więc można powiedzieć, że jest już samodzielny. I to jest boskie. Czekam, aż Kazik się nauczy 😂
    kurna, a ja tu się cieszę, że Bartek sam wiosłuje zupę lub sam wyjmie jogurt z lodówki i go zje...
    aaaale i ja tego doczekam, jeszcze tylko z 7 lat :P

Kiwona, Paula 90, DorotaAnna, B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Dafi kup jej nifuroksazyd na wymioty plus elektrolity, jak ma tez biegunke to smecta albo stoperan
    No wlasnie zastanawialam sie czy nifuroksazyd to na wymioty czy biegunkę. Ona juz piersia nie karmi wiec leczenie ma bez ograniczen jedynie heparyne bierze ale to raczej nie ma zwiazku.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Trwa to już ok 4 tyg.
    U nas tez ciagle cos z kp. Zaczelo sie cudownie i owocowalo sukcesem i nagle ciach... Maly zaczal sie wsciekac cudowac wyginac chwyta piers ssie puszcza i tak wkolko.. Potem zapalenie piersi no ale mi latwiej odciagac czesto bo Julka duża i jak trzeba zajmie sie Filipem na ten czas..
    U nas tez trwa to 4tyg ale u nas przybieranie bylo ok a mm maly dostaje bo brakuje mleka na karmienia a glodowac nie moze.

Mozesz zamiast 7-5-3 jak masz elektryka skrocic czas i zrobic 5-3-2 wtedy zajmie ci to 20min a nie 30.. Zawsze na tak duzej ilosci odciagan skroci sie czas no i bedzie ta stymulacja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2019, 09:54

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra przegielam jest ciepło !!!

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Na Mazury dawajcie!! Tu nadal Afryka 😁

Oj chętnie!!!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Chce_byc_mama widzę szaleństwo :) Oby to spanie się wydluzalo żebyś mogła dychnac kobieto.

Szonka a co doradczyni na to że z laktatorem udaje Ci się działać tylko 2 razy dziennie? Bo jak sama wiesz to trochę malutko i nie wiem czy niepotrzebnie się nie meczysz a efekt będzie żaden. Wiem jak Cie to musi dolowac, moja córeczka też za mało przybiera i też nie dawała żadnych oznak głodu. Nie wiem gdzie może leżeć przyczyna. A u Was ile to już trwa? Bo piszesz ze kilka tygodni? Co na to lekarz? My dostaliśmy skierowanie do poradni gastrologicznej

Myszka a kiedy idziecie do tej poradni gastrologicznej?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka przepajasz młodego woda? Jak podajesz modyfika musisz przepajać woda. Nawet jak dokarmiasz. Jeśli to nie pomoże proponuje zmianę mleka.
    Jak nie będziesz regularnie stymulować piersi 7-5-3 to za dużo nie wskórasz ewentualnie 2 x na dobę power pumping .
    Czasem jest tak że po prostu laktacja sama się wycisza. 155g to jeszcze nie tak źle to 75 g to faktycznie bardzo mało a robił co kupy wtedy?

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    kurna, a ja tu się cieszę, że Bartek sam wiosłuje zupę lub sam wyjmie jogurt z lodówki i go zje...
    aaaale i ja tego doczekam, jeszcze tylko z 7 lat :P
    Ja pamiętam, jak Grześ sam zaczął sobie robić płatki rano, to było cudowne! Bo on zwykle wstawal 5/6 rano i w taki weekend to było jak zbawienie, że nie skakał już po mnie "mamooo jestem glodnyyy!", tylko sam się ogarniał 😊
    U nas po burzach można w końcu oddychać, ale jest ciepło, na krótki rękaw.
    Trzeba się zabrać za sprzątanie i potem jakieś zakupy. Męża muszę zavonic do założenia moskitiery, bo w nocy już było pełno owadów w domu i koty dostały szału, polowaly cała noc i budziły nas. Zakładamy takie zwykłe moskitiery za parę zł, starczy na jakiś czas.

DorotaAnna lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2019, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży miałam w ciul czasu wolnego tyle że mogłabym go sprzedawać ! I nie malowałam się bardzo rzadko jakoś czułam się mega atrakcyjnie no miałam słabsze dni jak mi jape wysypało. Ale teraz ok nie mogę narzekać bo czas mam na wszystko tylko nie wtedy kiedy chce a kiedy moja Lady mi pozwoli ale maluje się codziennie!! Jakoś sie wtedy od razu czuję gotowa na kolejny dzień a jakbym tego nie zrobiła to bym pewnie miała pidżama party

• Szonka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Szonka przepajasz młodego woda? Jak podajesz modyfika musisz przepajać woda. Nawet jak dokarmiasz. Jeśli to nie pomoże proponuje zmianę mleka.
    Jak nie będziesz regularnie stymulować piersi 7-5-3 to za dużo nie wskórasz ewentualnie 2 x na dobę power pumping .
    Czasem jest tak że po prostu laktacja sama się wycisza. 155g to jeszcze nie tak źle to 75 g to faktycznie bardzo mało a robił co kupy wtedy?
    Wtedy robił kilka razy dziennie. O tym przekazaniu woda nie wiedziałam:( ile razy dziennie trzeba robić 5 3 2 i przez ile dni żeby ruszyło?

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Mycha a jak u was z waga? Ile malutka przybiera? Ty ja dokarmiasz mm? Co wam lekarz zalecił w tej sytuacji ?
    U nas dwa tygodnie temu przybrała 124g a w ostanim tygodniu tylko 30g. Lekarka kazała przyjść znowu we wtorek sprawdzić co z waga i dała skierowanie do poradni gastrologicznej. Nie kazała dokarmiac ale mi akurat przestało wystarczać moje mleko więc od wczoraj jesteśmy na karmieniu mieszanym. I kazała odstawić lek na plesniawki który podobno może odbierać apetyt

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Wtedy robił kilka razy dziennie. O tym przekazaniu woda nie wiedziałam:( ile razy dziennie trzeba robić 5 3 2 i przez ile dni żeby ruszyło?
    5-3-2 nie słyszałam ja robiłam 7-5-3 na samym poczatku. Robisz aż zobaczysz że mleka jest tyle ile chcesz. Tylko że później może go być jeszcze więcej.
    Szonka ty pisałaś mi o zastojach że miałas. Wiesz że po zastojach jak są źle ściągnięte to laktacja się zmniejsza bo to znowu sygnał że za dużo mleka może wtedy coś nie wyszło?

‹‹ 3425 3426 3427 3428 3429 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ