Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Karollinax26 wrote:Fasolka, to co to za pediatra? Moja mi wyjaśniła i poradziła.
To, że Bunio dostanie wszystko oddzielnie, nie znaczy że jego organizm będzie mniej obciążony.
no jest tu u nas taki specjalista... jest około 60-tki.. ceniony "we wsi"... ale doradzić nie potrafił bo powiedział, że decyzja należy do nas..i że są takie i takie ale on nie powie, które lepsze... jedynie pielęgniarka "od szczepień" proponowała te 5w1Fasolka77
-
Fasolka syn 13 lat temu szczepiony 5 razy osobno w krotkich odstepach czasu chyba co 2, 3 tygodnie.....kazde szczepienie goraczka i calonocne wycie z bolu......
corka 10 lat temu szczepiona 5 w 1 (bo panstwo przeszlo na inny kalendarz szczepien-szczepienia za darmo) zadnej reakcji zadnego placzu o wiele lepiej zniosla.....
wedlug mnie nie zalezalo to od szczepionki ale od osobnika.....poprostu kazdy znosi to inaczej...
u nas nie ma wyboru musze szczepic 5 w 1 .....na chlopski rozum lepsze pojedyncze szczepionki .....ale jak widac u nas byly znoszone gorzej.....
my na szczepienie idziemy dopiero 20 lipca wiec jeszcze miesac mam spokojFasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Tunia76 wrote:Ja dzisiaj sprawdzałam w książeczce syna jak to było dawniej.
I miał w jeden dzień 4 kłucia. Skoro i tak dostał wszystko naraz, to chyba lepiej mniej kluc.
Ale ja się zupełnie nie znam na tych szczepionkach.
no własnie.. te na NFZ podają też za jednym razem wszystkie? to faktycznie nie ma się co zastanawiać....Misiabella lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
Fasolka77 wrote:dzięki Karola... o ile przemawia do mnie fakt, ze jest mniej wkłuć to zastanawiam się nad tym czy organizm dziecka narażony na raz na dużą ilość "obcych" lepiej sobie poradzi niż w przypadku pojedynczych dawek aplikowanych np co 2 tygodnie...?
Fasolka77 lubi tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Paula 90 wrote:Czy któraś z Was rozważa kp przez dwa lata i dłużej? A może macie w planach karmienie w tandemie z następnym maluszkiem?
rozważać to ja sobie mogę... codziennie się zastanawiam jak długo jeszcze będę w stanie i dziękuję Bogu,że karmię już 2 miesiące... i obym chociaż rok mogła.. no chociaż pół roku...Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 21:57
B_002, Tunia76, Misiabella, Paula 90 lubią tę wiadomość
Fasolka77
-
Fasolka77 wrote:dzięki Karola... o ile przemawia do mnie fakt, ze jest mniej wkłuć to zastanawiam się nad tym czy organizm dziecka narażony na raz na dużą ilość "obcych" lepiej sobie poradzi niż w przypadku pojedynczych dawek aplikowanych np co 2 tygodnie...?
Czytałam, że pojedyncze szczepionki wcale nie są mniejszym obciążeniem. Pediatra mówiła mi też, że szczepionki skojarzone mają lepszy, bezkomórkowy krztusiec.Fasolka77, Misiabella lubią tę wiadomość
-
Paula 90 wrote:Czy któraś z Was rozważa kp przez dwa lata i dłużej? A może macie w planach karmienie w tandemie z następnym maluszkiem?
Paula 90 lubi tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Fasolka77 wrote:dzięki Karola... o ile przemawia do mnie fakt, ze jest mniej wkłuć to zastanawiam się nad tym czy organizm dziecka narażony na raz na dużą ilość "obcych" lepiej sobie poradzi niż w przypadku pojedynczych dawek aplikowanych np co 2 tygodnie...?Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
dziewczyny w pierszą noc u rodziców miałam sen o .. szatanie... tańczyłam z siostrą niby dla szatana... dziwny sen... i w zeszłą noc (ostatnią przy tym pobycie) to samo... spowiadałam się i z konfesjonału z obu stron wysunęły się ręce i szatańskimi pazurami drapały podłogę... no szok! powiedziałam K. w nocy o tym śnie.. i jemu też się przyśnił... dość realistyczny sen bo śnił mu się ten pokój w którym spaliśmy.. że K. mówił do mnie aby wyjęła Bunia z łóżeczka bo szatan przyjdzie.. i ja to zrobiłam i leżeliśmy w trójkę przykryci kołdrą i baliśmy się... no ja pierdole... skąd takie sny!?Fasolka77
-
Właśnie Fasolka, ja się tak zastanawiałam po Twoim wpisie, co to za różnica, jeśli i tak jednego dnia dostanie kilka wkłuć za jednym zamachem.
Moja pediatra rozmawiała ze mną na temat szczepienia i nie było to w stylu „bierz Pani te płatne, bo lepsze”, tylko wytłumaczyła mi dlaczego są lepsze ale żeby się zastanowić, bo nie jest to jednorazowy wydatek ale też dobra inwestycja w zdrowie dziecka.Fasolka77, B_002 lubią tę wiadomość
-
ja idę po prostu tutejszym kalendarzem szczepień i nie rozkminiam tego... 2.07 mamy 6w1 plus pneumo, meningo i rota.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 21:54
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
dziewczyny nie chce plotkowac ani obgadywac ale musze Wam powiedziec.....chociaz wychowanie to kazdego indywidualna sprawa i pracujac w przedszkolu roznych rzeczy sie naogladalam.....ale do tematu
byla dzis u nas szwagierka ( kwietniowka ) maly mial doslownie szpony nie paznokietki...a czarne jakby ziemniaki golymi rekami kopal.....okropienstwo...nawet moj maz z konca pokoju zauwazyl ( a on raczej zlewacz totalny jest jesli chodzi o wyglad)
szwagierka mowila "ze cos mu schodzi skora na szyji" ...ja sie patrze a tam dziewczyny skorupa z mleka jak sie malemu ulewa, niemyte chyba z tydzien...nie mowiac o smrodzie jaki od dziecka bylo czuc.....straszne to bylo ....taka syfiara....szkoda dziecka
moj maly to 3 razy dziennie przebierany, wypachniany, bielusienke ubranka....teciowa mowi do corki " to wykapiesz go dzisiaj" a ona ze nie ze moze jutro dopoludnia -
Lolka30 wrote:Fasolka ale ja nie wiem czy te szczepienia które są w 5w1 i 6w1 możesz sobie rozdzielac na takie długie odstępy podając je osobno. Wydaje mi się że nie. Osobno możesz podać pneumokoki, rota i meningokoki, ale tamte chyba muszą być podane w określonym czasie jeśli nie ma konkretnych przeciwwskazań do szczepień.
nie no.. 5 czy 6 w 1 wiadomka, że to jedna szczepionka.. ale czy te pojedyncze, na NFZ, podają w jeden dzień wszystkie? jeśli tak to wolę 5w1.. a z tego co dziewczyny piszą tak własnie jest...Fasolka77
-
Karollinax26 wrote:Czytałam, że pojedyncze szczepionki wcale nie są mniejszym obciążeniem. Pediatra mówiła mi też, że szczepionki skojarzone mają lepszy, bezkomórkowy krztusiec.
-
stresant wrote:dziewczyny nie chce plotkowac ani obgadywac ale musze Wam powiedziec.....chociaz wychowanie to kazdego indywidualna sprawa i pracujac w przedszkolu roznych rzeczy sie naogladalam.....ale do tematu
byla dzis u nas szwagierka ( kwietniowka ) maly mial doslownie szpony nie paznokietki...a czarne jakby ziemniaki golymi rekami kopal.....okropienstwo...nawet moj maz z konca pokoju zauwazyl ( a on raczej zlewacz totalny jest jesli chodzi o wyglad)
szwagierka mowila "ze cos mu schodzi skora na szyji" ...ja sie patrze a tam dziewczyny skorupa z mleka jak sie malemu ulewa, niemyte chyba z tydzien...nie mowiac o smrodzie jaki od dziecka bylo czuc.....straszne to bylo ....taka syfiara....szkoda dziecka
moj maly to 3 razy dziennie przebierany, wypachniany, bielusienke ubranka....teciowa mowi do corki " to wykapiesz go dzisiaj" a ona ze nie ze moze jutro dopoludnia
z tymi paznokciami to mi tez wstyd... ale ja się boję mu obcinać! 2x mi się udało a i tak na raty.. co najadę obcinaczem to boję się nacisnac... kilka dni temu obcięłam u jednej rączki bo niestety nacięlam kawałek skórki i Bunio płakałno boję sie.. nie mam sumienia zrobić mu ziaziu
ale kąpiemy go codziennie ostatnio.. te upały każdemu dają się we znaki...stresant lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
Fasolka77 wrote:nie no.. 5 czy 6 w 1 wiadomka, że to jedna szczepionka.. ale czy te pojedyncze, na NFZ, podają w jeden dzień wszystkie? jeśli tak to wolę 5w1.. a z tego co dziewczyny piszą tak własnie jest...
Przy czym 5w1 pierwsze szczepienie ma 3 wklucia a 6 w 1 ma dwa wklucia.. Pozostalosc jest taka sama tylko w 5w1 w 7 miesiacu zycia trzeba zaszczepic wzw ktorej nie ma a w 6 w 1 jest. Wiec całość rozni się tylko iloscia 2 wkluc przy pierwszym szczepieniu plus to jedno brakujace w pozniejszym czasie.. Reszta jest taka sama po 2 wklucia plus te do picia na rotawirus.
Suma wkluc kalendarza szczepien:
NFZ 21 wkluc
5w1 14 wkluc
6w1 12 wklucWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 22:08
-
Fasolka77 wrote:z tymi paznokciami to mi tez wstyd... ale ja się boję mu obcinać! 2x mi się udało a i tak na raty.. co najadę obcinaczem to boję się nacisnac... kilka dni temu obcięłam u jednej rączki bo niestety nacięlam kawałek skórki i Bunio płakał
no boję sie.. nie mam sumienia zrobić mu ziaziu
ale kąpiemy go codziennie ostatnio.. te upały każdemu dają się we znaki...
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
B_002 wrote:Kup nożyczki babyono, są odpowiednio ostre i bardzo łatwo się nimi obcina. Lepiej niż obcinaczem! I nie bój się, przystrzymaj paluszki stanowczo i obcinaj, jak się boisz to zrób to gdy śpi. Ja obcinam zaraz po przebudzeniu, bo szkoda mi jej obudzić przypadkiem, a jak się sama obudzi to jest jeszcze troszkę zaspana i nie rusza się gwałtownie.
Basia mam takie nożyczki... ale jakoś nimi mi nie idzie, obcinam na śpiocha... ale słabo mi się robi jak mu zrobię ziaziu i Bunio się budzi z płaczem
- muszę się przemóc do tych nożyczek....
Fasolka77
-
Odnośnie kąpieli, to słyszałam ostatnio położną w pnś.
Dawniej niemowlaki pachniały ślicznie, a teraz to różnie z tym bywa. Moda na niekapanie.
Była to wypowiedź, jako komentarz do pewnej celebrytki, która umyła dziecko dopiero tydzień po porodzie.