X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 04:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    U nas załatwianie becikowego trwało 2 miesiące ... bo ciagle chcieli jakieś dziwne dokumenty. Zadzwoń do nich tak jak mów Daffi

Ja 27 złożyłam wszystkie dokumenty i kolejnego dnia musiałam dowieźć tylko PIT i umowy o pracę. Wtedy mi powiedzieli, że to wszystko i czas oczekiwania na decyzję do 30 dni, no to tak jakby do piątku.
    Ale to jakieś jaja, człowiek czeka na te pieniądze a oni strasznie się opóźniają. Rozmawiałam przedwczoraj z koleżanką, mówiła że u niej już kilka dni temu miesiąc minął i ona nadal nie ma decyzji.
    Nie spieszy się im jak widać.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 05:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to dziwne,bo ja nie musiałam dawać żadnych dokumentów, wszystko sobie sciagneli sami z komputera.

ibm2j48a6easc2hs.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysla.nieskalana wrote:
    W ogóle to dziwne,bo ja nie musiałam dawać żadnych dokumentów, wszystko sobie sciagneli sami z komputera.
    U mnie też jesli nie zmienilo sie nic. Ale jak np zmieniales prace to oni tego nie wiedza. I trzeba im dostarczyc pity itp

mysla.nieskalana lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem o co chodzi galganowi.. Zjadl prawego cyca, daje do lewego bo glodny a on lewego chwyta ciagnie i sie krztusi i odruch wymiotny.. Po kilku probach byl juz taki wrzask i łzy ze dorobilam mm bo nie bylo czasu odciagac i wtrabil jeszcze 50ml.jest szansa ze drugi cyc by go w pelni zaspokoil bez dokarmiania to odwala mi takie cos..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2019, 05:47

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, pytałaś o mój środek przeciw komarom. W sobotę byliśmy na grillu pod altaną w pobliżu stawu. Spryskałam siebie, ubranko Klemka i wózek. Latały jakieś dziwne, wkurzające mini muszki, ale komara nie uświadczyłam ani jednego. A ponoć były - pytałam niepryskanych znajomych 😉

Podaję skład: nafta kosmetyczna, nalewka bursztynowa, macerat z wrotyczu, kompozycja olejków eterycznych, ocet jabłkowy, octan etylu, witaminy z grupy B.
    Nie jest podane dokładnie, jakie to olejki eteryczne, więc nie wiem, czy jest tam ten, o którym pisałaś. Ale skoro pachnie cytrusami to możliwe 🙂 Na etykiecie jest również dokładnie rozpisane dawkowanie z podziałem na dzieci do 1 rż., do 3 rż., do 14 rż. i powyżej, więc nadaje się dla każdego. Ja jestem zadowolona 😊 Tylko póki co nie mogę go wypróbować w bardziej hardcore'owych warunkach, bo całe szczęście na naszym osiedlu nie ma komarów.

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka - dzięki Kochana że o mnie pamiętałaś. A powiedz mi czy to cudo mogą zwykli śmiertelnicy kupić?
    Trochę mnie ten wrotycz też martwi bo jest trujący i przenika do mleka. Daj znać czy nie pojawiły się u Was żadne objawy. Może to stężenie jest na tyle małe że jest ok :-)

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Ja 27 złożyłam wszystkie dokumenty i kolejnego dnia musiałam dowieźć tylko PIT i umowy o pracę. Wtedy mi powiedzieli, że to wszystko i czas oczekiwania na decyzję do 30 dni, no to tak jakby do piątku.
    Ale to jakieś jaja, człowiek czeka na te pieniądze a oni strasznie się opóźniają. Rozmawiałam przedwczoraj z koleżanką, mówiła że u niej już kilka dni temu miesiąc minął i ona nadal nie ma decyzji.
    Nie spieszy się im jak widać.

U nas też za pierwszym razem jak donieśliśmy dokumenty to zamiast decyzji znowu coś chcieli... no masakra przeciągają strasznie

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysla.nieskalana wrote:

U nas idioci nie umieli ściągnąć moich papierów z us. Tzn ja w 2017!i bralam ślub i zmieniałam nazwisko i zmieniałam prace. Wiec jeden PIT ściągnęli na panieńskie nazwisko drugibjuż na nazwisko męża. I nie umieli tego ogarnąć małymi rozumkami i pisali że im się coś nie zgadza... 🙈

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza ty mąż jest na własnej działalności i pytał pani przy składaniu czy dać jej sprawozdanie za ostatni kwartał powiedziała że nie trzeba a potem pisali żeby jednak donieść. No już prawie skargę pisałam że głąby tam pracują

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona miłego odpoczynku! Super, że Kazik czuje się lepiej 🙂 swoją drogą pięknie przybiera, moja młoda miała większą wagę startowa a ledwo co ma 5,5 kg tak więc szacun 😉

Mycha kciuki za ważenie ✊

U nas wieczór masakryczny ryk i pisk... Nic nie pomagało... Ale jak padła o 21.45 to obudziła się o 5.05, zjadła i dalej śpi! Spał z nią mąż żebym mogła wziąć leki i odpocząć więc dziś czuję się już lepiej 🙂

Basia chyba umknęło Ci moje pytanie dot. ciasteczek więc ponawiam 🙂 wstawialas kiedyś przepis na szybkie ciastka z ciasta francuskiego z serkiem i owocami. Pytałam czy może to być mascarpone i ile cukru dodać? 😉

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Kasiulka - dzięki Kochana że o mnie pamiętałaś. A powiedz mi czy to cudo mogą zwykli śmiertelnicy kupić?
    Trochę mnie ten wrotycz też martwi bo jest trujący i przenika do mleka. Daj znać czy nie pojawiły się u Was żadne objawy. Może to stężenie jest na tyle małe że jest ok :-)
    Specjalnie dzień przed użyciem zrobiłam test na skórze męża, bo ma wrażliwą i podatną na alergie - nic. Minęło kilka dni i nie mamy żadnych niepożądanych objawów. Nie wiem, na jakiej zasadzie to działa... Ja się dowiedziałam o tym specyfiku z opolskiego forum na fb i odezwałam się do dziewczyny, która to wytwarza. Ona mi podała nr tel. do dziewczyny, która mieszka blisko mnie, a która rozprowadza te spray'e. Są buteleczki mniejsze za 20 zł (50 ml) i większe za 40 (100 ml). Jeśli byś chciała wypróbować, to mogę Ci pocztą jedno wysłać na próbę 😉 Na imprezie jeszcze kilka osób z tego korzystało, a zeszło tego mniejszego opakowania może max. 10%.

Paula 90 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png

Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli mnie się fartem udalo😀

ibm2j48a6easc2hs.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orientujecie się może, jak wygląda kwestia 500+ na pierwsze dziecko? Kiedy można składać wnioski? Rozumiem, że jeśli mam konto na zus pue, to mogę złożyć przez tę stronę?

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Orientujecie się może, jak wygląda kwestia 500+ na pierwsze dziecko? Kiedy można składać wnioski? Rozumiem, że jeśli mam konto na zus pue, to mogę złożyć przez tę stronę?

Ja wniosek już złożyłam, razem z becikowym.

Kasiulka, czytałam że od 1 lipca można składać, przez PUE możesz złożyć i jak podasz maila to dostaniesz informacje o przyznaniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2019, 07:41

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png

Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wszystkie wnioski skladalam razem..oprócz becikowego i 500+,dostałam jeszcze jednorazowe 1000 zl i jakieś 95zl co miesiąc.

ibm2j48a6easc2hs.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysla.nieskalana wrote:
    Ja wszystkie wnioski skladalam razem..oprócz becikowego i 500+,dostałam jeszcze jednorazowe 1000 zl i jakieś 95zl co miesiąc.

Bo to wszystko zależy od dochodów na głowę. Ja mam na umowie też najniższą krajową, a w przypadku 500+ dochód nie może przekraczać 800 zł na osobę(na tym starych zasadach). Te 95 zł to dostałaś świadczenie rodzinne, to też jest zależne od dochodu, ja się niestety chyba nie załapię ale wniosek złożyłam.
    Ciekawe czy w ogóle mi coś dadzą, a jak tak to kiedy w końcu 🙄

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia współczuję stresu :( nie będę Cie pocieszać że Was to na pewno nie spotka bo tego nikt nie wie a Ty i tak byś mi nie uwierzyła. Ale mocno trzymam kciuki żeby Was żadne skutki uboczne nie spotkały.

estrella, Misiabella lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina a jeżeli chodzi o obecne zasady to nie jest tak że jak jesteś samotną matką to Ci się należy? Pytam bo nie wiem jak to jest.

Estrella fajnie że mąż się zajął :) ja to nawet jak dzień jest tragiczny to się cieszę że noc przespana wtedy się człowiek regeneruje:)

estrella lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Karolina a jeżeli chodzi o obecne zasady to nie jest tak że jak jesteś samotną matką to Ci się należy? Pytam bo nie wiem jak to jest.

Estrella fajnie że mąż się zajął :) ja to nawet jak dzień jest tragiczny to się cieszę że noc przespana wtedy się człowiek regeneruje:)

Dorotka, nawet dla samotnych biorą pod uwagę kryterium dochodowe jeśli chodzi o 500+ i te świadczenia rodzinne. Taki lajf.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2019, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:

O tak, nic tak nie cieszy jak odpoczynek w nocy 🙂 od razu lepszy humor 🙂

DorotaAnna lubi tę wiadomość

‹‹ 3572 3573 3574 3575 3576 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ