X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Przy cukrzycy ostatni posilek (msly, typu jedna kanspka) je sie w łóżku, jak najpóźniej
    Paula przy uregulowanych cukrach takie postępowanie może mieć opłakane skutki. Dieta musi być ddostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Moja koleżanka czuje się świetnie po zjedzonym samym jabłku a ja bym po nim spała cały ddzień, muszę dorzucić białko i zdrowy tłuszcz.
    Wszystko trzeba robić z głową i dostosować do własnych potrzeb. W przypadku cukrzycy niestety nie ma identycznych wskazówek dla każdego.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj Ci przyticze jeszcze slowa diabetologa, dr. Sekuły: "Stres może podnieść poziom cukru, ale organizm zdrowej osoby znormalizuje poziom glukozy uruchamiając różne mechanizmy wyrównawcze. Dlatego w testach diagnostycznych nie bierze się tego czynnika pod uwagę. Jeżeli organizm sobie nie poradził, znaczy jest zaburzenie gospodarki cukrowej.".

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    A czy przy cukrzycy glukoza w moczu jest obecna?

Nie zawsze. Ja jeszcze nie mialam. Ale mialam ketony (przesadzilam w druga strone).

• Daffi Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok Paula zostawimy moj cukier specjalistom:) my możemy spekulowac i udawac znawce bo mamy z tym doczynienia ale mysle ze to kwestia bardzo indywidualna

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Paula przy uregulowanych cukrach takie postępowanie może mieć opłakane skutki. Dieta musi być ddostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Moja koleżanka czuje się świetnie po zjedzonym samym jabłku a ja bym po nim spała cały ddzień, muszę dorzucić białko i zdrowy tłuszcz.
    Wszystko trzeba robić z głową i dostosować do własnych potrzeb. W przypadku cukrzycy niestety nie ma identycznych wskazówek dla każdego.

Moj diabetolog powiedzial mi ze jest to zalecenie dla kobiet w ciąży, bo niedocukrzenie w nocy daje dla plodu oplakane skutki. Ten ostatni posilek to pol kromki chleba pelnoziarnistego. Lepiej jest dla dziecka brac insuline na lekkie obnizenie cukru niz dopuszczenie do niedocukrzenia w przerwie nocnej (10h bez jedzenia to przy cukrzycy dla ciezarnej moze byc tragedia, dlatego skraca sie ta przerwe jak tylko sie da poprzez właśnie ten ostatni posilek).

Nie ma co porównywać sie do "zwykłych" cukrzykow ani miedzy soba. Mi taka "polkanapka" nie robila dotad nic, obecnie mam cukry na czczo 110 i czekam na jutrzejsza wizyte i insuline. Ale mam absolutnie nie rezygnowac z tej polkanapki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ok Paula zostawimy moj cukier specjalistom:) my możemy spekulowac i udawac znawce bo mamy z tym doczynienia ale mysle ze to kwestia bardzo indywidualna

Zrobisz jak uwazasz, ja Ci tylko probuje wyjasnic, ze opieszaloscia w tej sytuacji mozesz zaszkodzic dziecku. I od pierwszego postu pisze, ze zalecam pilna wizyte u diabetologa. Nie wierze w to, ze ktorykolwiek diabetolog zlekcewazy tak zly wynik. Nie wiesz jak dlugo masz juz podwyższone cukry i jak to wpłynęło na ciążę.

A hba1c moze jeszcze byc dobre bo cukrzyca mogla zaczac sie miesiac temu. I majac dobre wyniki przez 2 miesiace ale zle przez jeden to i tak sredna bedzie ok.
    Hba1c nie sluzy do diagnozowania cukrzycy a tylko i wylacznie do sprawdzenia wyrowniania cukrow i daje odpowiedz czy trzeba wdrozyc insuline lub ja zwiekszyc.

Jesli dietą udaje się utrzymac cukrzyce w ryzach to tego badania sie nie wykonuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 12:48

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czeeesc :) Jestem cala w skowronkach, bo pojechałam po L4 i lekarz chciał sprawdzić czy serce bije. Miałam pierwszy raz usg przez brzuch, takie ekspresowe :) ale skakał nasz bąbelek :D Już się nie mogę doczekać czwartku i prenatalnych :D
    W poniedziałek za to mam się zgłosić do szpitala i zobaczymy co z tą torbielą.
    Dzisiaj neurolog, jutro dentysta, w przyszłym tygodniu kardiolog. A ja jestem mega szczęśliwa dzisiaj i cieszę się złota polska jesienią, :) Buziaki dla Was :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 12:45

Paula 90, Natalia-tosia, malutka_mycha, Franka2104, DorotaAnna, B_002, estrella, Wiewióreczka, orzeszki lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Czeeesc :) Jestem cala w skowronkach, bo pojechałam po L4 i lekarz chciał sprawdzić czy serce bije. Miałam pierwszy raz usg przez brzuch, takie ekspresowe :) ale skakał nasz bąbelek :D Już się nie mogę doczekać czwartku i prenatalnych :D
    W poniedziałek za to mam się zgłosić do szpitala i zobaczymy co z tą torbielą.
    Dzisiaj neurolog, jutro dentysta, w przyszłym tygodniu kardiolog. A ja jestem mega szczęśliwa dzisiaj i cieszę się złota polska jesienią, :) Buziaki dla Was :)

Ogladanie malucha to swietna rozrywka, mi tez daje ogromnego kopa dobrego humoru :) Buziaki dla Was tez :)

Na prenatalnych jest mega, ja bym chetnie zrobila jeszcze raz :D

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dużo ketonów, 150. W poniedziałek idę na krzywą.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Ja mam dużo ketonów, 150. W poniedziałek idę na krzywą.

Ketony moga wyjsc jak za malo jesz weglowodanow. W ciazy zapotrzebowanie na wegle jest trochę wyzsze. Ketonuria nie oznacza cukrzycy ;) A masz jakies wskazania do krzywej czy rutynowo robisz?

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ketony moga wyjsc jak za malo jesz weglowodanow. W ciazy zapotrzebowanie na wegle jest trochę wyzsze. Ketonuria nie oznacza cukrzycy ;) A masz jakies wskazania do krzywej czy rutynowo robisz?

No właśnie cukier na czczo miałam za wysoki, 96. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Orientujecie się tez czy CRP 1,90 mg to wynik dobry ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:

Popieram! Ja też tu zamieścililam swoje wyniki i się zaczęło, masz cukrzycę, szybko do lekarza, możesz zabić czy uszkodzić dziecko... Dobrze, że mój mąż mnie sprowadził na ziemię. Lekarka potwierdziła moje przypuszczenia, że nie jest tak źle jak mi to wszyscy przewidywali... Dziś idę do diabetologa tak dla siebie a nie z zalecenia lekarza, cukrzycy nie mam stwierdzonej... Tak, że ten... Aha a moja lekarka to bardzo dobry specjalista a nie pierwszy lepszy z byle jakiej przychodni więc wie co mówi... Także może wyniki zostawmy lekarzom i nie straszmy się wzajemnie bo mam wrażenie że na tym wątku co chwilę ktoś panikuje, kogoś straszy...

Daffi, B_002 lubią tę wiadomość

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Poprzedni cukier jaki mialam badany z palca byl po posilku 101.w piatek mialam pobierana krew z zyly lokciowej na czczo i wyszedl 104. Ja sobie powtorze jeszcze cukier na czczo ale uwazam ze stres w piatek ktory mnie trzymal nie pomogl mi
    Pójdziesz do lekarza on Ci wszytsko wyjaśni Ale Paula ma tutaj rację.Ja zaczynałam z cuktem na czczo 94 po posiłkach idelane.A teraz jestem już na 8jednostach insuliny .Rano cukier 89a po posiłku czasami 87 .Są dwa rodzaje curkzycy ciążowej jednym wywala na czczo innym po posiłkach.Ja bo musiałam kompeltnie przestać pić soki z kartonów a w czasie mdłości sok pomarańczowy był moim głównym daniem.A tak dieta mi się nie zmieniła za bardzo .Tyle że jem bardzo często i mało.A co do kolacji to na pewno każdy musi pod siebie ale ja mam typowo zalecenie ,że ok 21 typowo przed snem mam coś zjeść.Wlasnie kanapka ,jakieś orzechy .Na pocztaku nie mogłam się przestawić bo ja jestem z tych wiecznie odchudzających się bez efektów .I zawsze starałam się na glodniaka iść spać a teraz mam się najeść .Ale nie ma to u mnie wpływu na wagę no jak narazie to mam 10kg mniej niż przed ciążą.

Daffi lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • stresant Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ogladanie malucha to swietna rozrywka, mi tez daje ogromnego kopa dobrego humoru :) Buziaki dla Was tez :)

Na prenatalnych jest mega, ja bym chetnie zrobila jeszcze raz :D

dla mnie prenatalne to byl jeden wielki stres......juz bym tego nie chciala przezywac.....kazda z nas inna

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam już z 5 usg, ale żadnego tak nie przeżyłam :) było mega :) wcześniej maluch się mało ruszał a teraz skakał tak fajnie :)
    Ja chyba dzisiaj odbiorę wyniki badań, ciekawe co tam znajdę.

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co myślicie o koszu na zużyte pieluszki tommee tipee? Któraś może używała przy poprzednim dziecku? Brat używa ale dopiero od paru dni i jak na razie są zadowoleni :)

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie napisalam nic nieprawdziwego. Przy takim cukrze w ciazy to może byc bardzo poważna sprawa. A bagatelizowaniem i glaskaniem sie wzajemnie po glowkach mozna uspic uzasadniona czujnosc. Tu nie chodzi o panikowanie tylko o uzasadniony pospiech przy konsultacji ze spacjalista diabetologiem. Nie ginekologiem, ktory wcale nie musi znac sie na diabetologii.

A zmieniajac temat, odebralam wyniki prenatalnych. Ryzyko trisomii 21 mamy 1:15599 a reszta <1:20000 :)

DorotaAnna, Kiwona, Natalia-tosia, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula super wyniki

Paula 90 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    dla mnie prenatalne to byl jeden wielki stres......juz bym tego nie chciala przezywac.....kazda z nas inna

U mnie przed badaniem to byl stres do łez. Ale samo badanie bajka :) Stresu bym nie chciala juz powtorzyc, ale obraz i emocje w trakcie owszem :D

• B_002 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak uważacie, czy na USG w terminie 16+6 jest duża szansa żeby zobaczyć płeć dziecka?
    Ogólnie to moja prowadząca pani doktor powiedziała mi dzisiaj że najbliższe USG zaleca najlepiej za 4 tygodnie, bo wcześniej to szkoda pieniędzy (chce iść dodatkowo prywatnie) bo teraz to nic nie wnosi.
    Mi ogólnie nie zależy teraz za żadnych pomiarach czy innych badaniach, chciałam żeby mąż pierwszy raz zobaczył nasze dziecko i chcielibyśmy poznać płeć, tylko po to tam idziemy.
    Myślicie że jest sens iść mimo to? Nie wytrzymam kolejnych 4 tygodni (już 4 minęły od ostatniego USG na którym coś mogłam zobaczyć).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 15:35

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
‹‹ 362 363 364 365 366 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ