X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Co do gardła ja psikałam 3x dziennie tantum verde i po 2 dniach bólu już nie było.
    Isla, chlorchinaldin i inne takie na mnie nie zadziałały :(
    No właśnie sama isla może być za mało, ja ją połączyłam też ze sprayem Argentin T i czułam ulgę od razu po zastosowaniu, a po 1 dniu przeszło zupełnie. Z Tantum verde trzeba uważać bo jest na alkoholu i ma substancję czynną, która jest NLPZ, a w ciązy NLPZ nie są wskazane niestety, nad czym ubolewam bo to był ratunek dla moich stawow :(.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury?
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    No właśnie sama isla może być za mało, ja ją połączyłam też ze sprayem Argentin T i czułam ulgę od razu po zastosowaniu, a po 1 dniu przeszło zupełnie. Z Tantum verde trzeba uważać bo jest na alkoholu i ma substancję czynną, która jest NLPZ, a w ciązy NLPZ nie są wskazane niestety, nad czym ubolewam bo to był ratunek dla moich stawow :(.
    O widzisz a mi lekarz zalecił tantum verde :(

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    104, to wynik za wysoki. Mój na czczo był 96 i dostałam na krzywą cukrową, robię w przyszłym tygodniu.
    Wyczytalam takie cos:
    cyt. "Udowodniono, że poziom HbA1c lepiej koreluje z ryzykiem wystąpienia powikłań niż np. glikemia na czczo, ponieważ pozwala ustalić, czy cukrzyca jest kontrolowana odpowiednio, czy też konieczna jest modyfikacja leczenia."
    U osób niechorujących na cukrzycę wartości hemoglobiny glikowanej wahają się między 4% a 6%
    takze cukrem w ogole sie nie przejmuje moj wynik wynosil 5,15%.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Spokojnie na ulotce jest napisane żeby w ciąży przed użyciem poradzić się lekarza. Skoro lekarz Ci zalecił to najwyraźniej była taka potrzeba. Pisze tylko w razie jakby któraś z dziewczyn chciała sama sobie coś kupić na gardło, żeby miały świadomość.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury?
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Też brałam tantum verde w tabletkach do ssania. Farmaceuta zalecił do 4 tabletek dziennie. Pomogło.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    ale po to mialam robione badanie HbA1c i ono wyszlo poprawnie. nie przejmuje sie cukrem ogole moze to byc jednorazowy wyskok. Tsh mi spadlo.. ww sierpniu mialam 2.32 a teraz wynik 1.74. jaka jest norma w ciazy?
    moczem sie tez nie martwie nie ma w nim nic niepokojacego.
    brakuje mi jeszcze wynikow, WR, HBS, HCV, HIV.

Ale to ze masz prawidlowe hba1c nie oznacza ze nie masz cukrzycy. Masz wysoki cukier i powinnas stosowac diete cukrzycowa. Badania hba1c pokazuje z ostatnich tygodni poziom ustabilizowania cukrow. Przy stwierdzonej cukrzycy mozna miec ten wynik dobry. Podwyzszony oznacza nie mniej nie wievej a to ze trzeba wprowadzic insuline albo ja zwiekszyc. A nie ze nie masz cukrzycy. Cukrzycę z wysoka doza prawdopodobieństwa masz i idz do diabetologa, bo noeleczoba cukrzyca w ciazy moze nawet zabic dziecko.

Na pewno bedziesz musiala zrobic krzywa i nawet mimo dobrego wyniku powinnas uwazac na to co jesz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 11:14

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 godziny już czekamy na wypis :)

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:

Nasze Kochane Szpitale...
    Wspolczuje.
    Oni to chyba robia specjalnie, zeby do nich nie przyjezdzac

• B_002 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    No tak to niestety jest :(
    Ja dzisiaj mimo zapisów na konkretna godzinę siedziałam w przychodni 1,5h. Spóźniłam się przez to do pracy, ale ponoć w ciąży wizyty i wyjścia z tym związane są usprawiedliwione.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Odebralam cześć wyników i tak.. Morfologia WBC powyzej normy, MCV sporo za niskie niz norma, neut ponad norme, eo poniżej normy.
    Glukoza na czczo 104 a wynik HbA1c prawidlowy wyszlo 5.15 a norma 4,80 - 5.90. W moczu ciezar wlasciwy lekko podwyzszony.
    Ciekawe co z ta morfologia sie dzieje teraz.
    Ten drugi wynik to jest taka średnia z 3miesiacy i on znaczy że w ciągu dnia nie przekraczasz.Ale wynik na czczo jest dużo za wysoki.Norma92 i tu nie ma żartów .Lekarz wyślę Cię na pewno na krzywa cukrowa i wtedy będziesz wiedziała ,czy to jednorazowy skok czy nie.Ale już powinnaś trochę zmienic dietę bo naprawdę nie dużo trzeba.Ogranicz słodycze ,jedz małe porcje i ostania kolacje o 21i cukeir na pewno zaraz będzie lepszy.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Ten drugi wynik to jest taka średnia z 3miesiacy i on znaczy że w ciągu dnia nie przekraczasz.Ale wynik na czczo jest dużo za wysoki.Norma92 i tu nie ma żartów .Lekarz wyślę Cię na pewno na krzywa cukrowa i wtedy będziesz wiedziała ,czy to jednorazowy skok czy nie.Ale już powinnaś trochę zmienic dietę bo naprawdę nie dużo trzeba.Ogranicz słodycze ,jedz małe porcje i ostania kolacje o 21i cukeir na pewno zaraz będzie lepszy.
    Kochana z tą kolacją to nie tak do końca ;-) Ja np. o 21 idę spać :D kolacja nie później niż 2h przed snem :)

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ale to ze masz prawidlowe hba1c nie oznacza ze nie masz cukrzycy. Masz wysoki cukier i powinnas stosowac diete cukrzycowa. Badania hba1c pokazuje z ostatnich tygodni poziom ustabilizowania cukrow. Przy stwierdzonej cukrzycy mozna miec ten wynik dobry. Podwyzszony oznacza nie mniej nie wievej a to ze trzeba wprowadzic insuline albo ja zwiekszyc. A nie ze nie masz cukrzycy. Cukrzycę z wysoka doza prawdopodobieństwa masz i idz do diabetologa, bo noeleczoba cukrzyca w ciazy moze nawet zabic dziecko.

Na pewno bedziesz musiala zrobic krzywa i nawet mimo dobrego wyniku powinnas uwazac na to co jesz.
    Mimo wszystko zaczekam do wizyty i poslucham swojego lekarza. W jaki sposob mialabym ja stabilizowac skoro o niej nie mialabym pojecia i przez caly ten czas jadlam to co zawsze? Rozumiem ze w ostatnich 2-3 miesiacach go stabilizowalam a w dniu badania juz nie?
    Dodatkowo w dniu badania byl ze mna mąż i to mnie najbardziej stresowalo. Trzeslam się jak galareta nie moglam pieniedzy z portfela wyjac by zapalcic za morfologie meza. Serce mi walilo jakby z klatki mialo wyskoczyć. Skoro po jedzeniu mialam 101 to uwazam ten wynik za wyskok i na pewno zbadam to jeszcze raz ale juz sama i na spokojnie.
    Adrenalina powoduje dostarczanie nowych dawek glukozy do krwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 12:12

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Słodyczy nie jem, tylko pol lyzeczki cukru daje do kawy ktora pije tylko raz dziennie rano.

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Kochana z tą kolacją to nie tak do końca ;-) Ja np. o 21 idę spać :D kolacja nie później niż 2h przed snem :)
    Przy cukrzycy ostatni posilek (msly, typu jedna kanspka) je sie w łóżku, jak najpóźniej

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Mimo wszystko zaczekam do wizyty i poslucham swojego lekarza. W jaki sposob mialabym ja stabilizowac skoro o niej nie mialabym pojecia i przez caly ten czas jadlam to co zawsze? Rozumiem ze w ostatnich 2-3 miesiacach go stabilizowalam a w dniu badania juz nie?
    Dodatkowo w dniu badania byl ze mna mąż i to mnie najbardziej stresowalo. Trzeslam się jak galareta nie moglam pieniedzy z portfela wyjac by zapalcic za morfologie meza. Serce mi walilo jakby z klatki mialo wyskoczyć. Skoro po jedzeniu mialam 101 to uwazam ten wynik za wyskok i na pewno zbadam to jeszcze raz ale juz sama i na spokojnie.
    Adrenalina powoduje dostarczanie nowych dawek glukozy do krwi.

Ten wynik jest usrednionym wynikiem z ostatnich okolo 3 miesiecy.
    Jak to po jedzeniu 101. Pisalas ze na czczo?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Słodyczy nie jem, tylko pol lyzeczki cukru daje do kawy ktora pije tylko raz dziennie rano.

Cukrzyca nie jest od jedzenia cukru ale od nieprawidłowej gospodarki weglowodanowej.
    Weglowodany sa prawie wszedzie: chleb, maka, slodycze, warzywa, owoce (banany to masakra na przyklad dla większości cukrzykow), kawa zbożowama ma ogrom wegli, z herbatami owocowymi trzeba uwazac.
    Ja mam cale listy zakazow. I slodycze to tylko jedna z prawie setki linii.

• Daffi Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ten wynik jest usrednionym wynikiem z ostatnich okolo 3 miesiecy.
    Jak to po jedzeniu 101. Pisalas ze na czczo?
    Poprzedni cukier jaki mialam badany z palca byl po posilku 101.w piatek mialam pobierana krew z zyly lokciowej na czczo i wyszedl 104. Ja sobie powtorze jeszcze cukier na czczo ale uwazam ze stres w piatek ktory mnie trzymal nie pomogl mi

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Rozumiem ze w ostatnich 2-3 miesiacach go stabilizowalam a w dniu badania juz nie

Sa tabele, ktore pokazuja przy jakim wyniku hba1c jakie sa usrednione cukry z osyatnich trzech miesiecy. I mozesz miec tak jak ja, ze cukry na czczo wysokie a po posilkach dobre. I przy wyniku 5,15 srednie cukry sa 120. I o ile po posilkach taka srednia jest super to na czczo taki wynik to masakra.

Idz do diabetologa koniecznie, cukrzyca w ciazy to nie przelewki. Wynik (jesli byl na czczo) masz bardzo wysoki.
    Cukrzyca moze uszkodzic Twoje dziecko, uposledzic je nawet pod koniec ciąży. To nie sa żarty

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Poprzedni cukier jaki mialam badany z palca byl po posilku 101.w piatek mialam pobierana krew z zyly lokciowej na czczo i wyszedl 104. Ja sobie powtorze jeszcze cukier na czczo ale uwazam ze stres w piatek ktory mnie trzymal nie pomogl mi

Ja po posilkach mam 105 a na czczo 110. I lecze cukrzyce, wizyty u diabetologa mam co dwa-cztery tygodnie i ciagle cos zmieniamy.
    Jak juz chcesz zroboc sobie jakieś badanie koniecznie to zrob krzywa cukrowa.

U mnie podstawa stwierdzenia wstepnego cukrzycy byl cukier na czczo 97.
    Dopiero w krzywej wyszlo mi 101 na czczo. I mam cukrzyce

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy przy cukrzycy glukoza w moczu jest obecna?

syy2roeqbhtk0nxh.png
‹‹ 361 362 363 364 365 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ