Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnymalutka_mycha wrote:Paula nie jesteś zła matka, niestety mamy wiele planów, ambitnych lecz nie zawsze udaje nam się je zrealizować. A nasz stan psychiczny jest bardzo ważny więc dobrze ze trochę udało Ci się odetchnąć. A może zaszczepisz w nim pasję do kolarstwa
Bo my może nie kolarze uliczni, ale wielbiciele jazdy rowerowej w terenie. Już mam upatrzony fotelik i przyczepkę na wiosnę
Kasiulka90, malutka_mycha, MamaAga85, Kiwona, chce_byc_mama lubią tę wiadomość
-
Paula absolutnie Cie nie krytykuje i tez czasem robie takie rzeczy, ale musze Cie przestrzec, przed tym, przed czym przestrzegala mnie dziewczyna z forum na ktorym bylam z okazji narodzin Michalka, a wlasciwie wciaz jestem, tylko rzadziej, zeby absolutnie pod zadnym pozorem nie puszczac tv takiemu malemu niemowlakowi i zreszta starszemu rowniez, ze jej lekarze powiedzieli ze jej dziecko przejawia zachowania autystyczne, choc ni ma autyzmu od tv od wczesnego niemowlectwa. Jako kilkulatek chodzi regularnie do psychologa i teraz jest odstawiony od tv, chociaz wlasnie w tym czasie juz moglby ogladac. Ja puszczalam bajki michalkowi przy jedzeniu od jakiegos 6-7 miesiaca i teraz wiem ze juz nie bede ryzykowac, choc to juz bylo mniejsze ryzyko niz dziecko przed 6 miesiacem zycia. Byc moze ze bardziej to dotyka dzieci ktore maja predyspozycje, ale chyba nie warto ryzykowac.
Paula 90, Kiwona lubią tę wiadomość
-
Paula pamietam jak w ciazy były plany co kto bedzie robil czego absolutnie nie.. Ten tv niby zło ale ale powiedzmy sobie szczerze na ile jestesmy w stanie odizolowac od tego dziecko. Ja nie zamierzam nawet próbować izolowac. JULKA miala 6 miesiecy jak u nas na topie byl kanal babytv.. Fajne piosenki nauka liter, cyferek i angielskiego przez bajke i zabawę. Ja serio nie musialam tego uczyc bo ona sama pochłonęła wiedze z czasem ogladania. Nie mówię by od rana do wieczora mialo ogaladac ale jak sie da te 3 razy po 10-15min nie ma tragedii. Na dzien dzisiejszy Julcia rzadko oglada tv a ma swoj dekoder i tv w pokoju. Zdecydowanie woli sie bawic, malowac wycinac czy na podworku biegać jak jest z kim.
My matki musimy miec swoje tajne patenty bo zdecydowanie czesciej jestesmy same zdane na siebie i czasem trzeba isc zwyczajnie za potrzeba do wc.
Za chwile będzie etap ze szkrab za nami bedzie biegal i do wc.
Jak Ci Ignas dal zyc nie rezygnuj z tego i nie ma prawa nikt Cie potepiac bo jak znam zycie te co potepiaja są nie lepsze tylko w necie udają och i ach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 15:43
Paula 90, MamaAga85, espoir, martusiawp, Kiwona, Syska2202, Lili90 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, nie zaglądałam ostatnio. Miałam problem z telefonem, musiałam oddać do reklamacji, a na zastępczym nie mogłam się zalogować bo nie pamiętałam hasła. Dzisiaj w komputerze wyszperałam dopiero.
Nie dam rady nadrobić, mam nadzieję ze wszystko u Was w porządku. Zaglądam tylko na ostatnie strony.
Po czwartym skoku rozwojowym moje dziecko się zepsuło, prawie nie śpi w dzień, przy nocnym karmieniu nie zawsze zaśnie więc trzeba więcej czasu poświęcić na usypianie.
Podczas zabawy nie mogę zniknąć z zasięgu wzroku bo tak głośno mnie woła że muszę wracać do niej. Z tego powodu też trudniej śledzić forum na telefonie bo dziecko bardziej mnie zajmuje.
Na spacery nie wychodzimy bo wózek parzyJedyną opcją jest balkon.
Miałyśmy mieć we wtorek szczepienie na rota i pneumo, ale nie było bo wyniki morfologii Zosi nie pozwoliły na to. Pediatra powiedziała że jest lekka anemia i niski poziom neutrofii przy którym zaleca przesunąć szczepienie na rota na przyszły tydzień.
Podaję teraz Zosi żelazo, witaminę C i kwas foliowy. W poniedziałek lub wtorek powtórzymy morfologię.
Wydaje mi się że mogła taka wyjść bo badanie było tydzień po szczepieniu 6w1. Badanie moczu prawidłowe.
Po trzech tygodniach tym razem przybrała 550g i ważyła we wtorek 6885g.
Wyjeżdżamy na weekend do mojej mamy i potem też do babci na małe rodzinne spotkanie na wsi. Pewnie zaglądnę dopiero po weekendzie.
Na fb łatwiej mi zerkać a i tak czasem brakuje mi na to czasu.
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
nick nieaktualnyDaffi - jak byłam w ciąży i jak planowaliśmy ciążę to dużo bardziej przyglądałam się dzieciom i ich rodzicom. I wielokrotnie myślałam patrząc na dziecko drace się wniebogłosy i zagubionego rodzica że jak można nie wiedzieć o co chodzi własnemu dziecku i ja tak nigdy nie będę...moje dziecko tak nigdy nie będzie...
Zarzekałam się na wszystkie świętości że nie zrobię czegoś co teraz robię dla paru minut spokoju. Oczywiście łamie swoje zasady w wyjątkowych sytuacjach ale łamie więc słaba wymówka.
W sumie zresztą w ciąży jeszcze trzymałam swoje postanowienia, ale zarówno poród jak i macierzyństwo nauczyło mnie że nie ma takich słów jak NIGDY i ZAWSZE.
Jak złapały mnie skurcze porodowe to moje postanowienie że nigdy nie będę się darła jak krowa przy cieleniu poszło się za przeproszeniem jebać. I darłam się jak całe stado krów. I od tego czasu zaczęła się weryfikacja moich "planów".
Teraz nawet na samo słowo "plan" śmieje się w głos. A wcześniej wydrapalabym oczy jak mi ktoś mówił że planować to sobie można ale przed dziećmi 😂
Się głupia baba uczy pokory na starość 😊Daffi, espoir, Misiabella, Kasiulka90, martusiawp, Fasolka77, DorotaAnna, malutka_mycha, Lolka30 lubią tę wiadomość
-
skoro Ty jesteś zła matka, to ja chujowa razy 3.
nosz nie dajmy się zwariować...Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 18:10
Daffi, Paula 90, MamaAga85, Kasiulka90, martusiawp, Fasolka77, DorotaAnna, Syska2202, Lolka30 lubią tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Ja tez puszczalam Michalkowi do jedzenia, a potem go tego oduczalam, teraz troche inaczej do tego podchodze, bo uwazam ze jak moj mniejszy nie bedzie chcial jesc pokarmow stalych to najwyzej napije sie mleka. Tez robie rozne rzeczy by ulatwic sobie zycie. Ale jak poznalam historie tego chlopczyka, to bede do tego podchodzic ostrozniej. Co innego puszczac niemowlakowi tv a co innego juz roczniakowi. Kazdy zrobi jak uwaza i ja nikogo nie potepiam. Ale warto poczytac na ten temat, a najbardziej dziala na wyobraznie przypadek jak poznamy taki z zycia, jak tamtej mojej kolezanki z forum. Na mnie to podzialalo.
-
nick nieaktualnyMisiabella - ja już gdzieś o tym chłopczyku słyszałam właśnie. Albo o podobnym przypadku. W tym który ja znam dziecko siedziało przed tv i tabletem niemal cały dzień. Detoks był trudny ale dawał zdumiewające efekty właśnie.
Nadal będę ograniczać do minimum ale jak będę bliska włożenia niezbyt miłego kaftanu i telefonu do Tworek to nie będę miała aż takich wyrzutów sumienia.
Dzięki daffi i espoir za potrząśnięcieespoir, Fasolka77, DorotaAnna, Misiabella lubią tę wiadomość
-
Kochane!
wszystko jest dla ludzi😉😉😉
moja córka też oglądała bajki w tv jako dziecko i nje widzę w tym nic złego.
Wręcz przeciwnie. Oglądała nie dużo i przy okazji uczyła się nowych słów, języka angielskiego no i nie ukrywam,że ja dzięki temu znajdowałam chwilę dla siebie czy na ogar jakiegoś full wypas obiadu😉
Wiadomo,że nie siedziała jakoś nie wiadomo ile ale jest zdrowa i wszystko z Nią ok i co najlepsze-noe przepada za tv jak ja😉
jak jestem sama z Małym tv wogóle nie uruchamiam a jak jest mąż to On tylko kanały informacyjne ogląda😉
także LUZ Kochane😉każda robi co uważa😉Daffi, martusiawp lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Paula, ja przeciez nie twierdze, ze Ty zaszkodzilas dziecku, dziesieciominutowym ogladaniem, a pisze wylacznie o sytuacji gdzie dziecko ogladalo sporo tv w wieku wczesnoniemowlecym. Dzieci sie moga uczyc z tv roznych rzeczy, zwlaszcza jak ogladaja z rodzicami, no ale czteromiesieczniak czy nawet szesciomiesieczniak jeszcze nic z niej nie wyniesie. Moj Michalek nauczyl sie alfabetu z piosenek i super, ale mial okolo 3 lat. Ogladal juz tv jako 6 miesieczne niemowle i tego obecnie zaluje i inaczej teraz bym to rozegrala. Ale jak mowie, nikomu nie zaluje, niech robi jak uwaza, jestesmy roznymi ludzmi i ja to szanuje i wiem, ze kazdy swoje metody przetrenowal i przetrenuje
Paula 90 lubi tę wiadomość
-
Przeczytalam, ze to niby pelzanie, ktore praktykuje moj maly, to aktywizowanie odruchu stos, przygotowujacego do raczkowania. Nie wiem czy to na 100 procent to, ale ustawia kolanka pod bioderkami, glowa jest opuszczona mocno do dolu i sie tak przy okazji odpycha.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2019, 04:36
-
Misia mój też tak robi
Fajnie to wygląda
Dobrze ze nie naczytalam się o tym autyzmie przed laty, więc widocznie to moich uchronilo od tego 😁🤭😉😜
Mieszkaliśmy 2,5 roku od urodzenia Oskara razem w jednym pokoju i leciała tv bo mysmy mieli ochotę oglądać i uff.. Autyzmu zero oznak...
Ale fakt że w domu staram się wyłączać jak widzę że mały łypie wzrokiem. To mi się nie podoba na dłuższą metę i bez czytania głupot w necie.
Nie muszę czytać czegoś takiego. Wystarczy własny instynkt. Sama wiem jak isiade przed tv i zacznę bzdury oglądać jak mnie zamula czasem.
A autyzm według najnowszych badań wyszło że jest genetyczny.
Bo jak już słyszę że od szczepien, od TV xod wiatru w polu, od nie noszenia czapki, od pierdniecia.. Od wszystkiego ten autyzm.. To mnie telepie.Misiabella, Fasolka77, Daffi, espoir, Kiwona, Tunia76, martusiawp, estrella, MamaAga85, Syska2202, DorotaAnna lubią tę wiadomość
-
Mama019 wrote:Misia mój też tak robi
Fajnie to wygląda
Dobrze ze nie naczytalam się o tym autyzmie przed laty, więc widocznie to moich uchronilo od tego 😁🤭😉😜
Mieszkaliśmy 2,5 roku od urodzenia Oskara razem w jednym pokoju i leciała tv bo mysmy mieli ochotę oglądać i uff.. Autyzmu zero oznak...
Ale fakt że w domu staram się wyłączać jak widzę że mały łypie wzrokiem. To mi się nie podoba na dłuższą metę i bez czytania głupot w necie.
Nie muszę czytać czegoś takiego. Wystarczy własny instynkt. Sama wiem jak isiade przed tv i zacznę bzdury oglądać jak mnie zamula czasem.
A autyzm według najnowszych badań wyszło że jest genetyczny.
Bo jak już słyszę że od szczepien, od TV xod wiatru w polu, od nie noszenia czapki, od pierdniecia.. Od wszystkiego ten autyzm.. To mnie telepie.
TV jest takie ciekaweBunio też lubi... ale jak odwraca głowkę w kierunku TV to wtedy robi się czarny obraz... ciekawe kiedy zajarzy , że to mama operuje pilotem
Kasiulka90, martusiawp lubią tę wiadomość
Fasolka77
-
Mama, ale syn tej kolezanki nie ma autyzmu, tylko dostal takiego jakby „pozornego” autyzmu i ma szanse z tego wyjsc, ale musi sie leczyc i chodzic na rozne terapie, od przeboccowania tv w niemowlectwie. Poza tym wzrok niemowlaka nie jest przystosowany do takiego obrazu. Sama puszczalam tv Michalkowi, wiec swieta nie jestem, jesli ktos mysli ze o to mi chodzi, chodzi mi o to, ze sa dzieci, ktorym tv puszczane od wczesnego niemowlectwa moze poszkodzic, pewnie nie kazdemu dziecku, a takiemu ktore ma predyspozycje. To jest tylko informacja, z ktora kazdy zrobi co zechce. Bo ja tez czytalam kiedys ze tv szkodzi takim maluchom, nie powstrzymalo mnie to jednak przed robieniem tego co robilam, dopiero ten przypadek kolezanki bardziej na mnie zadzialal. Dla mnie tez nie byly to „glupoty w necie”, jak czytalam ze tak sie nie powinno robic, wiedzialam zreszta to i bez czytania, ale pokusa ulatwienia sobie zycia byla silniejsza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2019, 07:14
B_002 lubi tę wiadomość
-
Misia to nie to że ja pije do Ciebie.
Nie ma w ogóle dyskusji. Jasne że lepiej żeby człowiek, w ogóle, np więcej czytał. Sama się łapie na tym że więcej w telefonie siedzę niż w książce. Złe
..
Nie mówiąc o dzieciach
Z tym że mimo wszystko jak słyszę czasem niektóre bzdury to mnie wykreca i zdania nie zmienię a już szczególnie jak słyszę.. Czytałam w necie...
Już nie mówiac o autyzmie.Misiabella lubi tę wiadomość