X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Fasolka - Tobie zaraz pęknie 10 tysięcy postów. Nasz forumowy turboszrajber :D

Taaaak??? Jestę liderem? 😂😂😂

Paula 90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi - u Was w ogóle jest wszystko inaczej hihi.
    Nam mówiła pielęgniarka będąc tutaj że życzy nam wszystkiego dobrego i że już się nikt u nas nie pojawi i do zobaczenia w przychodni może.
    Owszem, przeczytałam to w internecie, ale tylko dlatego że nie mam tej ustawy w domu a w necie jest ;-)
    I rubryki w książeczce które mam są zgodne z tą ustawą.

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Taaaak??? Jestę liderem? 😂😂😂
    No baaaa, a masz jakieś wątpliwości? 😘

Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

• Bubek Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama - bardzo mi przykro. Trzymajcie sie...

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Ojeju, Mamo, tak strasznie mi przykro 😥 Twój Tata walczył dzielnie! Teraz zaopiekuje się Wami z góry...

Paula, dla Ciebie za późno, ale info dla pozostałych - ta patronażowa wizyta położnej nie jest obowiązkowa. Do mnie dzwoniła położna z przychodni, do której zapisałam Klemka i powiedziała, że decyzja należy do nas. Nie lubimy zmężem ciekawskich i obcych w domu, więc grzecznie odmówiłam. Spytała tylko, czy sobie radzimy, czy dziecko ma zmiany skórne, czy robi kupki itp. Kilka pytań, odnotowała odpowiedzi i powiedziała, że to wszystko. Więc podejrzewam, że u dziewczyn, które nie wiedzą, o co chodzi, położne same wypełniły ankietę.
    Mylisz się. Według ustawy jest obowiązkowa:
    "Wizyta pielęgniarki środowiskowej jest obowiązkowa, nie powinna być zapowiedziana i zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 21 grudnia 2004 roku Dz. U. Nr 276 poz. 2740 ,,W 3-4 miesiącu życia dziecka wizyta patronażowa pielęgniarki mająca na celu przeprowadzenie instruktażu z zakresu pielęgnacji niemowlęcia, w tym karmienia piersią, pielęgnacji jamy ustnej oraz w razie stwierdzenia nieprawidłowości – rozpoznanie problemów zdrowotnych i społecznych rodziny”.

W 9. miesiącu życia wizyta patronażowa pielęgniarki jest potrzebna w przypadku, gdy w czasie poprzedniej wizyty stwierdzono zaburzenia w stanie zdrowia dziecka"

Źródło: https://m.canpolbabies.com/pl/advices/advice/users/6103

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyciąga raczki do zabawek!!!!!!!! Rany jak się cieszę :D baaaardzo nieśmiało ale jest!!! ❤️ ❤️ ❤️ 3

Paula 90, Daffi, Fasolka77, Bubek, DorotaAnna, Kiwona, Kasiulka90, MamaAga85, martusiawp, Misiabella lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Daffi - u Was w ogóle jest wszystko inaczej hihi.
    Nam mówiła pielęgniarka będąc tutaj że życzy nam wszystkiego dobrego i że już się nikt u nas nie pojawi i do zobaczenia w przychodni może.
    Owszem, przeczytałam to w internecie, ale tylko dlatego że nie mam tej ustawy w domu a w necie jest ;-)
    I rubryki w książeczce które mam są zgodne z tą ustawą.
    Mozliwe. Bynajmniej u nas tak to funkcjonuje i nie sądzę zeby 100% populacji naszej gminy bylo z zastrzezeniami. A one też grosze ale zarabiaja za kazda wizyte u maluszka i dziecka.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z koleżanką z innego miasta i ona miała tylko dwie wizyty w pierwszych dwóch tygodniach życia córki, potem nikt nie przyszedł tylko dzwoniła położna jeszcze dwa razy spytać jak sobie radza, u mojej mamy w ogóle nie przyszła do siostry. Więc zależy od gminy, POZ itd. ale co do zasady, zgodnie z prawem, powinny takie wizyty się odbywać. Pewnie mają możliwość to olać, podrobić itd. Tym bardziej że to tylko położna/pielęgniarka wypełnia dokumenty, my jako rodzice nic nie podpisujemy.

Tak jak każde prawo da się to obejśc i jeśli położna/pielęgniarka nie ma czasu albo ma to po prostu w dupie to nie przyjdzie i w sumie nic nie można jej zrobić. O ile rodzice nie zgłoszą tego faktu że jej nie bylo

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Wyciąga raczki do zabawek!!!!!!!! Rany jak się cieszę :D baaaardzo nieśmiało ale jest!!! ❤️ ❤️ ❤️ 3

Brawo Nina!!!!!

malutka_mycha lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Planujecie podawać kaszki? Ja zamówiłam holle i się zastanawiam czy podawać.
    Wzięłam mleczno bananową pełnoziarnista.
    Czy któraś z Was rozszerzających już dietę podaje kaszki?

DorotaAnna lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Rozmawiałam z koleżanką z innego miasta i ona miała tylko dwie wizyty w pierwszych dwóch tygodniach życia córki, potem nikt nie przyszedł tylko dzwoniła położna jeszcze dwa razy spytać jak sobie radza, u mojej mamy w ogóle nie przyszła do siostry. Więc zależy od gminy, POZ itd. ale co do zasady, zgodnie z prawem, powinny takie wizyty się odbywać. Pewnie mają możliwość to olać, podrobić itd. Tym bardziej że to tylko położna/pielęgniarka wypełnia dokumenty, my jako rodzice nic nie podpisujemy.

Tak jak każde prawo da się to obejśc i jeśli położna/pielęgniarka nie ma czasu albo ma to po prostu w dupie to nie przyjdzie i w sumie nic nie można jej zrobić. O ile rodzice nie zgłoszą tego faktu że jej nie bylo

U nas wygląda to tak, że położna ma być 6 razy i u nas była bo ja tego chciałam....ale wiem od niej, że w przychodni jest nacisk żeby była mniej razy...chodzi oczywiście o kasę...
    Zerknęłam do książeczki zdrowia dziecka i mam wpis Z wizyty pielęgniarki...oczywiście zrobiony w przychodni...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo bo to wszystko zależy od zwyczaju w danej przychodni pewnie. U mnie tez była raz i mówiła że więcej nie będzie przychodzić bo nie ma potrzeby

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:

Doczekaliśmy się! ❤️

malutka_mycha lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Planujecie podawać kaszki? Ja zamówiłam holle i się zastanawiam czy podawać.
    Wzięłam mleczno bananową pełnoziarnista.
    Czy któraś z Was rozszerzających już dietę podaje kaszki?

Paula ja podałam raz z holle jaglaną zanim jeszcze się skapnęłam że idą zęby a mały był nie do zniesienia. Łyżeczką pluł dalej niż widział z butli zjadł.
    Ja pozamawialam z holle wszystkie te od 4 miesiąca w małych opakowaniach po dwie na spróbowanie. I nie brałam tych mlecznych no bo one są z mm a ja karmie mm wiec wole robić na swoim mm. Czekam na butelkę z innym smoczkiem jeszcze i myśle że tak w połowie września zaczniemy już rozszerzać właśnie kaszkami

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy podosicie już dzieci pod paszki?
    Mi się już coraz częściej zdarza i nie wiem czy jednak nie za szybko...🤔

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę zacząć ogarniać to rozszerzanie bo niedługo i my zaczniemy😋😋😋😋
    ja stawiam na słoiczki☺️

martusiawp lubi tę wiadomość

31ba25b915.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Czy podosicie już dzieci pod paszki?
    Mi się już coraz częściej zdarza i nie wiem czy jednak nie za szybko...🤔
    Czasami, jak inaczej się nie da. Czasami na macie jak leży pod palakami i nie ma dostępu albo ktoś tak mi ja poda żeby tylko tak można zlapac

f1d9680377.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas lezenie na macie wyglada tak-max 10min na plecach i zabawa zabawkami a.potem juz tylko brzuch😂😂😂

martusiawp lubi tę wiadomość

31ba25b915.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez się zdarza zwłaszcza ze robi się bardzo ruchliwy, przekręca się no i coraz większy. Ale staram sie bokiem

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, no to widać, jak przychodnie się stosują do ustaw 😂 Śmiech na sali. Wytyczne rządowe to jedno, a każda przychodnia i tak sobie sama ustala zasady.
    Niestety nie mam żadnego stanika z tych, które podałaś. Mam 2 miękkie bez fiszbin i moim zdaniem one dużego biustu nie utrzymają. Mam również nowe 3 z fiszbinami i jestem nimi zachwycona. Wizualnie sporo się różnią, ale wygodne są wszystkie bardzo. Te jak najbardziej polecam do dużych piersi, chociaż z drugiej strony ja mam małe nektarynki, więc nie mogę ręczyć w 100%.

Ninko, gratulacje! 😍😘

Co do rozszerzania diety, to ja mam rozterkę. Chciałabym poczekać do 6 mż., ale boję się, że to będzie za późno i dziecko będzie wydziwiało. A teraz jest bardzo chętny. Pytałam doświadczoną koleżankę i mi pisała, że poleca słoiczki z Holle, z Humany i Gerber Organic, bo nie zawierają np. kleiku ryżowego, który jest niepotrzebnym zagęszczaczem. Jeśli chodzi o kaszki, to na początku ona proponuje jedynie jaglaną, bo kukurydziane i ryżowe powodują u takich maluszków okropne zatwardzenia. Owsiane z kolei są mdłe i dzieciom nie smakują. Ale wiadomo, ona z własnego doświadczenia to wie, a każde dziecko inne 😊

malutka_mycha, martusiawp lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
‹‹ 3868 3869 3870 3871 3872 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ