Nieudane IVF? Czas na nowy plan.

Zatrzymaj się zanim spróbujesz kolejny raz. Zyskaj ekspercką analizę dotychczasowego leczenia i konkretne zalecenia. Wróć silniejsza.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Fasolka - Tobie zaraz pęknie 10 tysięcy postów. Nasz forumowy turboszrajber :D

Taaaak??? Jestę liderem? 😂😂😂

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi - u Was w ogóle jest wszystko inaczej hihi.
    Nam mówiła pielęgniarka będąc tutaj że życzy nam wszystkiego dobrego i że już się nikt u nas nie pojawi i do zobaczenia w przychodni może.
    Owszem, przeczytałam to w internecie, ale tylko dlatego że nie mam tej ustawy w domu a w necie jest ;-)
    I rubryki w książeczce które mam są zgodne z tą ustawą.

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Taaaak??? Jestę liderem? 😂😂😂
    No baaaa, a masz jakieś wątpliwości? 😘

Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

• Bubek Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama - bardzo mi przykro. Trzymajcie sie...

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Ojeju, Mamo, tak strasznie mi przykro 😥 Twój Tata walczył dzielnie! Teraz zaopiekuje się Wami z góry...

Paula, dla Ciebie za późno, ale info dla pozostałych - ta patronażowa wizyta położnej nie jest obowiązkowa. Do mnie dzwoniła położna z przychodni, do której zapisałam Klemka i powiedziała, że decyzja należy do nas. Nie lubimy zmężem ciekawskich i obcych w domu, więc grzecznie odmówiłam. Spytała tylko, czy sobie radzimy, czy dziecko ma zmiany skórne, czy robi kupki itp. Kilka pytań, odnotowała odpowiedzi i powiedziała, że to wszystko. Więc podejrzewam, że u dziewczyn, które nie wiedzą, o co chodzi, położne same wypełniły ankietę.
    Mylisz się. Według ustawy jest obowiązkowa:
    "Wizyta pielęgniarki środowiskowej jest obowiązkowa, nie powinna być zapowiedziana i zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 21 grudnia 2004 roku Dz. U. Nr 276 poz. 2740 ,,W 3-4 miesiącu życia dziecka wizyta patronażowa pielęgniarki mająca na celu przeprowadzenie instruktażu z zakresu pielęgnacji niemowlęcia, w tym karmienia piersią, pielęgnacji jamy ustnej oraz w razie stwierdzenia nieprawidłowości – rozpoznanie problemów zdrowotnych i społecznych rodziny”.

W 9. miesiącu życia wizyta patronażowa pielęgniarki jest potrzebna w przypadku, gdy w czasie poprzedniej wizyty stwierdzono zaburzenia w stanie zdrowia dziecka"

Źródło: https://m.canpolbabies.com/pl/advices/advice/users/6103

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyciąga raczki do zabawek!!!!!!!! Rany jak się cieszę :D baaaardzo nieśmiało ale jest!!! ❤️ ❤️ ❤️ 3

nick nieaktualny, Daffi, Fasolka77, Bubek, DorotaAnna, Kiwona, Kasiulka90, MamaAga85, martusiawp, Misiabella lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Daffi - u Was w ogóle jest wszystko inaczej hihi.
    Nam mówiła pielęgniarka będąc tutaj że życzy nam wszystkiego dobrego i że już się nikt u nas nie pojawi i do zobaczenia w przychodni może.
    Owszem, przeczytałam to w internecie, ale tylko dlatego że nie mam tej ustawy w domu a w necie jest ;-)
    I rubryki w książeczce które mam są zgodne z tą ustawą.
    Mozliwe. Bynajmniej u nas tak to funkcjonuje i nie sądzę zeby 100% populacji naszej gminy bylo z zastrzezeniami. A one też grosze ale zarabiaja za kazda wizyte u maluszka i dziecka.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z koleżanką z innego miasta i ona miała tylko dwie wizyty w pierwszych dwóch tygodniach życia córki, potem nikt nie przyszedł tylko dzwoniła położna jeszcze dwa razy spytać jak sobie radza, u mojej mamy w ogóle nie przyszła do siostry. Więc zależy od gminy, POZ itd. ale co do zasady, zgodnie z prawem, powinny takie wizyty się odbywać. Pewnie mają możliwość to olać, podrobić itd. Tym bardziej że to tylko położna/pielęgniarka wypełnia dokumenty, my jako rodzice nic nie podpisujemy.

Tak jak każde prawo da się to obejśc i jeśli położna/pielęgniarka nie ma czasu albo ma to po prostu w dupie to nie przyjdzie i w sumie nic nie można jej zrobić. O ile rodzice nie zgłoszą tego faktu że jej nie bylo

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Wyciąga raczki do zabawek!!!!!!!! Rany jak się cieszę :D baaaardzo nieśmiało ale jest!!! ❤️ ❤️ ❤️ 3

Brawo Nina!!!!!

malutka_mycha lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Planujecie podawać kaszki? Ja zamówiłam holle i się zastanawiam czy podawać.
    Wzięłam mleczno bananową pełnoziarnista.
    Czy któraś z Was rozszerzających już dietę podaje kaszki?

DorotaAnna lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Rozmawiałam z koleżanką z innego miasta i ona miała tylko dwie wizyty w pierwszych dwóch tygodniach życia córki, potem nikt nie przyszedł tylko dzwoniła położna jeszcze dwa razy spytać jak sobie radza, u mojej mamy w ogóle nie przyszła do siostry. Więc zależy od gminy, POZ itd. ale co do zasady, zgodnie z prawem, powinny takie wizyty się odbywać. Pewnie mają możliwość to olać, podrobić itd. Tym bardziej że to tylko położna/pielęgniarka wypełnia dokumenty, my jako rodzice nic nie podpisujemy.

Tak jak każde prawo da się to obejśc i jeśli położna/pielęgniarka nie ma czasu albo ma to po prostu w dupie to nie przyjdzie i w sumie nic nie można jej zrobić. O ile rodzice nie zgłoszą tego faktu że jej nie bylo

U nas wygląda to tak, że położna ma być 6 razy i u nas była bo ja tego chciałam....ale wiem od niej, że w przychodni jest nacisk żeby była mniej razy...chodzi oczywiście o kasę...
    Zerknęłam do książeczki zdrowia dziecka i mam wpis Z wizyty pielęgniarki...oczywiście zrobiony w przychodni...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo bo to wszystko zależy od zwyczaju w danej przychodni pewnie. U mnie tez była raz i mówiła że więcej nie będzie przychodzić bo nie ma potrzeby

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:

Doczekaliśmy się! ❤️

malutka_mycha lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Planujecie podawać kaszki? Ja zamówiłam holle i się zastanawiam czy podawać.
    Wzięłam mleczno bananową pełnoziarnista.
    Czy któraś z Was rozszerzających już dietę podaje kaszki?

Paula ja podałam raz z holle jaglaną zanim jeszcze się skapnęłam że idą zęby a mały był nie do zniesienia. Łyżeczką pluł dalej niż widział z butli zjadł.
    Ja pozamawialam z holle wszystkie te od 4 miesiąca w małych opakowaniach po dwie na spróbowanie. I nie brałam tych mlecznych no bo one są z mm a ja karmie mm wiec wole robić na swoim mm. Czekam na butelkę z innym smoczkiem jeszcze i myśle że tak w połowie września zaczniemy już rozszerzać właśnie kaszkami

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy podosicie już dzieci pod paszki?
    Mi się już coraz częściej zdarza i nie wiem czy jednak nie za szybko...🤔

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę zacząć ogarniać to rozszerzanie bo niedługo i my zaczniemy😋😋😋😋
    ja stawiam na słoiczki☺️

martusiawp lubi tę wiadomość

31ba25b915.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Czy podosicie już dzieci pod paszki?
    Mi się już coraz częściej zdarza i nie wiem czy jednak nie za szybko...🤔
    Czasami, jak inaczej się nie da. Czasami na macie jak leży pod palakami i nie ma dostępu albo ktoś tak mi ja poda żeby tylko tak można zlapac

f1d9680377.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas lezenie na macie wyglada tak-max 10min na plecach i zabawa zabawkami a.potem juz tylko brzuch😂😂😂

martusiawp lubi tę wiadomość

31ba25b915.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez się zdarza zwłaszcza ze robi się bardzo ruchliwy, przekręca się no i coraz większy. Ale staram sie bokiem

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, no to widać, jak przychodnie się stosują do ustaw 😂 Śmiech na sali. Wytyczne rządowe to jedno, a każda przychodnia i tak sobie sama ustala zasady.
    Niestety nie mam żadnego stanika z tych, które podałaś. Mam 2 miękkie bez fiszbin i moim zdaniem one dużego biustu nie utrzymają. Mam również nowe 3 z fiszbinami i jestem nimi zachwycona. Wizualnie sporo się różnią, ale wygodne są wszystkie bardzo. Te jak najbardziej polecam do dużych piersi, chociaż z drugiej strony ja mam małe nektarynki, więc nie mogę ręczyć w 100%.

Ninko, gratulacje! 😍😘

Co do rozszerzania diety, to ja mam rozterkę. Chciałabym poczekać do 6 mż., ale boję się, że to będzie za późno i dziecko będzie wydziwiało. A teraz jest bardzo chętny. Pytałam doświadczoną koleżankę i mi pisała, że poleca słoiczki z Holle, z Humany i Gerber Organic, bo nie zawierają np. kleiku ryżowego, który jest niepotrzebnym zagęszczaczem. Jeśli chodzi o kaszki, to na początku ona proponuje jedynie jaglaną, bo kukurydziane i ryżowe powodują u takich maluszków okropne zatwardzenia. Owsiane z kolei są mdłe i dzieciom nie smakują. Ale wiadomo, ona z własnego doświadczenia to wie, a każde dziecko inne 😊

malutka_mycha, martusiawp lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
‹‹ 3868 3869 3870 3871 3872 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ