X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Krupnioczek to taka kaszanka że Śląska? 🤣🤣🤣
    Taa :) moja mama ja tak nazywa. A jak idzie to wygląda jak gosposia więc ma przezwisko Maryna 😂

Paula_90, Fasolka77 lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2020, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha - wymazobusy i 15 tysięcy testów to oni mają chyba tylko na papierze.
    Moja autorska teoria zakłada że zachorowań jest kilkanaście razy więcej ale my Polacy jesteśmy dość silnym narodem co wielokrotnie historii udowodniliśmy i po prostu większość z nas przeszła bezobjawowo albo chory uznał to za przeziębienie czy grypę. Dodatkowo na samą myśl o kontakcie ze służbą zdrowia niektórzy mają ciarki przecież więc obstawiam że wiele osób nie poszło się przebadać mimo objawów.
    Dodatkowo jeszcze przecież siara przed sąsiadem itd. I potem wytykanie na ulicy.
    Ja gdybym miała objawy też pewnie bym nie poszła się przebadać dopóki by nie było strasznych duszności i jakiegoś zagrożenia życia. Ze zwykłego lenistwa, to raz. I dwa, bo to potem kwarantanna i tona papierologii. Męża wujek i ciotka się testowali (mieli kontakt z zarażonym a wujek miał objawy). Mimo ujemnego wyniku mieli kilkudniową kwarantannę już po wyniku testów i to upierdliwość bo nic nie mogli załatwić, pójść do pracy, do sklepu, na ploteczki.

Na moim osiedlu jest kilka osób w kwarantannie albo chorych i często słyszę pod sklepami jak sobie babcie dyskutują na ich temat. Każda wie w którym miejscu w której klatce i pod którym numerem jest ktoś z wirusem. I jest gadanie. Ludzie boją się ostracyzmu. A co poniektórzy posuwają się do uszkadzania samochodów osobom zarażonym (była nawet głośna sprawa z tym facetem co odbywał kwarantanne na działce)

Wysłany: 15 maja 2020, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula wiem, słyszałam o szykanowaniu lekarzy i innych osób pracujących w służbie zdrowia. Jako grupa ryzyka wzbudza strach u zwykłych obywateli i nie chcą się z nimi spotykać.

Sama bym nie poszła gdybym nie musiała. Tylko gdybym miała podejrzenie to siedziałabym z dupa w domu. A czytając wypowiedzi niektórych to nawet gdybym chciała to gdzieś zgłosić to i tak pewnie nikt by mi na tych setkach infolinii nie odebrał lub przerzucaliby się odpowiedzialnością. Serio ostatnio jestem tak zniechęcona tym krajem i żałuję że akurat tu się urodziłam. Nie wiem jak by było w innym ale mam wrażenie że mogłoby być tylko lepiej.

Pewnie ze zachorowań jest więcej. A do tego były zanim w ogóle ktoś wspomniał o covidzie. I będą nawet jak ta cała paranoja się skończy.

Paula_90 lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2020, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha - dokładnie, zgadzam się w całej rozciągłości - również z tym że gdzieś indziej mogłoby być lepiej.
    Mój brat od początku roku mieszka w Niemczech. Oni tam żyją normalnie. Szwagierka stwierdziła że to jest pierwszy moment kiedy nie muszą się martwić czy im wystarczy do pierwszego i czy będą mieli pracę. Oboje wykształceni i w Polsce nie potrafili znaleźć nic dla siebie.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2020, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - co sądzicie o pokazywaniu dziecku TV. Czytam właśnie książkę w której wspomniane jest, że rozwój mowy jest zaburzony w domach gdzie dzieci ponizej 2 roku życia są " narażone" na odbiorniki. Wspomniane jest równocześnie że to my powinniśmy wyłączyć TV i zająć się dzieckiem jakby głównym problemem było to że nie skupiamy się w tym czasie na dziecku.

My oglądamy TV razem. Najchętniej Peppe albo Angry Birds Movie - Ignas uwielbia. Ale zazwyczaj oglądamy tak że ja mu tłumacze co się dzieje albo pytam. On często pokazuje palcem co go ciekawi i mu opowiadam. Typu: ooo, to jest Koparka. Koparką kopię się wielkie dziury pod budowę dróg i domów. W koparce siedzi operator i nadzoruje maszynę. Podoba ci się koparka?
    Rzadko kiedy po prostu "puszczam" bo wolę muzykę albo ciszę.

Myślę że teraz nasze maluchy starsze i możemy coś więcej napisać niż wcześniej teorie ;-)
    Jak to jest u Was w domu? Widzicie jakaś korelację do zachowania czy rozwoju mowy?

Wysłany: 15 maja 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula my nie mamy tv 😁 Nina ogląda bajki tylko gdy muszę obciąć jej pazurki lub musiałam zrobić inhalacje. No i u dziadków jak coś w tle leci ale to są sporadyczne sytuację. U moich rodziców czasami mój tata jej puszcza jakiś program z piosenkami i śpiewamy. Całkiem ja nie izoluje ale jakoś regularnie nie ogląda. No a co do rozwoju mowy to ja się wypowiadać nie będę bo nie ma co porównywać.

f1d9680377.png
  • Bubek Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_90 wrote:

My oglądamy TV razem. Najchętniej Peppe albo Angry Birds Movie - Ignas uwielbia. Ale zazwyczaj oglądamy tak że ja mu tłumacze co się dzieje albo pytam. On często pokazuje palcem co go ciekawi i mu opowiadam. Typu: ooo, to jest Koparka. Koparką kopię się wielkie dziury pod budowę dróg i domów. W koparce siedzi operator i nadzoruje maszynę. Podoba ci się koparka?
    Rzadko kiedy po prostu "puszczam" bo wolę muzykę albo ciszę.

my jeszcze bajek nie ogladamy, wlaczam tylko czasem Śpiewanki na pare minut :)

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant my jedziemy w czerwcu nad morze, mamy wynajęty domek. Mąż wczoraj dostał potwierdzenie że ma normalnie urlop.
    Co do wagi to Filip nie potroil, nie wiem ile teraz waży dokładnie ale oststnio było 10kg. A do potrojenia musiałby ważyć prawie 12.
    Co do tv to u nas z rana w tle jest ddtvn i wieczorem jakieś fakty, prognoza. Filip raczej ma w dupie tv a jak widzę że się zapatrzył to wylaczam. Jak jest mega kryzys to włączam mu na chwilę jakąś bajkę. Kilka razy się zdarzyło. Wiem że niby dziecko nie musi oglądać tv żeby te bodźce odbierać ale staram się zachować jakiś umiar i rozsądek. Ja też bym chciała być na bieżąco i rzucić okiem na dorosłych ludzi w telewizorze a nie tylko dziecko 😉.
    Paula macie już konkretną działkę? Jakie są ceny w Świdnicy? Wczoraj w Faktach mówili właśnie o Rodosach że jest ogromne zainteresowanie, największe od stanu wojennego. A ceny działek w Warszawie to nawet powizej 70tys zł 🤦‍♀️

stresant lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2020, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka - mamy dwie, jedna za 3 a druga za 4 tysiące. Ta pierwsza jest mniejsza druga większa no i na drugiej jest dużo większa altanka. Bierzemy tą drugą.
    Altanki są do lekkiego remontu. Ale bez tragedii w sensie możesz zrobić ale nie musisz bo się nie zawali na głowę. W tej drugiej mamy toaletę w altance.

Takie obsadzone porządnie rośliny i w dobrym stanie altanki można kupić już za 5000 ale zdarzają się też takie za 8. Tylko że te za 8 to już wewnątrz altanki masz jak mieszkanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2020, 13:18

• chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj wazy 10kg. Stawalam wlasnie na wage najpierw sama a potem z nim na rekach. Co do bajek to u nas niestety, ale sama nauczylam Malego i puszczam mu swinke Peppe do sniadania. Teraz mam problem bo bez bajki nie chce jesc, ale to moja wina.

Caly czas pracuje teraz z domu i nie mam czasu rano zeby go karmic 40minut bo musze pracowac a jak wlacze bajke to on sie tak zapatrzy, ze ciagle buzi otwiera i sniadanie mamy zjedzone w 10 minut. Wiem, ze to zle. Zostal mi ostatni tydzien w pracy i bede go tego oduczac.

Poza tym przyszly mi dzisiaj juz ostatnie ubranka dla Malej. Jakie to cuda sa dla dziewczynek, ciezko sie oprzec! Zamawialam teraz pierwszy raz z Newbie i sa przepiekne.
    Przed nami pracowity czas - w przeciagu nastepnych dwoch tygodni chcemy ogarnac dom na tip-top i bedziemy juz go wystawiac na sprzedaz. Mam nadzieje, ze szybciutko sie sprzeda, no ale to nigdy nie wiadomo

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce byc mama i gdzie bedziecie mieszkac? Podziwiam za prace w koncowce ciazy 😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2020, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcebycmama - jak oglądam ciuszki dla dziewczynek to mi się dziewczynki chce. Dla chłopców nie na takich fajnych rzeczy ;-)
    U nas też lepiej kolacja wchodzi z Peppa 🙊

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, nie bede wchodzic z Toba w zadne dyskusje apropo noszenia maseczek i juz mi sie nie chce tego pisac, ale who wydala „niesmialo” rekomendacje, a nie bezwzgledne zalecenia co prawda, aby w srodowisku, gdzie jest wiecej przypadkow covida rozwazyc noszenie maseczek, a cdc zmienilo kompletnie swoje zalecenia odnosnie noszenia maseczek na osoby zdrowe, po prostu nie pisz do mnie nic na temat maseczek, kierujac informacje bezposrednio do mnie, ok? :)

Paula_90 lubi tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ci powiem Paula ze nam się w zeszłym roku trafiła ta działka jak ślepej kurze ziarno 🤭. Mamy z kibelkiem altankę po wymianie dachu, przydałoby się odmalować ale czekamy aż prąd pociągną na nasz Rodos bo wtedy się zeszlifuje raz dwa stara farbę. Działka była zadbana, z pysznymi czerseniaki, śliwkami,, winogronem moim ukochanym bzem i wiele innych. Zapłaciliśmy 2,5 tys 😁

Paula_90, Fasolka77 lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany, u Was działki są za darmo.
    W Krakowie jeśli już są to ceny 30000 w górę.
    Chyba że akurat ja miałam takiego pecha🤔

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2020, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam właśnie dziadek zadzwonił że ta działka nie jest na sprzedaż bo córka chce. Także została ta mniejsza i chyba jej nie weźmiemy. Poczekamy aż minie szajba ;-) jak zaczną sprzedawać ci co wzięli żeby mieć kawałek trawy dla dzieci i dojdą do wniosku że jednak im się nie chce.
    Lolka - to jak za darmo. Mega cena i z Twojego opisu stan ❤️

Ignaś na każdego faceta mówi tata. Wyobraźcie sobie to idąc ulicą z dzieckiem między facetami... 😂😂😂
    Madka szuka tatusia 🤦😂

misiabela - chętnie przestanę wchodzić z Tobą w jakiekolwiek dyskusje. Co powinnam uczynić już po tym kiedy zwyzywałaś mnie na FB od betonów a mój "sposób dyskutowania i logiki zabawny"; "że żal słuchać". Bez odbioru ;-)

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdarza sie ktoremus z Waszych dzieci jedna drzemka? Przez napiery grafik dzieciaki ida pozno spac, musze cos zmienic w naszym planie dnia.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Zdarza sie ktoremus z Waszych dzieci jedna drzemka? Przez napiery grafik dzieciaki ida pozno spac, musze cos zmienic w naszym planie dnia.
    Moja ma już tylko jedną drzemkę, ok. 1h i to wszystko. Ona od początku kiepsko sypia.

Misiabella lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, „zwyzywalas mnie” to gruba przesada, radzilabym Ci przeanalizowac swoj sposob postepowania. Ty chcesz z innych robic uposledzonych umyslowo, co raczej nie wiaze sie z kultura wypowiedzi i szacunkiem do rozmowcy. No ale, fakt faktem, ze nie mamy o czym ze soba rozmawiac ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2020, 19:04

relg3e5e8ajpipsb.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Misia my mamy co drugi dzien jedna drzemke jak mamy 2 to ta druga jest kolo 16,17 i wtedy ciezko wieczorem zasnac i rano spi do 8:30 i wtedy znow jedna drzemka ..to zasypia o 19:00 ale wstaje o 6 i wtedy 2 drzemki...
    Ja z goraczka zapalenie prawej piersi :(

‹‹ 4186 4187 4188 4189 4190 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ