X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Dafi u nas 3 kroki sa juz od tygodnia i jakos nie chce wiecej robic...szybciej mu na czworaka dojsc :)
    U nas podobnie to wyglada ale to dlatego ze ta forme przemieszczania znaja bardzo dobrze a ta nowa budzi strach.

stresant, Fasolka77 lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Wiki też tak robiła. Chodziła za rączkę, albo na czworakach. Nawet jak zaczęła samodzielne kroczki to i tak często wybierała cztery łapki.
    Aż nagle zaczęła chodzić, jak skończyła 11 miesięcy. Teraz już tylko na dwóch nóżkach.
    Także lada dzień mogą Was zaskoczyć samodzielnymi spacerami.

stresant lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Jak Bunio?? Nasz placze po bexsero.. i nie może się przemieszczać z bolu nozki.

W zasadzie poza temp 37,6 wieczorem nic się nie działo 🤗

Daffi lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    U nas podobnie to wyglada ale to dlatego ze ta forme przemieszczania znaja bardzo dobrze a ta nowa budzi strach.

U nas już lata od 9 miesięca ale za to w dupie ma cześć, papa, brawo i inne takie... Palcem też mu się nie chce pokazywac...ma swoje sprawy 🙈🙈

Misiabella, stresant lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas czworakowanie jest nadal nr 1 ale samodzielne kroczki też już za Nami 💗 póki co też bardzo chętnie za rączkę chciałby chodzić ale nadal się boi.
    Dzis np.przeszedl sam cały salon także może na dniach będzie już chodzenie mistrz 😆
    Nie wiem w jakim momencie kupić buciki.

Misiabella, stresant, Tunia76 lubią tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez maly nie chodzi jeszcze. Raz zrobil tez ze 3 kroki, ale jak u Daffi, bo sie przeliczyl z odlegloscia i przeszedl to tak na takim dziwnym spieciu. Konsultowalam to z fizjoterapeutka , a wlasciwie zapytalam ja czy moge malego prowadzac za raczke lub trzymajac pod pachami, a ona stanowczo mi odradzila, wiec nie przyspieszam go. Powiedziala zebym mu pozwolila eksplorowac teren, urzadzac przeszkody, dawac okazje by wlasnie decydowal sie zrobic choc kroczek lub dwa, ale nie wspomogac chodzenia w inny sposob. Co do mowy, to czasem nie wiem czy cos powiedzial czy sie przeslyszalam :) Ostatnio maz pyta Tipsiego zjadles? I oboje uslyszelismy Tak, zjadlem :) Oczywiscie musielismy sie przeslyszec, a on ewentualnie powiedzial tak i koncowke wyrazu zjadlem, ale czasem mam wrazenie ze powtarza niewyraznie jakies wyrazy. Zazwyczaj wlasnie powtarza, ewentualnie cos mowi w takim swoim jezyku, chyba to sie nazywa jezyk elficki, gdzie tylko intonacja przypomina jakas mowe. Tylko raz sam zainicjowal jedno slowo, a wiec nie byl do tego sprowokowany. Ktoregos wieczora zaczelo padac i maly byl tym strasznie zafascynowany, stal z 15 minut i pokazywal palcem, bo to byl pierwszy deszcz od bardzo dawna, pewnie jego pierwszy „swiadomy” deszcz. I powiedzialam, zobacz jak deszczyk pada kap kap...Nastepnego dnia znow padalo od rana a maly podbiegl na czworaka do drzwi balkonowych, stanal i zupelnie sam z siebie zaczal mowic kap kap i patrzec na mnie i tak mowil to kap kap bardzo dlugo. Wskazuje tez palcem, jak sie go zapyta gdzie tata, gdzie Michalek i w koncu nauczylam go wskazywac gdzie mama :) Mowi i robi papa, tata, tate to wola w sumie tez sam z siebie, no i jak zrobi kupe to zaczal mowic pupa zamiast kupa :) Wydaje mi sie jednak ze Michalek mowil jeszcze wiecej niz on w jego wieku, ale dzieci rozwijaja sie roznie. No i dzis maly zjadl troche brokula lyzka. Brokul trzymal sie lyzki dzieki maslu, bo tak by spadl, ale to ze chce trzymac lyzke i probuje zapakowac ja z jedzeniem do buzi zaimponowalo mi ;) No i lubi jesc metoda blw. Sniadania i 2 dania w ogole sama mu nie podaje, tylko kasze na kolacje i zupe na obiad, ale wiem ze najchetniej by i to jadl sam.

stresant lubi tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2020, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    U nas czworakowanie jest nadal nr 1 ale samodzielne kroczki też już za Nami 💗 póki co też bardzo chętnie za rączkę chciałby chodzić ale nadal się boi.
    Dzis np.przeszedl sam cały salon także może na dniach będzie już chodzenie mistrz 😆
    Nie wiem w jakim momencie kupić buciki.

Mówi się że najlepiej po 2-3 miesiącach jak dziecko już stabilnie w miarę chodzi ale w lecie pewnie trudniej utrzymać malucha w wózku

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2020, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Mówi się że najlepiej po 2-3 miesiącach jak dziecko już stabilnie w miarę chodzi ale w lecie pewnie trudniej utrzymać malucha w wózku
    No właśnie też tak czytałam i słyszałam ...ale ...na chwilę obecną kilka razy byliśmy na kocyku i Mały łazi sobie po trawie i nie wiem czy już nie szukać jakiś bucików bo on wstaje i próbuje sobie swoich sił w chodzeniu

31ba25b915.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 10 maja 2020, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    U nas już lata od 9 miesięca ale za to w dupie ma cześć, papa, brawo i inne takie... Palcem też mu się nie chce pokazywac...ma swoje sprawy 🙈🙈
    No Bunio wystrzelil jak burza :) nasz sie boi. Ale za to robi papa i bije brawo.. zaczął duzo gadac.. sylaby i dwusylabowe slowa.. a długo dlugo nic nie chcial. Za jakis czas dosc będziemy mialy wszystkie ich chodzenia.. gadania i miliona pytan.. 😁

Misiabella lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 10 maja 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    No właśnie też tak czytałam i słyszałam ...ale ...na chwilę obecną kilka razy byliśmy na kocyku i Mały łazi sobie po trawie i nie wiem czy już nie szukać jakiś bucików bo on wstaje i próbuje sobie swoich sił w chodzeniu
    Ooo ale mi przypomnialas!! Filip boi sie trawy!siedzi na kocyku i placze bo nie moze z niego zejsc.. dotyka trawy i szybko zabiera raczke i płacze. Taka sytuacja.. i co teraz zrobic? Jak przekonać go ze trawa nie boli?

MamaAga85 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2020, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ooo ale mi przypomnialas!! Filip boi sie trawy!siedzi na kocyku i placze bo nie moze z niego zejsc.. dotyka trawy i szybko zabiera raczke i płacze. Taka sytuacja.. i co teraz zrobic? Jak przekonać go ze trawa nie boli?
    Siostrzeniec męża tak się piasku bał. Minęło w podstawówce 😂

MamaAga85 lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2020, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    No Bunio wystrzelil jak burza :) nasz sie boi. Ale za to robi papa i bije brawo.. zaczął duzo gadac.. sylaby i dwusylabowe slowa.. a długo dlugo nic nie chcial. Za jakis czas dosc będziemy mialy wszystkie ich chodzenia.. gadania i miliona pytan.. 😁

Dziś odkryłam że Bunio włącza muzyczkę w rowerku jak się mu powie żeby włączył 🤗🤗🤗🤗

stresant, Misiabella, MamaAga85, Paula_90 lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2020, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    No Nasz Artysta chodzi po trawie tak jakby miał puścić pawia 😂😂😂😂 pierwszy kontakt z trawą był taki ,że od razu na moje ręce wskoczył ..

31ba25b915.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina początkowo też bała się trawy, po kilku dniach przeszło i teraz już wszędzie pójdzie.

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2020, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze maluchy mają chorobę lokomocyjną? Można coś dawać takiemu maluchowi?
    Podejrzewam że Ignaś ma tak jak ja. Każda jazda na początku super a potem robi się blady, poci się i placze. Ja mam taką chorobę lokomocyjną że mnie strasznie boli głowa i robi mi się słabo. Pomaga mi tylko aviomarin.
    Szkoda mi go strasznie. Prawie nie jeździmy, będziemy wkrótce kupować nowy fotelik bo z tego wyrasta. Myślę o takim przodem do jazdy jednak bo mi też jest gorzej jak nie patrzę na drogę.

• Daffi Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula sprawdź czy syrop lokomotiv można stosować u tak malych dzieci. Julce ujawnila sie choroba lokomocyjna jak miala 3 lata i juz radzila sobie z pastylkami do ssania.

Paula_90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2020, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Paula sprawdź czy syrop lokomotiv można stosować u tak malych dzieci. Julce ujawnila sie choroba lokomocyjna jak miala 3 lata i juz radzila sobie z pastylkami do ssania.
    No i moje "dochodzenie" spełzło na niczym bo dla takich maluchów nie ma nic. Dobrze że na żadne wakacje się nie wybieramy

• Bubek Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    A tak z innej beczki.
    Szczepicie w czasach pandemi?
    My mamy meningokoki 15.05 i bardzo się boję.
    ja szczepie w czwartek i to obie :)

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2020, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jutro MMR i pneumokoki. Z jednej strony stresik, a z drugiej już się nie mogę doczekać żeby mieć to za sobą ;-)

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_90 wrote:
    My jutro MMR i pneumokoki. Z jednej strony stresik, a z drugiej już się nie mogę doczekać żeby mieć to za sobą ;-)

Powodzenia Paula!

Paula_90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 4184 4185 4186 4187 4188 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ