X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Moje ciśnienie jest ostatnio niskie a puls wysoki tak 90 a czasem to i 102 z tym ze ja taki miałam zawsze wyższy. A ciśnienie mam teraz 104/70 np

no właśnie ja miałam puls zwykle ok 90 i powyżej a dziś 80... i się zastanawiam dlaczego "taki niski" ...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a te szumisie macie z cry sensor czy te zwykle? Córka nie miała ale dla młodszej chce kupić i zastanawiam się czy ten czujnik faktycznie jest przydatny?

• espoir Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam z cry sensorem :)

estrella, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem jaki mam puls:D nawet nie wiem jak to sprawdzić? Trzymacie się za rękę i liczyć czy jak?

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero mialam chwile by doczytac uff :) Ja przytylam miedzy 3 a 4 kg. Zaczynalam od 53, dzis na wadze bylo 56, ale tydzien temu 57, wiec nie wiem czy spadlo, czy to kwestia ubrania, pojscia do toalety czy niewielkiego spadku wagi :) Musze sobie odswiezyc Zawitkowskiego i na pewno pojde po ocene do fizjoterapety, bo przekonalam sie ze pediatrzy a nawet ortopedzi moga sie srednio znac, choc spotkalam jednego ortopede ktory ma pojecie o sprawie. Nazywa sie Sionek i przyjmuje w warszawie. Moj syn ma troche obnizone napiecie miesniowe i hipermobilnosc stawow i minely dwa lata zanim trafnie postawiono mu diagnoze. Dzieki temu ze poszlam z nim na rehabilitacje udalo mi sie go wyprowadzic na prosta, ale im wczesniej sie zacznie tym krocej wszystko trwa - zanim utrwala sie zle wzorce ruchowe.

AniaKJ lubi tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka, ja wczoraj czułam szybsze bicie serca. Zmierzyłam ciśnienie i puls był 107. A ciśnienie mam o wiele niższe.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam spotkać się z fizjoterapeuta, do nas przyszła pani jak młoda miała ok 2 miesięcy, okazało się, ze sporo rzeczy robiliśmy zle. Plus pokazała nam sporo ćwiczeń jak stymulować niemowlaka. Była u nas 3 razy. Później już sami sobie radziliśmy :)

AniaKJ, Misiabella, Natalia-tosia lubią tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodziłam z Ignasiem na fizjoterapię przez rok, z uwagi na wzmożone napięcie. Tak jak Aasha nawet jak ktoś nie ma problemu to polecam. Byłam na warsztatach z Zawitkowskim w ciąży, czytałam jego książkę oglądałam na youtube to nie to samo jak ktoś pokaże na własnym dziecku. Zresztą wiele rzeczy kazała robić inaczej niż on, jak dla mnie sensowniej. Ja nie używałam chusty i nosidła, ja nawet nie wkładałam do leżaczka bujaczka, mimo ze to ułatwienie. Jak sie bałam go zostawić na podłodze to do łóżeczka lub kojca wsadzałam.

Misiabella lubi tę wiadomość

• AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Właśnie spotkałam się z wieloma opiniami na temat mr.b że wcale nie jest taki fajny. A używaliście książeczek tych czarno białych?
    Co u Was się sprawdziło?
    Pierwszą zabawką syna w jego łóżeczku były czarno białe książki, czy tam czarno kolorowe. Bardzo sie nimi interesował. Do tej pory uwielbia książki.

Paula 90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie zmierzyłam ciśnienie i mam 106/67 puls 82 ale cos mnie głowa a zaczyna pobolewac :/

• B_002 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Ja nie wiem jaki mam puls:D nawet nie wiem jak to sprawdzić? Trzymacie się za rękę i liczyć czy jak?
    Najlepiej sprawdzić jak się ma ciśnieniomierz elektroniczny, tam przy pomiarze jest pokazany puls.
    Ja nie wiem jak mam :P Podglądnę na ciśnieniomierzu jak mi będzie położna mierzyć we wtorek. Co 4 tyg przy wizycie kontrolnej mam te pomiary ciśnienia i wagi u położonej :)

Natalia-tosia lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja puls mam zawsze niski, ok. 65 w ciąży też.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyjaśnienie dot. nowych standardów opieki okołoporodowej:
    http://matkaprawnik.pl/nowe-standardy-opieki-okoloporodwej/

martusiawp, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam od dziecka tachykardię. Wcześniej mój puls był 120. Teraz około 90.
    Ale mój puls nie powinien być w żadnym razie punktem odniesienia. Bo od zawsze był i jest ”nienormalny” ;-)

Za to ciśnienie zwykle 90/60. Teraz średnio 110/70

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 22:31

• espoir Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ech... ja do niedawna też myślałam, że mój synek ma wzmożone napięcie. obecnie diagnozy są przerażające, ale czekamy ostatecznie na rezonans...

dlatego zabijam czas na tym forum, bo inaczej już bym oszalała od tych myśli... ale nie będę psuć humorów... ;)

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówiąc o chustach: ja byłam już na warsztatach/szkoleniu z wiązania chusty. Cwiczyłam na takiej specjalnej lali, ale był z nami też noworodek.

I taką formę polecam. Mieliśmy teorie i potem praktykę, najpierw rozwiano nasze wątpliwości (chustowe, ortopedyczne) a potem wiązaliśmy. Mnie bardzo to przekonało. Mam zamiar wiązać najszybciej jak się da.

Przeczytałam też setki publikacji na temat tzw. czwartego trymestru i bliskość jest dziecku bardzo potrzebna. Chusta daje te bliskość. A jest ona tak samo ważna jak zaspokajanie głodu maluszka.

Chusta już czeka, długo wybierałam taka, która mi odpowiada. Na warsztatach miałam szansę spróbować kilka różnych chust (rodzajów są dziesiątki). I gdybym miała przejść ten proces z noworodkiem przy piersi to raczej nie dałabym rady.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    ech... ja do niedawna też myślałam, że mój synek ma wzmożone napięcie. obecnie diagnozy są przerażające, ale czekamy ostatecznie na rezonans...

dlatego zabijam czas na tym forum, bo inaczej już bym oszalała od tych myśli... ale nie będę psuć humorów... ;)

Nie chcę Cię ciągnąc za język, ale tak zagailas, że jeśli nie masz nic przeciwko to napisz mi proszę nawet w pw co się dzieje.
    Współczuję stresów. U mojej siostry podejrzewali niedowład rączki, jeździliśmy po lekarzach. I okazało się koniec końców, że była w szpitalu za mocno wiązana w ten kokon i zrobił się przykurcz. Zszedł sam na szczęście albo wskutek tych wszystkich macanek u wszystkich lekarzy ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co nam jeszcze mówili na tym spotkaniu chustowym: powinno się z każdym noworodkiem podejść do dobrego fizjoterapeuty, który oceni ewentualne zaburzenia i powie co robić, jak podnosić i ogólnie jak postępować z maleństwem.
    I dopiero wtedy wiązać w chuste jeśli lekarz znający się na rzeczy nie będzie miał nic przeciwko

• Daffi Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jakieś bóle i klucia.. Ale to tak jakby macica... Oczywiście szybciutko dzidziusia podsluchalam i serduszko bije miarowo. Mam nadzieje ze to nic zlego.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Mam jakieś bóle i klucia.. Ale to tak jakby macica... Oczywiście szybciutko dzidziusia podsluchalam i serduszko bije miarowo. Mam nadzieje ze to nic zlego.
    Ja też ostatnio bardziej odczuwam bóle i kłucia. I też częściej słucham maluszka. Ostatnio nawet brałam dwie nospy max w ciągu dnia. W piątek mam wizytę to może się uspokoję.

‹‹ 492 493 494 495 496 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ