X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia, to od szpitala zależy. Ja też nic nie potrzebowałam dla syna w klinice, w której rodzilam, tylko ciuszki na wyjście. Ale nie wszędzie tak jest.

martusiawp lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp wrote:
    u nas też słoneczko ;) Malujesz?

W sumie teraz koloruje. Ale maluje również. Lubię takie rzeczy :-) rysowanie, malowanie, robótki ręczne, tworzenie własnoręcznie ozdób itd.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra urodziła się w sierpniu i u nas zakładaliśmy body z krótkim rękawem, czapeczki takie ażurowe (bardziej ozdobne niż grzejące).
    Ja będę skupiać się na bodziakach i rampersach. Tym bardziej że chcemy nosić się w chuście (nie powinno się motać dziecka w pajacach/spioszkach ze stopkami, bo można za mocno zaciągnąć materiał i przykurczy paluszki).
    Do tego skarpetki, rajstopy.

Do tego śpiworki do spania z cienkiej bawełny muslinowej, pieluchy muslinowej duże (żeby przykryć albo zawinąć dziecko). Oczywiście pieluszki tetrowe, czapeczki bawełniane.

Chusteczki też kupujemy waters wipes, pieluszki banydream albo dada.

Nie kupujemy bluzek, bluz i grubych spodni. Maleństwo leży i musi mieć gładko pod plecami. Ściągacze od spodni muszą być gładkie.
    Nie kupujemy też antydrapek, rożka ani kołdry i poduszki.

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Ja do Twojej listy jeszcze dodam pytanie :) jakie "pampersy" kupujecie tzn. jakiej firmy i rozmiar? ja 12 lat temu na poczatku mialam BELLA HAPPY 0 z wycieciem na pępek ale od tego czasu sie duzo zmieniło
    Na początku pampers, ale córka przelewała je bokiem, pampers był suchy a ubranko mokre, nie wiem jakim cudem, wtedy zmieniliśmy na babydrem z rosmana i te były idealne, zostały zz nami do końca.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie, wstydliwa skubaniec, ciężko było zajrzeć co ma między nóżkami ale na 95 % dziewczynka. Wszystkie parametry w normie :) ciągnięcia, kłucia w pochwie też normalne. I mam mega długo szyjke - 6 cm. Jeszcze o tak długiej nie słyszałam :D

Ja z ciuszków cześć mam po rodzinie wiec dużo mi odpada. Więc na początek mało rzeczy muszę kupić. Niektórych rzeczy mam po 10 sztuk, ale nie mam pojęcia jaka jest optymalna liczba.

estrella, Natalia-tosia, Daffi, Wiewióreczka, B_002, Mama36, espoir, Fasolka77, Karmelllka90, martusiawp, Martusiazabka lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka przypomniało mi sie, ze pytałaś o pieluchy tetrowe mamaginekolog, ja bardzo polecam tetrowe i flanelowe motherhood.

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka z jakiej firmy masz ten śpiworek do fotelika? Dziewczyny, które mają jakieś ciuszki z nexta powiedzcie jak wypada ich rozmiarówka? Będę teraz polować na jaką promocje u nich bo podoba mi się jakość ich rzeczy.

dqpr2n0aloadtg4s.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Połówkowe ponoć najlepiej robić po skończonym 20tyg, czyli 20+
    Też to pamiętam z 1wszej ciąży z córką i zadzwoniłam do kliniki o możliwość przełożenia terminu wizyty ale lekarka mnie praktycznie zjeb###,że normą jest IIUSG między 18+1 a 21+6 i że to dobry czas...
    Juz widzę jej uprzejmość w wystawieniu skierowania w ramach ubezp.do specjalisty :(

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny napiszcie czy ze mną jest cos nie tak... Tydzień temu w sobotę trafiliśmy z moją małą do szpitala bo wywróciła się w wózku pod sklepem, uderzyła się w głowę i zaczęła lecieć przez ręce, na izbie przyjęć zwymiotowala więc zostawili nas na obserwacji. Miała podejrzenie lekkiego wstrząsu mózgu więc lekarz zabronił w najbliższych dniach tv i bajek na telefonie. No i tego się trzymalismy... Dziś byliśmy u teściów gdzie moja szwagierka zabrała młoda do swojego pokoju i włączyła bajki na tel więc się wkurzyłam... Powiedziałam co o tym myślę, że lekarz zabronił a teściowa do mnie ze tak to jej pozwalalismy na bajki a teraz robię aferę... I na nic tłumaczenia że takie zalecenia lekarza, że bez bajek żyje więc po co jej dawać... Więc się wkurzyłam i wyszłam od nich. Powiedzcie czy ja przesadzam że chce ducha dla mojego dziecka? A moja szwagierka nie dość że daje jej tel i włącza bajki to jeszcze kinderki w ukryciu daje, czy to jest dobrze? Oczywiście teraz ja jestem najgorsza bo robię aferę... A ja się zastanawiam czy tak powinna być traktowana matka która na dodatek jest w ciąży? Tydzień temu stres, dziś też mnie z nerwów trzeslo... Ruchów jeszcze nie czuje i nie się czy z dzieckiem wszystko dobrze... :(

• Daffi Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp wrote:
    No to dobrze że lepiej już, mniej stresu.
    A nie wiesz od kiedy będą te bodziaki?
    Chociaż u nas ciężko cokolwiek w lidlu kupić bo ludzie tak się rzucają na takie promocje.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3e62fbc536a4.png https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4382cca43335.png

Karollinax26, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp wrote:
    A tak się zastanawiam jeszcze : jak to jest u Was w szpitalach z pampersami i ubrankami dla dzieci? To i to dajecie swoje?
    Jak ostatnio leżałam w szpitalu, na sali była ze mną dziewczyna w 34tc , w drugiej ciąży. I ona mówiła że na czas pobytu w szpitalu (po porodzie) nie bierze nic dla dziecka. Że dziecko jest ubierane w szpitalne ubranka, szpital też daje pampersy.
    Że nie trzeba swoich rzeczy dla dziecka przywozić .
    U mnie dawali ubranka ale ja przebralam i tak w swoje. Pampersy daja codziennie ale mojej młodej brakowalo i mialam 1 paczke swoja.

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    estrella wcale sie nie dziwie. Zalecenia lekarza są po to by ich przestrzegac i nie rozumiem ludzi jesli robia to wbrew temu. Przeciez kazdemu powinno zależeć na dobru i zdrowiu dziecka. My zaliczylismy okropny wypadek z corka i tez byl strach wstrzasnienia ale prawdopodobnie wymioty byly efektem stresu i oby u was było podobnie. Ja rozumiem ze odrobina rozpieszczania dziadkow czy ciotek jest dopuszczalna ale nie wtedy gdy chodzi o zdrowie dziecka.

estrella, Kiwona lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estrella rozumiem Twoje zdenerwowanie. Tez bym się nieźle wkurzyła gdyby ktoś podważał nie dość,że moje to i lekarza zdanie/zalecenia. Jeżeli mówisz ,że nie wolno to powinni to wszyscy uszanować a nie olewać...

Czy macie jakieś opinie na temat wózka Cybex Balios S i Quinny Buzz Extra4?

estrella lubi tę wiadomość

31ba25b915.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi u nas te wymioty chyba też że stresu, ogólnie bardzo szybko doszła do siebie bo już po 2 h od zdarzenia zachowywala się normalnie, tylko przez 2 dni co jakiś czas narzekała na ból głowy. Neurolog stwierdził, że wszystko jest ok, główka jej nie boli ale jednak bez tv i bajek da się żyć... Więc nawet jeśli wstrząsu nie było to dmuchnie na zimne nie zaszkodzi... Ale oni nie rozumieją, tak jak tego że młoda woli wodę niż soki czy herbatę i wiele innych... Przykro mi że ja chcę dobrze, a teściowa wyprowadza mnie z równowagi... Ehh szkoda gadać :( żal tylko tego dziecka w brzuchu...

Wysłany: 12 listopada 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Estrella rozumiem Twoje zdenerwowanie. Tez bym się nieźle wkurzyła gdyby ktoś podważał nie dość,że moje to i lekarza zdanie/zalecenia. Jeżeli mówisz ,że nie wolno to powinni to wszyscy uszanować a nie olewać...

Czy macie jakieś opinie na temat wózka Cybex Balios S i Quinny Buzz Extra4?
    Cybex balios mój wygrany faworyt:-) ale kupiłam go dlatego, że głównie bbędziemy nim jeździć po chodnikach, ogólnie tereny miejskie. Jeśli ktoś wie, że bbędzie jeździł po nierównych terenach to bardzo odradzam ;-)

w4sqikgnoh8ujau7.png

Wysłany: 12 listopada 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    estrella wrote:
    Daffi u nas te wymioty chyba też że stresu, ogólnie bardzo szybko doszła do siebie bo już po 2 h od zdarzenia zachowywala się normalnie, tylko przez 2 dni co jakiś czas narzekała na ból głowy. Neurolog stwierdził, że wszystko jest ok, główka jej nie boli ale jednak bez tv i bajek da się żyć... Więc nawet jeśli wstrząsu nie było to dmuchnie na zimne nie zaszkodzi... Ale oni nie rozumieją, tak jak tego że młoda woli wodę niż soki czy herbatę i wiele innych... Przykro mi że ja chcę dobrze, a teściowa wyprowadza mnie z równowagi... Ehh szkoda gadać :( żal tylko tego dziecka w brzuchu...
    Kochana ja też miałam wstrząs mózgu w wieku 10 lat. Wymiotowałam 3 razy po zdarzeniu i koniec, leżałam w szpitalu 2 dni na obserwacji i mnie wypuscili :-) głowa też cczasami bolała, ale minęło po jakimś cczasie.
    Moją jedyną skuteczną metodą na brak ingerencji innych w wychowanie córki było ograniczenie kontaktów do niezbędnego minimum, na szczęście u nas była taka możliwość.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja już po połówkowych :)
    Nasza dziewczynka została potwierdzona już na 100%. Rozwija się prawidłowo, wszystkie narządy prawidłowe. Waży 320g. Podczas badania sobie spała i musieliśmy budzić, żeby trochę pomachała rączkami.
    Pierwszy raz miałam mierzoną szyjkę i jej długość to 40mm.
    Łożysko z tyłu i wysoko. Mała ułożona jest główką w dół, pewnie jeszcze się poobraca kilka razy póki ma miejsce. Następne planowe USG za 10 tygodni.
    Szłam na to badanie dziś spokojna i podekscytowana. Wyszłam szczęśliwa!
    Będziemy mieć Zosię :)

Natalia-tosia, malutka_mycha, Mama36, Kiwona, Wiewióreczka, Daffi, NiespełnionaMama, Paula 90, Lolka30, india, AniaKJ, DorotaAnna, estrella, Lili90, Misiabella, Kasiulka90, espoir, Fasolka77, Karmelllka90, Szonka, martusiawp, Martusiazabka lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Cybex balios mój wygrany faworyt:-) ale kupiłam go dlatego, że głównie bbędziemy nim jeździć po chodnikach, ogólnie tereny miejskie. Jeśli ktoś wie, że bbędzie jeździł po nierównych terenach to bardzo odradzam ;-)
    Natalia-tosia wybrałaś konkretnie Balios S?

B_002 cudownie , że wszystko w porządku z Waszą córeczka :) super wieści :)

B_002 lubi tę wiadomość

31ba25b915.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Cześć dziewczyny, ja już po połówkowych :)
    Nasza dziewczynka została potwierdzona już na 100%. Rozwija się prawidłowo, wszystkie narządy prawidłowe. Waży 320g. Podczas badania sobie spała i musieliśmy budzić, żeby trochę pomachała rączkami.
    Pierwszy raz miałam mierzoną szyjkę i jej długość to 40mm.
    Łożysko z tyłu i wysoko. Mała ułożona jest główką w dół, pewnie jeszcze się poobraca kilka razy póki ma miejsce. Następne planowe USG za 10 tygodni.
    Szłam na to badanie dziś spokojna i podekscytowana. Wyszłam szczęśliwa!
    Będziemy mieć Zosię :)
    Gratulacje :) ale fajne :) tak bym chciala miec Twoj spokoj w duszy :)

B_002 lubi tę wiadomość

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super! I super imię, był jednym z moich faworytów :) A badanie trwało dłużej niż standardowe usg?

f1d9680377.png
‹‹ 498 499 500 501 502 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ