X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chwalicie się brzuszkami na portalach społecznościowych typu fejsbuk ? Bo u mnie to nikt ze znajomych nawet nie wie, że jestem w ciąży. Wie tylko przyjaciółka, może 2 koleżanki, dziewczyny z pracy i znajomi M.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś

Fasolka ja wczoraj odebrałam wyniki czystości pochwy i wygląda że mi też przypałętała się infekcja grzybicza. Wizytę mam w piątek, może uda mi się przesunąć na czwartek. Z tego co czytałam to oprócz tego, że ciąża sprzyja takim infekcją to jeszcze często po sterydoterapii się to zdarza, także miałyśmy dodatkowo zwiększone ryzyko. Szczęście w nieszczęściu infekcja grzybicza nie jest tak groźna jak bakteryjna, ale ciężej się ją leczy bo najskuteczniejszych leków, które są w formie doustnej nie można brać w ciąży i trzeba się leczyć produktami dopochwowymi, które nie są tak skuteczne. Trzeba się wspomagać dodatkowo naturalnymi probiotykami czyli twoje kiszona kapusta jak najbardziej ;) i ograniczyć cukier. Będziemy z tym walczyć razem.

Lolka no tak... sterydy.. o nich zapomniałam :( ja już 3 rzut leków aplikuję... zaczęłam już w południe, żeby nie aplikować tony globulek wieczorem :( organizm to jednak ciekawy twór... jakoś tak od wczoraj znowu mam ochotę na kiszoną :)
    masz mykogram czy w ciemno dostaniesz leki? ja pierwszy miałam w ciemno, drugi już na podstawie mykogramu ale jak widać jedno poszło to się drugie przypałętało

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Dziewczyny, chwalicie się brzuszkami na portalach społecznościowych typu fejsbuk ? Bo u mnie to nikt ze znajomych nawet nie wie, że jestem w ciąży. Wie tylko przyjaciółka, może 2 koleżanki, dziewczyny z pracy i znajomi M.

ja absolutnie nie :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również nie, ani zdjęciami dziecka...

• Daffi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Mój maz tez zawsze prosi zeby wziąć zdjęcie albo jak byliśmy wczoraj tez liczył ze zobaczy dokładniej ja tez w sumie tak myślałam. Ale w sumie lekarz mi wyjaśnił czemu tak cieżko o ładny obraz w moim przypadku. Jeszcze mała sie ruszy to sie rozmywa całkowicie
    Czemu trudno o ładny obraz u Ciebie?

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:

Ja się nie chwalę, ale ja dzikus jestem i mam tylko jedno zdjęcie profilowe od lat, nie udzielam się na fb. U mnie też wiedzą tylko najbliżsi, w pracy i kilka najlepszych koleżanek.

Dziewczyny, moja kuzynka miała dziś operację usuwania mięśniaków i jestem przerażona jej opowieścią....wczoraj o 20 położyli kobietę do porodu na oddziale...o 3 w nocy szum i zamieszanie, dziecko umarło...udusiło się zaciśniętą pępowiną...
    Myślicie, że to często się zdarza? Nie wyobrażam sobie tego bólu nawet.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Ja się nie chwalę, ale ja dzikus jestem i mam tylko jedno zdjęcie profilowe od lat, nie udzielam się na fb. U mnie też wiedzą tylko najbliżsi, w pracy i kilka najlepszych koleżanek.

Dziewczyny, moja kuzynka miała dziś operację usuwania mięśniaków i jestem przerażona jej opowieścią....wczoraj o 20 położyli kobietę do porodu na oddziale...o 3 w nocy szum i zamieszanie, dziecko umarło...udusiło się zaciśniętą pępowiną...

nie wiem czy często ale moją bratową to spotkało :( za późno zrobili CC i Mały się udusił :( 3 dni wyłam z rozpaczy a mój ex- mąż skwitował "nie wyj... życia mu nie wrócisz"... to się nazywa empatia....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:

Ja wstawiłam zdjęcie brzuszka na instagrama w relacji :) czyli jakby zniknęło po 24 godzinach, a ile wiadomości dostałam....

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    dziewczyny żyjące w nieformalnych związkach :) --> ogarniacie już temat uznania ojcostwa przez ojca dziecka? Nie jest to takie oczywiste i proste jak w przypadku małżonków.

Ja jestem akurat w małżeństwie, ale czytałam o tym artykuł jakiś czas temu w „m jak mama” xd i faktycznie z tego wynikało ze lepiej ojcostwo zrobić przed porodem- jeżeli oczywiście chcecie z ojcem dziecka wychowywać dziecko tylko po prostu nie chcecie brać ślubu albo chcecie wziąć później. Mam ta gazetkę jeśli chcecie to mogę wstawić zdjęcie artykułu

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka czekam na wizytę, ale podejrzewam że na pierwszy rzut pojdzie standardowy lek bez mykogramu bo na wynik też trzeba trochę poczekać a tak to już wdroży jakies leczenie.

Karolina ja nie wrzucałam żadnych zdjeć ani na fb ani na insta. Tylko tutaj wrzucam i wysylam bliskim w wiadomościach prywatnych jak coś.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury, długi protokół
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:

Ogólnie to chyba o to owinięcie pępowina nie trudno bo słyszałam duzonprzypadkow, że dziecko było owinięte (np. Ja :D), ale to nie znaczy że nie da się go uratować

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Ja jestem akurat w małżeństwie, ale czytałam o tym artykuł jakiś czas temu w „m jak mama” xd i faktycznie z tego wynikało ze lepiej ojcostwo zrobić przed porodem- jeżeli oczywiście chcecie z ojcem dziecka wychowywać dziecko tylko po prostu nie chcecie brać ślubu albo chcecie wziąć później. Mam ta gazetkę jeśli chcecie to mogę wstawić zdjęcie artykułu

sprawa jest ważna bo uznanie ojcostwa przed porodem daje dziecku m.in prawo dziedziczenia w przypadku śmierci ojca przed porodem. Wystarczy wybrać się do USC razem z dowodami osobistymi i kartą ciąży :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Fasolka czekam na wizytę, ale podejrzewam że na pierwszy rzut pojdzie standardowy lek bez mykogramu bo na wynik też trzeba trochę poczekać a tak to już wdroży jakies leczenie.

Karolina ja nie wrzucałam żadnych zdjeć ani na fb ani na insta. Tylko tutaj wrzucam i wysylam bliskim w wiadomościach prywatnych jak coś.

ja za drugim razem zrobiłam mykogram i zgodnie z nim dostałam nystatynę i 2 dni po kuracji poszłam sprawdzić czy jest ok.. a tu zonk... inny grzyb.. średnio wrażliwy na nystatynę... teraz dostałam clotrimazum.... mam nadzieję, ze to koniec bo od początku ciąży muszę gmerać w środku... jak nie luteina to cos na grzybicę to znowu pałeczki kwasu mlekowego i tak w koło Macieju :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka- tak, tak ja wiem tylko dodałam „jeśli chcecie wychowywać razem” bo kurczę nie chciałam żeby to zabrzmiało, że trzeba i koniec. Są kobiety, które nie chcą znać ojca swojego dziecka, a czasem nawet nie ma co po nim dziedziczyć ;)

Fasolka77 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Nie mam fb :) ale ja bym się nie chwaliła, ale to jestem ja. Kiedyś miałam fb prowadziłam instagram i żyłam tym, praca zjadła mi czas i gdybym nie usunęła tych pożeraczy ( tzn instagram mam ale pusty ) nie miałabym czasu porozmawiać z mężem. Co zauważyłam. Moje życia stało sie lepsze szczęśliwsze, doceniam mniejsze rzeczy. Na instagramie nie obserwuje żadnych znajomych, bardzo mnie drażniło to jak koleżanki przedstawiały taki swój wyidealizowany świat a rzeczywistość bardzo odbiegała.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Czemu trudno o ładny obraz u Ciebie?
    Mam łożysko na przedniej ścianie plus tłuszczyk na brzuszku a troszkę go jest z przed ciazy a mała ma buźkę wtulona w łożysko . Widać ale to sie nie wyostrza wyglada jak rozmazana małpka. Haha
    Lekarz nameczyl sie i mój brzuch zeby ocenić buzie małej i profil, ale zobaczyliśmy to co chcieliśmy nawet wyraźne dziurki w nosku po tatusiu haha

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Fasolka- tak, tak ja wiem tylko dodałam „jeśli chcecie wychowywać razem” bo kurczę nie chciałam żeby to zabrzmiało, że trzeba i koniec. Są kobiety, które nie chcą znać ojca swojego dziecka, a czasem nawet nie ma co po nim dziedziczyć ;)

wiem, ze sa takie przypadki ale ja myślę pozytywnie i długo się staraliśmy o Malucha takze uważam, że przed porodem jest lepiej bo m.in cytuję

"JAKIE SĄ TEGO KONSEKWENCJE UZNANIA OJCOSTWA PRZED PORODEM?
    Dziecko może automatycznie po narodzinach otrzymać nazwisko ojca lub podwójne (złożone z nazwiska mamy i nazwiska taty) - w zależności od tego, jakie wybiorą rodzice. Oczywiście mogą też postanowić, że malec będzie nosił nazwisko mamy.
    Jeśli mama musi po porodzie przebywać długo w szpitalu, tata dziecka może bez problemu zabrać dziecko do domu.
    Jeśli w szpitalu dziecko musi mieć operację lub być poddane innym zabiegom medycznym, do których potrzebna jest zgoda rodziców, a mama ze względów zdrowotnych nie jest w stanie podjąć decyzji, tata dziecka może to zrobić.
    Jeśli ojciec dziecka umrze przed jego porodem, malec ma prawo do spadku po nim.
    Po urodzeniu dziecka, matka nie musi iść do USC, by załatwić formalności związane z rejestracją dziecka. Tata może zrobić to sam.
    Jeszcze przed porodem może żądać, aby ojciec dziecka wyłożył odpowiednią sumę potrzebną na utrzymanie jej i malca przez trzy pierwsze miesiące życia malucha."

DorotaAnna lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka ja sie urodziłam z pępowina na szyjce w sensie owinięta była plus zielone wody płodowe dostałam 9/10 pkt bo byłam sina i nie płakałam dostałam w pupę i zaczęłam płakać.
    Nawet nie chce sobie wyobrażać co ta kobieta czuje! Co ona przeżywa! Ale robią przecież usg przed porodem, tak mnie sie wydaje przynajmniej.

———————————————
    Dziewczyny poszłam do wc na dłuższe posiedzenie i wiecie siedzę sobie, a tu czuje takie gmyranie tam po dołach jakbym to w pupie czuła i w pochwie. siedzę.... chwilkę mała impreza kopie. Musiałam wycofać sie ze swojej „misji” czułam ze nie jestem w toalecie sama i nie dam rady. <Omg>

Paula 90, Syska2202 lubią tę wiadomość

• MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    też się obawiam krzywej w grudniu bo we wrześniu miałam glukozę na czczo 93...
    Ja mam robione badanie HB1C.Jezeli wynik bedzie zły na pewno nie będę miała testu obciążenia gluzozą i włącza od razu insulinę.

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się troszkę pochwalilam na fb bo wrzuciłam taki tekst: Zakochałam się w kimś, kogo jeszcze nie spotkałam <3
    Ale nie wszyscy się domyslili :) rodzinie nie kazałam milczeć więc i tak się wiadomość trochę rozeszła.

Już się tych jutrzejszych polowkowych nie mogę doczekać, martwi mnie ten wczorajszy brzuch, dzisiaj oczywiście Malutka jest mniej ruchliwa. Wyczuwam ja ale zazwyczaj bywało lepiej. I już chce zobaczyć że wszystko jest ok.

f1d9680377.png
‹‹ 605 606 607 608 609 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ