X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barbilla - tylko że właśnie Daffi nie mieści się już w normach na czczo. A póki nie zrobi obciążenia glukoza to nie dowie się czy nie ma cukrzycy. A jeśli ma i ja oleje to zaszkodzi sobie i dziecku. A jeśli nie ma to się uspokoi i przestanie tym stresować.
    Ale ja już kończę moje wywody, bo to nie ma sensu bez wyniku obciążenia, powiedziałam wszystko co mogłam. A decyzja należy do Daffi (jeśli masz jeszcze do mnie jakieś pytania Kochana to chodź na priv :-) ).

• Daffi Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barbillla86 wrote:
    Wiem kochana że jesteś w takim zawieszeniu... Tylko że refundacja na paski należy się przy stwierdzonej cukrzycy, jeśli jeszcze zamieścisz się w nirmach to dalej nic w tej kwestii nie załatwisz. I rzeczywiście podzwoń po laboratoriach żeby się niepotrzebnie na czczo nie wybierać bo bez skierowania już raczej nie wykonują.
    To ja nawet nie wiedzialam:( u mnie tylko 1 labo jest. Plus labo przychodni ale tam tylko internista zaleci. Moze do rodzinnego isc i blagac?

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Mnie dziś tak łupnął, że myślałam, że się zesikam na leżąco.

Karolinko...dziś czytałam artykuł lekarski, że dopóki szyjka ma 20 mm powinno być wdrożone leczenie luteiną i odpoczynek. Szew czy krążek dopiero poniżej 20 mm. Leżenie i luteina naprawdę działają cuda. Jestem żywym przykładem. Tak jak mówi Karmelka, najważniejsze, że szyjka nie jest miękka i rozwarta. I mimo że wydaje się to nielogiczne, szyjka może się wydłużyć - mam przed sobą dwa zdjęcia usg mojej szyjki - dobrej jakości i widać dużą poprawę, nie ma mowy o pomyłce lekarza. I ta poprawa nastąpiła przy rozwarciu wewnętrznym - najgorszym możliwym wariancie.
    Leż, wstawaj do wc i na prysznic. Jedz w łóżku. Myj się na stojąco. Jak będzie Cię M odwoził do rodziców, proponuję wziąć podusię do auta i leżeć z tyłu - ja tak robię i oczywiście zapinam się pasami. Bo siedzenie jest najgorsze. I tu znowu Karmelka dobrze mówi - leż z poduszką/kołdrą pod tyłkiem. Żeby było choć odrobinę wyżej i żeby w ten sposób oszukać grawitację - nie ma napierania dzidzi na szyjkę wtedy.
    Będzie dobrze, zobaczysz. W każdym artykule przewija się luteina, zanim założy się krążek, dobrze że nareszcie będziesz ją brała. A może Ty nawet startowałaś z taką szyjką?:) Wiele dziewczyn tak ma.

Właśnie wiewióreczko nie wiem, być może taką szyjkę miałam ... trochę jestem zła na swoją ginekolog za to, że nie zmierzyła mi jej wcześniej. Cieszę się z tej luteiny, bo wiem że podtrzymuje, już wzięłam sobie dwie pod język.

Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Daffi - ja mam cukrzycę a hba1c mam 5,3. A to dlatego że zareagowaliśmy szybko i przypilnowalismy od początku cukrów.
    Hba1c nie diagnozuje cukrzycy. Sprawdza tylko czy już stwierdzona cukrzyca jest trzymana w ryzach - bo do dzienniczka kontroli możesz wpisać wszystko i pokazać lekarzowi. A hemoglobiny glikowanej nie da się oszukać. Przy hba1c na poziomie 5,9 wprowadza się lub zwiększa ilość insuliny
    Nie znam sie serio więc wierze na slowo. Ja nie mialam wcześniej w zaden sposob stabilizowanej bo nie wiedzialam o cukrzycy poczatek ciazy byl sielanks wiec jadlam jak chcialam jak i okres przed ciaza wiec HbA1c wyszlo 5.15%. Wiem ze cos sie dzieje.. Czuje to po sobie. Dlatego chyba przyjdzie mi iść rodzinnego prosic może akurat sie uda.
    Mam jedną kobitke która wysle mi diete swoja cukrzycowa w ciazy moze czyms mnie zainspiruje i dowiem sie czegos istotnego. Wyrzucilam owoce juz precz i biale pieczywo. A ostatnio zjadlam 7 mandarynek jedna po drugiej :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 23:13

b2ujp2.png

• B_002 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    A moj dzidzius wstydnis. Jak kopie czuje jak mi wszystko w srodku przewraca kiedy dotkne ręka brzucha by go byc moze poczuc od razu magiczna cisza i nie rusza sie wcale.
    Moja robi to samo. Zwłaszcza jak tata chce poczuć ręką jakiś ruch :P

Daffi, martusiawp, Martusiazabka lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinka a nie proponowali Ci jeszcze pessara? Czy coś przegapilam? Ewidentnie jak sie oszczędzasz nie poprawia sie u Ciebie.. I to dodatkowo Cie stresuje.

b2ujp2.png

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj bylam na wizycie. U nas serce bilo 153 uderzen/ min. Dwa tygodnie bicie serca wynosilo 147 u/m. Widzialam jak maly sie rusza i to mnie uspokoilo, bo ja nie czuje zadnych kopniakow jak niektore z Was, tylko delikatne smyranie i sie czasem zastanawiam, czemu moj dziec taki niemrawy. W poprzedniej ciazy nie pamietam dokladnie jak bylo, ruchy poczulam w 21 tc pierwsze, potem tez bylo raczej niemrawo i dopiero okolo 30 tc cos sie ruszylo na powaznie w tej kwestii. Szyjke zmierzyla obecnie na 4cm, dwa tyg temu miala 4,5, ale nie wiem czy nie mogla sie lekko machnac w tym mierzeniu. Dala mi skierowanie na polowkowe na nfz i powiedziala ze jeszcze obedzie sie bez suplementacji zelaza, bo mam jednak troche powyzej 11 ta hemoglobinę. Powiedziala mi tez zebym tak czesto nie przychodzila, bo jest ok i nie starczy mi rubryk w karcie ciazy ;)

Daffi, Wiewióreczka, Kiwona, estrella, DorotaAnna, martusiawp lubią tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • barbillla86 Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi to zależy jakiego masz rodzinnego, jesli "nie siedzi" w normach cukru dla cieżarnych, może nie chcieć wchodzić w kompetencje ginekologa i Cię odesłać do niego po skier. Dostałaś chociaż kilka pasków na start w komplecie z glukometrem? Jesli tak rób pomiar na czczo i 2h po posilku.

Misiabella gratulacje :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 23:18

Misiabella lubi tę wiadomość

f2w3dqk33etnh445.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka mogę Cie na priv?

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barbillla86 wrote:
    Daffi to zależy jakiego masz rodzinnego, jesli "nie siedzi" w normach cukru dla cieżarnych, może nie chcieć wchodzić w kompetencje ginekologa i Cię odesłać do niego po skier. Dostałaś chociaż kilka pasków na start w komplecie z glukometrem? Jesli tak rób pomiar na czczo i 2h po ppsolku.
    Pomiar w cukrzycy ciążowej robi się na czczo i godzinę po posiłku. Norma godzinę po posiłku jest 140. Na czczo 92.

• Daffi Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barbillla86 wrote:
    Daffi to zależy jakiego masz rodzinnego, jesli "nie siedzi" w normach cukru dla cieżarnych, może nie chcieć wchodzić w kompetencje ginekologa i Cię odesłać do niego po skier. Dostałaś chociaż kilka pasków na start w komplecie z glukometrem? Jesli tak rób pomiar na czczo i 2h po ppsolku.
    Wiesz co trn glukometr jest u mojej bratowej bo mieszka po sasiedzku z babeczka ktora mi go zalatwila. Cudowna kobieta. Poruszyla ziemke jako medyczka wojskowa w kilka chwil byl glukometr i to tak ze mam zostaeic go sobie juz na zawsze wiec nie wiem czy sa paski w srodku. Jutro sie okaze.
    Co do rodzinnego cudowny facet alr nie wiem czy bedzir chcial sie wbic w kompetencje ginekologa. Ale jak nir sprobuje to sie nir dowiem. Najwyzej mnie odesle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 23:20

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi - jak to nowy glukometr to z reguły jest kilka sztuk pasków na start. Ale potrzebujesz 4 paski dziennie (na czczo plus po 3 głównych posiłkach). Ja chyba miałam 20paskow na początek. W aptece kupuje się w paczkach po 50.

Daffi lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro ruszę na łowy :) dzięki dziewczyny.

Paula 90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi a do ginekologa chodzisz prywatnie?

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Daffi a do ginekologa chodzisz prywatnie?
    No wlasnie na nfz teraz chodze do niego. Tylko prenatalne robie prywatnie ale to tez poza moim miastem

b2ujp2.png

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Wiewióreczka mogę Cie na priv?
    Jasne, przyjęłam zaproszenie (trochę się naszukałam hihi).

Karolka, a jaką masz dawkę Luteiny?

Misiabella, super wieści, cieszę się :)

Misiabella lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • india Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak nawiązując do reklam - lubie ta McCafe :) chwila mamy z kawą ;)

martusiawp lubi tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    No wlasnie na nfz teraz chodze do niego. Tylko prenatalne robie prywatnie ale to tez poza moim miastem
    To może znajdź jakiegoś prywatnie. Oni są chyba bardziej skłonni dać skierowanie, nawet na życzenie. Albo endokrynologa

f1d9680377.png
  • india Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w labo krzywa bez skierowania

ug378ribe4qdpu6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2018, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioreczka cieszę się że już lepiej z twoją szyjką. Dajesz nadzieję, że leżeniem można poniekąd zdziałać cuda.

Espoir czekam na twoje wypowiedzi na temat przydatnosci gadżetów i innych wyprawkowych rzeczy. Nie ukrywam, że wszystko cudnie wyglada dla maluszka i chciałoby się kupic wszystko, ale ja wolę kupić to co mi się przyda i będzie porządne a nie wydać kupe kasy na duperele ktorych nie będę używała.

Wiewióreczka, martusiawp lubią tę wiadomość

‹‹ 632 633 634 635 636 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ