Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBarbilla - tylko że właśnie Daffi nie mieści się już w normach na czczo. A póki nie zrobi obciążenia glukoza to nie dowie się czy nie ma cukrzycy. A jeśli ma i ja oleje to zaszkodzi sobie i dziecku. A jeśli nie ma to się uspokoi i przestanie tym stresować.
Ale ja już kończę moje wywody, bo to nie ma sensu bez wyniku obciążenia, powiedziałam wszystko co mogłam. A decyzja należy do Daffi (jeśli masz jeszcze do mnie jakieś pytania Kochana to chodź na priv).
-
barbillla86 wrote:Wiem kochana że jesteś w takim zawieszeniu... Tylko że refundacja na paski należy się przy stwierdzonej cukrzycy, jeśli jeszcze zamieścisz się w nirmach to dalej nic w tej kwestii nie załatwisz. I rzeczywiście podzwoń po laboratoriach żeby się niepotrzebnie na czczo nie wybierać bo bez skierowania już raczej nie wykonują.
-
Wiewióreczka wrote:Mnie dziś tak łupnął, że myślałam, że się zesikam na leżąco.
Karolinko...dziś czytałam artykuł lekarski, że dopóki szyjka ma 20 mm powinno być wdrożone leczenie luteiną i odpoczynek. Szew czy krążek dopiero poniżej 20 mm. Leżenie i luteina naprawdę działają cuda. Jestem żywym przykładem. Tak jak mówi Karmelka, najważniejsze, że szyjka nie jest miękka i rozwarta. I mimo że wydaje się to nielogiczne, szyjka może się wydłużyć - mam przed sobą dwa zdjęcia usg mojej szyjki - dobrej jakości i widać dużą poprawę, nie ma mowy o pomyłce lekarza. I ta poprawa nastąpiła przy rozwarciu wewnętrznym - najgorszym możliwym wariancie.
Leż, wstawaj do wc i na prysznic. Jedz w łóżku. Myj się na stojąco. Jak będzie Cię M odwoził do rodziców, proponuję wziąć podusię do auta i leżeć z tyłu - ja tak robię i oczywiście zapinam się pasami. Bo siedzenie jest najgorsze. I tu znowu Karmelka dobrze mówi - leż z poduszką/kołdrą pod tyłkiem. Żeby było choć odrobinę wyżej i żeby w ten sposób oszukać grawitację - nie ma napierania dzidzi na szyjkę wtedy.
Będzie dobrze, zobaczysz. W każdym artykule przewija się luteina, zanim założy się krążek, dobrze że nareszcie będziesz ją brała. A może Ty nawet startowałaś z taką szyjką?Wiele dziewczyn tak ma.
Właśnie wiewióreczko nie wiem, być może taką szyjkę miałam ... trochę jestem zła na swoją ginekolog za to, że nie zmierzyła mi jej wcześniej. Cieszę się z tej luteiny, bo wiem że podtrzymuje, już wzięłam sobie dwie pod język.
Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
-
Paula 90 wrote:Daffi - ja mam cukrzycę a hba1c mam 5,3. A to dlatego że zareagowaliśmy szybko i przypilnowalismy od początku cukrów.
Hba1c nie diagnozuje cukrzycy. Sprawdza tylko czy już stwierdzona cukrzyca jest trzymana w ryzach - bo do dzienniczka kontroli możesz wpisać wszystko i pokazać lekarzowi. A hemoglobiny glikowanej nie da się oszukać. Przy hba1c na poziomie 5,9 wprowadza się lub zwiększa ilość insuliny
Mam jedną kobitke która wysle mi diete swoja cukrzycowa w ciazy moze czyms mnie zainspiruje i dowiem sie czegos istotnego. Wyrzucilam owoce juz precz i biale pieczywo. A ostatnio zjadlam 7 mandarynek jedna po drugiej :pWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 23:13
-
Daffi wrote:A moj dzidzius wstydnis. Jak kopie czuje jak mi wszystko w srodku przewraca kiedy dotkne ręka brzucha by go byc moze poczuc od razu magiczna cisza i nie rusza sie wcale.
Daffi, martusiawp, Martusiazabka lubią tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Ja dzisiaj bylam na wizycie. U nas serce bilo 153 uderzen/ min. Dwa tygodnie bicie serca wynosilo 147 u/m. Widzialam jak maly sie rusza i to mnie uspokoilo, bo ja nie czuje zadnych kopniakow jak niektore z Was, tylko delikatne smyranie i sie czasem zastanawiam, czemu moj dziec taki niemrawy. W poprzedniej ciazy nie pamietam dokladnie jak bylo, ruchy poczulam w 21 tc pierwsze, potem tez bylo raczej niemrawo i dopiero okolo 30 tc cos sie ruszylo na powaznie w tej kwestii. Szyjke zmierzyla obecnie na 4cm, dwa tyg temu miala 4,5, ale nie wiem czy nie mogla sie lekko machnac w tym mierzeniu. Dala mi skierowanie na polowkowe na nfz i powiedziala ze jeszcze obedzie sie bez suplementacji zelaza, bo mam jednak troche powyzej 11 ta hemoglobinę. Powiedziala mi tez zebym tak czesto nie przychodzila, bo jest ok i nie starczy mi rubryk w karcie ciazy
Daffi, Wiewióreczka, Kiwona, estrella, DorotaAnna, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Daffi to zależy jakiego masz rodzinnego, jesli "nie siedzi" w normach cukru dla cieżarnych, może nie chcieć wchodzić w kompetencje ginekologa i Cię odesłać do niego po skier. Dostałaś chociaż kilka pasków na start w komplecie z glukometrem? Jesli tak rób pomiar na czczo i 2h po posilku.
Misiabella gratulacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 23:18
Misiabella lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnybarbillla86 wrote:Daffi to zależy jakiego masz rodzinnego, jesli "nie siedzi" w normach cukru dla cieżarnych, może nie chcieć wchodzić w kompetencje ginekologa i Cię odesłać do niego po skier. Dostałaś chociaż kilka pasków na start w komplecie z glukometrem? Jesli tak rób pomiar na czczo i 2h po ppsolku.
-
barbillla86 wrote:Daffi to zależy jakiego masz rodzinnego, jesli "nie siedzi" w normach cukru dla cieżarnych, może nie chcieć wchodzić w kompetencje ginekologa i Cię odesłać do niego po skier. Dostałaś chociaż kilka pasków na start w komplecie z glukometrem? Jesli tak rób pomiar na czczo i 2h po ppsolku.
Co do rodzinnego cudowny facet alr nie wiem czy bedzir chcial sie wbic w kompetencje ginekologa. Ale jak nir sprobuje to sie nir dowiem. Najwyzej mnie odesle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 23:20
-
nick nieaktualnyDaffi - jak to nowy glukometr to z reguły jest kilka sztuk pasków na start. Ale potrzebujesz 4 paski dziennie (na czczo plus po 3 głównych posiłkach). Ja chyba miałam 20paskow na początek. W aptece kupuje się w paczkach po 50.
Daffi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWiewioreczka cieszę się że już lepiej z twoją szyjką. Dajesz nadzieję, że leżeniem można poniekąd zdziałać cuda.
Espoir czekam na twoje wypowiedzi na temat przydatnosci gadżetów i innych wyprawkowych rzeczy. Nie ukrywam, że wszystko cudnie wyglada dla maluszka i chciałoby się kupic wszystko, ale ja wolę kupić to co mi się przyda i będzie porządne a nie wydać kupe kasy na duperele ktorych nie będę używała.
Wiewióreczka, martusiawp lubią tę wiadomość