Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyW ogóle powiem Wam że ta moja cukrzyca to durna jest.
Niby trzymam dietę, ale pozwalam sobie na napoleonke albo coś. I to zdarza się czasem dzień po dniu. I cukry dobre.
A czasem wywala mi cukier po czymś czego bym się nie spodziewała że może tak zrobić (owoce niby niskocukrowe).
Ja znowu przytulam. W ciągu 6 tygodni 5 kg. Trzeba zwolnić kurde -
Paula 90 wrote:W ogóle powiem Wam że ta moja cukrzyca to durna jest.
Niby trzymam dietę, ale pozwalam sobie na napoleonke albo coś. I to zdarza się czasem dzień po dniu. I cukry dobre.
A czasem wywala mi cukier po czymś czego bym się nie spodziewała że może tak zrobić (owoce niby niskocukrowe).
Ja znowu przytulam. W ciągu 6 tygodni 5 kg. Trzeba zwolnić kurde
Paula a ile jesz posiłków dziennie? Trzymasz się określonych godzin? Czy ilość posiłku również wpływa na wartość glukozy? Podjadasz pomiędzy? Jezu mam tyle pytań i niewiadomychco z reguły jesz?
Fasolka77
-
Kiwona - wyglądasz jak gimnazjalistka w ciąży
No kto to widział mieć tak młodą, dziecięcą wręcz cerę? SZOK
Zdradź nam jak to robisz
Geny czy pielęgnacja? I ten wypchany pępek wygląda fajnie - jakoś inaczej sobie to wyobrażałam
Karolinka - śliczności! I ten idealnie nałożony brązer - uwielbiam
Paulę doskonale pamiętam - naszego blond forumowego lachona
I B-002 jaka ładna i naturalnaJesteś podobna do dziewczyny ze swego awatara
Super pomysł z sesją tydzień po tygodniu, żałuję, że na to nie wpadłam.
Kaaaaaaśśśśkaaaaaa.....(Karmelka, to do Ciebie) Uwielbiam imię Kasia! Mam siostrę Kasię i uważam jak B-00, że "Kaśka" i "Baśka" ma zadziorny wydźwięk.
A Karolina to był mój jeden z typów dla córeczki, piękne imię.
Ale nie będę Wam prawić morałów - jestem Ewelina i również nie znosiłam swego imienia
Lolka, śliczne zdjęcie 3D! Piękna twarzyczka malucha
I w ogóle gratuluję wczorajszych wizyt, bo nie miałam czasu napisać.
Trzymam kciuki za dzisiejsze! Będą dobre wieściKarolinko, łączę się z Twoją szyjką, żeby trzymała fason
I potwierdzam, że THS 0,9 jest idealne
Kochana Daffi, jestem przerażona tym, że leżały z Wami na sali osoby z zapaleniem płuc i jeszcze bardziej Twoimi objawami. Działaj szybko, może Cię nie złapie nic. Ja bym apap wzięła na Twoim miejscu i szybko do lekarza. Jestem z Wami :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 10:09
Karmelllka90, B_002, Paula 90, Lolka30, Kiwona, martusiawp lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:Paula a ile jesz posiłków dziennie? Trzymasz się określonych godzin? Czy ilość posiłku również wpływa na wartość glukozy? Podjadasz pomiędzy? Jezu mam tyle pytań i niewiadomych
co z reguły jesz?
Jem 5-6 posiłków.
Opiszę Ci pokrótce
Wstaje, mierze cukier.
Idę z psem.
Na śniadanie zwykle chleb probody z jakąś wędliną albo serem, czasem jajecznica.
Mierze cukier.
Drugie śniadanie zazwyczaj na slodko około 2-3h po śniadaniu, rogalik, napoleonka, drożdżówka.
Obiad zwykle 3h po drugim śniadaniu, wczoraj krokiety z pieczarkami i serem, czesto jem zupy, pomidorowa, flaki, żurek, kapuśniak. Ale też pierogi czasem. Tylko jak wiem że wysokocukrowe to jem tego mało. Nawet placka po wegiersku raz na jakiś czas, ale to wtedy malutko.
Mierze cukier.
Podwieczorek to jakiś owoc albo jogurt
Kolacja zwykle taka jak śniadanie.
Mierze cukier
Posiłek przed samym snem ( o ile od kolacji minie więcej niż 2-3h) to jem kromkę chleba z maslem, czasem jakieś ciastko wielozbozowe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 10:23
-
nick nieaktualny
-
Ja wstałam dopiero niedawno, zjadłam śniadanie i idę zaraz na masaż dla kobiet w ciąży. Dostałam voucher od przyjaciółki
Może dla pleców to będzie taka ulga.
Mam już wyniki glukozy i są w normie.
Ale mam pytanko do dziewczyn, które mierzą cukier, wy podajecie wyniki w innych jednostkach niż ja tu mam na wyniku, wiecie jak to przeliczyć?
Wyszły mi takie wyniki: na czczo 4,22, po 1h 7,38, po 2h 6,23 [mmol/l]
Nie wiem jak się ma ta jednostka do tej w której wy piszecie.
malutka_mycha, martusiawp lubią tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Paula 90 wrote:Jem 5-6 posiłków.
Opiszę Ci pokrótce
Wstaje, mierze cukier.
Idę z psem.
Na śniadanie zwykle chleb probody z jakąś wędliną albo serem, czasem jajecznica.
Mierze cukier.
Drugie śniadanie zazwyczaj na slodko około 2-3h po śniadaniu, rogalik, napoleonka, drożdżówka.
Obiad zwykle 3h po drugim śniadaniu, wczoraj krokiety z pieczarkami i serem, czesto jem zupy, pomidorowa, flaki, żurek, kapuśniak. Ale też pierogi czasem. Tylko jak wiem że wysokościowe to jem tego mało. Nawet placka po we raz na jakiś czas, ale to wtedy malutko.
Mierze cukier.
Mierze cukier
Posiłek przed samym snem ( o ile od kolacji minie więcej niż 2-3h) to jem kromkę chleba z maslem, czasem jakieś ciastko wielozbozowe.
ok czyli mierzysz po 3 posiłkach tylko cukier? ja planuje jeść 4 posiłki... zastanawiam się nad tym cukrem w nocy.. czy to wynik tego, że na noc nic nie zjadłam czy to przez ten jogurt z cukrem... dziś sprawdzę. Skąd masz chleb probody? Gdzie go można kupić?Fasolka77
-
Paula 90 wrote:Jem 5-6 posiłków.
Opiszę Ci pokrótce
Wstaje, mierze cukier.
Idę z psem.
Mierze cukier.
Obiad zwykle 3h po drugim śniadaniu, wczoraj krokiety z pieczarkami i serem, czesto jem zupy, pomidorowa, flaki, żurek, kapuśniak. Ale też pierogi czasem. Tylko jak wiem że wysokościowe to jem tego mało. Nawet placka po we raz na jakiś czas, ale to wtedy malutko.
Mierze cukier.
Mierze cukier
Posiłek przed samym snem ( o ile od kolacji minie więcej niż 2-3h) to jem kromkę chleba z maslem, czasem jakieś ciastko wielozbozowe.Ale jeśli ty się po takim jedzeniu czujesz ok, to może każdy organizm faktycznie jest inny, ja wiem, że mnie by to zabiło.
-
B_002 wrote:Ja wstałam dopiero niedawno, zjadłam śniadanie i idę zaraz na masaż dla kobiet w ciąży. Dostałam voucher od przyjaciółki
Może dla pleców to będzie taka ulga.
Mam już wyniki glukozy i są w normie.
Ale mam pytanko do dziewczyn, które mierzą cukier, wy podajecie wyniki w innych jednostkach niż ja tu mam na wyniku, wiecie jak to przeliczyć?
Wyszły mi takie wyniki: na czczo 4,22, po 1h 7,38, po 2h 6,23 [mmol/l]
Nie wiem jak się ma ta jednostka do tej w której wy piszecie.
Basia zazdroszczę
tu masz kalkulator
http://www.mojacukrzyca.org/?a=text&id=141B_002 lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
nick nieaktualnyA jak sobie mnie wyobrażalyście?
Ja też często pisząc z kimś przez internet wyobrażam sobie go i często okazuje się że wygląda całkiem inaczej.
Wiewioreczka - Kochana, normalnie się zawstydzilam z tym lachonemOstatnio myślałam o ścięciu włosów, mąż powiedział że nie i koniec,on się nie zgadza. Więc sięgają mi już poza talię. Znaczy poza miejsce gdzie kiedyś była talia
Wiewióreczka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:ok czyli mierzysz po 3 posiłkach tylko cukier? ja planuje jeść 4 posiłki... zastanawiam się nad tym cukrem w nocy.. czy to wynik tego, że na noc nic nie zjadłam czy to przez ten jogurt z cukrem... dziś sprawdzę. Skąd masz chleb probody? Gdzie go można kupić?
Mierze cukier 4 razy, na czczo i po trzech głównych posilkach. Chleb probody to chleb z herta. On jest wysokobiałkowy. -
Paula 90 wrote:Mierze cukier 4 razy, na czczo i po trzech głównych posilkach. Chleb probody to chleb z herta. On jest wysokobiałkowy.
a gdzie go kupujesz?
już mam- dzięki, dziś jadę na zakupy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 10:37
Fasolka77
-
nick nieaktualnyNatalia-tosia wrote:Szczerze ten jadłospis zwalił by z nóg nie jednego cukrzyka, nie myślałaś o tym aby skonsultować swój jadłospis z dietetykiem klinicznym który specjalizuje się w diabetologii? Wcale się nie dziwię, że wywala Ci cukier po owocach, bo ogólnie nie wolno jeść owoców bez białka i zdrowego tłuszczu
Ale jeśli ty się po takim jedzeniu czujesz ok, to może każdy organizm faktycznie jest inny, ja wiem, że mnie by to zabiło.
Dlatego właśnie mówię ciągle że cukrzyca to jeszcze żaden problem. Zaraz po rozpoznaniu trzymałam się trawy i gotowanego mięsa. To doszliśmy do poziomu ketonów, który nam zagrażał i diabetolog zmodyfikował mi dietę. Schudłam wtedy 5 kg w miesiąc.
Stopniowo wprowadzam kolejne rzeczy i mierze cukier. Wiem co mi szkodzi a co nie.
U mnie jeśli jem węglowodany z dużą ilością białka i tłuszczu (np pierogi ruskie) to cukru nie wybija do góry.
To taki sam zabieg jak owoce z jogurtem. Jogurt musi być pełnotłusty i nawet wysokocukrowe owoce, jak banan, nie robią krzywdy. Tłuszcz blokuje wchłanianie cukrów.
Oczywiście trzeba z tym tłuszczem uważać bo jest wysokokaloryczny i się tyje tak jak ja kilogram na tydzień. Dlatego mówię że się muszę trochę przypilnować bo za dużo sobie pozwalamAle to dlatego że zdążyłam już przez te kilkanaście tygodni poznac swoje ciało i zakolegować się z cukrzyca.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFasolka tutaj masz link do artykułu na blogu mamaginekolog, w którym masz wszystkie wartości i super opisaną sytuacje z cukrzycą ciążową i dodatkowo masz dwie wersje jadłospisu ułożone przez dietetyka dla kobiet z Cukrzyca Ciążową na dwa tygodnie aż!
https://mamaginekolog.pl/cukrzyca-ciazowa/Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Wyjdziemy dzisiaj lekarz zapomnial o mojej ciąży. Wspominal o zastrzykach ale nie wiem czy zartowal do julki czy na serio. Ogolnie miala mloda blokade by isc do wc i zrobić dwojeczke. I bez tego badania kalu powiedzial ze nie wypusci jej. Wiec sie udalo zmusic i jakos na te konieczność badania drobne minimum zaniesc. Miala jeszcse rano jakies plastry przyklejane do pupy na obecnosc owsikow.
Po wynikach wyjdziemy ale ja czuje sie coraz gorzej juz mnie cale gardlo drapie i boli wszystko jak oddycham. -
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:sprawdziłam na stronie i u mnie też jest..tzn jest kilka piekarni/ sklepów, które go teoretycznie mają.. zrobię rundkę
-
Karmelllka90 wrote:Mozesz jeszcze wypróbować chlebek z Piekarni Buczek nazywa sie IG, jest pyszny i ma niski indeks glikemiczny, u mnie podczas diety na IO świetnie sie sprawdził tez chlebek żytni na naturalnym zakwasie z Lidla tez pyszny zwłaszcza jak miękki mroziłam sobie go
ja w zasadzie od dawna nie jem jasnego pieczywa ale jeśli chleb nie ma podanego składu to cieżko wyczuć.. czasem nawet jest napisane "mąka żytnia" ale już nie wiadomo z jakiego przemiału- zjadłam właśnie II śniadanie i chleb żytni z krótkim składem więc sama jestem ciekawa jaki wynik będę mieć za godzinę
Fasolka77