Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Karmelllka90 wrote:Jadłospis 15.12.2018
Cukier na czczo : 78
I śniadanie 8:00 - 1x chleb probody 2 x chleb żytni Lidl + avokado + szynka drobiowa + ogórek kiszony - cukier po 1 h : 138
II śniadanie 10:00 - 1x kromka probody + masło 82% + szynka sopocka + 216g owoców w tym mandarynki i melon - cukier po 1 h 73
Obiad 13:20 zupa koperkowa 14:00 3 x naleśnik zwykły ze szpinakiem zapieczony ser żółty - cukier po 1 h 127
Podwieczorek 16:00 - 1x kromka IG z masłem 82% szynka i ser żółty wędzony + 1 marchewka + 1 okrągły biszkopt + 1 kostka czekolady karmelowej - cukier po 1 h 105
I kolacja 18:00 2x kromka IG z masłem 82% + szynka + ser wędzony ogórek świeży + pomidor + 1 marchewka - cukier na czczo po 1 h 92
Bez mierzenia cukrów
II kolacja 20:00 - 1 x chlebek -IG masło 82% + szynka + ser cammember dwa plasterki + 2x biszkopt + 1 mandarynka + 1 cukierek z galaretka
III kolacja 22:30. - 2 x chleb żytni z Lidla + masło 82% + szynka + ser camember
Ketonów BRAK Glukoza w moczu Brak
Cukier na czczo na drugi dzień 81
ja zjadłam ok 23 kromkę probody z serem żółtym i o 3 w nocy cukier 97 a dziś na czczo 87.... nie wiem już co powinnam jeść na noc, żeby w nocy cukier był ok... jeszcze mam do przetestowania na noc kabanosa, sok grejfrutowy i kakao... zapisałam się na 28.12 w wawie do guru od cukrzycy ciążowej- ciekawe co mi powie patrząc na moje zapiski... bo ta moja diabetolog do której trafiłam to się chyba nadaje do leczenia emerytów z cukrzycąFasolka77
-
Karmelllka90 wrote:No moze nie tyle zaszkodzić co właśnie stymulować macice. Ale cos w tym jest, tak jak profesor powiedział do Wiewióreczki, że ręce z daleka.
W opisie szpitala powinnaś mieć napisane jaki jest stopień. Wejdź na strone internetowa szpitala, w którym chcesz rodzic
właśnie sprawdziłam mój szpital, w którym oczywiście pracuje moja lekarka prowadząca ciążę. Szpital ma III stopień referencyjności- znalazłam również informację " Golenie i lewatywa w ogóle nie są wykonywane"
Fasolka77
-
Fasolka77 wrote:ja zjadłam ok 23 kromkę probody z serem żółtym i o 3 w nocy cukier 97 a dziś na czczo 87.... nie wiem już co powinnam jeść na noc, żeby w nocy cukier był ok... jeszcze mam do przetestowania na noc kabanosa, sok grejfrutowy i kakao... zapisałam się na 28.12 w wawie do guru od cukrzycy ciążowej- ciekawe co mi powie patrząc na moje zapiski... bo ta moja diabetolog do której trafiłam to się chyba nadaje do leczenia emerytów z cukrzycą
Ja bym na Twoim miejscu nie mierzyła cukru w nocy. Zaczynając swoją przygodę z mierzeniem nigdy jeszcze nie mierzyłam w nocy. Mierzę po 3 głównych posiłkach, według zaleceń diabetologa. A kolację jem 21, najpóźniej 21.30, po godzinie mierzę cukier i idę spać. -
nick nieaktualnyA propos lewatywy. Za i przeciw?
Wszystkie kobiety z którymi dotąd rozmawiałam polecają lewatywę. Podobno pobudza skurcze a ponadto jest mniejsza szansa że stolec wyjdzie w trakcie porodu.
Rozmawiałam z położna, która też polecała i mówiła że to wcale nie jest dla nich "normalka" i nikomu nie jest przyjemnie jak kupa się jednak pojawi. -
nick nieaktualnyKarollinax26 wrote:Ja bym na Twoim miejscu nie mierzyła cukru w nocy. Zaczynając swoją przygodę z mierzeniem nigdy jeszcze nie mierzyłam w nocy. Mierzę po 3 głównych posiłkach, według zaleceń diabetologa. A kolację jem 21, najpóźniej 21.30, po godzinie mierzę cukier i idę spać.
-
Karollinax26 wrote:Ja bym na Twoim miejscu nie mierzyła cukru w nocy. Zaczynając swoją przygodę z mierzeniem nigdy jeszcze nie mierzyłam w nocy. Mierzę po 3 głównych posiłkach, według zaleceń diabetologa. A kolację jem 21, najpóźniej 21.30, po godzinie mierzę cukier i idę spać.
no ja niestety jestem zadaniowcem...jak mam zejść w nocy i na czczo do <90 to będę kombinować jak to zrobićco prawda mam mierzyć 2x tyg cukier w nocy ale i tak wstaję siku kilka razy i nie mogę przejść obojętnie obok glukometru
Fasolka77
-
Karollinax26 wrote:Ja bym na Twoim miejscu nie mierzyła cukru w nocy. Zaczynając swoją przygodę z mierzeniem nigdy jeszcze nie mierzyłam w nocy. Mierzę po 3 głównych posiłkach, według zaleceń diabetologa. A kolację jem 21, najpóźniej 21.30, po godzinie mierzę cukier i idę spać.
Karola a jakie miałaś wyniki krzywej? może ilość i czas pomiarów zależy od tego, gdzie były przekroczenia?Fasolka77
-
Fasolka77 wrote:no ja niestety jestem zadaniowcem...jak mam zejść w nocy i na czczo do <90 to będę kombinować jak to zrobić
co prawda mam mierzyć 2x tyg cukier w nocy ale i tak wstaję siku kilka razy i nie mogę przejść obojętnie obok glukometru
Spróbuj zjeść najpóźniej o 22, zmierzyć cukier i iść spać. A w nocy sobie odpuść i zobaczysz co będzie rano.
-
Paula 90 wrote:A propos lewatywy. Za i przeciw?
Wszystkie kobiety z którymi dotąd rozmawiałam polecają lewatywę. Podobno pobudza skurcze a ponadto jest mniejsza szansa że stolec wyjdzie w trakcie porodu.
Rozmawiałam z położna, która też polecała i mówiła że to wcale nie jest dla nich "normalka" i nikomu nie jest przyjemnie jak kupa się jednak pojawi.
no oczywiście, że nie... właśnie się zastanawiam czy sobie samemu nie zaaplikować albo mimo wszystko poprosić o to w szpitalu... chyba, że jak jest planowy poród, wywołanie etc to może wtedy nie można jeść od jakiegoś czasu? jak to jest?Fasolka77
-
Paula 90 wrote:A propos lewatywy. Za i przeciw?
Rozmawiałam z położna, która też polecała i mówiła że to wcale nie jest dla nich "normalka" i nikomu nie jest przyjemnie jak kupa się jednak pojawi.Paula 90 lubi tę wiadomość
-
Daffi wrote:Dziewczyny wie któraś jaki cybex kupic tak by baza byla do łupinki i pozniej do siedzącego fotelika ta sama?
Ja kupiłam Cybex Aton M z bazą która będzie kompatybilna z kolejnym fotelikiem Cybex Sirona M2 i-size.
Opinie są dobre o tych fotelikachDaffi lubi tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:Paula na moim miejscu nie stosowałabyś się do zaleceń lekarza? :p - pomiar w nocy 2x tydzień?
Sprawdza się czy nie ma hipoglikemii. I podejmuje się wykonywanie tych pomiarów u pacjentów którzy mieli epizody hipoglikemii poposilkowo albo dostają insulinę o przedłużonym działaniu. Hipoglikemia nocna jest groźna. Większość norm, które miałam w rękach wskazują tylko minimalna glikemię nocna u ciężarnych i jest to 60. W nocy interesuje Cię czy cukier nie spadł za nisko. Skoro normę rano masz do 90 to nie ma szans żebyś rano o 7 i w nocy o 3 miała 90. Cukier bez posiłku spada stopniowo. Jeśli miałabyś o 3 90 to nad ranem możesz mieć hipoglikemie i ketony. Dla mnie to jest nielogiczne jeśli już pytasz o moje zdanie
Ja na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza albo skonsultowała z innym. Ale widzę że to już robisz więc dlatego się nie udzielam -
nick nieaktualnyNatalia-tosia wrote:Lewatywa też nie gwarantuje w 100%, że kupa się nie pojawi. Powiem Ci, że takie teksty położnych są nie na miejscu, bo żadna kobieta nie chce zrobić pod siebie, niestety nie ma się na to wpływu.
-
Paula 90 wrote:A wiesz po co robi się w ogóle ten pomiar o 3?
Sprawdza się czy nie ma hipoglikemii. I podejmuje się wykonywanie tych pomiarów u pacjentów którzy mieli epizody hipoglikemii poposilkowo albo dostają insulinę o przedłużonym działaniu. Hipoglikemia nocna jest groźna. Większość norm, które miałam w rękach wskazują tylko minimalna glikemię nocna u ciężarnych i jest to 60. W nocy interesuje Cię czy cukier nie spadł za nisko. Skoro normę rano masz do 90 to nie ma szans żebyś rano o 7 i w nocy o 3 miała 90. Cukier bez posiłku spada stopniowo. Jeśli miałabyś o 3 90 to nad ranem możesz mieć hipoglikemie i ketony. Dla mnie to jest nielogiczne jeśli już pytasz o moje zdanie
Ja na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza albo skonsultowała z innym. Ale widzę że to już robisz więc dlatego się nie udzielam
całkowicie się z Tobą zgadzam Paula, próbuję rozkmninić to co mi ta kobieta powiedziała... dlatego szukam innego lekarza aby skonsultować moje pomiary no i oczywiście nie omieszkam zapytać o to mojej gin na jutrzejszej wizycie.Paula 90 lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
dziewczyny czy u Was też przy stosowaniu lactovaginalu odczuwacie w nocy swędzenie? Mam wrażenie nad ranem, że jak preparat zaczyna wypływać to mnie zaczyna wszystko swędzieć- dziś musiałam wstać, umyć się i posmarować jakimś łagodzącym kremikiem
można mieć na lactovaginal uczulenie? jakie można zastosować zamienniki?
Fasolka77