X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Misiabella, MamaAga, dziękuję! Ja mam identycznie. W dzień prawie nic, a około 1:00 czuję trochę kopniaków. Może po prostu grzeczne te nasze dzieci :)

Paula, jakoś tak nie czułam się na siłach, żeby pływać, poza tym temperatura wody w zwykłych basenach mnie przeraziła. Było mi zwyczajnie zimno :/ Więc nie miałam pomysłu na nic innego, a w jacuzzi czułam się bardzo dobrze. Nawet brzuch miałam miękki jak nigdy w ciąży, więc pomyślałam, że to fajny relaks. No cóż, będę się monitorowała teraz. Biorę probiotyki, więc może infekcja jakimś cudem mnie ominie.

No i 3 tyg. temu byłam 15 minut w saunie, ubieram się na co dzień bardzo ciepło, więc może przyzwyczaiłam organizm do wysokich temperatur.
    Albo to zapowiedź tego,że będą prowadziły tryb nocny z brzuszka Nasze dzieci po porodzie :)

Misiabella, Kasiulka90, martusiawp lubią tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • ago91 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Ja mam za soba 4 poronienia, w 12 tygodniu.....zawsze jak pomysle ile razy juz bym mogla byc mama to jest mi smutno :( ale takie jest zycie, nie nalezy sie obwiniac (chociaz ja to ciagle robie, i mowie ze to moja wina ze dzieci umieraly, lekarz zawsze na mnie krzyczy, ze to maz moze miec zle geny i dlatego sie tak dzialo i ze to nie moja wina) poprostu byly wady....kazda poroniona ciaze podtrzymywali mi na lekach i tak sie poronila....w tej ciazy nie bralam nic i ciagle w niej jestem......
    U mnie jest to samo. To jest moja 4 ciąża. Wszystkie 3 poprzednie miałam z byłym mężem i pierwsza poroniłam sama w domu a dwie kolejne obumarly i każda na etapie 6-7 tyg. I w tych ciazach od początku miałam problemy A to zle wyniki a to krwawienia plamienia i ciaze młodsze niż powinny być... ta ciąża jest właściwie wzorowa jak narazie (odpukac) wyniki wzorowe i zgadza się też wiek z usg z wiekiem z om. I żadnych zastrzykow nie brałam nie biorę aby duphaston bralam do 14 tyg. I też myślę że po prostu połączenie moich i byłego męża genów dawało jakąś wadę i te ciążę nie miały się utrzymać.

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85, oby nie he he, bo ja juz mam w domu jednego niespacza :) no teraz juz spi ale do 2 lat od 1do 4 mial w zwyczaju nie spac w nocy ;) czuje czkawke za to u malego. Na pewno sie rusza ze trzy razy dziennie po iles razy, ale to nie sa gwaltowne silne ruchy. Ale powiem ze poprzednik z tego co pamietam ruszal sie jeszcze mniej, jego ruchy poczulam po raz pierwszy miedzy 21 a 22 tc, i nie liczylam ruchow wtedy, dopiero jak w 36 tc trafilam na chwile do szpitala kazali mi liczyc, a ginekolozka nigdy o tym nie wspomniala. Oczywiscie czytalam ze mozna liczyc i jakos tak wewnetrznie nie chcialam i balam sie to robic, bo co jakis czas czulam te ruchy, nawet jak byly okresy wyciszenia, lub te ruchy byly rzadsze. Na pewnym etapie tez zdarzaly sie widoczne przemieszczenia synka po brzuchu czy jak zobaczylam jego stope, bo mi wsadzil dokladnie w moje rozejscie i malo nie podskoczylam do sufitu ze strachu i zaskoczenia ;)

AniaKJ lubi tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez to ze nie wyjechalismy na swieta, czuje straszny niedosyt towarzyski ;) U moich przyjaciolek tez choroby w domu, wiec sie nie mozemy spotkac. Moj syn bardzo lubi odwiedzac ta ktora ma dwojke dzieci, mimo ze ma mlodsze dzieci od niego, bo Filip ma 3 lata a Nela niecale dwa. Mam nadzieje, ze brat wniesie do jego zycia dobre rzeczy, choc wiem ze pewnie tez pojawi sie zazdrosc itd., czego sie boje i tego by go nie zawiesc w zadnym stopniu, poprowadzic nas w dobrym kierunku...A dzis mialam piekny sen, choc troche straszny. Snilo mi sie, ze jade na desce snowbordowej przez las i to bylo niesamowicie realistyczne, he he, dodam, ze strasznie chcialabym tak jechac :) I widzialam wilki i niedzwiedzie, troche sie ich balam, ale mnie nie zjadly ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 22:29

stresant lubi tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to nowa fura juz jest
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6a3b4a646ee5.jpg

Kupilismy fotelik z baza maxi cosi cabriofix.

Mam pytanie... Czy majac cukrzyce ciazowa przed jutrzejszym ewentualnym OGGT tez musze zachowac 8godz na czczo? Czy lepiej jednak zjesc cos w nocy?

Wiewióreczka, Karmelllka90, malutka_mycha, martusiawp, Lolka30, india, Kiwona, DorotaAnna, stresant, Fasolka77, B_002, valetta94 lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka, faktycznie z tym magnezem...myślałam, że po kroplówkach mocno wzrasta! Nawet celowo brałam mniej magnezu teraz w domu, żeby nie przedawkować, a tu proszę. Jednak organizm ma kosmiczne zapotrzebowanie w ciąży.

Lili, jeśli leukocyty wzrosły w jeden dzień i to po podaniu sterydów, to chyba to ich zasługa. Ale dobrze, że posiew Ci zrobili.

Szonka, strasznie współczuję Ci tej jazdy...

Dafii, piękna bryka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 22:44

Daffi lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka ja tez brałam mniej. Ale od dzisiaj wracam do starej dawki ... ja mam straszny problem z łykaniem tabletek ojjjj co ja się umęcze

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi - nie masz stwierdzonej cukrzycy przecież pisalas. Bez względu na to czy ta cukrzyca jest czy nie jeśli robisz już krzywa to musisz być minimum 8h bez jedzenia a najlepiej 12h. Każdy posiłek w międzyczasie może zaburzyć wynik.

• Daffi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Daffi - nie masz stwierdzonej cukrzycy przecież pisalas. Bez względu na to czy ta cukrzyca jest czy nie jeśli robisz już krzywa to musisz być minimum 8h bez jedzenia a najlepiej 12h. Każdy posiłek w międzyczasie może zaburzyć wynik.
    Ja jej nie potrzebuje stwierdzac krzywa. Chyba moje pomiary na czczo mówią same za siebie ze mam problem z cukrem. A hba1c potwierdza ze utrzymuje prawidłowy poziom zobaczyny jak jutrzejsze hba1c wyjdzie.

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamietacie jak pisalam wam o piesku sasiada ze go zabiedbuje? Ze piesek po nocy piszczy pod drzwiami bo dziad nachlany spi i zapomina go wpuscic? Wlasnie schronisko opublikowało zdj pieska ktory wyglada identycznie jak on. Chyba sie zablakal i jest teraz w schronisku...

b2ujp2.png

• espoir Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant ja Cię rozumiem z tym obwinianiem. ja dalej się obwiniam za chorobę Maciusia. i żadne słowa lekarzy tego nie zmienią.

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi - powstrzymam się od dalszych komentarzy. Dla mnie wytyczne dziesiątek lat zdobyczy medycyny są jedyną wytyczna. A nie domysły :-)

Powodzenia jutro na krzywej, trzymam kciuki żeby jednak cukrzyca nie wyszła

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir - bo my kobiety już tak mamy niestety. Mi też dwaj lekarze mówili że nie miałam wpływu na stratę ciąży ale ja gdzieś tam czuję i obwiniam się za to, że ta ciąża się nie utrzymała.

A jak tam Wasza rehabilitacja? Już zaczęliście? Jak to wygląda? Jak Maciuś reaguje?

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    No właśnie my nie mamy isofix w aucie ale podobno w serwisie za niecałe 200 zł by nam założyli (mamy forda focusa) ale Problem jest też w tym, że tym Fordem ja jeżdżę a przecież będziemy czasem jeździć samochodem męża- nie będę przecież bazy przekładać, poza tym pewnie nie dopasuje jej do dwóch różnych samochodów. Patrzę też na foteliki które mają dobre oceny właśnie bez bazy. Bo np. Avionaut pixel ma bardzo dobre ale tylko z bazą bez bazy nic.
    Ten właśnie maxi cosi miał lepsze wyniki na testach bez isofixa.
    U nas nie ma szans założenia tej części. Jest już nie do dostania. Próbowałam dorwać ale nigdzie nie ma. Gdzieś w otchłani internetu znalazłam aukcje w archiwum gdzie ten kawałek metalu był za 200$. To więcej niż sam fotelik.
    Na razie będziemy mieli tego maxi cosi a potem zmienimy auto, staramy się tak co dwa lata zmieniać, więc akurat wypadnie nam na wymianę fotelika. Wtedy wezmę z isofixem.

Z drugiej strony oglądałam wypowiedzi ekspertów (między innymi tych z 8*) i mówili że dobrze zamocowany fotelik na pasach nie jest w żadnym wypadku mniej bezpieczny niż w bazie. Źle zamontowana baza (podobnie jak źle zamontowany fotelik) nie daje żadnego bezpieczeństwa.
    Więc ten ISOFIX to spore ułatwienie ale nie warunek bezpieczeństwa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Ja mam z regulacją wielkości czastek
    A jaki masz? Jesteś zadowolona?

• Daffi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jeszcze nie tak dawno pisalam o podwyzszonym cukrze na czczo i pisalas mi co 2gie zdanie ze mam cukrzyce. Moze rzeczywiście powstrzymaj sie :)

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Większe prawdopodobieństwo ze dobrze zapniesz baze niz pasy ale to moje zdanie. Jesli ktoś w aucie nie ma isofix to sobie nagle nie wyczaruje i rozumiem to doskonale. Baza to tez duza wygoda bo tylko wpinasz fotelik i wypinasz jednym uchwytem.
    O ile przy corce nie mialam i krwi sobie napsulam zapinajac pasy tak teraz mamy z baza i bardzo mi sie to podoba.

B_002 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Ja kupiłam jednorazowe, chociaż wiesz ... ja się nie znam i nie wiem czy takie będą dobre :)
    Kochana jednorazowe są o wiele wygodniejsze. Bo nie trzeba tego prac i przechowywać w razie czego (mam na myśli przechowywać jak zacznie przeciekać gdzieś na mieście i będziesz zmianiac to wtedy te zalane trzeba jakoś wziąć ze sobą do domu). Jednorazówki to tak jak pieluszki - jest ich kilka rodzajów i każdemu pasują inne. Wypróbujemy i zobaczymy.
    Ja też kupiłam jednorazowe. Ciekawa jestem jak się sprawdzą

Karollinax26, martusiawp lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    A co do tej insuliny. Ja jak poszłam z cukrami koło 100 to mój diabetolog powiedział że mi nie da insuliny bez hba1c powyżej 5,9. Zrobiliśmy badanie, wyszło 5,3 a ja wróciłam na niższe cukry. Wg lekarza wyższe wyniki były ze stresu. Teraz oscyluje między 80 a 95. Pojedyncze skoki się zdarzają, ale wg mojego gina i diaba pojedyncze nie są zagrożeniem i zdarzają się też "zdrowym" po zjedzeniu czegoś słodkiego. A jak wiecie moja dieta jest średnia.

śmieszne to jest... niby normy, niby zalecenia a każdy lekarz swoje... już sama nie wiem jak się zachować... ciekawe co mi powie jutro ta pani profesor.... zastanawiam się czy jak mi zleci insulinę na noc to czy ją brać...

Moim zdaniem trzeba sobie znaleźć lekarza, któremu się zaufa i ufać. Ja oczywiście sprawdzam co mi mój doktorek tam podrzuca, ale on bardzo postępowy jest. Kocha to co robi, zagadnienia związane z diabetologia to jego konik. Co wizytę mi mówi co tam nowego zostało odkryte albo jakie są dobre praktyki przy cukrzycy ciążowej wypracowane przez lata jego pracy jako specjalista.
    Sama widzisz jak różne są podejścia. Na wątku cukrzycowym też dziewczyny wymieniają się doświadczeniem ale nie narzucaja. Bo każdy pacjent jest inny.

Najważniejsze to zdiagnozować się jak najszybciej i być pod opieką lekarza któremu się wierzy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie może linki do jakichś fajnych filmów takich typu "szkoła rodzenia online" albo coś takiego?
    Zastanawiam się czy w ogóle można to ogarnąć na odległość?

‹‹ 924 925 926 927 928 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ