X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valetta super ze wszystko ok!

Ja miałam dziś tez taki moment sentymentalny: byli u nas znajomi z 5 letnim synkiem i tak się ładnie z córka bawili!!! Wiec sobie wyobrażałam ze to moje maluchy dwa tak będą mimo różnicy 3 lat i innych płci...:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 20:43

india, espoir, valetta94, martusiawp lubią tę wiadomość

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    za godzine Medicus na TVP2 gra, obstawiam sie jedzeniem i zaczynamy z mezem seans.....film juz widzialam ale taki fajny ze jeszcze raz zobaczymy

Nie zebym miala cos przeciwko kosciolowi, bo wierze i chodze ale trzezwo mysle :)
    ale powiem wam ze od zarania dziejow kosciol ograniczal rozwoj nauki i tak tez jest po dzien dzisiejszy....to taka dygresja na podstawie medicus czy chociazby ostatnich odcinkow Korony krolow , gdzie medyk wykonal na martwej kobiecie CC i wyciagnal zywe dziecko,zdalo sie ze go na stosie za to spala.....

malutka_mycha, valetta94 lubią tę wiadomość

• Aasha Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha no ja też mam kilka uwag do jej uwag :D:D

U każdego sprawdza się co innego, u nas alantan się nie sprawdził na odparzenia kompletnie. To, że używasz maści przeciw odparzeniom nie znaczy, że dziecko się nie odparzy. A wtedy warto mieć w domu tormentalum (nie tormentiol) lub maść pięciornikową, naprawdę działają cuda. Ewentualnie sudocrem choć u nas się nie sprawdził.

Waciki, tak jak pisałyście wcześniej, super się sprawdzają do przemywania pupy.

Sól fizjologiczna - do przemywania oczu, do noska jak dziecko ma katarek lub sapkę.

Patyczki do uszu - do środka nie wkładasz, ale małżowinę się czyści. PRzy pępuszku też się mogą sprawdzić (choć ja używałam akurat gazików).

Krem do twarzy - dokładnie, w kwietniu jeszcze może być wietrznie :) a skórka b. delikatna.

A podkłady jednorazowe się przydają np do wietrzenia dupki. :)

Fasolka77, AniaKJ, valetta94 lubią tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga2606 wrote:
    Valetta super ze wszystko ok!

Ja miałam dziś tez taki moment sentymentalny: byli u nas znajomi z 5 letnim synkiem i tak się ładnie z córka bawili!!! Wiec sobie wyobrażałam ze to moje maluchy dwa tak będą mimo różnicy 3 lat i innych płci...:)

moje dzieciaki sie do dzis ladnie bawia a to stare konie sa...2,5 roku roznicy....rozna plec, inne zainteresowania......chociaz tez bardzo czesto sie bija i kluca, ale jak ktory wyjedzie dluzej niz na 2 dni to odrazu tesknia za soba i pytaja sie kiedy wroci...chyba sie im nudzi, bo nie maja komu dokuczac :)

Aga2606, martusiawp lubią tę wiadomość

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga2606 wrote:
    Ja karmiłam rok a pracowałam na pełny etat po 7miesiacach... ściągałam na dzień a w nocy i rano karmiłam normalnie. Teraz tez mam taki plan (tylko do pracy wracam trochę później:))

O tak to by było fajnie jakby się udało :) a jak nie no to chociaż te pół roku

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • stresant Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja karmilam 9 miesiecy (potem jak widzial cycek to uciekal z placzem, do dzis nie wiem dlaczego, podobno chlopcy tak maja, meczalm sie bo mleka bylo duzo a nie mial kto pic )

corke prawie 2 lata, pila by dluzej ale dostalam @ pierwsza po porodzie i kran z mlekiem z dnia na dzien sie zakrecil.....nie lecialo nic, i dobrze bo juz sie zastanawialam jak bede odstawiac :)

a teraz zobaczymy mam nadzieje ze mleko bedzie :)

• stresant Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://desing-milano.pl/body-dasz-rade-tato/7

widzialyscie jakie fajne?

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    https://desing-milano.pl/body-dasz-rade-tato/7

widzialyscie jakie fajne?

;)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2019, 10:43

Fasolka77, DorotaAnna, espoir, Karollinax26, india, Lolka30, AniaKJ, Martita25, Karmelllka90, Mistella, estrella, valetta94 lubią tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Szonka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o karmienie piersią to ja karmiłam łącznie ok 5 lat :) Za każdym razem sobięe mówię ze tylko pól roku, a jak już jest maluch to to uczucie bliskosci jest tak piękne ze te pól roku znacznie mi się wydłuza :)

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• espoir Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm tak co do tej listy :)

- ta sól w tych małych ampułkach nie jest tylko do oczu - służy też do inhalacji. zawsze warto mieć kilka w domu :)
    - waciki mi służyły do przemywania oczu
    - normalnie używałam patyczków do uczu, ale tych dla dzieci - nimi i tak wycierasz tylko na zewnątrz
    - szczoteczka oczywiście, że jest potrzebna - do ciemieniuchy
    - oliwkę też używałam do ciemieniuchy
    - na odparzenia nr 1 mąka ziemniaczana (serio!!), nr 2 Linomag zielony. Sudocrem w ogóle się nie sprawdził, dodatkowo ciężko go umyć (i kiedyś czytałam, że przy dziewczynkach trzeba bardzo uważać, żeby się nie dostał "tam")
    - coś na przewijak warto mieć, bo raz, że jest zimny, a dwa, że dziecko często robi po szyje, więc czasem i 5 razy dziennie zmieniałam. najlepiej kupić te podkłady z gumką, bo jak jest wszystko w kupie, to ciężko jeszcze walczyć z podwijającym się podkładem
    - bliżej porodu też używałam podkładów na swoje łóżko, bo się bałam, że zaleje je wodami w nocy :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 21:49

Fasolka77, Karmelllka90 lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    i nie utrudnia wyjmowania dziecka z łóżeczka? Muszę w takim razie przemyśleć takie rozwiązanie :)
    Nie ;-)

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• Szonka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziewczyny dzisiaj zauważyłam, że mam lekko nabrzmiałe stopy bo mi się skarpetki odbijają. 2 stycznia miałam robione USG nóg gdzie żadnych obrzęków nie bymo, ciśnienie mam dobre i w moczu 2.01 też wszystko w porządku. Nogi nie są widocznie spuchnięte ale te skarpety się odbijają więc wydaje mi się że pewnie nabrzmialy. Może się tak robić po prostu z zatrzymania wody i w ogóle??
    ja też tak mam myślę że w ciazy to raczej normalne.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    ja mam dość sceptyczne nastawienie.. niby fajne .. ale jakoś mnie sie wydaje, że zanim zamotam Malucha to on narobi w pieluchę i znowu trzeba odmotać i tak w kółko :) nie masz takich obaw Paula?
    Motanie trwa 30 sekund :-)

• Szonka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na codzień do dupki używalam mąkę ziemniaczaną, a na oparzenia bardzo dobra jest maść tormentalum( nie tormentiol, bo on moze szkodzić)..

martusiawp lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    a gdzie kupiłaś taki przewijak? i te ściski :)
    Na allegro. Te nóżki (nie ściski) na łóżeczku 120/60 akurat zakłada się na wcisk i się mocno trzyma:
    http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6161473224

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    hmmm tak co do tej listy :)

- ta sól w tych małych ampułkach nie jest tylko do oczu - służy też do inhalacji. zawsze warto mieć kilka w domu :)
    - waciki mi służyły do przemywania oczu
    - normalnie używałam patyczków do uczu, ale tych dla dzieci - nimi i tak wycierasz tylko na zewnątrz
    - szczoteczka oczywiście, że jest potrzebna - do ciemieniuchy
    - oliwkę też używałam do ciemieniuchy
    - na odparzenia nr 1 mąka ziemniaczana (serio!!), nr 2 Linomag zielony. Sudocrem w ogóle się nie sprawdził, dodatkowo ciężko go umyć (i kiedyś czytałam, że przy dziewczynkach trzeba bardzo uważać, żeby się nie dostał "tam")
    - coś na przewijak warto mieć, bo raz, że jest zimny, a dwa, że dziecko często robi po szyje, więc czasem i 5 razy dziennie zmieniałam. najlepiej te podkłady z gumką, bo jak jest wszystko w kupie, to ciężko jeszcze walczyć z podwijającym się podkładem
    - bliżej porodu też używałam podkładów na swoje łóżko, bo się bałam, że zaleje je wodami w nocy :P

tak myślałam, że bedzie sporo uwag :) moja bratowa jest taka.... minimalistyczna :)

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Na allegro. Te nóżki (nie ściski) na łóżeczku 120/60 akurat zakłada się na wcisk i się mocno trzyma:
    http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6161473224

no i gitara :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2019, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Pytanie do dziewczyn które biorą acard i neoparin. Ja akurat biorę jedno i drugie - oba rozrzedzające. Macie krwawienia? U mnie od kilku dni niewielkie krwawienie z nosa, wczorwj było gorzej a dzisiaj już poleciało porzadnie. Trochę się boje brać kolejnej dawki bo widzę ze z każdą jest coraz silniej. Wiecie co robić w takiej sytuacji.
    Miałam zacytować a polubiłam. Ja biorë oba, krew z nosa codziennie wydmuchuję, ale nie leci, ale za to na łydkach popękało mi milion naczynek, jak mój ginekolog wczoraj zobaczył powiedział, że odstawiamy acard na razie, że neoparin na przepływy powinien wystarczyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 22:25

• india Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka u mnie tez zaczynaja sie pokawoacnlekkie obrzeki

ug378ribe4qdpu6z.png
‹‹ 966 967 968 969 970 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ