X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewiórka, zobaczymy co będzie dalej, czas pokaże. Teraz trudno i ciężko mi cokolwiek powiedzieć.

Jak się czujesz ? Jak brzuch ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usnęłam o 14 i dopiero się obudziłam. Ale czuję się już lepiej.

Co do facetów (i ogólnie ludzi) ja mam bardzo proste podejście: ludzie się nie zmieniają.

Walka o kogoś za wszelką cenę zwykle się nie opłaca. Zabawa w mamusie dla Piotrusia Pana jest bardzo obciążająca psychicznie. Próba wychowania mężczyzny powinna nastąpić w dzieciństwie.

Ja mam wiele takich przykładów w swoim i bliskich mi osób życiu. Podobnie kiedy to mężczyzna robi wszystko a to kobieta ma w dupie bo nie ma co tych facetów tak demonizować.

Moje zdanie jest takie że jeśli ktos nie jest nauczony poczucia odpowiedzialności i empatii to nic, ani nikt, nie będzie w stanie mu tego zaszczepić.

Nie ma idealnych związków, mój też nie jest. Ale gdybym ja teraz była w takiej sytuacji jak Ty Karolina nie zaprzatalabym sobie głowy próbami wychowania go od nowa. Jeśli on nie chce to na siłę go nie zmusisz żeby wziął się w garść. Może ogarnie się po porodzie. Ale do tego czasu Ty oszczędzisz sobie tych wszystkich zawodów nadziei którą w nim pokladasz.

Była u mnie sąsiadka z 5 miesięczna córeczką. Sloooodziak. Głaskała brzuszek z Ignasiem. Będą się bawić, będzie między nimi 9miesiecy różnicy, ale inne roczniki.

Czekam na nową pralkę, jeszcze tydzień, dwa i powinna być. A wtedy zacznie się wielkie pranie wszystkiego co mi wpadnie w ręce ;-)

Mąż w pracy, nadal chory. Nie dostałam buziaka od prawie dwóch tygodni bo chcemy uniknąć zarażenia. Już mi się tęskni za nim ;-)

Wczoraj wieczorem już leżeliśmy w łóżku i powiedział mi że na początku nie rozumiał dlaczego ja tak szybko chce wszystko zrobić. Ale teraz podziela moje zdanie i chciałby żebyśmy już torby mieli spakowane (jego też pakujemy: klapki, jakaś koszulka na zmianę, przygotowujemy drobne do automatów, powerbanka i kilka innych drobiazgów). Widzę że zaczyna mu się troszkę udzielać świadomość że to może być już bardzo niedługo. Mówił że najbardziej tetaz się stresuje że nie zdąży dojechać z pracy ;-) Uspokajam go, że poród nie trwa 20minut zazwyczaj i spokojnie ma tą godzinę. Będzie też odcinał pępowinę. Koledzy mu mówili że to bardzo twarde i ciężko uciąć jak ręce się trzęsą i są mokre od potu ;-)

A mam pytanie do doświadczonych mam: co Wam się w ogóle nie przydało do wyprawki z poprzednimi dziećmi? Co się nie sprawdziło mimo że "wszyscy polecali"?

Karollinax26, Kasiulka90, india lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do grudniowej wypłaty jeszcze nie dostałam.... Zapytałam tak z ciekawości czy się zdziwię ;p bo już wydałam ta wypłatę hahaha :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj zauważyłam, że mam lekko nabrzmiałe stopy bo mi się skarpetki odbijają. 2 stycznia miałam robione USG nóg gdzie żadnych obrzęków nie bymo, ciśnienie mam dobre i w moczu 2.01 też wszystko w porządku. Nogi nie są widocznie spuchnięte ale te skarpety się odbijają więc wydaje mi się że pewnie nabrzmialy. Może się tak robić po prostu z zatrzymania wody i w ogóle??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 18:57

• india Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zainspirowałyście mnie... ppjechałam do rodziców po moje księgi bajek :) Będę czytac malutkiej moje ksiązki z pożółkłymi kartkami. Mają swoją magię

Paula ja staram się nie koncentrować na tych wiadomościach. Serce pęka :(

Szonka padłam z tekstów twojego 4-latka ;) I co wyjaśniłaś, gdzie takie nasionka się kupuje? :D

valleta trzymaj się, najważniejsze, ze jednak nic złego się nie dzieje. Ale rozumiem Twój dyskomfort. Może uzupełnisz brakujace rzeczy w sklepiku szpitalnym?

Karolinka przykro mi z powodu tych ciągłych nieporozumień :( a twojego to bym chyba w dupe od razu kopnęła, ale tak dosłownie! Takim to chyba nie dogodzisz :/

Mistella cieszę się, że u ciebie już poprawa :)

Kasionek u mnie też cellulit masakra i +11kg a tu jeszcze tyle do porodu

Misiabella ale cyrki u Ciebie :/

Co do kupowania mój też robi wielkie oczy jak widzi te ilości :) ale właśnie chyba to go przeraża, że tego tak dużo a nie, że wcześnie. Bo w sumie to on sam juz wywiera na mnie presje, że mam torby do szpitala przygotować.
    Jak mu powiedziałam, że prawie już wszystko mamy kupione poza kilkoma rzeczami m.in. rolety do pokoju małej, leżaczek to powiedział to kupuj szybko żeby było już z głowy ;) Mój to wszystko musi mieć zaplanowane z wyprzedzeniem :p
    No i samochodu nowego nie mamy... ech :/

Karolinka ja mam bebetto holland + cybex aton M, tylko adaptery trzeba było kupić.

Ja kosmetyki do szpitala będe przelewała tak jak Mistella, do pojemniczków podróżnych "samolotowych" :)

estrella przytulam :*

Jestem jeszcze podczas nadrabiania, nie doczytałam do końca dnia.
    ale czy valetta się odzywała?

estrella, valetta94 lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India tak, jest już w domu :)

valetta94, india lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z miniaturek kupiłam tylko balsam do ciała i pastę do zębów.
    A resztę przelewam, bo używam tylko naturalnych kosmetyków niedostępnych w rossmanie.

Dziewczyny, te koszule z allegro za 30zł wyprałam w 30 stopniach i te nadruki poschodziły trochę. Mi to nie przeszkadza, bo dla mnie to i tak długo nie w zamysle służyć (tylko w szpitalu) ale jak chcecie je kupić na "dłużej" to lepiej bedzie je pewnie w rekach wyprac. Za to bawełna jest bardzo fajna :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje 4 aplikacje na 6 mówią mi, że już jestem w 7 miesiącu co oznacza 3 trymestr. No to teraz już z górki <3 <3 <3

valetta94, india, Wiewióreczka, DorotaAnna, espoir, AniaKJ, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

• india Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój to chyba ma podgląd na to co ja tu piszę.
    Przyszedł się zapytać kiedy będę kupować butelki i smoczki hihi... A o Szumisiu rozmawiał z kolegą i tamten mu powiedział aby brać w ciemno ;)
    Rozczulajacy jest w takich momentach :)

Valetta cieszę się, że już wyszłaś. I oby plamienia się nie powtórzyły.

Karollinax26, espoir, AniaKJ, valetta94 lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj na wizycie moja pani doktor powiedziała że jeszcze tydzień i będę wchodziła w III trymestr czyli po skończonym 27 tygodniu i że z górki :)

B_002 lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś

A mam pytanie do doświadczonych mam: co Wam się w ogóle nie przydało do wyprawki z poprzednimi dziećmi? Co się nie sprawdziło mimo że "wszyscy polecali"?[/QUOTE]

Paula ja wysłałam mojej bratowej listę z netu i oto jej uwagi:
    Wyprawka dla noworodka - lista

Kompletowanie wyprawki dla noworodka to największa przyjemność dla przyszłych

rodziców, ale również i mnóstwo dylematów związanych z wyborem właściwych i potrzebnych

rzeczy. O czym należy pamiętać, robiąc pierwsze zakupy dla dziecka?

Kosmetyki i artykuły higieniczne

 płyn do kąpieli [nie kupuj, może tylko zaszkodzić, a nic nie pomoże]

 oliwka [zamiast oliwki bo może tylko zaszkodzić a nic nie pomoże, kup https://www.aptekagemini.pl/parafina-ciekla-100g-18957.html, stosowanie wedle potrzeby]

 sól fizjologiczna w ampułkach – 20 sztuk [można kupić, można nie, to tylko na wypadek zapalenia spojówek]

 maść do smarowania pupy [tylko https://www.doz.pl/apteka/p6609-Alantan_2_masc_30_g]

 krem na odparzenia [nie, bo na odparzeni jest lantan – patrz wyżej]

 krem chroniący buzię przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi (UV, mróz, chłód,

wiatr) [nie, bo porod masz na wiosnę]

 waciki – patyczki [po co?, uszu nie wolno czyścić patyczami!!!]

 waciki – płatki [po co?, nie widzę żadnego zastosowania]

 chusteczki nawilżone – 3 paczki

 pieluchy jednorazowe o najmniejszym rozmiarze – 2 paczki

 pieluchy tetrowe – 20 sztuk

 pieluchy flanelowe – 5 sztuk

 szczotka do włosków [po co?, nie widzę żadnego zastosowania, dziecka się nie czesze, włosy mu zaczną wypadac od 2 miesiąca i nowe wyrosną]

 podkłady do przewijania – 5 sztuk [5 sztuk?!, kup przewijak i po sprawie]

 aspirator do noska

 ręczniki kąpielowe (najlepiej z kapturem) – 2 sztuki [nie musi być z kapturem]

 nożyczki do paznokci – z zaokrąglonymi końcówkami [tak!, ale jeszcze lepiej obcinacz]

 specjalny proszek do prania
    Wyposażenie apteczki

 czopki glicerynowe – 1 opakowanie [nie wiedziałam że taki coś istnieje]

 czopki przeciwgorączkowe – 1 opakowanie

 witaminy K i D [wit. K dają w szpitalu chyba, ale jak będziesz karmić piersią to rzeczywiście trzeba suplementować D [i K chyba], jeżeli mlekiem modyfikowanym to nie]

 octanisept lub gaziki nasączone spirytusem do przemywania pępka [patrz mój mail o pielęgnacji pępka, więc nie, ale octenisept to super sprawa, stosowałam go u Damiana na ospę, także kup, przyda się do odkażania wszelakiego i dla każdego]

india lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamówłam ten olejek Weleda do masażu krocza. Jak tylko przyjdzie to zaczynamy :)

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jakie macie przewijaki i komody? byłam dziś w IKEA i jakaś masakra....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka - dzięki za listę <3.
    Co do szczotki do włosów tylko mam inne zdanie. Wszystkie mamusie mówią, że się przydaje do masażu główki i wyczesywania ciemieniuchy. Tylko kupić trzeba z naturalnego włosia.
    Moja siostra zasypiała jak ją "czesaliśmy". Dodatkowo masaż głowy pobudza wzrost włosów :)

Co do ręcznika - faktycznie nie musi być z tym kapturkiem. Ja tak się zafiksowałam na tych z kapturkiem, że nie dopuszczałam myśli, że można inny :D

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India, ja Szumisia też wzięłam w ciemno, oby posłużył :D jakiego kupiłaś ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    dziewczyny jakie macie przewijaki i komody? byłam dziś w IKEA i jakaś masakra....

Ja mam taki nakładany na łóżeczko. Nie chce generować kolejnych mebli a taki przewijak używaliśmy przy siostrze i było super ;)

Edit - a zamiast komody to kupiliśmy wielką szafę do przedpokoju. Ale to już na samiuśkim początku ciąży. To był pierwszy zakup dla Małego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 19:48

• india Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    India, ja Szumisia też wzięłam w ciemno, oby posłużył :D jakiego kupiłaś ?

https://www.smykoland.pl/szumis-lena-oryginalna-szumiaca-maskotka-do-uspokajania-z-czujnikiem-snu.html

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Fasolka - dzięki za listę <3.
    Co do szczotki do włosów tylko mam inne zdanie. Wszystkie mamusie mówią, że się przydaje do masażu główki i wyczesywania ciemieniuchy. Tylko kupić trzeba z naturalnego włosia.
    Moja siostra zasypiała jak ją "czesaliśmy". Dodatkowo masaż głowy pobudza wzrost włosów :)

Co do ręcznika - faktycznie nie musi być z tym kapturkiem. Ja tak się zafiksowałam na tych z kapturkiem, że nie dopuszczałam myśli, że można inny :D

lista była dłuższa ale do innych rzeczy nie miała zastrzeżeń. Dziś w szkole rodzenia położna i specjalistka od laktacji nie polecała Medeli.. polecała natomiast aby zaoptarzyć się w oklady żelowe- podpisać i dać w szpitalu położnej do zamrożenia- ponoć bardzo pomagają a na szpitalne nie ma co liczyć bo ponoć je kradną! Laktatorów nie radziła kupować przed porodem bo są drogie a mogą się nie przydać. Polecała laktator spectra s 9. Pani od chustonoszenia polecała pooglądać na youtube fizjoterapeutę Pawła Zawitkowskiego

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn które biorą acard i neoparin. Ja akurat biorę jedno i drugie - oba rozrzedzające. Macie krwawienia? U mnie od kilku dni niewielkie krwawienie z nosa, wczorwj było gorzej a dzisiaj już poleciało porzadnie. Trochę się boje brać kolejnej dawki bo widzę ze z każdą jest coraz silniej. Wiecie co robić w takiej sytuacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 19:59

AniaKJ lubi tę wiadomość

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja mam taki nakładany na łóżeczko. Nie chce generować kolejnych mebli a taki przewijak używaliśmy przy siostrze i było super ;)

Edit - a zamiast komody to kupiliśmy wielką szafę do przedpokoju. Ale to już na samiuśkim początku ciąży. To był pierwszy zakup dla Małego :)

Paula a nie jest upierdliwe ciągłe zakładanie i zdejmowanie przewijaka na łóżeczko? Bo tak sobie to wyobrażam...? ja bym chciała jakąś osobną komodę w kąciku Malucha i własnie przewijak ale jak widziałam w IKEA to jakies takie nieergonomiczne i te materacyki na tym nie wpasowują się kształtem a nie chciałabym z dzieckiem jeździć po całym przewijaku...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 964 965 966 967 968 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ