X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Pytanie do dziewczyn które biorą acard i neoparin. Ja akurat biorę jedno i drugie - oba rozrzedzające. Macie krwawienia? U mnie od kilku dni niewielkie krwawienie z nosa, wczorwj było gorzej a dzisiaj już poleciało porzadnie. Trochę się boje brać kolejnej dawki bo widzę ze z każdą jest coraz silniej. Wiecie co robić w takiej sytuacji.

ja biorę tylko acard w tej chwili, brała fraxiparynę do ok 12tc. W 14tc byłam w szpitalu ze względu na krawienia (w sumie 3) i kazali mi acard odstawić.. jednak po wyjściu ze szpitala skonsultowałam tą kwestię z profesorem, który mi acard zalecił i kazał brać dalej więc biorę.. krwawień od ok 2,5 miesiąca nie miałam.. może z nosa leci Ci krew ze względu na jakiś katar? ja mam katar teraz i widzę krew na chusteczce...

Martita25 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    A mam pytanie do doświadczonych mam: co Wam się w ogóle nie przydało do wyprawki z poprzednimi dziećmi? Co się nie sprawdziło mimo że "wszyscy polecali"?

Paula ja wysłałam mojej bratowej listę z netu i oto jej uwagi:
    Wyprawka dla noworodka - lista

Kompletowanie wyprawki dla noworodka to największa przyjemność dla przyszłych

rodziców, ale również i mnóstwo dylematów związanych z wyborem właściwych i potrzebnych

rzeczy. O czym należy pamiętać, robiąc pierwsze zakupy dla dziecka?

Kosmetyki i artykuły higieniczne

 płyn do kąpieli [nie kupuj, może tylko zaszkodzić, a nic nie pomoże]

 oliwka [zamiast oliwki bo może tylko zaszkodzić a nic nie pomoże, kup https://www.aptekagemini.pl/parafina-ciekla-100g-18957.html, stosowanie wedle potrzeby]

 sól fizjologiczna w ampułkach – 20 sztuk [można kupić, można nie, to tylko na wypadek zapalenia spojówek]

 maść do smarowania pupy [tylko https://www.doz.pl/apteka/p6609-Alantan_2_masc_30_g]

 krem na odparzenia [nie, bo na odparzeni jest lantan – patrz wyżej]

 krem chroniący buzię przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi (UV, mróz, chłód,

wiatr) [nie, bo porod masz na wiosnę]

 waciki – patyczki [po co?, uszu nie wolno czyścić patyczami!!!]

 waciki – płatki [po co?, nie widzę żadnego zastosowania]

 chusteczki nawilżone – 3 paczki

 pieluchy jednorazowe o najmniejszym rozmiarze – 2 paczki

 pieluchy tetrowe – 20 sztuk

 pieluchy flanelowe – 5 sztuk

 szczotka do włosków [po co?, nie widzę żadnego zastosowania, dziecka się nie czesze, włosy mu zaczną wypadac od 2 miesiąca i nowe wyrosną]

 podkłady do przewijania – 5 sztuk [5 sztuk?!, kup przewijak i po sprawie]

 aspirator do noska

 ręczniki kąpielowe (najlepiej z kapturem) – 2 sztuki [nie musi być z kapturem]

 nożyczki do paznokci – z zaokrąglonymi końcówkami [tak!, ale jeszcze lepiej obcinacz]

 specjalny proszek do prania
    Wyposażenie apteczki

 czopki glicerynowe – 1 opakowanie [nie wiedziałam że taki coś istnieje]

 czopki przeciwgorączkowe – 1 opakowanie

 witaminy K i D [wit. K dają w szpitalu chyba, ale jak będziesz karmić piersią to rzeczywiście trzeba suplementować D [i K chyba], jeżeli mlekiem modyfikowanym to nie]

 octanisept lub gaziki nasączone spirytusem do przemywania pępka [patrz mój mail o pielęgnacji pępka, więc nie, ale octenisept to super sprawa, stosowałam go u Damiana na ospę, także kup, przyda się do odkażania wszelakiego i dla każdego][/QUOTE]
    Te waciki do uszu używa się chyba do pielęgnacji pępuszka.A gaziki i sól do przemywania oczek .A te waciki to chyba zależy czym będziesz pupke myla .Bo jedni używają husteczek a inni wody i właśnie wtedy przydają się waciki.Szczoteczka do włosów też bo musisz masować główkę.A podkłady do przewijania przydają się na łóżko dla nas mamusiek żeby nie pobrudzic plus w szpitalu żeby nie klaść dziecka na gołej wadze ,przewijaku.W domu też się przydają bo po co co chwilę prać pokorowiec na przewijak.Myslę ,że i tak wszytsko wychodzi w praniu.Zalezy jaka położna i jak akurat koleznaki Ci podpowiedza

Paula 90, Misiabella lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dodam jeszcze, że położna- technik laktacji mówiła, żeby karmić piersią conajmniej pół roku bo to obniża znacznie ryzyko cukrzycy u dziecka. Podobno dużo dzieci teraz to pacjenci poradni diabetologicznych :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Pytanie do dziewczyn które biorą acard i neoparin. Ja akurat biorę jedno i drugie - oba rozrzedzające. Macie krwawienia? U mnie od kilku dni niewielkie krwawienie z nosa, wczorwj było gorzej a dzisiaj już poleciało porzadnie. Trochę się boje brać kolejnej dawki bo widzę ze z każdą jest coraz silniej. Wiecie co robić w takiej sytuacji.
    Krwawienia z nosa mogą Ci się zdążyć nie przez leki tylko ogólnie przez ciążę .To niby normalne bo mamy dużo więcej krwi w sobie i właśnie przez to tak jakby zapchany nos i zatoki.Ja jak smarkam to też trochę krwawię .

Misiabella, Martita25 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Paula a nie jest upierdliwe ciągłe zakładanie i zdejmowanie przewijaka na łóżeczko? Bo tak sobie to wyobrażam...? ja bym chciała jakąś osobną komodę w kąciku Malucha i własnie przewijak ale jak widziałam w IKEA to jakies takie nieergonomiczne i te materacyki na tym nie wpasowują się kształtem a nie chciałabym z dzieckiem jeździć po całym przewijaku...
    On jest założony na łóżeczko w "nogach" dziecka. Ściągam tylko do wymiany poszewki ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    dodam jeszcze, że położna- technik laktacji mówiła, żeby karmić piersią conajmniej pół roku bo to obniża znacznie ryzyko cukrzycy u dziecka. Podobno dużo dzieci teraz to pacjenci poradni diabetologicznych :(
    My chcemy minimum rok :)

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India, to mamy takiego samego :)

india lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do Zawitkowskiego - oglądam odkąd byłam na szkoleniu z chustonoszenia :)
    Chusta czeka, już nie mogę się doczekać :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka - ja też nóżki przewijaka zamocowałam na ścisk na łóżeczku także on nawet nie drgnie w żadną stronę, także z łóżeczka nie spadnie

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    On jest założony na łóżeczko w "nogach" dziecka. Ściągam tylko do wymiany poszewki ;)

i nie utrudnia wyjmowania dziecka z łóżeczka? Muszę w takim razie przemyśleć takie rozwiązanie :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wacików płatków ja będę kupowała bo w domu chciałabym za ich pomocą i zwykłej wody obmywać dziecku pupę po przewinięciu.

Podkłady do przewijania takie jednorazowe to bardzo fajna sprawa jak przewijasz gdzieś dziecko (np. Na przewijaku w jakiejś toalecie w galerii czy na stacji benzynowej- uważam że tak jest bardziej higienicznie).

Szczotka do włosów tak jak pisała Paula- do wyczesywanie ciemieniuchy.

Krem chroniący buzie „nie bo rodzisz na wiosnę” nie rozumiem szczerze mówiąc właśnie we wiosne jest wiatr, może nie być jeszcze ciepło, noe wiem ja raczej kupię.

To takie moje przemyślenia do uwag Twojej bratowej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 20:19

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Co do Zawitkowskiego - oglądam odkąd byłam na szkoleniu z chustonoszenia :)
    Chusta czeka, już nie mogę się doczekać :)

ja mam dość sceptyczne nastawienie.. niby fajne .. ale jakoś mnie sie wydaje, że zanim zamotam Malucha to on narobi w pieluchę i znowu trzeba odmotać i tak w kółko :) nie masz takich obaw Paula?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Fasolka - ja też nóżki przewijaka zamocowałam na ścisk na łóżeczku także on nawet nie drgnie w żadną stronę, także z łóżeczka nie spadnie

a gdzie kupiłaś taki przewijak? i te ściski :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    My chcemy minimum rok :)

Ja bym chciała po pół roku już powoli odstawiać bo po roku chciałabym do pracy wrócić

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Co do wacików płatków ja będę kupowała bo w domu chciałabym za ich pomocą i zwykłej wody obmywać dziecku pupę po przewinięciu.

Podkłady do przewijania takie jednorazowe to bardzo fajna sprawa jak przewijasz gdzieś dziecko (np. Na przewijaku w jakiejś toalecie w galerii czy na stacji benzynowej- uważam że tak jest bardziej higienicznie).

Szczotka do włosów tak jak pisała Paula- do wyczesywanie ciemieniuchy.

Krem chroniący buzie „nie bo rodzisz na wiosnę” nie rozumiem szczerze mówiąc właśnie we wiosne jest wiatr, może nie być jeszcze ciepło, noe wiem ja raczej kupię.

To takie moje przemyślenia do uwag Twojej bratowej :)

moja bratowa jest specyficzna :) słucham jej uwag ale wiadomo, że nie wszystkie będę brac na poważanie :) każda mama i każde dziecko jest inne :) każda uwaga cenna ale decyzja należy do nas :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam cos takiego sprawdzilo mi sie przy starszakach, fajne na kolka zawsze mozna przejechac w srodku wanienika nie zajmuje duzo miejsca 2 polki na potrzebne ubranka czy pieluszki...wszystko w jednym i nie trzeba sie schylac przy kapaniu dziecka ani stawiac wanienki np. na stole w kuchni

https://bobo-mania.pl/pl/p/Ceba-Baby-Zestaw-Pielegnacyjny-Susi-Zebra-Szara/58374

biore acard krwawien z nosa nie mam ale jak smarkam to czasami wychodza czerwone skrzepy

co do pytan dzieci o maluszka w brzuszku...to moje cale szczescie sie nie pytaly jak gdzie i dlaczego :) albo tak uswiadomieni w szkole albo jeszcze nie zainteresowani :)
    jedyne co sie zapytali jak dlugo juz siedzi w brzuszku i skad wiedzialam ze jestem w ciazy :) powiedzialam ze zle sie czulam, ze sami widzieli jak duzo spie i jestem zmeczona i ze poszlam do lekarza i on zobaczyl ze w brzuszku mieszka lokator :)

valetta94 lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    ja mam cos takiego sprawdzilo mi sie przy starszakach, fajne na kolka zawsze mozna przejechac w srodku wanienika nie zajmuje duzo miejsca 2 polki na potrzebne ubranka czy pieluszki...wszystko w jednym i nie trzeba sie schylac przy kapaniu dziecka ani stawiac wanienki np. na stole w kuchni

https://bobo-mania.pl/pl/p/Ceba-Baby-Zestaw-Pielegnacyjny-Susi-Zebra-Szara/58374

fajne, widziałam w sklepie Mama i ja dzisiaj ale ja już mam wanienkę.. móże faktycznie nakładka na łóżeczko będzie dobrym rozwiązaniem

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    moja bratowa jest specyficzna :) słucham jej uwag ale wiadomo, że nie wszystkie będę brac na poważanie :) każda mama i każde dziecko jest inne :) każda uwaga cenna ale decyzja należy do nas :)

No jasne ze każda rada jest ważna i fajnie posłucha innych mam :) każdy robi po swojemu i tak żeby maluszkowi pasowało :)

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Ja bym chciała po pół roku już powoli odstawiać bo po roku chciałabym do pracy wrócić

Ja karmiłam rok a pracowałam na pełny etat po 7miesiacach... ściągałam na dzień a w nocy i rano karmiłam normalnie. Teraz tez mam taki plan (tylko do pracy wracam trochę później:))

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba mi cycki rosną bo zaczęły strasznie swędzieć... też tak macie?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 965 966 967 968 969 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ