X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem zdania podobnego jak Mistella, Karolina powinna powalczyc o ten zwiazek, ale nie droga ustepstw, ktore mialyby uderzac w dobro jej i jej dziecka i poczekac jak sprawa sie wyklaruje. Dac partnerowi do zrozumienia ze jej zalezy, ale caly czas uswiadamiac go na czym jej zalezy.

Mistella, B_002, DorotaAnna lubią tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Tylko ze te zwolnienia na pue od lekarza docieraja zawsze. I jedyna weryfikacja zwolnien czy dotarły to telefon do nich i jakies 20min czekana na infolinii w kolejce. Na pue zwolnienie widzimu dopiero jak jest na koncowym etapie oprwcowania widzimy numer sprawy okres i procent zasilku.. Dopiero jak akceptuja termin wypłaty widac calosc w pue w zakladce zasilki. Zaświadczenia lekarskie sa wszystkie niezależnie czy z nich kiedykolwiek skorzystalysmy czy nie.
    Daffi, docieraja, tylko ze dopiero 3 zwolnienie mialam wystawione elektronicznie, bo ta ustawa obowiazuje od grudnia 2018 r., i niestety wczesniejsze zwolnienia musialy byc przeslane do zusu przez ksiegowego plus te druki oczywiscie.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.zus.pl/ezla. Takie zwolnienia mogly byc wystawiane od 2016 r. Ale jeszcze obowiazywaly rowniez papierowe, z tym ze od 1 grudnia 2018 r weszlo dopiero prawo nakazujace wystawiania wylacznie e-zwolnień.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Daffi, docieraja, tylko ze dopiero 3 zwolnienie mialam wystawione elektronicznie, bo ta ustawa obowiazuje od grudnia 2018 r., i niestety wczesniejsze zwolnienia musialy byc przeslane do zusu przez ksiegowego plus te druki oczywiscie.
    Ksiegowy to co wysyla to jedno.. A to co lekarz to osobno. Na tej podstawie mozna zweryfikowac dzwoniac jakie zwolnienia dotarly a jakich brakuje. A jak wysyla z opóźnieniem to księgowość mozna podac do sadu o odsetki jakie np ponosis z niemoznosci placenia swoich rachunków na czas.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    http://www.zus.pl/ezla. Takie zwolnienia mogly byc wystawiane od 2016 r. Ale jeszcze obowiazywaly rowniez papierowe, z tym ze od 1 grudnia 2018 r weszlo dopiero prawo nakazujace wystawiania wylacznie e-zwolnień.
    Roznica teraz jest tez taka ze przy ezla od lekarza l4 dociera od razu po wystawieniu w gabinecie na porofil pue.. A jak były papierowe to tak srednio tydzien i widinialy. Moj ksiegowy nigdy nie wyslal w tydzien. Ale juz siw przestaje tym martwic.. Zaczynam odliczanie ostatniego zwolnienia i w lutym placi micjuz za styczeń pracodawca. Chwala za to.

Misiabella lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a za grudzień jest normalna wypłata? Czy ze względu na święta potrącają kasę??

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinka, Ty smyku!!! Przez Ciebie teraz siedzę i łzy mi lecą xD xD xD Ach ta ciąża :D Cokolwiek zdecydujesz i jakkolwiek sprawy się potoczą, jesteśmy z Tobą i będziemy Cię wspierać! :*

Karollinax26, Karmelllka90, Fasolka77 lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafii, no wlasnie tlumacze, ze lekarz po raz pierwszy wyslal mi do zusu w grudniu, bo od grudnia obowiazuja wylacznie zwolnienia elektroniczne, a wczesniej takie zwolnienie na zwyklym druku nioslam do ksiegowego a ten przesylal do zusu. Byc moze u Ciebie lekarz wystawialbjuz od dawna e zwolnienia, ale u mnie tak nie bylo, dlatego na stronie pue zus mam czarno na bialym ze jedno zwolnienie nie dotarlo. Nie myslalam ze mi zgubia dlatego nie dzwonilam do zusu, teraz jak sie zorientowalam ze nie ma kasy sprawdzilam pue zus i juz wiem o co chodzi. Ja raczej nie chcialabym dzwonic do zusu zanim nie zbiore informacji i sama choc troche nie rozeznam w sytuacji, dlatego jeszcze tego nie zrobilam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 14:27

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Karolinka, Ty smyku!!! Przez Ciebie teraz siedzę i łzy mi lecą xD xD xD Ach ta ciąża :D Cokolwiek zdecydujesz i jakkolwiek sprawy się potoczą, jesteśmy z Tobą i będziemy Cię wspierać! :*

Bardzo Wam za to dziękuje <3
    Każda z osobna jest nieoceniona! <3

Kasiulka90, Fasolka77 lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam kochane za miłe słowa :* nawet nie wiecie ile one dla mnie znaczą... Macie rację, trzeba się wziąć w garść... Mam męża i dziecko, to jest teraz moja rodzina! Karolinka trzymam za Ciebie kciuki i wierzę, że wszystko dobrze się ułoży tak żebys była szczęśliwa! Przytulam mocno <3

B_002, Karollinax26, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurna juz sie powtarzam i robie bledy gramatyczne, sorry, ale pisze z komorki, a mnie syn ciagle rozprasza :)

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, ze tak tu walkuje ta sprawe, ale pomoglo mi to rozjasnic ja nawet we wlasnej glowie. Piszac tutaj przystapilam do dzialania, znalazlam i zagubione haslo do pue i kopia zwolnienia sie odnalazla ;) Przygnebilo mnie to jednak, bo tak chcialam zadbac o ta kwestię a jednak nawalilam, nie patrzylam im na rece od razu jak tylko zanioslam im zwolnienie, no i mam. Wiedzac ze ci ludzie juz raz kiedys zgubili mi zwolnienie, powinnam pomyslec, jak ich kontrolowac, ale mam jakis problem teraz z ogarnianiem, w ogole nie wiem jak sie zabrac do pewnych spraw, troche jestem zalamana, ze nie wychodza jakbym chciala, ze daje ciala...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 14:39

relg3e5e8ajpipsb.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella ale to jest paranoja że Ty masz księgowych pilnować. Ja wiem ze to jest w Twoim interesie ale każdy robi to do czego został zatrudniony. Mnie by przez myśl nie przeszło sprawdzać status moich zwolnień, ale ja wiem ze mam kompetentna księgowa.
    Że wszystkimi trzeba się uzerac żeby Swoje pieniądze dostać. ZUS to też masakra, Ty im coś wisisz to do więzienia Cie wsadza ale Tobie żałują. Te państwo to jest jakiś żart.

Misiabella, Karollinax26 lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Życzę Wam wszystkim miłego dnia dziewczyny...
    Ja się nie mogę pozbierać po wczorajszych wydarzeniach...
    Niedaleko mojego domu centrum pomocy dla rodzin poszkodowanych a 500m od Nas miejsce tragedii...
    Byliśmy dziś zapalić znicze i po prostu nie mogłam się uspokoić...
    Straszne...

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Kochane :( mam nadzieje, że u każdej z Was wszystko się poukłada na wszystko trzeba czasu, czasem mniej czasem więcej... ale na pewno w końcu będzie dobrze. Szkoda tylko że w ciąży musicie się tak stresować, jakby mało było stresu związanego z samym przyszłym macierzyństwem

estrella lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziewczyny a za grudzień jest normalna wypłata? Czy ze względu na święta potrącają kasę??

Nie no chyba powinna być normalna bo przecież my dostajemy teraz 100% średniej z 12 miesięcy, więc czemu miałaby być mniejsza? Tak mi się wydaje, a dostalas mniejszą?

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Dafii, no wlasnie tlumacze, ze lekarz po raz pierwszy wyslal mi do zusu w grudniu, bo od grudnia obowiazuja wylacznie zwolnienia elektroniczne, a wczesniej takie zwolnienie na zwyklym druku nioslam do ksiegowego a ten przesylal do zusu. Byc moze u Ciebie lekarz wystawialbjuz od dawna e zwolnienia, ale u mnie tak nie bylo, dlatego na stronie pue zus mam czarno na bialym ze jedno zwolnienie nie dotarlo. Nie myslalam ze mi zgubia dlatego nie dzwonilam do zusu, teraz jak sie zorientowalam ze nie ma kasy sprawdzilam pue zus i juz wiem o co chodzi. Ja raczej nie chcialabym dzwonic do zusu zanim nie zbiore informacji i sama choc troche nie rozeznam w sytuacji, dlatego jeszcze tego nie zrobilam.
    Nie nie.. U mnie lekarz kazde zwolnienie wysylal do zusu odkad pracuje i nie ma w mojej przychodni Ezla...dopiero teraz odkad jest wymagane... Lekarz ma obowiazek dostarczyc... Tak by mozna bylo sobie lewe zwolnienia nosic.. Dlatego jak wypisują te zwolnienia to jeat oryginal i 2 kopie..

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Nie no chyba powinna być normalna bo przecież my dostajemy teraz 100% średniej z 12 miesięcy, więc czemu miałaby być mniejsza? Tak mi się wydaje, a dostalas mniejszą?
    Wyplata bedzie normalna.. Mamy placone za caly miesiac wlacznie z sobota i niedziela.. Jedyne co nak potracaja to 18% podatku.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• B_002 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydaje że nie ma znaczenia czy są święta czy nie. Pensja też się nie różni w pracy jak jest miesiąc pełen świąt. Z resztą to że są jakieś dni wolne ustawowe to nie nasza "wina" :P

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra zakupiłam dziś jedną koszulę ciążową/do karmienia. Jeszcze dokupię sobie jedną do porodu i jedną do karmienia ale poczekam najpierw przyjdzie ta i zobaczę czy będzie ok, wzięłam rozmiar M. Jeszcze szlafrok i klapki zakupię w tym miesiącu.

Zamówiłam dziś też małej Szumisia, mam nadzieję że będzie przydatny :) czekam na przywieszkę do smoczka i poduszkę fasolkę do karmienia.

india lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
‹‹ 962 963 964 965 966 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ