X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 22 października 2013, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś mam wizytę, ale nie nastawiam się, że uda się chociaż wstępnie określić płeć - może będzie niespodzianka. Bardziej czekam na ruchy maluszka, tym bardziej, że to kwestia miesiąca, ciężko w to uwierzyć :) Z tym zmęczeniem u mnie dokładnie tak samo, rano wstaję i jest ok, ale po pracy ledwo żyję, nic mi się nie chce. Biorę witaminy i żelazo, bo ostatnio była trochę za niska hemoglobina, więc myślę, że po prostu tak musi być i trzeba odpoczywać.
    Macie jakieś zachcianki? U mnie króluje kuchnia polska, pierogi, kluski, mięso, a zwłaszcza kiełbasa - na makaron ledwo patrzę a wcześniej mogłam jeść codziennie :)Śmieszy mnie to, że ciągle myślę o jedzeniu.

https://www.maluchy.pl/li-68384.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 22 października 2013, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak pisałam wyżej frytki, cola. Ale oprócz niezdrowego jedzenia to pochłaniam ogromne ilości pomarańczy, a także grejpfruty, jabłka i banany. Ogólnie owoce szczególnie te bardzo soczyste. Do mięsa jakoś mnie nawet nie ciągnie. A i czekoladki od czasu do czasu też sobie nie odmawiam :)

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • ash Autorytet

Wysłany: 22 października 2013, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was,

Mam pytanie do dziewczyn będących w ciąży na L4. Jak to jest z wynagrodzeniem? dostaje się 100% tego co przychodziło na konto co miesiąc czy to co na umowie?
    Na umowie mam niższą pensję niż to co dostawałam co miesiąc.
    Załamie się za chwilę :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2013, 12:36

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Ewelina Autorytet

Wysłany: 22 października 2013, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z czego wynika to, że masz wyższą pensję, niż na umowie? Jeżeli pracujesz na pełny etat i masz na niej stawkę, to dostajesz 100% tej stawki. Aby wszystkie dodatki - premie, nagrody itd. doliczały się do tego, co dostajesz na L-4 (a potem na macierzyńskim), pracodawca musiałby Ci je wypłacać na konto i odprowadzać od nich składkę na ubezpieczenie społeczne.

• lusia22 Autorytet

Wysłany: 22 października 2013, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem czy to prawda ale u mnie się sprawdziło. Czytałam że dzieciaki lubią słodkie i po tym są bardziej aktywne. Ja przed ostatnią wizytą miałam straszne mdłości więc pojechałam głodna, ale zawsze wtedy jem landrynki żeby mieć coś w buzi, zjadłam wtedy 2 czy 3 i dzieciątko tak brykało że aż lekarz się śmiał że rośnie mały rozrabiaka, może spróbujcie przed wizytą. Ja idę w poniedziałek i też liczę że dowiem się kogo mam w brzuszku choć jest mi to obojętne, ważne żeby było zdrowe.

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • ash Autorytet

Wysłany: 22 października 2013, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina wrote:
    Z czego wynika to, że masz wyższą pensję, niż na umowie? Jeżeli pracujesz na pełny etat i masz na niej stawkę, to dostajesz 100% tej stawki. Aby wszystkie dodatki - premie, nagrody itd. doliczały się do tego, co dostajesz na L-4 (a potem na macierzyńskim), pracodawca musiałby Ci je wypłacać na konto i odprowadzać od nich składkę na ubezpieczenie społeczne.

całą pensję dostaję na konto od pracodawcy. Jest to pensja z premią stałą. Przez cały rok dostaję identyczną pensję. Czy od tej kwoty będzie liczyło się wynagrodzenie na L4?

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Ewelina Autorytet

Wysłany: 22 października 2013, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, wg mnie powinnaś dostać całość minus 13,71 % składki społecznej, która leży po stronie pracownika.
    Czyli - od podstawy brutto odejmij sobie 13,71%. Jeżeli jesteś na L-4 cały miesiąc, to wyjdzie Ci kwota, którą otrzymasz na konto.
    A jeśli nie cały miesiąc, to podziel tę kwotę na 30/31 (w zależności od tego ile dni ma dany miesiąc) i pomnóż przez ilość dni, w jakich pozostawałaś na zwolnieniu.

• ash Autorytet

Wysłany: 22 października 2013, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci bardzo :)

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Natalia Autorytet

Wysłany: 22 października 2013, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aphrodita wrote:
    Ja jak pisałam wyżej frytki, cola. Ale oprócz niezdrowego jedzenia to pochłaniam ogromne ilości pomarańczy, a także grejpfruty, jabłka i banany. Ogólnie owoce szczególnie te bardzo soczyste. Do mięsa jakoś mnie nawet nie ciągnie. A i czekoladki od czasu do czasu też sobie nie odmawiam :)
    Mam to samo - frytki,pizza mniam. Oczywiscie sie ograniczam i zastępuje to zdrowszymi zamiennikami ale,ten kierunek kulinarny. Slodycze fuj, poza mlekiem z miodem na śniadanie i na kolacje taki kubek wciagam-pycha:)

relgh371zv6v421k.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 22 października 2013, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słodyczy nigdy nie lubiłam, bardziej niestety ciągnie mnie do chipsow a najbardziej lays paprykowych:) oczywiście staram się nie szaleć z tym ale czasem ciężko się powstrzymac:) mój chlopak zawsze szaleje na usg hehe ale nie chce dać się poczuc jeszcze:/

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • koala82 Ekspertka

Wysłany: 22 października 2013, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niestety nadal tendencja spadkowa, jeść, jem tylko oczami a jak już poszaleję to zazwyczaj żąłuję tego długo, forma też jeszcze nie za dobra, ale wierzę że już powoli zacznę odczuwać poprawę. Obecnie najbardziej smakują mi pomidory w każdej postaci, no i owoce ale te nie wszystkiem jestem w stanie strawić.

p19uugpjmxse1q13.png
    3jvzpx9iv6zlovc6.png
    atdcj48aatau4j6i.png

• kozgo Autorytet

Wysłany: 22 października 2013, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę że ten zastrzyk energii jest przereklamowany bo ja tam wcale nie czuje się jakbym miała góry przenosic. Rano to spać mogę do 11-12:)

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • martusia172005 Autorytet

Wysłany: 23 października 2013, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja też tak jak Kozgo mogłabym spać do 11 później mogłabym coś po robić ale też bez większego zapału a po 17 znowu łóżko. U mnie jedyną przejawiającą się większą energią jest większa ochota na sex :)

relgzbmh71xqedw7.png
  • Niesmiala Autorytet

Wysłany: 23 października 2013, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny. Ogłaszam że wczoraj na badaniu widziałam dwa jajeczka i siusiaka :)Także będzie Franciszek :)
    Tata pęka z dumy, mama troszeczkę opłakuje śliczne sukieneczki i spineczki.
    Ale i tak już kocham tego małego Frania najmocniej na świecie :D

Makcza lubi tę wiadomość

FRANIO
    mhsvpx9ivxrxdkyp.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 23 października 2013, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Nieśmiała :) Gratulacje!! Ja mam nadzieję, że jutro się dowiem :)

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Niesmiala Autorytet

Wysłany: 23 października 2013, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    USG zwykłe, w ogóle Franio odwrócił się pleckami i nie chciał współpracować. Przez brzuch nie było widać, dopiero dopochwowo był obraz na właściwe miejsce :)A z tym połówkowym też idę do innego lekarza, niż prowadzący. Tak samo gin polecił innego. Stwierdził, że dobrze w ogóle jest jak inny lekarz obejrzy dziecko.

FRANIO
    mhsvpx9ivxrxdkyp.png
  • Niesmiala Autorytet

Wysłany: 23 października 2013, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie naprawdę ledwo co to dociera :)

FRANIO
    mhsvpx9ivxrxdkyp.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 23 października 2013, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na usg od początku chodzę do innego. Ja w sobotę kończę 17 tydzień czyli już za 3-4tyg połówkowe, ten czas tak leci ze szok hehe zaraz święta a potem kwiecień:) Gratuluje Frania:)

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 23 października 2013, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza wrote:
    A widzisz, u mnie dokładnie taka sama sytuacja, ale tylko przez brzuch. No dobra, to dzwonię się umówić na połówkowe. Jesteście w stanie uwierzyć, że to już?

Właśnie nie bardzo. Brzuch mi zaczyna rosnąć i bardzo powoli dociera, że będziemy mieć dziecko. Może, jak zaczniemy czuć ruchy, to to wszystko stanie się bardziej realne?

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2013, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze jak to dobrze, że nie tylko ja nie czuję że "mały pasożyt" nazywany pieszczotliwie obcym, jest realny i w kwietniu spowoduje zmianę naszego życia...
    kiedy przypomnę sobie kobiety w rodzinie mojego męża, które od 6 tygodnia opowiadały wszystkim jakie to cudowne uczucie, że już planują pokój dla dziecka, wózek i oczywiście mają wszystkie objawy i że pierwszy trymestr jest koszmarny,że nie można pracować, a w drugim trymestrze to też kobiecie nic nie wolno - śmietany - bo z mleka niepasteryzowanego, herbaty bo szkodzi dziecku ( kobiety z wyższym wykształceniem ), w 3 trymestrze to już ogólnie tylko w dresie można chodzić i praktycznie każdy dzień witać z pytaniem czy to dzisiaj będzie poród...jak sobie to wysztko przypomnę i widzę siebie...która nie zmieniła trybu zycia od początku ciąży, je na co ma ochotę, nie myśli o wózku, o imieniu dziecka, o rodzaju porodu, pracuje, gotuje, sprząta i każde kolejne usg jest wyprawą w jakąś równoległą czasoprzestrzeń, nierealną i odległą...to stwierdzam, że chyba moje hormony działają nie wywołując instynktu macierzyńskiego :)
    i niezmiernie mnie cieszy, że istnieją jeszcze osoby które dostrzegają "nierealność" ciąży tak jak ja ;)

Ewelina, Niesmiala lubią tę wiadomość

‹‹ 38 39 40 41 42 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ