Kwietniowe mamusie 2014:)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Zdziwiło mnie stwierdzenie: "na pewno pediatra zaleci nam już rozszerzenie diety przy jego gabarytach. "
Franek 8lipca miał 7300 więc teraz pewnie będzie miał ponad 7600 to znaczy, że też mogę już mu rozszerzać dietę? gdzieś czytałam (chyba w skanach Miriam) że to, że dziecko jest duże nie znaczy, że powinno mieć już rozszerzoną dietę... chyaba, że chodzi o to, że może mieć ale nie musi tak?
Co do wizyty u psychologa to z opisu wygląda, ze super Walabia,świetnie, ze tak opisujesz. Możemy coś odnieść do swoich dzieci:) a co do uspokajania...to ja nigdy nie dawałam piersi... jakoś nawet nie pomyślałam o tym... zawsze smok i przytulenie i pomagało czyli wychodzi na to, ze my też powinniśmy popracować nad planem w ciągu dnia
Wakabia, mój Franek to też dziecko-ssak Nieśmiałej dziecko też uwielbia smoczka czyli jaki z tego wniosek??? Franki to typowe ssaki heheNiesmiala lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Trzymaj się Miriam. Ja myślę, że to zęby i z czasem będzie lepiej.
Codziennie wypatruje ząbka a tu nic. Dzisiaj to już ewidentnie kompulsywne gryzienie wszystkiego. Z piersi zrobiła sobie gryzaczek No nic. Czekamy: Ząbku przybywaj!
Kozgo, czytam teraz "W Paryżu ...". Super książka. Bardzo daje do myslenia. -
nick nieaktualnytusia tak to było na zdjeciach chodzi o to że to mit że jak jest duże dziecko przed 6 miesiacem to trzeba podawać coś innego niż mleko kiedyś było tak że jak duże dziecko to potrzebuje czegoś wiecej niż mleko ale ten mit został obalony ale oczywiście jeżeli ktoś chce to może roszerzac
-
nick nieaktualny
-
Miriam, jak dziecko zaczyna ząbkować to bardzo się ślini, wkłada wszystko do buzi, a najczęściej rączkę i widać jak masuje sobie paluszkami dziąsła. Dziąsełka są podpuchnięte, a potem powoli wyłania się ząbek. Najpierw widać taka białą kreseczkę. Emilka ma już 1 mm zęba
Myślę, że dobrze byś zrobiła idąc do jakiegoś specjalisty. Bo jak Zoja dalej będzie tak płakać to Ty się wykończysz.
Moja mama stwierdziła dzisiaj, że jeśli Ja bym była taka jak Emilka to ona nie dałaby rady nic zrobić w domu. Jak miałam 2 miesiące mój ojciec wyjechał na 2 lata. Moja mama została sama z dwójką dzieci.
A taka ciekawostka. Może Zojce pomoże. Moja Emilka często uspokaja się i zasypia jak odkurzacz jest włączony albo suszarka
Makcza lubi tę wiadomość
-
a ja jeszcze zapomniałam dodać coś ważnego: psycholog poleciła nam pracowanie w czasie aktywności nad tym, żeby dążyć do zajmowania się z Frankiem daną czynnością do pół godziny. Nie zmieniać mu co chwile atrakcji. Czyli jak leży na macie, to do pół godziny; jak się przytulamy i całujemy i bawimy nóżkami, to pół godziny, itd. Dziecko, któremu zmienia się co chwila zajęcia będzie skołowane i rozdrażnione. Miriam, może ta rada i Wam pomoże? Ja myślałam, że to niewykonalne, ale dziś się udało! Choć był moment na macie, że Franek zaczął się nudzić i jeczał, ale przeczekałam i dalej się bawił.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2014, 23:07
Tusia89 lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73157.png -
Kurde przyszła szwagierka i znowu nie zdążyłam wrzucić zdjęć, jutro reszta. Mój marchewkowy potwór wymiata, płacze o więcej .
Walabia fajnie, że piszesz o tych radach psychologa, na pewno będzie to przydatne dla wszystkich. Dziś szwagierka logopeda poradziła, żeby przy karmieniu Staszka łyżeczką nie 'zahaczać'mu o podniebienie, żeby jedzenie zostało w środku, tylko żeby przytrzymywać mu wargę i delikatnie zsuwać. Podobno dzięki temu szybciej załapie obsługę łyżeczki.
A ja po kilku koszmarach podjęłam męską decyzję, zostaję w domu ze Stasiem jeszcze pół roku. Jakoś damy radę, a czuję, że to będzie najlepsze dla nas obojga.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2014, 23:42
Makcza lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68384.png -
Znów mnie olśniło. Psycholog poradziła nam pracować nad drzemkami w domu. Spacer planować jak Franek się wyśpi - to ma być forma aktywności. Dzięki temu zyskujemy czas dla siebie w domu w czasie, kiedy dziecko śpi i nie przyzwyczajamy do przesypiania spacerów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2014, 23:38
https://www.maluchy.pl/li-73157.png