Kwietniowe mamusie 2014:)
-
WIADOMOŚĆ
-
dostałam od znajomej plan rozszerzania diety - co o nim sądzicie?
Na początek: marchewka, jabłko - przetarte z swoim sokiem - ja podgotowywałam jabłko by dało więcej soku i było gładkie, a marchewkę gotowałam, choć Klara miała na poczatku lekkie zaparcia po marchewce.
Próby glutenowe z gotowaną kaszą manną.
Potem, ok. 5 m-ca pojawia się zupka-papka z warzyw: marchew, pietruszka, ziemniak, dynia, brokuł i sok przecierowy lub przecier z owoców; jabłka, czarne jagody, dzika róża
6 m-c dochodzą: brukselka (nie lubi), kukurydza, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, patison i burak (dopiero polubiła buraki). Brzoskwinie, banany.
7 m-c- kaszka/kleik bezglutenowy, jajko - pół żółtka.
warzywa: soczewica, groszek zielony (ja daję z mrożonek horteksu), kalarepa, por (jeśli uczuli to dopiero po 10 m-cu)
owoce: morela, gruszka, maliny
Kasza jaglana (Klara od miesiąca lubi) i mleko sojowe (bez emocji)
8 miesiac:
warzywa: kapusta biała, czerwona, włoska (super na przecierowe zupki), seler (do zupek, a jak uczula to dopiero po 12 miechu), kalafior (lubi), jarmuż, świeże szparagi, sok z kiszonej kapusty (uczula często, więc w razie czego dopiero po 12. m-cu, zaczerwienione wokół ust; Klara nie lubi), fasola mung
owoce: śliwki suszone (extra kupki, swietne na zaparcia) i zwykłe, czereśnie, kiwi (nie przepada), winogrona (kilogramami by jadła), mango, melon (lubi), daktyle, rodzynki.
kasza gryczana biała niepalona, kaszka krakowska, mąka sojowa, kasza quinoa, ryż (płatki ryżowe przelej wodą i wrzątkiem przed ugotowaniem, kasze tez tak rób a nie będą miały goryczki), soja (ale może uczulać)
zioła i przyprawy: majeranek, kminek, suszony koper, sezam (dawaj dużo, bo mają dużo żelaza), pestki dyni, migdały, pestki słonecznika.
oliwa z oliwek
9 miesiąc:
całe żółtko co 2 dzień.
cebula, szpinak (ja tam daję od 5, 6 miesiąca), szczaw, tofu naturalne (je bardzo chętnie)
Owoce:jeżyny, aronia, wiśnie, borówka amerykańska, porzeczki, arbuz
tymianek, cząber, estragon, bazylia, rozmaryn, oregano (uczulać potrafi)
kiełki lucerny, mung, soczewicy)
10 miesiąc:
glutenowe kaszki (ja tam podaję od 8,5 miesiaca)
bułka, chleb (ja tam daję od 8 miesiąca do ostrzenia zębów i zjada)
awokado, bakłażan, zielony ogórek (nie chce), pomidor, papryka, rzodkiew (też nie chce), fasola biała i czerwona, ogórek kiszony, kapusta kiszona
borówki, żurawina, poziomki, truskawki (nie smakują), papaja, ananas, ja daję mandarynki i jest ok.
pieprz, czosnek (oba uwielbia), papryka słodka, kolendram szczypta soli i cukru (ja daję brązowy np. do pieczonego jabła z ryżem i cynamonem), cynamon, natki: pietruszki, szczypior, koper, rzeżucha (a fuj!)
jogurt naturalny, a jak pójdzie to biały ser, bryndzę (mi tam klara jogurt je od 8 miesiąca, bryndzę od 9)
11 miesiąc:
+ cykoria, rzepa, figi
12 miesiąc
+ pomarancze, mandarynki, grejpfrut, cytryna, limonka
mąka pszeniczna (ja daję od 9 razową)
orzechy włoskie, nerkowce, lskowe i inne
Zasady zupek:
do zmiksowanych zupek dolewaj ciut przegotowanej wody wody i oliwy z oliwek (polecam grecką, jest smaczniejsza).
do deserków odsypuj ziarenek
>> Jedzenie gotować na parze.
>> Przez pierwsze 2, 3 miesiace podgotowywać owoce - puszczają sok i są delikatniejsze w smaku, potem już nie, chyba, że wymaga tego warzywo.
>>
>> Gdy dziecko ma już 1 ząb, dawaj jedzonko do rączki niech gryzie i grubiej miksuj jedzenie: grudki (da sobie radę nawet bez zębów)
>> Jak coś wyjdzie za kwaśne śmiało dosyp ciutkę cukru - nie jest groźny o ile jest jego szczypta (w soczkach jest ok. 6 łyżek!)
>>
>> Klara uwielbia owoce kandyzowane - trzeba tylko patrzeć czy nei były suszone siarką.
>>
>> Jeśli jest na coś uczulona to wyjdzie to od razu lub za kilka dni, wtedy odstaw na dłużej.
>> Jak czegoś nie polubi, to spróbuj za tydzień, dwa - moze jej się zmieni.
>>
>> Do dłuższego odstawieni kwalifikuje się uczulenia na żółtko, mleko krowie (kazeina), soja,
>>
>> Jak się jej odechce warzyw, to podawaj jej warzywa z owocami - dla nas to szok, a dziecko chętnie zje. Dzieci jak coś lubią, to mogą jeść to non-stop i nie ma się co przejmować
https://www.maluchy.pl/li-73157.png -
Wszystkiego najlepszego dla Zojki, żeby byłacoraz bardziej grzeczna:)
Walabia dla mnie to menu jakieś powolne bardzo. Np groszek zielony dzisiaj dałam małemu a tam jest w 7 miesiącu, pojutrze dostanie zupkę z marchwi, selera i pietruszki a tam też później takie jarzynki.Miriam lubi tę wiadomość
-
Walabia u nas tez ostatnio tak jest Tymek przes sen obraca się ma brzuch i panika. Dzis od 12 do 18.30 bylismy na dworze i Tymek był grzeczny. Zrobiliśmy juz inhalacje nie był zbytnio zachwycony śle moze bedzieu lepiej. Jutro chyba damy jabłuszko bo po dyni brak kupy.
Koral jak tam żyjesz po tym ciężkim dniu ? -
Zdążyłam akurat, żeby złożyć Zojce życzenia - sto lat!
Walabia, zaraz.obejrze filmik, do tej pory nie oglądałam żadnego. Nie mogłam, bo sama skasował am sobie przez przypadek wszystkie filmiki, które nagrywał od urodzenia - pierwsza kąpiel, pierwszy spacer, śmiech itd. Płakałam z żalu jak bóbr. Obraziła się więc na filmiki. Ale pora juz zacząć nagrywać z powrotem.
My dziś miałyśmy szczepienie - 3 ukłucia. Zaskakująco dobrze tym razem obie to znioslysmy. Potem spacer i zabawa i 2 godz. spania, a po tam histeria! Po raz pierwszy w życiu tak płakała, nie wiedziałam co zrobić! Noszenie na szczęście pomogło i zasnęła. Na noc juz z powrotem od kilku dni pięknie zasypia.
Dałam jej wczoraj possać śliwkę. .zachwyt. Gdy zabrałam - wrzask! I tak kilka razy. No ale z rozszerzeniem diety jednak poczekam.
Doris? Lissa?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 23:52
Miriam lubi tę wiadomość