Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Brawo Kalinka! Na każdego przyjdzie czas
U mnie początki to sielanka, spał dużo w dzień, każda noc przespana, budził się jak w zegarku co 3 godziny na mleko, potem coraz rzadziej, spokojny, uśmiechnięty, jadł, pił, nie płakał, nie chorował. Popsuł się przed roczkiem :pKala, Czereśniowa lubią tę wiadomość
-
Kala wrote:Sara czy Lila? Czy obydwie?
Lila niewyspana, bo wstała przed 6, całe do południa przewyla. Ot tak, o wszystko i o nic. Sara przejeczala i przedarła się, bo zęby. Masakra 🙉🙉🙉 Teraz jesteśmy na placu zabaw, ale po powrocie będzie walka, żeby ją przetrzymać do 19 jakoś 😐
-
Kala dzięki, tez mam taką nadzieję 🙏 poki co obie śpią, Lila dociągnęła prawie do 20, ja nie wiem skąd to dziecko ma tyle energii. Na dworze się wybiegała i na placu zbaw, 2 godz prawie i tyle godzin na nogach 🙈 Sara dostała czopek przed spaniem i zobaczymy jaka bedzie nocka...
No i super 😀 zawsze powtarzam, że dziecko wszystko ogarnie w odpowiednim dla siebie czasie 😀Kala lubi tę wiadomość
-
Totoro i racja 😀 Gonzales tez się z Tobą zgodzi 😉 ja totalnie wyluzowałam po lekturze ... napisał coś takiego, ze „ obojętnie czy dziecko zacznie samo jeść, ubierać się, sikać czy cokolwiek tam innego samo w wieku 1,5 czy 4 lat ... to w wieku 10 jedno i drugie to wszystko zrobi tak samo” ... żeby się tak nie spinać w tym dążeniu do samodzielności. Tak jak napisałaś ... wszystko w swoim czasie. Ja to akurat z tych wyręczających przyznaję 🤦♀️ z lenistwa i wygody, ale jakieś wyrzuty zawsze były, żeby tak nie robić ... a teraz z czystym sumieniem mogę twierdzić, ze to książkowo 😂😂😂
Czereśniowa o nocach nawet nie myślę ... daleka droga 🤷♀️ w dzień tez normalnie chodziła w pantsie, tylko w niego nie robiła. Cały dzień w tym samym. I nie zamierzam narazie w ogóle ściągać, żeby się nie stresowała. Ona ma takiego hopla na punkcie porządku, ze jak jednego dnia na WŁASNE życzenie ubrała majtki i się w nie zsikała na dywanie, to pół dnia przepłakała, ze dywan zamoczyła 🙁Totoro, Czereśniowa lubią tę wiadomość
-
Wlasnie ostatnio na placu zabaw z jedną mamą gadałam, bo tez mówiła, ze córka 2 latka i nie mogą jej od pieluchowac - mówię jej, ze na każde dziecko przyjdzie pora, ze Lila skończyła 2 latka i jakoś chyba 1,5 mies później powiedziała, ze nie chce pieluchy i tak zostało. Ona się spina, że we wrzesniu przedszkole a ona nie odpieluchowana, a gdzie tam wrzesień... 🙈
Zaczynam snuć przypuszczenia, ze moje dzieci to wilkołaki 🤔 W nocy byla pełnia, a one nie spały od północy do po 3, Lila do 3.30. Przy czym Lilka wstała 7.15 jak gdyby nigdy nic. Po calym dniu na nogach od 5.35, 2h na podwórku, poszla spać o 20, czyli tez nie przesadnie wcześnie... Nie wiem co to się dziś odpie******o. Juz miałam jej ibufen w nocy dawać, bo zaczęłam myśleć czy to nie jakieś bóle wzrostowe albo coś... Ale nie mówiła, że ją cos boli... Tzn najpierw odpowiedziała, ze żeberka, potem, że w dwoch miejscach ją boli, ale ani raz mi nie pokazała co ją boli... Ma sa kra. Myślałam, ze się sklonuję, bo Lila płakała w sypialni, bo nie mogla zasnąć, no i oczywiście tylko mama, a Sara w salonie, bo mnie nie było. Zasnęłyby wcześniej ale potem się zrobił młyn i jedna drugą budziła...
W pewnym momencie juz nerwów dostałam i mówię do Lili, ze ciekawe kto będzie z nimi jutro siedział, bo ja będę spała. Na co Lila w płacz, ze nie będę spała, bo jej się najbardziej mamusia podoba 💔Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2021, 07:43
-
Czereśniowa u Ciebie już bliżej niż dalej ... a morfologia i wszystko dobrze, ze taka zmęczona chodzisz?
Totoro kurcze niezła jazda ... niektórzy są niestety podatni na pełnię, a ze u Ciebie dziewczyny raczej do wrażliwszych dzieci należą, to pewnie jakiś wpływ ma
Co do pieluch, to u Ciebie Lila sama wyszła z inicjatywą i to było super, bo Twoja rola ograniczyła się do latania ze szmatą w razie potrzeby ... ja to się szczerze przyznam, ze się cieszę, ze Kalina nie woła o majtki 🤦♀️ jakoś bardziej odpowiada mi wersja najpierw nocnik potem majtki, niż odwrotnie 😉
A u tej babki może to potrwać równie dobrze tydzień jak i rok ... jejku ile ja się nasłuchałam, ze Kalinka powinna musi itp. ze kiedyś to dzieci pół roczku i już wolały 🤦♀️ to co? miałam ją do tego nocnika przywiązać???
-
Tak, wszystkie badania są ok, morfologia, krzywa, mam po prostu niskie ciśnienie.
Zmęczenie wynika raczej z ciazy i tego, że całe dnie zajmuje się Kubusiem, może pół godziny uda mi się poleżeć w ciągu dnia. Wiec często wieczorem już mi bardzo cieżko.
I jak dzisiaj też nocnik za każdym razem? 🙂
-
Czereśniowa tak !!! i sama woła ... kurcze nie wiem tylko, czy zaryzykować spacer 🤔 z nocnikiem nie pójdę ...dla mnie tragedii nie będzie jak zsika się w pampersa, ale dla niej już może być, bo taka dumna z siebie chodzi. Z chłopcem jednak w takiej sytuacji łatwiej, może wszędzie zrobić 🤷♀️
Oj niskie ciśnienie jest dobijające 🙁 a powiedz Kubuś zajmie się sam sobą przez chwilę czy cały czas musisz atrakcje wymyślać?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2021, 12:08
-
Super, gratuluje 🙂 pytam bo u nas były epizody, że nie chciał nosić pampersa (załatwiał się na nocnik) a po paru dniach wracał do pampersa i tak kilkukrotnie. Ciekawe czy u Was już na stałe od razu 🙂
Coś Ty, w ogóle sam się nie bawi, ale Ty chyba powinnaś to rozumieć 😉 Po 5 minutach albo marudzi albo chce bajkę... czasami jak mam baardzo zły dzień, że wszystko mnie boli to potrafi przez cały dzień 2h oglądać, a ja czuje się najgorszą matką na świecie 😢 do tego wszystko już go chyba nudzi. Jakoś źle znoszę tą ciąże, w sumie to tak jak się mowi, tylko w drugim trymestrze była chwila oddechu, ale wtedy Kuba miał nie przespane noce, pierwszy trymestr mdłości, a na przełomie 2/3 już cieżko przez brzuch, bóle i zmęczenie.
No i te zęby ciagle też idą, dolne już są, a górne dopiero wychodzą. Pogoda też mnie przyprawia o depresje, jak był ten piękny dzień to od razu poczułam się lepiej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2021, 13:51
-
Brawo Kalinka:)
Kala ja od początku odpieluchowania robię tak że tuż przed samym wyjściem mały robi siku i wychodzimy. Tylko raz się nam zdarzyła wpadka na spacerze jak biegał po kałużach.
Myślę że jak się zdarzy na spacerze to nic się nie stanie, jest mądra dziewczynka, wytłumaczysz że się dopiero uczy, że super jej idzie i na pewno zrozumie.Kala, Czereśniowa lubią tę wiadomość
-
Spacer zaliczony ...2 godziny 🙂 wpadki nie było 😀
Czereśniowa czy na stałe 🤔 ciężko powiedzieć ...wydaje mi się, ze w jej przypadku tak. Ona jest baaaardzo konkretna. No ale się okaże, na razie dalej jestem w szoku, ze w ogóle na ten nocnik robi ... przecież do tej pory „nocnik Twój wróg” nie i koniec!!!
Bajkami się nie katuj... ciesz się, ze chce oglądać, moja nie chce ... znaczy się lubi, ale jak zaczynam coś robić to już lezie i Peppy czy inne stwory mogłyby cały dzień lecieć.
Mój syn tez oglądał, bo to była jedyna opcja, żeby usiadł na dupie ... żadnego wpływu negatywnego nie zauważyłam, teraz w ogóle tv nie ogląda. Gry niestety lubi, ale tylko onlineCzereśniowa lubi tę wiadomość