Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas wczoraj 19 stopni i w południe biegaliśmy w krótkich rękawach 🙈 my w zimie mamy może z 19 stopni w domu, a Młoda pierwsze co robi jak wraca skąś to ściąga skarpety i spodnie i biega w majtach 🙈
Dzisiaj już chłodniej i niby ma padać po południu, szkoda, bo już było tak fajnie 😔
Mi odesłali wczoraj Młodą że żłobka, bo "taki gęsty katar jej wyleciał"... Nie wiem czy to z nocy jej wyleciało czy co, ale dziecko w domu zdrowe, eh...
Dziewczyny, które zestawy z Duplo polecacie do rozbudowania tego podstawowego z pociągiem (10874)? ☺️ -
WI są dwa rodzaje albo z wiaduktem albo ze szlabanem. My mamy szlaban.... ale który lepszy ciężko powiedzieć 🤔 najlepiej jeden i drugi 😉
PS tak się przyjrzałam, ze chyba jednak szlaban lepszy na początek, bo z dwóch zestawów spokojnie można zbudować dwa okręgi połączone, a w tych mostach chyba są same proste klocki i już się obiegu nie zamknieWiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2021, 11:42
White Innocent lubi tę wiadomość
-
Te dwa widziałam, myślałam że są może jeszcze jakieś, a Wy bardziej ogarniacie te zestawy 😁 ale też właśnie nie wiem który wziąć z tych dwóch 🙈
Edit: o, to weźmiemy na początek pociąg + szlaban 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2021, 11:43
Kala lubi tę wiadomość
-
Kala dzięki że pytasz, akurat zajrzałam na forum 🙂 trochę się stresuje położnymi bo musiałam szukać nowego zespołu. Mam mętlik w głowie. Powiem jeszcze na forum że bardzo dziękuje Totoro za wsparcie ❤️
Do tego Kubusiowi znowu jakaś mamoza się włączyła jak tata tylko probuje się z nim bawić to wszystko jest na nie i wszystko źle robi przez co w ogóle nie mogę odpocząć, ale przynajmniej noce ciagle dobre.
Wczoraj w końcu byliśmy na spacerze (bardzo rzadko zimą chodzimy bo ciagle mu się nie chce, w sumie mi w ciąży też) i rownież biegał w samej bluzie. Popieram zdanie, że lepiej aby było troche chłodniej, niż żeby się spocił i zawiał wiatr..
W h&m tez lubię kupować i tez skorzystałam z promocji 🙂 lubię jeszcze kurtki i spodnie z reserved. Lubię jak sklepy mają darmowe zwroty 😁 też kupuje tylko rzeczy online, jeszcze przed pandemią czasem przeszliśmy się po galerii, ale od roku to już nic, zresztą już by grzecznie w wózku nie siedział 😉
Rozmiar nosi już 104. Rzeczy które kupowałam większe na jesień z myślą o wiośnie że może jeszcze beda dobre są już ciut za małe... strasznie urósł. W ogóle od zeszłych wakacji mam wrażenie że bardzo wydoroślał 😉Kala, Totoro lubią tę wiadomość
-
Czereśniowa to nieźle Kuba podskoczył 🙂 ja też właśnie jesienią kupiłam te wierzchnie okrycia większe tzn na 98 i teraz idealnie pasują, może nawet na jesień jeszcze przechodzi ...
U nas tez już pogoda się schrzaniła i trzeba było się z cieplejszymi przeprosić 🤨 a było tak pięknie ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2021, 14:26
Czereśniowa lubi tę wiadomość
-
Kala,też mam zawsze schize,że Tomek się przegrzeje i infekcja gotowa..a szkoda by było,bo jak u Edwardy u nas w lutym 100% obecność w przedszkolu.
Też zamierzam zamówić z H&M koszulki,zniżka mnie przekonała..rzeczy są ładne,ale zawsze odstraszala mnie ich jakość.Dawno nie zamawialam stamtąd,może coś się zmieniło na plus.
Też głównie zamawiam Młodemu rzeczy online,przeważnie Next,C&A,Mayoral.Zary też nieznosze,jakość rzeczy dziecięcych jest tragiczna,chyba w Pepco rzeczy są porzadniejsze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2021, 18:35
-
Ja tak Zarazy do końca się skreślam, bo np. te wierzchnie rzeczy jak kurtki czy dżinsy są spoko i dużo ładniejsze niż w hm, przynajmniej jeżeli chodzi o dziewczynki. Mamy cienką kurtkę, dżinsową katanę i płaszczyk z odzysku, a i dżinsowe ogrodniczki... i tu naprawdę nie mam się do czego przyczepić jeżeli chodzi o wykonanie. Inna sprawa, ze rozmiar to loteria, chyba losowo te metki przyczepiają 😂 Ale napewno podaruję sobie zamawianie takich zwyklaków jak koszulki czy legginsy, bo tutaj zagadka do pierwszego prania 🤔 jesienią zamówiłam Kalince koszulki właśnie w Zarze, (dodam, ze nie brałam tych najtańszych), ze względu na krój, czyli krótsze rękawy i szersze w klatce... u niej zawsze rękawy za długie, a w klatce obcisłe, a hm właśnie takie szyje przeważnie ... i fakt były ok dobrze leżały, ale z 5 bluzek dwie po praniu okazały się super jakościowo, do teraz jak nowe, a 3 beznadzieja ...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2021, 19:25
-
Mam to samo z Zara, mieliśmy 2 pary dżinsow i faktycznie były ok ale właśnie koszulki lipa.
CA znowu lubię za wzory i cenę ale nie lubię bo trzeba je prać w 30 at a jak się Henio ubrudzi to schodzi tylko w 40. Mój nr 1 to wciąż next. No i strony że wzorami handmade.
-
Słuchajcie ... Kalinkę odwiedził dzisiaj kolega lat 5...miły, ale bardzo specyficzny. Mała się cieszyła, ze przyjdzie, przygotowała tam jakieś klocki, lalki, samochodziki itp. jak to dzieci... mały tez się przygotował do wizyty, mianowicie drukując zapisy nutowe 😮 i postanowił uczyć Kalinę nut 😂 więc było tak, ze najpierw Kalina siedziała z otwartą buzią i miną „ co się dzieje???”, potem przeszedł do liczb ... dodam, ze on liczy chyba w 10 językach m. in po japońsku do 50 przynajmniej i pamietam, ze liczył już jak był w wieku naszych. Kalinka chyba zainteresowania nie wykazała specjalnego , bo zapytała czy już mogą się bawić .., no to chwilę posiedział nad klockami ... oczywiście układając liczby 🤦♀️
Dogadali się dopiero przy zabawie w chowanego, bo ona mogła się chować, a on liczyć w swoich 15 językach 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2021, 19:41
Czereśniowa lubi tę wiadomość
-
Kala,niezłego gościa miałyscie..trochę przerażające,że 5letnie dziecko zachowuje jak dorosłe.
Totoro,pedagogiem nie jestem,ale też uważam,że to nie jest normalne,ze 5 latek się tak zachowuje,myślałam o Aspergerze.
Kala,Mayoral jest drogi,ale ja kupuje na 50%wyprzedaży😝 rzeczy są bardzo dobre jakościowo,mają super kurtki i właśnie żałuję,że nie kupiłam wiosennej z Mayorala.
U nas też króluje Next,za jakość i styl.I w sumie jak kupuje się wielopaki to cenowo wychodzi porównywalnie do naszych sieciowek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2021, 19:51
Totoro lubi tę wiadomość
-
No właśnie ja tez nie raz się zastanawiałam nad aspargerem, tylko on jest bardzo kontaktowy, a tam chyba jest z tym problem? Totoro wypowiedz się w temacie 😉
Na podwórku chyba nigdy nie widziałam, żeby tak spontanicznie bawił się z dziećmi... raczej jak dorwał jakiegoś dorosłego to męczył tymi liczbami...
Muszę podpytać kiedy zaczął czytać, bo teraz w wieku 5 lat czyta normalnie płynnie jak dorosły, bo jeszcze czytał Kalince książkę.
W każdym razie cieszę się, ze moje dziecko liczy po polsku tylko do 10... no w porywach 15 z błędami 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2021, 20:18
-
Kala trudno powiedzieć, wszystko zależy od dziecka. Kontaktowy przy aspergerze może być, tam właśnie często wychodzą jakieś nieprzeciętne zdolności, chorobliwe zainteresowania i zresztą ta kontaktowosc czesto wynika z tego, ze dziecko potrzebuje rozmawiać o tym co je interesuje. Za to raczej np. nie będzie rozumiało przenośni, tylko wszystko dosłownie 😀
Moze juz tu kiedyś opowiadałam, ze byłam wspomagającą do dwoch dziewczynek, jedna z dziecięcym porażeniem mózgowym, druga z aspergerem. Siedziały osobno, jedna w pierwszej ławce, druga w drugiej, ale zamiast jedna za drugą, żebym mogła siąść obok, miedzy ich ławkami, to po przekątnej. No i tłumaczę tej z aspergerem, ze bardzo prosiłabym, żeby usiadła zaraz za tamtą, żebym innym dzieciom nie przeszkadzała jak będę im pomagała i nie musiała wisieć nad jej koleżanką z ławki, żeby jej coś wytłumaczyć itd. Na co ona "Yyy... Ale zaraz.. Nie mogę tu siedzieć, bo pani bedzie wisieć?" 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2021, 21:28
-
Muszę poobserwować jak go spotkam jak to wygląda z rozumieniem przenośni ... acha jeszcze mi się przypomniało, ze on narysował dużo buziek z różnymi minami i pytał się mamy, co każda z nich oznacza. A tam jest z tego co kojarzę tez problem z odczytywaniem emocji? Chyba takich rzeczy normalnie się z dzieckiem nie ćwiczy, a już tym bardziej z pięciolatkiem ...to przychodzi naturalnie. Owszem w książeczkach dla maluszków są czasem takie obrazki, ale to bardziej na potrzeby nauki słówek, a nie żeby dziecko rozumiało kiedy ktoś jest smutny albo zadowolony ...
Hmm... pewnie coś jest na rzeczy, ale przecież wprost się nie spytam 🤷♀️
Totoro jak dzisiejsza noc?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2021, 07:14
-
Tak, z emocjami też może być problem.
Kala dzięki, że pytaszSara trochę spokojniej spała, ale obudziła się 2.30,obudziła Lilę, bo akurat słabszy sen miała, kręciła się itd no i musieliśmy się podzielić, mąż do Sary do salonu, ja do Lili i tak nam zeszło do 4🙄 Dospałyśmy z Sarą do 5.35 na kanapie 😅
U nas chyba i zęby i skok, bo temp lekko podwyższona, jęczenie całe dnie, poliki czerwone, normalnie już wymiękam. A równocześnie zaczęła bujać się w pozycji czworaczej i "pokazywać" co chce - patrzy na jakąś zabawkę i jęczy, denerwuje się itd dopóki jej nie damy. Potem nią rzuca, patrzy gdzie spadła i próbuje ją dostać będąc dalej u nas na rękach 😅 Dalej dalej ręce Gadżeta😅