Kwietniowe mamy 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi też niestety brzuch wywala pod koniec dnia
I boję się przesadnego przytycia, więc na żadne niezdrowe zachcianki nie ma opcji, pilnuję wody i nie najadam się na noc, tylko lekka kolacja. Zresztą teraz moja dieta to taka średnia jest. Jak pomyślę o rybie to mnie mdli, pieczone cukinie- nie wiem co z nimi mam ale jak mąż robi to najchętniej bym wyszła z domu, warzywa też mi nie podchodzą, mięso bleee. Czasami twaróg mi podejdzie, jajo też ok.
W pierwszej ciąży przytyłam 14 kg, tragedii nie było, ale teraz chciałabym tak max do 10kg (samo łożysko, wody i dziecko)Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Dziewczyny
niedługo przed nami badania prenatalne.
Jaki macie do tego stosunek, jakie badania chciałybyście wykonać?
Ja w pierwszej ciąży (wtedy lat 32) robiłam USG prenatalne oraz test podwójny (papp-a). Fajnie bo mój lekarz prowadzący ma certyfikat do wykonania badania USG z oceną ryzyka wad chromosomalnych w I trymestrze (wg Fundacji Medycyny Płodowej FMF.)
Teraz (lat 36) też chce robić USG prenatalne + pappa.
Czy któraś z Was chce robić NIPT-y?Pierworodna 2017
Co do brzucha to przed pierwszą ciążą miałam płaski i bardzo szybko mnie wywaliło, w 3msc wyglądałam jak w 5msc. Koniec końców przytyłam 25kg a wcale nie jadłam dużo i się nie obżerałam. I tak zostało mi 3kg. Teraz jeszcze nie widać ciąży bo zostało mi trochę brzucha. Ale wieczorem troszkę mnie wydyma.
-
Katalonia - ja też w pierwszej ciąży przytyłam więcej niż chciałam - około 16 kg, a w drugiej tylko 10. Moi synkowie obaj ważyli ok 2,8 kg. Ciężko nawet powiedzieć skąd ta różnica, bo w obu starałam się zdrowo odżywiać, ale podejrzewam że chodziło o to że w drugiej ciąży siłą rzeczy byłam aktywniejsza ze względu na starszego synka i tak nie dmuchałam na zimne z jakimkolwiek wysiłkiem jak w pierwszej ciąży.
Teraz mam napady wilczego głodu więc zobaczymy jak będzie z tym tyciem -
A co do badań prenatalnych to chętnie posłucham zdania innych dziewczyn! Ja zawsze robiłam po prostu to dokładne USG w 12 tyg z oceną ryzyka. Moja siostra, ktora teraz jest w 15tyg robiła sobie takie dokładne badania genetyczne z krwi, podczas których też poznała płeć, ale słyszałam że one są w Polsce bardzo drogie
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Niestety nam się nie udało ((
Jest to dla mnie szok bo pierwsza ciąża idealna i bezproblemowa.
Płód wielkości ok 2cm, ale bez serca i nieprawidlowy kształt. Mam 8 tydzień i nie ma opcji aby nie bylo jeszcze serca. Doszło do wytrzewienia płodu. We czwartek szpital, jeszcze raz badanie i usuniecie.
Pierworodna 2017
Katalonia, bardzo mi przykro
Prenatalne... W ciąży z synem zrobiłam pappa, które wyszło nieprawidłowo. Z tego powodu poszłam na panoramę. 3 tygodnie wyjęte z życia, tyle nerwów czekając na wynik... W drugiej ciąży nie robiłam zatem pappy, żeby się nie denerwować. Usg było w porządku, więc nic więcej nie badałam. -
Katalonia przykro mi 😔
-
U mnie też koniec ciąży - poronienie zatrzymane
-
Katalonia, Blondyna - przykro mi bardzo. Trzymam kciuki za Wasz jak najszybszy powrót do starań. Wiem, że teraz nie ma dobrych słów pocieszenia, ale jednak Wam napiszę, że nie ma przypadków beznadziejnych. Nam po 4 latach starań trafiła się pierwsza ciąża. Poronienie było w 11 tc. Nawet nie chciało mi się myśleć o kolejnych latach starań. Na szczęście po 5 cs pojawiły się kolejne II kreseczki i był szczęśliwy finał. Teraz II kreseczki osiągnięte w 2 cs. Wszystko przed Wami.
Co do badań prenatalnych, to ja robię tylko USG. W poprzedniej ciąży też robiłam tylko USG. Robię je u jednego z lepszych specjalistów w mieście i to mi daje poczucie, że jak on mówi, że jest ok, to jest ok. Jakby coś wyszło nie tak, to będę się dalej zastanawiać. -
Katalonia Blondyna bardzo bardzo mi przykro
Co do prenatalnych poprzednio robiłam pappe i USG i teraz też mam taki zamiar. W piprzedniej ciąży lekarz idiota zmierzył mi przeziernosc karkowa w 10+1 co dało niemiarodajny wynik ale ja już swoje myślałam .29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018 -
nick nieaktualnyCześć kochane 😉
Czy któraś z Was nie ma żadnych objawów? Według obliczeń niby jestem w 9 tygodniu a oprócz braku miesiączki i od czasu do czasu bólu żołądka nie mam nic... Nie chcę sie nakręcać... Zrobiłam test teraz wyszedł pozytywny...nie wierzę 7 lat starań każdy lekarz że tylko in vitro... -
Cześć, dołączam do wątku 😊
Wg moich obliczeń termin powinien być 21.04, pierwsza ciąża po inseminacji, więc trochę stresu jest.
Miałam jedną wizytę w 5+2 to były dwa pęcherzyki ciążowe i dwa ciałka żółte. Kolejna wizyta w poniedziałek, mam nadzieję, że będzie co najmniej jedno serduszko 😊Karooolcia :), edka85 lubią tę wiadomość