Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Daisy___ wrote:Ja też się cieszę, bo wykończę się nerwowo 😂 już nie panikuję tak mocno, że odchodzą mi wody, ale nadal czuję się zagrożona porodem przedwczesnym. Byle do 37 tc, a potem mogę rodzić w każdej chwili 😅
Widzę,że praktycznie ten sam czas ciązy co ja,mnie pociesza myśl,że nawet gdyby dziecko urodziło się teraz,to jest duże prawdopodobieństwo że przeżyje.Juz nawet w 28 tyg mówiłam do męża że wcześniaki które się już rodzą to ratują i udaje im się żyć normalnie.Sami mamy znajomą która córkę urodziła w 33 tyg,a syna w 30 i są zdrowi i mają po 16 i 11 lat.
Dla mnie najgorsza była ta myśl szpitala i leżenia w nim,ale wiem że tego nie opuszczę no chyba że zacznę rodzic szybciej sama,ale żadnemu z moich chłopaków nie spieszyło się z przyjściem na świat.
Teraz włączył mi się tryb ogarniania wszystkiego w domu,tak jakby każdy dzień był ostatni.Musi być porządek w razie gdybym musiała już jechać,żebym nie myślała że pranie nie ulozone,albo że naczynia w zlewie 😝 z tego to mąż ma polewkę.Na dziś zaplanowane przesadzanie kwiatków w salonie. -
Marta1988 wrote:Widzę,że praktycznie ten sam czas ciązy co ja,mnie pociesza myśl,że nawet gdyby dziecko urodziło się teraz,to jest duże prawdopodobieństwo że przeżyje.Juz nawet w 28 tyg mówiłam do męża że wcześniaki które się już rodzą to ratują i udaje im się żyć normalnie.Sami mamy znajomą która córkę urodziła w 33 tyg,a syna w 30 i są zdrowi i mają po 16 i 11 lat.
Dla mnie najgorsza była ta myśl szpitala i leżenia w nim,ale wiem że tego nie opuszczę no chyba że zacznę rodzic szybciej sama,ale żadnemu z moich chłopaków nie spieszyło się z przyjściem na świat.
Teraz włączył mi się tryb ogarniania wszystkiego w domu,tak jakby każdy dzień był ostatni.Musi być porządek w razie gdybym musiała już jechać,żebym nie myślała że pranie nie ulozone,albo że naczynia w zlewie 😝 z tego to mąż ma polewkę.Na dziś zaplanowane przesadzanie kwiatków w salonie.
Ja liczę że większość z nas wytrwa do kwietnia i będzie dobrze 😊 ja bym chciała w marcu jeszcze ogród ogarnąć bo potem to czasu może nie być. Dużego nie mam ale po zimie zawsze coś tam trzeba zrobić. Tylko niech w końcu ciepło się zrobi.Marta1988 lubi tę wiadomość
Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
Starania od 2022 w klinice:
1. Lametta
2. Lametta + ovitrelle
3. Lametta + ovitrelle
4. Lametta + ovitrelle + bemfola
5. Lametta + ovitrelle + bemfola
6. Lametta + ovitrelle + bemfola
07.24 kwalifikacja do programu InVitro
08.24 start stymulacji?
Naturalny cud:
06.08 Beta 754,01 - 32dc
08.08 Beta 1504,12 -34 dc
5t+6d mamy ❤
-
Tika wrote:Ja liczę że większość z nas wytrwa do kwietnia i będzie dobrze 😊 ja bym chciała w marcu jeszcze ogród ogarnąć bo potem to czasu może nie być. Dużego nie mam ale po zimie zawsze coś tam trzeba zrobić. Tylko niech w końcu ciepło się zrobi.
Ja bym się nie obraziła na końcówkę marca 😜 oby ciąża była donoszona i z małą wszystko okDaisy___, Tika lubią tę wiadomość
1.stymulacja lipiec 2019, AMH 3,3- pobranych 18 pęcherzyków, zamrożone 2 blastocysty, transfer 3-dniowego zarodka- puste jajo
Transfer 2 blastocyst maj 2019- ❤❤styczeń 2020 mamy dwie córeczki
2 stymulacja wrzesień 2021, AMH 0,7- pobrane 4 komórki, nic nie przetrwało do 5 doby
3 stymulacja luty 2022, AMH 1,3- pobrane 13 komórek, mamy zamrożone 3 blastocysty. Walczymy o rodzeństwo. Beta 3x <0,1
Zmiana kliniki:
4 stymulacja październik 2023-
3 blastocysty, po PTG-A, wszystkie zdrowe.
19.07 transfer 4AA
10 dpt beta 300
13 dpt beta 1010
24 dpt jest ❤
👩🦰 34 lata 👨 37 lat
-
Ja sobie powtarzałam, że byle do 30tc i już będzie ok.
Starszak jest z 34+0, totalnie zero problemów w związku z wcześniactwem, a rozwijał się nawet szybciej niż rówieśnicy urodzeni o czasie, co zaskakiwało i nas i neonatologa i fizjoterapeutę 😅
Ja mam termin na sam początek maja 2.05, ale właśnie liczę na końcówkę kwietnia... Ciążę donoszona mam 11.04.Tika, Daisy___, Marta1988 lubią tę wiadomość
-
Soleil_ wrote:Ja sobie powtarzałam, że byle do 30tc i już będzie ok.
Starszak jest z 34+0, totalnie zero problemów w związku z wcześniactwem, a rozwijał się nawet szybciej niż rówieśnicy urodzeni o czasie, co zaskakiwało i nas i neonatologa i fizjoterapeutę 😅
Ja mam termin na sam początek maja 2.05, ale właśnie liczę na końcówkę kwietnia... Ciążę donoszona mam 11.04.
Soleil_, ile byliście w szpitalu? Koleżanka urodziła bobaska w 33+5, bez sterydów, był chyba 2 dni w inkubatorze, a potem byli w szpitalu kilkanaście dni. Mały rozwija się świetnie, z powikłań wcześniaczych miał tylko anemię
Ja liczę na tę końcówkę marca, bo mój bobas zapowiada się duży, chciałabym podjąć na spokojnie próbę SN. Z drugiej strony, im dłuższa ciąża, to tym dłuższa moja swoboda i czas z jednym dzieckiem, a liczę już na całkowite zniesienie ograniczeń w poruszaniu się -
Daisy, byliśmy dokładnie 11 dni, więc naprawdę krotko, prognozy były znacznie dłuższe, bo młody urodził się w zamartwicy.
Sterydy mi dali, ale w dzień porodu, więc i tak nie zadziałały, bo to była zupełnie niespodziewana akcja.
Moja przyjaciółka urodziła niedawno 33+6 i jej córeczka była w szpitalu miesiąc, mimo że nie miała żadnych powazbych problemów, ale chcieli żeby dobiła do wagi powyżej 2kg i żeby jelita się unormowały. No nie ma reguły z tymi wcześniakami. -
Dziewczyny, które będą rodzic pierwszy raz i SN, czy wy ćwiczcie jakoś oddech, albo robicie sobie gimnastykę w domu, aby później ułatwić sobie teoretycznie poród? Macie jakieś linki do yt do tych ćwiczeń? Ja niby staram się ćwiczyć oddech ale nie wiem czy robię to poprawnie i chciałabym to jakoś zweryfikować.
-
Madlen, ja wprawdzie drugi poród, ale pierwszy był CC, więc teraz jakby pierwszy SN 😁
Jeśli chodzi o trenowanie oddechu, to się umówiłam do fizjoterapeutki, która prowadzi takie zajęcia przygotowujące do porodu. Z nią też będę ćwiczyć różne pozycje porodowe i też omawiać co robić w której fazie porodu.
Możesz też spojrzeć na materiały online: Zaufaj położnej ma kurs jak szczęśliwie urodzić, tam jest i teoria i praktyka.
No i kurs od Izabeli Dembińskiej - holistycznie do porodu, zapisy ruszają jutro i ja chciałabym sobie go kupić, bo już kilka koleżanek mi polecało.
Izabela ma też różne eBooki.Madlen90 lubi tę wiadomość
-
Madlen90 wrote:Dziewczyny, które będą rodzic pierwszy raz i SN, czy wy ćwiczcie jakoś oddech, albo robicie sobie gimnastykę w domu, aby później ułatwić sobie teoretycznie poród? Macie jakieś linki do yt do tych ćwiczeń? Ja niby staram się ćwiczyć oddech ale nie wiem czy robię to poprawnie i chciałabym to jakoś zweryfikować.
Ja idę na masaż krocza w 36 tyg. Plus ćwiczę mięśnie Kegla codziennie od stycznia ( na tyle ile mam czasu i pamiętam)
Tak to co drugi dzień ćwiczę pozycje wertykalne, joga dla III trym.
Polecam Instagram AsiksonYoga
Ja podczas ćwiczeń też staram się wykonywać te oddechy.
Oddech:
https://youtu.be/uukC54QRd8M?si=-Nc7sVOaZSxcUT5_
Plus oglądałam darmowy webinar Momamma.
Izabela Dębska ma też filmiki krótkie o oddechu itp na Facebooku. Można obejrzeć za free.
Plus liczę że będą w marcu jeszcze zajęcia z moją położna na ten temat to się przejdę.
Oddech nie jest skomplikowany niby, ale warto ćwiczyć (powolny wdech nosem np 3sek, wydech ustami np 5/6sek. Oddychamy przepona. Inny oddech w I i inny w II okresie porodu) ważne jest zrozumienie jak to trzeba robić i ćwiczyć aby pamiętać podczas porodu.
HolyFantasia, Madlen90 lubią tę wiadomość
Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
Starania od 2022 w klinice:
1. Lametta
2. Lametta + ovitrelle
3. Lametta + ovitrelle
4. Lametta + ovitrelle + bemfola
5. Lametta + ovitrelle + bemfola
6. Lametta + ovitrelle + bemfola
07.24 kwalifikacja do programu InVitro
08.24 start stymulacji?
Naturalny cud:
06.08 Beta 754,01 - 32dc
08.08 Beta 1504,12 -34 dc
5t+6d mamy ❤
-
Madlen90 wrote:Dziewczyny, które będą rodzic pierwszy raz i SN, czy wy ćwiczcie jakoś oddech, albo robicie sobie gimnastykę w domu, aby później ułatwić sobie teoretycznie poród? Macie jakieś linki do yt do tych ćwiczeń? Ja niby staram się ćwiczyć oddech ale nie wiem czy robię to poprawnie i chciałabym to jakoś zweryfikować.
Polecam wizytę u fizjoterapeutki uroginekologicznej przed - pomoże pracą manualną i radą odnośnie tego, jak oddychać czy jakie pozycje w trakcie porodu przybierać. Plus poinstruuje co do masażu krocza.
Co do ćwiczeń w domu - jak najbardziej oddech, joga, mobilność (przede wszystkim miednicy). Tutaj moje poleconka z YT:
https://www.youtube.com/@MagorzataMostowska
https://www.youtube.com/@PregnancyandPostpartumTV
https://www.youtube.com/@julia.reppel (ta dziewczyna akurat nie układa ćwiczeń stricte pod ciężarne, ale możesz poszukać jakichś zestawów na mobilność dla początkujących i robić z nią to, w czym brzuszek nie przeszkadza)
I tak jak ktoś już wcześniej wspomniał: Iza Dembińska!
Jeśli masz insta to możesz też tam poszukać różnych ćwiczeń - jest tego multum. A jak już zaczniesz oglądać, to będzie Ci podpowiadać tylko tego typu rzeczyMadlen90, Tika lubią tę wiadomość
-
❄️Monika Mi się najbardziej podobało Nela🥰 ale mężowi nie i doszliśmy do innego kompromisu
❄️Krakowianka ja akurat Narutowicz przez to, że nie jest tak popularny kobiety mają głjedynki po porodzie, co mi bardzo pasuje, plus mam tam znajoma położna do porodu
❄️Marta1988 to samo sobie powtarzam, ale będzie dobrze ❤️
Ja chodzę na zajęcia z oddechu, plus fizjo powinno Ci pokazać odpowiednie techniki oddychania, zauważyłam że każda fizjo ma trochę inna szkołę, u nas dodatkowo były zajęcia na szkole rodzenia z oddychania, chodzę też na pilates, joga i dzięki temu nie boli mnie kręgosłup, mam nadzieję, ze to mi pomoże, bo nadal mam w miarę dobra kondycje, ale jak będzie zobaczymy 🫢
better_angie lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 😊
Pomyślałam, że napiszę tutaj na grupie i żałuję że nie dołączyłam wcześniej, ale jakoś kompletnie nie pomyślałam 🫣
Będę mama bliźniakow i pisałam troche na grupie z bliźniakami ale odzew tam niewielki.
Tak po krotce o nasbeda dwa chłopaki, mam 36 lat, to moja pierwsza ciąża. Termin mam na kwiecień, będzie CC, dokładna data nieustalona jeszcze ale coś ok 36-37 tydz z racji że blizniaki i będzie to pewnie jakiś 10-15 kwiecień. Mam nadzieję że dotrwam do tego czasu 🫣
Od lutego wzięłam się za ogarnianie wyprawki. Sporo rzeczy już mam, ale jeszcze jest trochę do kupienia.
Pokój prawie ogarnięty.
Chciałam was podpytać w co planujecie ubrać swoje maluchy na wyjście że szpitala?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek info(:Ania:), Tika, HolyFantasia, krakowianka, Monika33, bajkowadama, Daisy___ lubią tę wiadomość
-
Ja na początek kwietnia mam przygotowane body z krótkim rękawkiem i na to dresik,na wierz w zależności od pogody spakowany w foteliku jest kombinezon polarowy,kombinezon dresowy lub kurtka i na to kocyk.No i czapeczka oczywiście 😝
ola_r2024, HolyFantasia lubią tę wiadomość
-
ola_r2024 wrote:Cześć dziewczyny 😊
Pomyślałam, że napiszę tutaj na grupie i żałuję że nie dołączyłam wcześniej, ale jakoś kompletnie nie pomyślałam 🫣
Będę mama bliźniakow i pisałam troche na grupie z bliźniakami ale odzew tam niewielki.
Tak po krotce o nasbeda dwa chłopaki, mam 36 lat, to moja pierwsza ciąża. Termin mam na kwiecień, będzie CC, dokładna data nieustalona jeszcze ale coś ok 36-37 tydz z racji że blizniaki i będzie to pewnie jakiś 10-15 kwiecień. Mam nadzieję że dotrwam do tego czasu 🫣
Od lutego wzięłam się za ogarnianie wyprawki. Sporo rzeczy już mam, ale jeszcze jest trochę do kupienia.
Pokój prawie ogarnięty.
Chciałam was podpytać w co planujecie ubrać swoje maluchy na wyjście że szpitala?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek info
Gratulacje! Bliźniaki to super przygoda, choć niełatwa 🥰ola_r2024 lubi tę wiadomość
1.stymulacja lipiec 2019, AMH 3,3- pobranych 18 pęcherzyków, zamrożone 2 blastocysty, transfer 3-dniowego zarodka- puste jajo
2 stymulacja wrzesień 2021, AMH 0,7- pobrane 4 komórki, nic nie przetrwało do 5 doby
3 stymulacja luty 2022, AMH 1,3- pobrane 13 komórek, mamy zamrożone 3 blastocysty. Walczymy o rodzeństwo. Beta 3x <0,1
Zmiana kliniki:
19.07 transfer 4AA
10 dpt beta 300
13 dpt beta 1010
24 dpt jest ❤
👩🦰 34 lata 👨 37 lat
-
Kurs Izy Dembińskiej jest super, polecam, jest tam wszystko skondensowane- teoria, część warsztatowa, treningi (oddech, ćwiczenia, pozycje porodowe) obserwuję też profil błękitny poród, jest tam trochę wskazówek. Poza tym ćwiczę codziennie z Gosią Mostowiak, robię ćwiczenia z pakietu Dembińskiej, odpuściłam już całkiem ćwiczenia siłowe na piłce bo III trymestr to podobno ma być przede wszystkim rozluźnianie. Fajne zajęcia z jogi na yt ma też aksikon? Chyba jakoś tak się jej profil nazywa. I chodzę raz w tygodniu na jogę dla ciężarnych.Madlen90 lubi tę wiadomość
Zmiana kliniki:
19.07 transfer 4AA
10 dpt beta 300
13 dpt beta 1010
24 dpt jest ❤
👩🦰 34 lata 👨 37 lat
-
ola_r2024
Cześć dziewczyny 😊
Pokój prawie ogarnięty.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek info
Gratulacje ♥️ja w grudniu w 2023 roku byłam w ciąży bliźniaczej ale straciłam ciążę w 8 tygodniu ciąży ☹️ ale teraz pojedyncza i oby wszystko było dobrze 😉podwójne masz szczęście 😁♥️ola_r2024 lubi tę wiadomość
-
widze dziewczyny że większość z was będzie mieć cc...mnie doktorek prowadzi narazie pod poród naturalny, mówi że ułożenie główkowe, badania mam ok i zero wskazań do cesarki! i że znieczulenie dostane w kręgosłup, że to zdrowiej dla mnie i maluszka, tylko ja sie tego porodu sn boje jak ognia🥵 mam 37 lat, to czwarta ciąża po trzech poronieniach, niech coś pójdzie nie tak to chyba nie podniose sie psychicznie! do tego noga mnie boli ostatnio, choćby nerwoból albo nerw kulszowy...sama już nie wiem co robić🥴 jak myślicie poród naturalny to dobry pomysł? planuje w Bytomiu, 3 stopień referencyjności.listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
sierpień 2023 poronienie 8tc
styczeń 2024 puste jajo płodowe
decyzja o in virtro z KD
maj 2024 histeroskopia OK
czerwiec 2024 2❄️❄️
transfer 19 lipiec✊🙏
test ciążowy 👍
10dpt beta hcg 504
13dpt beta hcg 2234
18dpt pęcherzyk ciążowy z kropkiem 🤗
30dpt mamy ❤️🤗
9w3d: 2,56cm człowieka😁
11w5d 1prenatalne: 5 cm człowieka🤗 usg ok, Pappa ok☺️ preeklampsja 1:92😔
16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
18w4d 235g chłopczyka, serduszko 153ud/min, będzie szew na szyjce macicy😔
14.11 szpital, założony szew okrężny
20w3d 2 prenatalne, wszystko ok☺️ 356g chłopczyka, serduszko 154ud/min
23w3d wszystko ok, 630g👶💙, serduszko 151ud/min
27w1d wszystko ok, 1kg rozrabiaki👶, szyjka macicy 3cm
29w3d synek 1,4kg, serduszko 137ud/min🥰
30w 3 prenatalne, wszystko dobrze, 1,6kg synusia😊
32w 3d ponad 2kg synka😉