X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Lamera Ekspertka

Wysłany: 25 lutego, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:
    widze dziewczyny że większość z was będzie mieć cc...mnie doktorek prowadzi narazie pod poród naturalny, mówi że ułożenie główkowe, badania mam ok i zero wskazań do cesarki! i że znieczulenie dostane w kręgosłup, że to zdrowiej dla mnie i maluszka, tylko ja sie tego porodu sn boje jak ognia🥵 mam 37 lat, to czwarta ciąża po trzech poronieniach, niech coś pójdzie nie tak to chyba nie podniose sie psychicznie! do tego noga mnie boli ostatnio, choćby nerwoból albo nerw kulszowy...sama już nie wiem co robić🥴 jak myślicie poród naturalny to dobry pomysł? planuje w Bytomiu, 3 stopień referencyjności.

Jasne, że dobry pomysł! Jeśli nie ma przeciwwskazań, to najlepsza droga przyjścia na świat dziecka... ja po cc po 3 godzinach wstałam i mialam piękny połóg, żadnych powikłań ani problemów. Ale u koleżanek które świadomie wybieraĺy szpital pod względem przede wszystkim wsparcia położnych, a nie "bo mój lekarz tam pracuje", wszystkie po psn miały na prawdę bardzo dobre porody, szybko dochodziły do siebie, a akurat te po cięciach trochę więcej czasu potrzebowaly żeby wrócić do formy.

Bytom ma podobno suuuper położne, akurat moja przyjaciółka tam rodziła i miała piękny poród, teraz w drugiej ciąży też tam planuje...
    Jeśli tylko będzie podejrzenie, że coś nie tak, to będą reagować.
    Teraz moze już za późno na jakieś głębokie oswajanie lęku ale spójrz na grupę fb Błękitny porod.
    Ale gdyby oczywiście Twoj lęk tak bardzo cię blokowal, to może to bardzo utrudnić poród sn...

1.stymulacja lipiec 2019, AMH 3,3- pobranych 18 pęcherzyków, zamrożone 2 blastocysty, transfer 3-dniowego zarodka- puste jajo
    Transfer 2 blastocyst maj 2019- ❤❤styczeń 2020 mamy dwie córeczki

2 stymulacja wrzesień 2021, AMH 0,7- pobrane 4 komórki, nic nie przetrwało do 5 doby

3 stymulacja luty 2022, AMH 1,3- pobrane 13 komórek, mamy zamrożone 3 blastocysty. Walczymy o rodzeństwo. Beta 3x <0,1

Zmiana kliniki:
    4 stymulacja październik 2023-
    3 blastocysty, po PTG-A, wszystkie zdrowe.
    19.07 transfer 4AA
    10 dpt beta 300
    13 dpt beta 1010
    24 dpt jest ❤

👩‍🦰 34 lata 👨 37 lat

preg.png
  • (:Ania:) Ekspertka

Wysłany: 25 lutego, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:
    widze dziewczyny że większość z was będzie mieć cc...mnie doktorek prowadzi narazie pod poród naturalny, mówi że ułożenie główkowe, badania mam ok i zero wskazań do cesarki! i że znieczulenie dostane w kręgosłup, że to zdrowiej dla mnie i maluszka, tylko ja sie tego porodu sn boje jak ognia🥵 mam 37 lat, to czwarta ciąża po trzech poronieniach, niech coś pójdzie nie tak to chyba nie podniose sie psychicznie! do tego noga mnie boli ostatnio, choćby nerwoból albo nerw kulszowy...sama już nie wiem co robić🥴 jak myślicie poród naturalny to dobry pomysł? planuje w Bytomiu, 3 stopień referencyjności.

Ja zamierzam rodzić naturalnie, pierwszy poród też był SN , wywoływany i niestety zakończony vacum. Nie było lekko mimo to nie chcę cesrki, chciałabym odczarować to doświadczenie i urodzić tym razem samodzielnie. Boję się ale idę w to.🙃. Trzymam za Ciebie kciuki, poród naturalny jest najlepszy dla dziecka i kobiety, według specjalistów. Oczywiście nie zawsze jest możliwy i wskazany.

Chmurka87, Magii lubią tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 25 lutego, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wasze brzuchy też tak pulsują rytmicznie? Mam tak od niedzieli, to nie jest czkawka dziecka. Nie przypominam sobie czegoś takiego w pierwszej ciąży.
    Edit: na innym forum doczytałam, że to najprawdopodobniej puls.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 10:50

preg.png
  • Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za słowa otuchy😉 ja sie najbardziej boje że sama coś zrobie nie tak, wiadomo ciało po 35 roku życia już nie takie jak za młodu giętkie i sprawne, a przybrałam w ciąży 20kg co jeszcze bardziej obniża poczucie własnej wartości i pewności siebie🥵
    też słyszałam że porodówka w Bytomiu jedna z lepszych, fakt pracuje tam mój lekarz prowadzący ale i byłam na patologii tydzień jak zakładali szew okrężny i złego słowa nie powiem😊 doktorek też mnie uspakaja że jak coś będzie nie tak to zrobi cc ale spróbujmy naturalnie ze znieczuleniem..może macie wszyscy racje tylko mi jakiś baby blues sie wkręca ostatnio🥴

listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
    sierpień 2023 poronienie 8tc
    styczeń 2024 puste jajo płodowe

decyzja o in virtro z KD
    maj 2024 histeroskopia OK
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    18dpt pęcherzyk ciążowy z kropkiem 🤗
    30dpt mamy ❤️🤗
    9w3d: 2,56cm człowieka😁
    11w5d 1prenatalne: 5 cm człowieka🤗 usg ok, Pappa ok☺️ preeklampsja 1:92😔
    16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
    18w4d 235g chłopczyka, serduszko 153ud/min, będzie szew na szyjce macicy😔
    14.11 szpital, założony szew okrężny
    20w3d 2 prenatalne, wszystko ok☺️ 356g chłopczyka, serduszko 154ud/min
    23w3d wszystko ok, 630g👶💙, serduszko 151ud/min
    27w1d wszystko ok, 1kg rozrabiaki👶, szyjka macicy 3cm
    29w3d synek 1,4kg, serduszko 137ud/min🥰
    30w 3 prenatalne, wszystko dobrze, 1,6kg synusia😊
    32w 3d ponad 2kg synka😉
  • Marta 40 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:
    Ja mam 40 lat to moja druga ale córka ma 21 lat więc jakby pierwsza😜też się boje córkę rodziłam 22 h ale teraz zrobię wszystko żeby było szybciej.Cwicze itp

preg.png
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka, nie ma się co bać, że coś zrobisz źle, bo w trakcie porodu to położna Cię prowadzi od A do Z przez wszystkie etapy i będzie Ci mówić co robić, kiedy i jak :)

Ja planuję rodzić SN. Starszak z CC, ale wtedy nie było wyboru, a teraz mam nadzieję, że się uda, na ten moment nie ma żadnych przeciwwskazań do porodu SN - młody ułożony główkowo, odstęp od CC duży (9.5 roku), blizna po CC w porządku, ciąża niepowikłana, młody niezbyt duży (aczkolwiek wiążące wg mojej gin będzie USG z 34tc).

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:

Oczywiście że dobry, nie ma się czego bać. Jestem po dwóch porodach sn i oba wspominam bardzo dobrze. Za to strasznie boje się CC wiadomo jak trzeba będzie to nie będzie wyjścia dla dobra dziecka, ale mam nadzieję że uda urodzić się naturalnie. U mnie aktualnie 35 lat więc też do najmłodszych nie należę ostatni poród był ponad 7 lat temu.

preg.png
  • Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciesze sie że nie jestem jednak sama do porodu naturalnego😁 a będzie któraś z was korzystać albo korzystała już z tego znieczulenia w kręgosłup?

decyzja o in virtro z KD
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    30dpt mamy ❤️🤗
    16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
    32w 3d ponad 2kg synka😉
  • Binia Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:
    ciesze sie że nie jestem jednak sama do porodu naturalnego😁 a będzie któraś z was korzystać albo korzystała już z tego znieczulenia w kręgosłup?

ja miałam znieczulenie podczas pierwszego porodu, szybko o niego poprosiłam(coś koło 4cm), bo nie lubię się męczyć bez powodu 😂 w 30 min byłam już znieczulona i poszłam sobie spać, po godzinie wstałam z pełnym rozwarciem.
    Rodziłam jeszcze w tym znieczuleniu, miałam osłabione nogi więc rodziłam na boczku, bez większych wygibasów. 20 min i dzidzia na świecie.
    Nie bolał mnie kręgosłup ani nie miałam żadnych powikłan po znieczuleniu. jedynie co to te plastry które przylepiają jak ci się wkłuwają mają dosyć mocny klej i potem ciężko mi było się samej doszorowac pod prysznicem 🤗

Chmurka87 lubi tę wiadomość

👧 11.2023

preg.png
  • Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Binia wrote:
    ja miałam znieczulenie podczas pierwszego porodu, szybko o niego poprosiłam(coś koło 4cm), bo nie lubię się męczyć bez powodu 😂 w 30 min byłam już znieczulona i poszłam sobie spać, po godzinie wstałam z pełnym rozwarciem.
    Rodziłam jeszcze w tym znieczuleniu, miałam osłabione nogi więc rodziłam na boczku, bez większych wygibasów. 20 min i dzidzia na świecie.
    Nie bolał mnie kręgosłup ani nie miałam żadnych powikłan po znieczuleniu. jedynie co to te plastry które przylepiają jak ci się wkłuwają mają dosyć mocny klej i potem ciężko mi było się samej doszorowac pod prysznicem 🤗

no i to brzmi bardzo fajnie! Doktorek mi mówił że w Bytomiu na porodówce znieczulenie do porodu to norma, wiadomo jak ktoś nie chce to nie, ale po co cierpieć? mówisz nawet przysypiałaś w trakcie rozwarcia heh...to musi faktycznie działać😁

decyzja o in virtro z KD
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    30dpt mamy ❤️🤗
    32w 3d ponad 2kg synka😉
  • Binia Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja przez 2 noce nie spałam praktycznie, najpierw w domu oglądałam serial przez całą noc bo nie mogłam spać, usnęłam na chwilę już nad ranem, potem o 13 odeszły mi wody, pojechałam do szpitala i nic się nie działo, dopiero w nocy jakieś skurcze, babeczki chrapały na patologii ciąży więc też nie pospałam. jak znieczulenie na porodowej wjechało to już poczułam taki chill że usnęłam, i tak się rozluźniłam że mi dziecko ładnie zeszło w kanale. jak nie spałam to się kręciłam na piłce bo jestem leniem i mi się stać nie chciało chyba że pod prysznicem 😂 miałam bardzo fajny poród, poddałam się temu co się działo, na nic się nie nastawiałam i ufałam babeczkom na oddziale

👧 11.2023

preg.png
  • LadyDaga Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula09 wrote:
    Oczywiście że dobry, nie ma się czego bać. Jestem po dwóch porodach sn i oba wspominam bardzo dobrze. Za to strasznie boje się CC wiadomo jak trzeba będzie to nie będzie wyjścia dla dobra dziecka, ale mam nadzieję że uda urodzić się naturalnie. U mnie aktualnie 35 lat więc też do najmłodszych nie należę ostatni poród był ponad 7 lat temu.
    Mam dokładnie taki sam lęk przed ewentualną cesarką 🙈 Rodziłam już raz siłami natury i mam nadzieję, że teraz też się uda. Nie dostałam znieczulenia ale nie wspominam zle porodu pomimo wagi mojego syna 4030g 🙈

Ona 35 l. On 37l.

Synek 04.2021 - 56cm 4030g

Starania o drugiego bobasa ❤️
    15.08.2024 ⏸️
    17.08 2024 - b-hcg 344,2
    19.08.2024 - b-hcg 937,7
    05.09.2024 - 0.68cm, mamy❤️
    15.10.2024 -🧬zdrowa Królewna 👧
    05.12.2024 -360g
    19.12.2024 - 491g
    02.01.2025 - 713g
    30.01.2025 - 1233g
    20.02.2025 - 1979g
    20.04.2025 ➡️🩷👧

preg.png
  • katpawl Koleżanka

Wysłany: 26 lutego, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:

Ja tez na ten moment nastawiam sie na naturalny. Niestety w moim szpitalu raczej nie daja znieczulenia (mocno z tego slynie w okolicy), wiec nie mam na co liczyc. Mam nadzieje, ze genetyka odegra u mnie duza role, bo moja mama i siotra mialy dobre porody (siostra corki praktycznie wykichala) i nie bedzie tak strasznie. Nie mniej jednak, trochę sie tego pierwszego porodu obawiam

• Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a samo wbijanie tej igły w kręgosłup boli?😋 czy też jakoś to rozsądnie znieczulają przed? ja z tych co nawet zakładanie wenflonu boli🤭
    będą wasi faceci przy porodzie? mój mówi raz że by chciał, potem że nie...chyba ma gorszego baby bluesa jak ja😂 w sumie myśle że jak z takim znieczuleniem tak fajnie to idzie to mógłby być, chociaż wode mineralną podać i pomasować😉 chyba najgorzej przeraża go myśl tych wrzasków i cierpienia jak w wojennym lazarecie, biedak miałby gorszą traume jak ja🥴

decyzja o in virtro z KD
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    30dpt mamy ❤️🤗
    32w 3d ponad 2kg synka😉
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie jak chodzi o wrzaski, to dobrze jednak poczytać sobie o porodzie i oddechu, bo wrzaski to dadzą Ci tyle, że stracisz siły, a dobrze poprowadzony oddech pomoże w porodzie :)
    Dużo mówi o tym np. Izabela Dembińska na IG albo Zaufaj Położnej.

Ja też będę brać znieczulenie ☺️

Martiiii, Chmurka87 lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png

Wysłany: 26 lutego, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:
    a samo wbijanie tej igły w kręgosłup boli?😋 czy też jakoś to rozsądnie znieczulają przed? ja z tych co nawet zakładanie wenflonu boli🤭
    będą wasi faceci przy porodzie? mój mówi raz że by chciał, potem że nie...chyba ma gorszego baby bluesa jak ja😂 w sumie myśle że jak z takim znieczuleniem tak fajnie to idzie to mógłby być, chociaż wode mineralną podać i pomasować😉 chyba najgorzej przeraża go myśl tych wrzasków i cierpienia jak w wojennym lazarecie, biedak miałby gorszą traume jak ja🥴

Ja miałam znieczulenie ale nie pamiętam czy zakładanie bolało, rodziłam w 2021, u mnie chyba źle założyli blokadę, tak mi niedawno tłumaczyła położna, bo znieczulenie było mało skuteczne. Powiedziała, że wystarczyło wyjąć i włożyć jeszcze raz lub nawet troszkę wyciągnąć i komfort byłby zupełnie inny. Dobrze teraz wiedzieć 😅, jeśli znowu slabo zadziała to będę prosić o poprawienie.
    Mój narzeczony był przy pierwszym porodzie mimo pandemii, teraz też chce być, zobaczymy czy zdąży, bonto dugi poród 😅. Był dla mnie ogromnym wsparciem, bardzo się wzruszył gdy nasz synek.pojawil się na świecie. W pewnym momencie było bardzo nieciekawie i trzeba było szybko działać, potem powiedział mi, że bał się, że zostanie sam.... Ale widziałam, że był dumny, że mógł w tym uczestniczyć 🥰

Chmurka87, Marcycha lubią tę wiadomość

preg.png
  • Tika Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że piszecie o SN też jestem nastawiona na taki poród od początku. Polecam tak jak pisały dziewczyny wyżej książkę i Facebooka błękitny poród.

Ja wczoraj po wizycie i maluch nie będzie należał do najmniejszych. Za 3 tyg kolejna wizyta i lekarka powiedziała że mnie wyśle do szpitala żeby zmierzyć miednicę czy młody się zmieści i wtedy poda szacunkowa wage. Trochę się tym zestresowałam że zamiast SN będzie przez to CC jak on tak szybko rośnie 😨

Nie mam już pomysłu jak zwolnić jego przybieranie na wadze 🤪

Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
    On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
    Starania od 2022 w klinice:
    1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle
    4. Lametta + ovitrelle + bemfola
    5. Lametta + ovitrelle + bemfola
    6. Lametta + ovitrelle + bemfola

07.24 kwalifikacja do programu InVitro
    08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc
    08.08 Beta 1504,12 -34 dc

5t+6d mamy ❤

s-preg.png
  • LadyDaga Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil_ wrote:
    No właśnie jak chodzi o wrzaski, to dobrze jednak poczytać sobie o porodzie i oddechu, bo wrzaski to dadzą Ci tyle, że stracisz siły, a dobrze poprowadzony oddech pomoże w porodzie :)
    Dużo mówi o tym np. Izabela Dembińska na IG albo Zaufaj Położnej.

Ja też będę brać znieczulenie ☺️

Teorie od Dembińskiej i Pani Beaty z Błękitnego porodu znałam ale cała nauka oddechu poszła w zapomnienie 🙈 Mi krzyk podczas partych pomagał... serio... nie krzyczałam dlatego, że boli ale miałam taką potrzebę 🤷‍♀️ Fakt- dla męża nie było to łatwe ale przeżył. Dopiero jak urodziłam, to mu powiedziałam, że to nie był krzyk wynikający z cierpienia.

Chmurka87, Daisy___ lubią tę wiadomość

Ona 35 l. On 37l.

15.08.2024 ⏸️
    17.08 2024 - b-hcg 344,2
    19.08.2024 - b-hcg 937,7
    05.12.2024 -360g
    19.12.2024 - 491g
    02.01.2025 - 713g
    30.01.2025 - 1233g
    20.02.2025 - 1979g
    20.04.2025 ➡️🩷👧

preg.png
  • Marta 40 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDaga wrote:
    Teorie od Dembińskiej i Pani Beaty z Błękitnego porodu znałam ale cała nauka oddechu poszła w zapomnienie 🙈 Mi krzyk podczas partych pomagał... serio... nie krzyczałam dlatego, że boli ale miałam taką potrzebę 🤷‍♀️ Fakt- dla męża nie było to łatwe ale przeżył. Dopiero jak urodziłam, to mu powiedziałam, że to nie był krzyk wynikający z cierpienia.
    Dokładnie to jest to o czym mówiłam u mnie też poszło w zapomnienie.Przychodzi taki moment że już nie chcesz oddychać skupiać się i nic cię nie interesuje tylko żeby się to skończyło😂

LadyDaga, Chmurka87 lubią tę wiadomość

preg.png
  • LadyDaga Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika wrote:
    Widzę że piszecie o SN też jestem nastawiona na taki poród od początku. Polecam tak jak pisały dziewczyny wyżej książkę i Facebooka błękitny poród.

Ja wczoraj po wizycie i maluch nie będzie należał do najmniejszych. Za 3 tyg kolejna wizyta i lekarka powiedziała że mnie wyśle do szpitala żeby zmierzyć miednicę czy młody się zmieści i wtedy poda szacunkowa wage. Trochę się tym zestresowałam że zamiast SN będzie przez to CC jak on tak szybko rośnie 😨

Nie mam już pomysłu jak zwolnić jego przybieranie na wadze 🤪
    Ile waży?

Ona 35 l. On 37l.

15.08.2024 ⏸️
    17.08 2024 - b-hcg 344,2
    19.08.2024 - b-hcg 937,7
    05.12.2024 -360g
    19.12.2024 - 491g
    02.01.2025 - 713g
    30.01.2025 - 1233g
    20.02.2025 - 1979g
    20.04.2025 ➡️🩷👧

preg.png
‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ