X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adeline wrote:
    Byłam na kontroli wczoraj. Jutro zaczynam 40tc 🤰 Na wizycie wszystko dobrze mały ma 4kg 😮 . I ktg idealne a na sam koniec zauważyła że ma pępowina dwukrotnie owinięta wokół szyji i jeszcze wpisała wielowodzie (mimo że mówi że delikatnie za dużo wód ale już musi tak wpisać) więc dostałam skierowanie do szpitala i ona by wolała aby ciąże rozwiązali jak takie coś jest z tą pępowiną i mam liczyć sobie ruchy dziecka.. naturalnie w ogóle się nie zapowiada na poród, daleko w polu, szyjka zamknięta szczelnie. Pojechaliśmy na tą izbę przyjęć i i tak wypuścili nas ze szpitala bo wg doktora to za wcześnie na wywołanie i może w Pon i wtedy mam się zgłosić i się podejmie decyzje i mówi że owinięcie wg szyji jest częste i gorzej jakby było 4-5 razy owinięte, a ilość wód płodowych wg niego w normie, nie wiem sama co myśleć. Dzwoniłam do mojej pani doktor i ona jest zażenowana takim podejściem. Mam przyjechać jutro do niej i zrobi mi znowu usg aby skontrolować pępowinkę jak ona tam jest nadal i ktg znowu. Tak smutno bo wiem że mały jest w niebezpieczeństwie i mam czekac, aby on się tylko tak dotleniał dobrze.. zwolnienie moja doktor wypisała mi do 22.04 czyli w zapasie 2 tyg po terminie jeszcze. Sama tak ustaliła, nie wiem może dlatego że prywatnie? Nie mam pojęcia jak tak czytam wasze przypadki
    Dobrze że Twoja lekarka przynajmniej ma takie podejście i chce wszystko skontrolować. A w szpitalu może następnym razem na jakiegoś innego lekarza trafisz :/
    Trzymam kciuki żeby wszystko było ok 🤞

preg.png
  • Monika33 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja dalej w dwupaku, km w szpitalu i nic ☹️dziś bez badań, jutro USG i badanie i jeśli do jutra się nie rozkręci to lekarz mówił że jutro rozkręca sami i żebym na porodówke pojechała

• (:Ania:) Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adeline wrote:
    Byłam na kontroli wczoraj. Jutro zaczynam 40tc 🤰 Na wizycie wszystko dobrze mały ma 4kg 😮 . I ktg idealne a na sam koniec zauważyła że ma pępowina dwukrotnie owinięta wokół szyji i jeszcze wpisała wielowodzie (mimo że mówi że delikatnie za dużo wód ale już musi tak wpisać) więc dostałam skierowanie do szpitala i ona by wolała aby ciąże rozwiązali jak takie coś jest z tą pępowiną i mam liczyć sobie ruchy dziecka.. naturalnie w ogóle się nie zapowiada na poród, daleko w polu, szyjka zamknięta szczelnie. Pojechaliśmy na tą izbę przyjęć i i tak wypuścili nas ze szpitala bo wg doktora to za wcześnie na wywołanie i może w Pon i wtedy mam się zgłosić i się podejmie decyzje i mówi że owinięcie wg szyji jest częste i gorzej jakby było 4-5 razy owinięte, a ilość wód płodowych wg niego w normie, nie wiem sama co myśleć. Dzwoniłam do mojej pani doktor i ona jest zażenowana takim podejściem. Mam przyjechać jutro do niej i zrobi mi znowu usg aby skontrolować pępowinkę jak ona tam jest nadal i ktg znowu. Tak smutno bo wiem że mały jest w niebezpieczeństwie i mam czekac, aby on się tylko tak dotleniał dobrze.. zwolnienie moja doktor wypisała mi do 22.04 czyli w zapasie 2 tyg po terminie jeszcze. Sama tak ustaliła, nie wiem może dlatego że prywatnie? Nie mam pojęcia jak tak czytam wasze przypadki
    Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze 🤞

preg.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HolyFantasia chyba taka moja uroda, dwie córki urodziłam dokładnie w terminie porodu, też wcześniej zero jakichkolwiek objawów. Z pierwsza córka cała akcja od odejścia wód do urodzenia trwała 5 godzin, przy drugiej było bez odejścia wód tylko od razu regularne skurcze cała akcja 2 godziny ledwo dotarłam na porodówkę a tu coś mi się wydaje że będzie wywołanie, jak wcześniej nie nie namęczyłam tak końcówka trzeciej ciąży to jakiś kosmos.

Ania a nie rozważasz żeby mąż z synkiem zawieźli Cię do szpitala i najwyżej wrócili do domu? Jechać 50 km podczas akcji porodowej to ja dziękuję, jak by nie patrzeć sama dziecka sobie nie zrobiłaś i mąż też powinien wykazać jakieś zaangażowanie a nie ze jesteś pozostawiona sama sobie. Mimo to trzymam kciuki żeby jednak zaczęło się jak jeszcze będa sąsiadka czy ta koleżanka żeby zajęły się synkiem, a ty żebyś miała spokojną głowę.

(:Ania:), HolyFantasia, Lamera lubią tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 2 kwietnia, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula09 wrote:
    HolyFantasia chyba taka moja uroda, dwie córki urodziłam dokładnie w terminie porodu, też wcześniej zero jakichkolwiek objawów. Z pierwsza córka cała akcja od odejścia wód do urodzenia trwała 5 godzin, przy drugiej było bez odejścia wód tylko od razu regularne skurcze cała akcja 2 godziny ledwo dotarłam na porodówkę a tu coś mi się wydaje że będzie wywołanie, jak wcześniej nie nie namęczyłam tak końcówka trzeciej ciąży to jakiś kosmos.

Ania a nie rozważasz żeby mąż z synkiem zawieźli Cię do szpitala i najwyżej wrócili do domu? Jechać 50 km podczas akcji porodowej to ja dziękuję, jak by nie patrzeć sama dziecka sobie nie zrobiłaś i mąż też powinien wykazać jakieś zaangażowanie a nie ze jesteś pozostawiona sama sobie. Mimo to trzymam kciuki żeby jednak zaczęło się jak jeszcze będa sąsiadka czy ta koleżanka żeby zajęły się synkiem, a ty żebyś miała spokojną głowę.
    Tak to jest w planach jak najbardziej, gorzej jak będzie w pracy mały w przedszkolu i będzie szybka akcja a ja sama. Trzymam się myśli, że zacznie się przed terminem 🙃

preg.png
  • Emimalina Koleżanka

Wysłany: 2 kwietnia, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Tak jak miałam przeczucie całą ciążę moja córeczka okazała się marcową. Urodziła się 27.03 po indukcji. Tak jak lekarze podejrzewali większą sztuką z niej bo 4070.
    Jest cudowna a sam poród trwał niecałe 3godziny.

Mój cukierek nazywa się Elena po swoich dwóch babciach: Elżbieta i Magdalena ☺️

Gratulacje dla wszystkich już mam a za pozostałe dziewczyny kciuków nie puszczam. Ciężko nadrobić tyle stron ale podczytuję i myślami jestem z Wami 😚

(:Ania:), HolyFantasia, Daisy___, Tika, LadyDaga, Monika33, Madlen90, EwK, Soleil_, Adeline, Binia, Marcycha lubią tę wiadomość

🩷 🍼 2.04.25

preg.png

Wysłany: 2 kwietnia, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje 🥳

preg.png
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adeline wrote:

A jakie masz MVP/AFI tych wód? Są różne podejścia co do owinięcia pępowiną, dziecko też się może odwinąć.

Co do l4, na razie mam do terminu porodu, w zeszłej ciąży dostałam do 41 tc.

Gratulacje dla rozpakowanych! Trzymajcie się, dziewczyny w trakcie.

Ja mam lightning crotch, czyli mocne kłucie w pochwie przy chodzeniu, szczególnie wieczorem. To może być naciskanie główki dziecka, ale też rozwieranie.

preg.png
    👧 07.2022
  • Marta 40 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimalina wrote:
    Cześć dziewczyny!

Tak jak miałam przeczucie całą ciążę moja córeczka okazała się marcową. Urodziła się 27.03 po indukcji. Tak jak lekarze podejrzewali większą sztuką z niej bo 4070.

Gratulacje dla wszystkich już mam a za pozostałe dziewczyny kciuków nie puszczam. Ciężko nadrobić tyle stron ale podczytuję i myślami jestem z Wami 😚
    Gratulacje💓

preg.png
  • Monika33 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimalina wrote:
    Cześć dziewczyny!

Gratulacje ♥️ ja niestety chodzę i chodzę 🤣ale nie wiem czy już nie są efekty

• Marta 40 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika33 wrote:
    Gratulacje ♥️ ja niestety chodzę i chodzę 🤣ale nie wiem czy już nie są efekty
    To jest właśnie jakaś porażka człowiek się męczy i nic dalej

Monika33 lubi tę wiadomość

preg.png
  • krakowianka Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć 😊
    Ja wczoraj byłam w szpitalu, stwierdzili, że dziecko blisko 4 kg i nie podejmą się próby wywoływania i VBAC. Właśnie czekam na cięcie. Już od rana jestem w gotowości ale lekarz zajęty. Zaczęłam się bardzo stresować a najbardziej tym, że przez CC i późne przystawienie będą mi karmić dziecko mm jak poprzednim razem i znowu z karmienia piersią nic nie wyjdzie 😔
    To oczekiwanie mnie dobija...

Monika33, (:Ania:) lubią tę wiadomość

preg.png
  • Monika33 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta 40 wrote:
    To jest właśnie jakaś porażka człowiek się męczy i nic dalej

Dokładnie już chodzić mi się nie chce bo mnie to strasznie męczy, szczególnie schody, bolaymnie nogi jak nie wiem ☹️oby coś się ruszyło

• Zuzanka95 Znajoma

Wysłany: 2 kwietnia, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakowianka wrote:
    Cześć 😊
    Ja wczoraj byłam w szpitalu, stwierdzili, że dziecko blisko 4 kg i nie podejmą się próby wywoływania i VBAC. Właśnie czekam na cięcie. Już od rana jestem w gotowości ale lekarz zajęty. Zaczęłam się bardzo stresować a najbardziej tym, że przez CC i późne przystawienie będą mi karmić dziecko mm jak poprzednim razem i znowu z karmienia piersią nic nie wyjdzie 😔

Powodzenia!

Wysłany: 2 kwietnia, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakowianka wrote:
    Cześć 😊
    Trzymam kciuki za Was❤️.
    Co do karmienia to może nie po cc ale na początku po pierwszy porodzie nie miałam za dużo pokarmu to położne dawaly synkowi trochę mm z plastikowego jakby kieliszka, w pozycji wertykalnej. Potem już normalnie załapał pierś. Smoczka i butelek nigdy później nie chciał, tylko pierś. Myślę, że butelka jest największym problemem bo łatwiej I szybciej dziecko się naje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia, 17:02

preg.png
  • Lamera Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakowianka wrote:
    Cześć 😊

Zawsze możesz się nie zgodzic na dokarmianie mm! O ile bobas nie będzie miał hipoglikemii. Nie ma powodu, żebyś nie mogła karmić po cc. Po drugim porodzie laktacja zwykle od razu lepiej rusza więc tezymam kciuki. A nawet jeśli dokarmią kilka razy, to nic straconego. Jeśli będziesz się dobrze czuła, to tul ile się da na golasa, przystawiaj i staraj się ( w ramach możliwości) nie dawać bobasa położnym na dłużej.

Trzymam kciuki!

Daisy___ lubi tę wiadomość

1.stymulacja lipiec 2019, AMH 3,3- pobranych 18 pęcherzyków, zamrożone 2 blastocysty, transfer 3-dniowego zarodka- puste jajo
    Transfer 2 blastocyst maj 2019- ❤❤styczeń 2020 mamy dwie córeczki

2 stymulacja wrzesień 2021, AMH 0,7- pobrane 4 komórki, nic nie przetrwało do 5 doby

3 stymulacja luty 2022, AMH 1,3- pobrane 13 komórek, mamy zamrożone 3 blastocysty. Walczymy o rodzeństwo. Beta 3x <0,1

Zmiana kliniki:
    4 stymulacja październik 2023-
    3 blastocysty, po PTG-A, wszystkie zdrowe.
    19.07 transfer 4AA
    10 dpt beta 300
    13 dpt beta 1010
    24 dpt jest ❤

👩‍🦰 34 lata 👨 37 lat

preg.png
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakowianka wrote:
    Cześć 😊

A dlaczego późne przystawienie? Ja miałam po 20-30 minutach od wyjęcia dziecko przy piersi, owszem, miałam problem z laktacją, ale byłam pierworódką. Femaltiker i dostawianie dziecka pomogły :D

Przykro mi, że z VBAC nic nie wyszło :( no ale już niedługo będziecie razem :)

preg.png
    👧 07.2022
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się melduję po kwalifikacji do VBAC, lekarz nie widzi problemu żeby spróbować ❤️ po prostu w razie czego CC można zawsze zrobić, oni będą kontrolować bliznę w trakcie porodu plus jeśli bym zgłaszała ból blizny, to też znak, że coś jest nie tak.
    I mam umówiony termin na indukcję, 18.04, to będzie 38+0.

Daisy___, Tika, Marta 40, (:Ania:), Monika33, Lamera lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
  • Zuzanka95 Znajoma

Wysłany: 2 kwietnia, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil_ wrote:
    Ja się melduję po kwalifikacji do VBAC, lekarz nie widzi problemu żeby spróbować ❤️ po prostu w razie czego CC można zawsze zrobić, oni będą kontrolować bliznę w trakcie porodu plus jeśli bym zgłaszała ból blizny, to też znak, że coś jest nie tak.
    I mam umówiony termin na indukcję, 18.04, to będzie 38+0.

Hej, czy taka wczesna indukcja ze względu na VBAC czy nadciśnienie? Ale super, że masz zielone światło ♥️

• Martek.3q Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakowianka wrote:
    Cześć 😊

Ja urodziłam w 31 tygodniu przez CC. Dziecko było przystawione do mojej piersi dopiero w 3 tygodniu życia, a teraz karmię piersią normalnie 😁 Nawet na koncie mam hiperlaktacje (z którą wciąż walczę), zapalanie piersi, zastoje, bakterie w mleku i bakterie na brodawkach, a myślałam, że przez CC i to, że dziecko było w inkubatorze nie będę mieć wcale pokarmu i nie uda się karmić piersią. Laktator rozkręcił mi mocno laktację, a nie piłam nic na wspomaganie. Także nie wszystko stracone!

Swoją drogą jestem 6 tydzień w szpitalu i mam już dość 😅 Chcę już do domu, a jeszcze z dwa tygodnie...

Dzień po skończonym połogu przywitał mnie okres, a liczyłam, że skoro karmię i mam tyyyyle mleka przez hiperlaktacje to tak dłużej mnie ten okres oszczędzi, ale się przeliczyłam.

Tika lubi tę wiadomość

29.07 IVF ❄️
    7dpt ⏸️ 83,31 mlU/ml
    9 dpt 176,56 mlU/ml
    11 dpt 526,67 mlU/ml
    07.10. 6,3cm chłopca 💙
    17.02 - 31+5 jestem już na świecie 👶🏻
    event.png
‹‹ 231 232 233 234 235
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ