Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny!
Nie udzielałam się na wątku ale podczytuję Was prawie od samego początkuobecnie jestem w 35+5 i w przyszłym tygodniu będę mieć kwalifikację do VBAC w szpitalu Żeromskiego w Krakowie. Widzę, że jest nas tutaj kilka z okolic i mam pytanie, na jaki szpital się zdecydowałyście? Moja lekarka prowadząca nie pracuje w żadnym szpitalu ale gorąco zachęca do próby VBAC i nie widzi przeciwwskazań. Waga dziecka w 35+2 to 2900 i mówiła, że przewiduje jakieś 3600-3700 w PTP.
-
Monika33 wrote:Hej dziewczyny, ja właśnie jadę na izbę przyjęć, mała za wysokie tętno ma i szyjka 1 cm, wagi nie można już sprawdzić bo mała jest już głęboko w kanale rodnym i zostałam skierowana do szpitala
Monika33 lubi tę wiadomość
-
Monika33 wrote:Dziękuję ♥️ dam znać ale boje się28.11.23r. - ⏸️
14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
———————————————
04.08.24r. ⏸️ 🌈
13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
27.11.24r - 375 g 🫶
04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
21.01.25- wizyta
-
Soleil_ wrote:Dziewczyny, które podchodzicie do VBAC - czy lekarze mierzyli Wam bliznę na macicy i wiecie jaką ma grubość?
U mnie blizna ma równe 2mm, więc to wartość graniczna, gin mnie skierowała do szpitala na wizytę, gdzie zastępca ordynatora zadecyduje czy jest zgoda na SN czy nie.
Nie ukrywam, że naprawdę mi zależy na SN, zwłaszcza że pierwszy poród to CC na zimno w 34 tygodniu w związku z zagrożeniem życia dziecka.
Czytałam coś tam na grupach porodowych i różne jest postępowanie z tymi bliznami. Wyczytałam jeszcze że na pełnym pęcherzu blizna wychodzi grubsza.
Nie miałam mierzonej blizny w tej ciąży. Moja lekarka zmierzyła mi ją przed ciążą - pół roku po porodzie - i wychodziło 3 mm, w tamtym momencie wolała, żeby była grubsza, była wręcz zaniepokojona. Poszłam do innego lekarza, bo się zmartwiłam. Powiedział, że obecnie na świecie nie mierzy się blizny, liczy się elastyczność i ciągłość, a spełniałam oba kryteria, był zadowolony z jej ruchomości i wyglądu na USG.
Wydaje mi się, że w szpitalu, w którym rodzę, nie sprawdzają blizny przy porodzie.
@Monika33, trzymaj się!Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca, 19:31
Soleil_ lubi tę wiadomość
-
Zuzanka95 wrote:Cześć Dziewczyny!
Nie udzielałam się na wątku ale podczytuję Was prawie od samego początkuobecnie jestem w 35+5 i w przyszłym tygodniu będę mieć kwalifikację do VBAC w szpitalu Żeromskiego w Krakowie. Widzę, że jest nas tutaj kilka z okolic i mam pytanie, na jaki szpital się zdecydowałyście? Moja lekarka prowadząca nie pracuje w żadnym szpitalu ale gorąco zachęca do próby VBAC i nie widzi przeciwwskazań. Waga dziecka w 35+2 to 2900 i mówiła, że przewiduje jakieś 3600-3700 w PTP.
Byłam tam teraz 1.5 tygodnia na patologii ciąży i jestem mega zadowolona z opieki.
Waga identyczna niemal jak u mnie, ja dziś 35+3 i waga 2821
Monika33 - powodzenia! 🍀
Daisy - a jak lekarz sprawdza elastyczność blizny? Bo też o tym czytałam, że ważne żeby była elastyczna, ale nie wiem jak oni to sprawdzą?
Ja mam mega długi odstęp czasowy od ostatniej CC (prawie 9.5 roku) i nawet nie myślałam, że będą jakieś problemy w tym temacie, a tu proszę.. ale jeszcze nie tracę nadziei.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca, 20:16
-
Soleil_ wrote:Ja w Ujastku będę rodzić.
Byłam tam teraz 1.5 tygodnia na patologii ciąży i jestem mega zadowolona z opieki.
Waga identyczna niemal jak u mnie, ja dziś 35+3 i waga 2821
Monika33 - powodzenia! 🍀
Daisy - a jak lekarz sprawdza elastyczność blizny? Bo też o tym czytałam, że ważne żeby była elastyczna, ale nie wiem jak oni to sprawdzą?
Ja mam mega długi odstęp czasowy od ostatniej CC (prawie 9.5 roku) i nawet nie myślałam, że będą jakieś problemy w tym temacie, a tu proszę.. ale jeszcze nie tracę nadziei.
Podobnie jak fizjoterapeuta, ale nie wiem, czy to jest rutynowe w szpitalu, chyba nie - lekarz chwycił/rozmasował skórę podobnie jak moja fizjoterapeutka i skomentował z uznaniem "blizna ruchoma w warstwie powięziowej" (jednej z głębszych). Ogólnie można mieć grubą bliznę i może pęknąć, a może być cienka i świetnie pracować. Personel jest od zapewnienia nam jak najlepszej opieki i szybkiej reakcji w razie wu.Soleil_, Monika33 lubią tę wiadomość
-
Soleil_ wrote:Dziewczyny, które podchodzicie do VBAC - czy lekarze mierzyli Wam bliznę na macicy i wiecie jaką ma grubość?
U mnie blizna ma równe 2mm, więc to wartość graniczna, gin mnie skierowała do szpitala na wizytę, gdzie zastępca ordynatora zadecyduje czy jest zgoda na SN czy nie.
Nie ukrywam, że naprawdę mi zależy na SN, zwłaszcza że pierwszy poród to CC na zimno w 34 tygodniu w związku z zagrożeniem życia dziecka.
Czytałam coś tam na grupach porodowych i różne jest postępowanie z tymi bliznami. Wyczytałam jeszcze że na pełnym pęcherzu blizna wychodzi grubsza.
A w jakim mieście będziesz rodzić? Pewnie tu już pisałaś ale nie dam rady przejść przez wsxystkue posty...
Ns fb na grupie Błękiyny poród pisała dziewczyna, że lekarz chciał ją wysłać na cięcie bo blizna miała w najcieńszym miejscu 1,5 mm. Chciałs vbac więc została wysłsna do niejakiego dra Marcinka w Siemiradzkim w Krk i dał jej zielone światło. Udało jej się 💪
U mnie lekarze mierzyli sle nawet nie znam wyniku. Za to dość głęboko badali palpacyjnie i zarówno oni jak fizjo uro-gin byli zadowoleni z ruchomości wszystkich warstw, sprężystości itp. Więc chyba odchodzi się faktycznie od kierowania się tylko wartościami bezwzględnymi...1.stymulacja lipiec 2019, AMH 3,3- pobranych 18 pęcherzyków, zamrożone 2 blastocysty, transfer 3-dniowego zarodka- puste jajo
Transfer 2 blastocyst maj 2019- ❤❤styczeń 2020 mamy dwie córeczki
2 stymulacja wrzesień 2021, AMH 0,7- pobrane 4 komórki, nic nie przetrwało do 5 doby
3 stymulacja luty 2022, AMH 1,3- pobrane 13 komórek, mamy zamrożone 3 blastocysty. Walczymy o rodzeństwo. Beta 3x <0,1
Zmiana kliniki:
4 stymulacja październik 2023-
3 blastocysty, po PTG-A, wszystkie zdrowe.
19.07 transfer 4AA
10 dpt beta 300
13 dpt beta 1010
24 dpt jest ❤
👩🦰 34 lata 👨 37 lat
-
Monika33 wrote:Hej dziewczyny, ja właśnie jadę na izbę przyjęć, mała za wysokie tętno ma i szyjka 1 cm, wagi nie można już sprawdzić bo mała jest już głęboko w kanale rodnym i zostałam skierowana do szpitala
Ona 35 l. On 37l.
Synek 04.2021 - 56cm 4030g
Starania o drugiego bobasa ❤️
15.08.2024 ⏸️
17.08 2024 - b-hcg 344,2
19.08.2024 - b-hcg 937,7
05.09.2024 - 0.68cm, mamy❤️
15.10.2024 -🧬zdrowa Królewna 👧
05.12.2024 -360g
19.12.2024 - 491g
02.01.2025 - 713g
30.01.2025 - 1233g
20.02.2025 - 1979g
20.04.2025 ➡️🩷👧
-
Adeline wrote:Mamy ten sam termin, jutro mam wizytę i aż zaczynam się stresować. Tętno sama mierzyłaś małej czy na wizycie ?
Na wizycie dziś u lekarza zaczęło coś się dziać i mała ciągle się wierciła, w szpitalu zbadali mnie to miałam 2 cm rozwarcia i zrobili mi ktg i po ktg rozwarcie było 2.5-3 cm..
Leżę na porodówce ale coś spokojniej się zrobiło więc czekamyBinia, Soleil_, Daisy___, Marcycha, Tika, Adeline lubią tę wiadomość
-
Lamera wrote:A w jakim mieście będziesz rodzić? Pewnie tu już pisałaś ale nie dam rady przejść przez wsxystkue posty...
Ns fb na grupie Błękiyny poród pisała dziewczyna, że lekarz chciał ją wysłać na cięcie bo blizna miała w najcieńszym miejscu 1,5 mm. Chciałs vbac więc została wysłsna do niejakiego dra Marcinka w Siemiradzkim w Krk i dał jej zielone światło. Udało jej się 💪
U mnie lekarze mierzyli sle nawet nie znam wyniku. Za to dość głęboko badali palpacyjnie i zarówno oni jak fizjo uro-gin byli zadowoleni z ruchomości wszystkich warstw, sprężystości itp. Więc chyba odchodzi się faktycznie od kierowania się tylko wartościami bezwzględnymi... -
Lamera wrote:A w jakim mieście będziesz rodzić? Pewnie tu już pisałaś ale nie dam rady przejść przez wsxystkue posty...
U mnie lekarze mierzyli sle nawet nie znam wyniku. Za to dość głęboko badali palpacyjnie i zarówno oni jak fizjo uro-gin byli zadowoleni z ruchomości wszystkich warstw, sprężystości itp. Więc chyba odchodzi się faktycznie od kierowania się tylko wartościami bezwzględnymi...
Jak ostatnio byłam na izbie w Siemiradzkim to lekarka powiedziała mi, że oni kwalifikacje robią 33/34tc bo wtedy blizna nie jest jeszcze tak bardzo naciągnięta jak przy końcówce ciąży i że u nich to tak wygląda, że jak się nie zacznie samo wcześniej to w 39tc trzeba się zgłosić na wywołanie przy chęci VBAC. Ale może zależy na jakiego lekarza się trafi.
-
Hej dziewczyny, ja właśnie po wizycie i chcieli mnie wypisać do domu bo skurcze ustąpiły ale pytali czy chce urodzić czy wyjść do domu więc powiedziałam że urodzić bo rozwarcie mam 3 cm i nie będę w domu panikować
Soleil_, Binia, Adeline, Marcycha lubią tę wiadomość
-
Ja też po kontroli, póki co czekamy aż Młoda się sama zdeklaruje
szacowana waga 3700. Na ten moment indukcja oxy /balonik od 41+0 więc mamy jeszcze 1,5 tygodnia. Ale bardzo liczę, że samo się zacznie i będę mogła być aż do aktywnej fazy w domu 🙈
Monika33, Daisy___, HolyFantasia, Soleil_ lubią tę wiadomość
1.stymulacja lipiec 2019, AMH 3,3- pobranych 18 pęcherzyków, zamrożone 2 blastocysty, transfer 3-dniowego zarodka- puste jajo
Transfer 2 blastocyst maj 2019- ❤❤styczeń 2020 mamy dwie córeczki
2 stymulacja wrzesień 2021, AMH 0,7- pobrane 4 komórki, nic nie przetrwało do 5 doby
3 stymulacja luty 2022, AMH 1,3- pobrane 13 komórek, mamy zamrożone 3 blastocysty. Walczymy o rodzeństwo. Beta 3x <0,1
Zmiana kliniki:
4 stymulacja październik 2023-
3 blastocysty, po PTG-A, wszystkie zdrowe.
19.07 transfer 4AA
10 dpt beta 300
13 dpt beta 1010
24 dpt jest ❤
👩🦰 34 lata 👨 37 lat
-
Ja po badaniu na oddziale i rozwarcie już 4 cm więc wstrzymują się z oxy i mam chodzić po korytarzu ile się da bo postępuje wszystko tylko skurczy brakuje, mała waży gdzieś 3040 w tych granicach bo ciężko ją zmierzyć przez tą główkę w kanale rodnym
Daisy___, Tika, Soleil_, Woodwife, Zuzanka95, (:Ania:), Kasiula09, Lamera, EwK lubią tę wiadomość
-
Monika33 wrote:Ja po badaniu na oddziale i rozwarcie już 4 cm więc wstrzymują się z oxy i mam chodzić po korytarzu ile się da bo postępuje wszystko tylko skurczy brakuje, mała waży gdzieś 3040 w tych granicach bo ciężko ją zmierzyć przez tą główkę w kanale rodnym
-
Marta 40 wrote:Trzymaj się oby poszło w miarę szybko 💓
Póki co brak postepu, już mnie nogi bolą od chodzenia 🤣ale muszę się poświęcić jeśli chce bez oxy. Oby poszło bo pierwszy poród miałam naprawdę dobry, nie było źleTika, (:Ania:) lubią tę wiadomość