🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Pomarańczowa wrote:Staraj się jak najwięcej odpoczywać. Polecam linie Prenalen. Mi pomogły ostatnio saszetki, chociaż dla mnie mocno wyczuwalny czosnek, więc uwaga na mdłości:( gorąca herbata, cytryną, imbir, miód. Na katar w poprzedniej ciąży moja ginekolog pozwala mi Nasivin, tylko żeby nie przesadzać. Ja używałam na noc, bo uważałam, że lepiej żebym chociaż noc mogła przespać. Ale warto dopytać swojego lekarza jakie ma zdanie, bo opinie są różne. Zdrowiej szybko 💛
Dzięki, właśnie mąż poleciał po prenalen❤️
W poniedziałek jak nie przejdzie to idę do internisty, na osłuchanie itd, pani przez teleporade niewiele mi pomogła 😅 ale dziś już oprócz zatok jest o wiele wiele lepiej🙏
Dziękuję kochana ❤️
Dziewczyny, gratuluję wizyt i wiadomości o płci maluszków ❤️ nadal nie dowierzam, że już niebawem każda z nas już pozna płeć, dopiero co wątek ruszył a tu już… ehh 🥹 oby tylko dalej były same dobre wieści 🙏 mocno trzymam za nas kciuki !Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października, 11:46
Monixma, Uda się, Migotka96 lubią tę wiadomość
📝Agata
👩🏼💼31 🤵🏽 28 🗓️4 CS
💊Asertin💊Pueria Uno💊Omega3
18.08.25 ⏸️ 🤫🙏🙌
•Utrogestan - plamienie w 7HBD
•Acard•Pueria Duo•OMEGA3•Asertin
19.08.25 •BETA 720,69
21.08.25 •BETA 1488
01.09.25 • 1 wizyta 4,4 🐛mm z ❤️
10.09.25 • 7+1 HBD 10,6mm🪲😍
24.09.25 • 9+2 HBD 2,7 cm 🦐 172 ❤️
13.10.25• I prenki: ryzyko preeklampsji 1:24 😔 reszta - ryzyka niskie i..czekamy na Daniela 🩵
24.10.25 • Wizyta kontrolna 13+4. Dalsza diagnostyka w kierunku preeklampsji, prog. (Szyjka na granicy) -
Uda się wrote:Hej
Muszę się wygadać bo mam stresa
Wróciłam właśnie z SOR
Wczoraj miałam takie ciągnięcie i kłucie w niskim podbrzuszu, wzięłam nospe i jakoś pomogło. Nawet dzisiaj było ok i trochę posprzątałam sobie garderobę - chyba za bardzo się forsowałam bo o 12:30 ból wrócił jeszcze mocniej.
Poleżałam wzięłam magnez i poszłam spać. Ok 16 obudziłam się na siku i znów dopadły mnie te kłucia ale takie ze mnie skręcało . Masakra. Próbowałam się dostać do swojego lekarza albo kliniki gdzie miałam in vitro ale w piątek każdy kończy pracę wcześniej więc został sor.
Na szczęście dali mi bransoletkę szybkiego wejścia i miałam konsultacje chirurga który stwierdził że brzuch ok ale muszę robić 💩 conajmniej raz na dwa dni choćbym miała stać na głowie. Powiedziałam mu że jak będę stać na głowie to mi grawitacja w 💩 nie pomoże 🫣😂ale mówił że trzeba się starać - no w sumie robię co dzień lub dwa. Potem poszłam na konsultację do ginekologa który stwierdził że dzidziuś ok, serduszko bije, maluszek ma prawie 6cm i nie widzi nic niepokojącego.
I uwierzcie cieszę się ale nie rozumiem co to za ból. Żeby aż tak macica bolała?
Proszę pocieszcie mnie że też czujecie te skurcze bo pierwszy raz mam szanse urodzić dziecko i jestem poprostu mogę wrażliwa
mam dobre przeczucia ale duże obawy.
Dodam że te bóle są falowe i naprawdę nisko tak niemal przy 🥟 lub pachwinach .
Wizytę u lekarki mam we środę kazała mi dodatkowo zrobić CRP - wiecie po co?
Z góry wam dziękuję za wsparcie 🫶
U mnie to z zaparć wynikało 🫣 też się najadłam strachu…
Myślałam że to macica a to jelita już miały dość…na usg do tej pory było ok…
Rozumiem twój strach, ale to się zdarza niestety 😔Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października, 11:39
Uda się lubi tę wiadomość
📝Agata
👩🏼💼31 🤵🏽 28 🗓️4 CS
18.08.25 ⏸️ 🤫🙏🙌
19.08.25 •BETA 720,69
21.08.25 •BETA 1488
13.10.25• I prenki: ryzyko preeklampsji 1:24 😔 reszta - ryzyka niskie i..czekamy na Daniela 🩵
24.10.25 • Wizyta kontrolna 13+4. Dalsza diagnostyka w kierunku preeklampsji, prog. (Szyjka na granicy) -
nick nieaktualnyJa zmieniłam dietę i jest lepiej, ale zaparcia nadal sie pojawiają i wzdęcia tylko juz mniejsze i rzadziej. Zrezygnowałam teraz w ogóle z chleba, bardzo dużo warzyw jem, owoce, mieso tylko chude z indyka lub z kurczaka. No i wprowadziłam blonnik z nasion chia, siemię lniane do picia lub wrzucam nasiona do jogurtu naturalnego. Pije tylko wode i soki, 100 procent i najlepiej świeżo wyciskane. Żadne słodkie rzeczy typu jogurty, serki, słodycze, jakies slone przekąski wysokoprzetworzone. Platki owsiane często na śniadanie one mają dużo blonnika. I jem musy owocowe albo warzywne te takie wyciskane jak dla dzieci. Fast foodow zero. Gluten praktycznie wyeliminowałam bo jedynie do zupy czasem troche makaronu zjem. Nic niezdrowego i na prawdę widzę poprawę. Wymaga to niestety dużo poświęcenia bo nie mozna zjesc tego na co ma sie czasem ochotę ale lepiej zrezygnować z zachcianek niz potem mieć takie bole. Ja właśnie teraz w ciazy mam takie zaostrzenie jelita drazliwego ze to przechodzi ludzkie pojęcie, bole takie ze na wpół zgięta chodzę, kolki jelitowe, kilkugodzinne skurcze jelit, rozdęte jelito na samym dole bardzo często no a to właśnie wszystko w w okolicach macicy. Ale teraz juz wiem ze jak mam jakis bol to jest od jelit bo u dzidziusia jest wszystko w porządku. Dodatkowo jak sie bierze właśnie Luteinę to ona tez spowalnia ruchy perystaltyczne jelit 🤯.. i teraz pytanie do dziewczyn, które stosują. Czy macie zalecenie do stosowania przez całą ciążę czy tylko do pewnego momentu?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października, 12:02
Lianaa, Lolcia37, doris, Uda się lubią tę wiadomość
-
Uda się bardzo współczuję Ci stresu i bólu. Mam nadzieję, że dziś już czujesz się lepiej.
Liana zdrówka!
Naszą listę zaktualizuję w poniedziałek rano, bo w weekend jestem bez kompa. Mamy parę rodzinnych spotkań, będę tylko wieczorami podglądać. 😘
Dobrego, spokojnego weekendu ☀️
Lianaa, Dudka1997 lubią tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%)!
01.08. bHcg 194,30 (⬆️ 101%)
04.08. bHcg 647,05 (⬆️120,6%)
11.08. (5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
03.10. (12+6) 7,2 cm synka? 🩵
07.10. (13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm 🧸
30.10. (16+5) 198 g chłopaczka 💙
28.11. (20+6)
03.12. (21+4) Połówkowe 🩺
_
_ -
Idawoll wrote:Uda się bardzo współczuję Ci stresu i bólu. Mam nadzieję, że dziś już czujesz się lepiej.
Liana zdrówka!
Naszą listę zaktualizuję w poniedziałek rano, bo w weekend jestem bez kompa. Mamy parę rodzinnych spotkań, będę tylko wieczorami podglądać. 😘
Dobrego, spokojnego weekendu ☀️
Dziękuję ❤️
To jak będziesz sobie aktualizowała to dopisz mi proszę na poniedziałek 13.10 też test nifty 🥹
Idawoll lubi tę wiadomość
📝Agata
👩🏼💼31 🤵🏽 28 🗓️4 CS
18.08.25 ⏸️ 🤫🙏🙌
19.08.25 •BETA 720,69
21.08.25 •BETA 1488
A 💕 wrote:Ja zmieniłam dietę i jest lepiej, ale zaparcia nadal sie pojawiają i wzdęcia tylko juz mniejsze i rzadziej. Zrezygnowałam teraz w ogóle z chleba, bardzo dużo warzyw jem, owoce, mieso tylko chude z indyka lub z kurczaka. No i wprowadziłam blonnik z nasion chia, siemię lniane do picia lub wrzucam nasiona do jogurtu naturalnego. Pije tylko wode i soki, 100 procent i najlepiej świeżo wyciskane. Żadne słodkie rzeczy typu jogurty, serki, słodycze, jakies slone przekąski wysokoprzetworzone. Platki owsiane często na śniadanie one mają dużo blonnika. I jem musy owocowe albo warzywne te takie wyciskane jak dla dzieci. Fast foodow zero. Gluten praktycznie wyeliminowałam bo jedynie do zupy czasem troche makaronu zjem. Nic niezdrowego i na prawdę widzę poprawę. Wymaga to niestety dużo poświęcenia bo nie mozna zjesc tego na co ma sie czasem ochotę ale lepiej zrezygnować z zachcianek niz potem mieć takie bole. Ja właśnie teraz w ciazy mam takie zaostrzenie jelita drazliwego ze to przechodzi ludzkie pojęcie, bole takie ze na wpół zgięta chodzę, kolki jelitowe, kilkugodzinne skurcze jelit, rozdęte jelito na samym dole bardzo często no a to właśnie wszystko w w okolicach macicy. Ale teraz juz wiem ze jak mam jakis bol to jest od jelit bo u dzidziusia jest wszystko w porządku. Dodatkowo jak sie bierze właśnie Luteinę to ona tez spowalnia ruchy perystaltyczne jelit 🤯.. i teraz pytanie do dziewczyn, które stosują. Czy macie zalecenie do stosowania przez całą ciążę czy tylko do pewnego momentu?
Dokładnie tak, ja biorę prog i to też rzutuje na przemianę materii. Obecnie staram się jeść sporo zup, by przyjąć więcej płynów i zjeść jakieś warzywo, od których mam odrzut 😔 i u mnie jest już trochę lepiej
📝Agata
👩🏼💼31 🤵🏽 28 🗓️4 CS
18.08.25 ⏸️ 🤫🙏🙌
19.08.25 •BETA 720,69
21.08.25 •BETA 1488
Podziwiam dyscyplinę w jedzeniu, ja zawsze sobie pozwalam na małe grzeszki w ciąży.A 💕 wrote:Ja zmieniłam dietę i jest lepiej, ale zaparcia nadal sie pojawiają i wzdęcia tylko juz mniejsze i rzadziej. Zrezygnowałam teraz w ogóle z chleba, bardzo dużo warzyw jem, owoce, mieso tylko chude z indyka lub z kurczaka. No i wprowadziłam blonnik z nasion chia, siemię lniane do picia lub wrzucam nasiona do jogurtu naturalnego. Pije tylko wode i soki, 100 procent i najlepiej świeżo wyciskane. Żadne słodkie rzeczy typu jogurty, serki, słodycze, jakies slone przekąski wysokoprzetworzone. Platki owsiane często na śniadanie one mają dużo blonnika. I jem musy owocowe albo warzywne te takie wyciskane jak dla dzieci. Fast foodow zero. Gluten praktycznie wyeliminowałam bo jedynie do zupy czasem troche makaronu zjem. Nic niezdrowego i na prawdę widzę poprawę. Wymaga to niestety dużo poświęcenia bo nie mozna zjesc tego na co ma sie czasem ochotę ale lepiej zrezygnować z zachcianek niz potem mieć takie bole. Ja właśnie teraz w ciazy mam takie zaostrzenie jelita drazliwego ze to przechodzi ludzkie pojęcie, bole takie ze na wpół zgięta chodzę, kolki jelitowe, kilkugodzinne skurcze jelit, rozdęte jelito na samym dole bardzo często no a to właśnie wszystko w w okolicach macicy. Ale teraz juz wiem ze jak mam jakis bol to jest od jelit bo u dzidziusia jest wszystko w porządku. Dodatkowo jak sie bierze właśnie Luteinę to ona tez spowalnia ruchy perystaltyczne jelit 🤯.. i teraz pytanie do dziewczyn, które stosują. Czy macie zalecenie do stosowania przez całą ciążę czy tylko do pewnego momentu?
W pierwszej ciąży luteinę stosowałam tylko do końca 1 trymestru, potem lekarz mi odstawił. -
A 💕 wrote:Ja zmieniłam dietę i jest lepiej, ale zaparcia nadal sie pojawiają i wzdęcia tylko juz mniejsze i rzadziej. Zrezygnowałam teraz w ogóle z chleba, bardzo dużo warzyw jem, owoce, mieso tylko chude z indyka lub z kurczaka. No i wprowadziłam blonnik z nasion chia, siemię lniane do picia lub wrzucam nasiona do jogurtu naturalnego. Pije tylko wode i soki, 100 procent i najlepiej świeżo wyciskane. Żadne słodkie rzeczy typu jogurty, serki, słodycze, jakies slone przekąski wysokoprzetworzone. Platki owsiane często na śniadanie one mają dużo blonnika. I jem musy owocowe albo warzywne te takie wyciskane jak dla dzieci. Fast foodow zero. Gluten praktycznie wyeliminowałam bo jedynie do zupy czasem troche makaronu zjem. Nic niezdrowego i na prawdę widzę poprawę. Wymaga to niestety dużo poświęcenia bo nie mozna zjesc tego na co ma sie czasem ochotę ale lepiej zrezygnować z zachcianek niz potem mieć takie bole. Ja właśnie teraz w ciazy mam takie zaostrzenie jelita drazliwego ze to przechodzi ludzkie pojęcie, bole takie ze na wpół zgięta chodzę, kolki jelitowe, kilkugodzinne skurcze jelit, rozdęte jelito na samym dole bardzo często no a to właśnie wszystko w w okolicach macicy. Ale teraz juz wiem ze jak mam jakis bol to jest od jelit bo u dzidziusia jest wszystko w porządku. Dodatkowo jak sie bierze właśnie Luteinę to ona tez spowalnia ruchy perystaltyczne jelit 🤯.. i teraz pytanie do dziewczyn, które stosują. Czy macie zalecenie do stosowania przez całą ciążę czy tylko do pewnego momentu?
Zazdroszczę diety 😍 ja się trochę poprawiłam jak mdłości zelżały i planuje odstawić pieczywo ewentualnie raz dziennie pełnoziarnistą kanapka. Póki co dieta była bogata w gluten i niezdrowe rzeczy, ale po tym było mi lepiej. Postanowiłam sobie, że od dziś zero słodkiego minimum miesiąc, bo też widzę, że jelita gorzej pracują przy takiej diecie do tego póki pracuje to to nie pomaga. Jak mam lepszy dzień to jestem w stanie fajnie tej diety pilnować, ale jak mdłości wracają ze zdwojoną siłą to jest ciężko. Marzę już pojęć na zwolnienie i sobie zacząć fajnie gotować. Nadal mam fazę na sałatki z kurczaka z sosem czosnkowym 🤣
mon08kow lubi tę wiadomość
-
A 💕 wrote:Dodatkowo jak sie bierze właśnie Luteinę to ona tez spowalnia ruchy perystaltyczne jelit 🤯.. i teraz pytanie do dziewczyn, które stosują. Czy macie zalecenie do stosowania przez całą ciążę czy tylko do pewnego momentu?
U mnie z dietą dokładnie tak samo, odrazu widzę reakcje organizmu i wiem czego unikać, ale ograniczam głównie nabiał, cukier, fastfoody i przetworzone przekąski..
Luteinę biorę i zalecenie mam narazie zawsze do kolejnej wizyty i lekarz zdecyduje czy zostawić. -
siesiepy wrote:
Przepięknie 😍 super, że mogliście polecieć i nacieszyć się czasem jeszcze we dwoje. Baw się dobrze i korzystaj 🥹
Ja miałam zaplanowany wylot na Rodos ale ze względu na niewielkie komplikacje (krwiak się jeszcze nie wchłonął) plus ciśnienie niezbyt ciekawe, dostałam przeciwskazania do odbywania podróży. No nic, może uda nam się wyskoczyć na kilka dni w Polsce na jakiś chill.
siesiepy lubi tę wiadomość
📝Agata
👩🏼💼31 🤵🏽 28 🗓️4 CS
18.08.25 ⏸️ 🤫🙏🙌
19.08.25 •BETA 720,69
21.08.25 •BETA 1488
doris wrote:Ja od początku ciąży cały czas czuję różne bóle ciągnięcia i skurcze, ale wydaje mi się że po prostu niektórzy mają bardziej to uwrażliwione, zawsze miałam bolesne miesiączki i czułam każdą owulację.
Jak chodzi o mocniejsze bóle to jeden miałam bardzo mocny po jednorazowym zjedzeniu maca i właśnie dłuższej przerwie bez💩. Jak bardziej uważam z dietą i toaleta jest codziennie to jest ok. Niskie bóle też się pojawiają jak bardziej się zmęczę, wtedy odpoczynek.
Ale takie bardziej nietypowe takie niskie to wręcz przeciwnie pojawiają się jak parę dni się mniej ruszam i nie ćwiczę. Wtedy 10 min treningu na biodra z youtube odrazu pomaga
Wiec chyba najlepiej sobie to wyczuć i znaleźć swoje sposoby, a jak jest ciężko to wiadomo że najlepiej dla spokoju sprawdzić u lekarza czy wszystko ok ☺️
Właśnie tak myślę że pójdę na basen, są takie zajęcia fitnes dla starszych to w sam raz na moje tempo 😂 i także rozważałam jakieś ćwiczenia rozciągające w domu. Coś konkretnego na yt polecisz?
doris lubi tę wiadomość
👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
29.10.2025 wizyta
19.11.2025 połówkowe

-
Dziewczyny, jesteście takie kochane 🫶 dziękuję wam za każde słowo i poradę.
Dieta nie jest u mnie zła bo od słodyczy czy przekąsek mnie odrzuca ale chlebek i bułeczka z masełkiem to codziennie 🫣
Wiem że stać mnie na większą dyscyplinę - tak jak nauczyłam się 2-3 litry płynów przyjmować tego też się nauczę. Byle już bez takich atrakcji jak wczoraj.
Dzisiaj odpoczywałam dużo i spałam i czuję się lepiej ale pojawił się katarek więc chyba coś też dostałam 🤧
Znalazłam fizjo uro-gin z mega ocenami ale termin dopiero na …. 1.12 🤯 natomiast nie mam tam daleko więc podjadę spytać o jakąś listę rezerwową jak ludzie odwołują wizyty czasem się coś uda
może mi coś pomoże na zrosty po operacji usunięcia ciąży pozamacicznej bo właśnie teraz odczuwam
Ten prawy operowany jajowód bardziej.
Życzę wam dużo zdrówka i też jestem w szoku jak daleko już nasze ciąże się rozwinęły- jak wiele z nas już wie jaka płeć, śpi spokojnie że dzidziuś zdrowy:) już niebawem je będziemy przytulać ♥️🧸🧸
doris, Lianaa lubią tę wiadomość
👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
29.10.2025 wizyta
19.11.2025 połówkowe

-
Uda się wrote:Właśnie tak myślę że pójdę na basen, są takie zajęcia fitnes dla starszych to w sam raz na moje tempo 😂 i także rozważałam jakieś ćwiczenia rozciągające w domu. Coś konkretnego na yt polecisz?
Takie na codzień 10 min to robię Mobilizacja i rozciąganie bioder Marceliny Furmanek albo 10minutes prenatal strech Lauren Fitter, a dłuższe 40min to Luz w biodrach Malva Streching.
Są tam głównie ćwiczenia które mi zalecała trenerka i urofizjo.
U mnie to zawsze mobilność bioder jest największym problemem, ale w ciąży to właśnie jedna z najważniejszych kwestii. Te ćwiczenia na mobilność pomagają głównie zmniejszyć te wszystkie napięcia w miednicy i zmniejszają u mnie częstotliwość i nasilenie takich niskich bóli.
Poza tym lepsze krążenie, później mniejsze obrzęki itd.
Jest tego sporo, więc można znaleźć coś dla siebie.
Tylko polecam zacząć od krótszych 10-15 min, po pierwsze żeby się nie zniechęcić i łatwiej robić nawet codziennie, a po drugie po tych dłuższych to obecnie jestem wykończona..
Mam nadzieję, że w drugim trymestrze będzie więcej energii bo kiedyś to nie było problemu z godzinnymi intensywnymi treningami, a teraz to nawet spacer mnie nieźle męczy 😅
Lianaa, Lolcia37, krolik, Angellka, Uda się, mon08kow lubią tę wiadomość
-
Przykro mi, że u Was nie wypaliło.Lianaa wrote:Przepięknie 😍 super, że mogliście polecieć i nacieszyć się czasem jeszcze we dwoje. Baw się dobrze i korzystaj 🥹
Ja miałam zaplanowany wylot na Rodos ale ze względu na niewielkie komplikacje (krwiak się jeszcze nie wchłonął) plus ciśnienie niezbyt ciekawe, dostałam przeciwskazania do odbywania podróży. No nic, może uda nam się wyskoczyć na kilka dni w Polsce na jakiś chill.
takie wakacje to świetny reset dla głowy, jeśli są możliwości. Mam nadzieję, że chociaż polska jakoś ci to zrekompensuje. 💔
Dziewczyny wiecie co, ja myślałam że takie rzeczy jak mocne puchnięcie nóg to zalicza się w trzecim trymestrze. A tu od paru dni 30 na liczniku, drugi trymestr wszedł i co? I dzisiaj wróciłam jak serdelka do hotelu, nie miałam kostek. 🤡 Aktualnie leżę po zimnym prysznicu z nogami w górze, ale jestem w szoku, bo na całym ciele widzę efekt spuchnięcia i zbierania się wody. Stojąc mam cellulit, a miałam tylko jak się ścisnęło. 🙈 Dłonie takie, że pierścionki leżą w pokoju, bo ledwo zdjelam. 👀walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6

-
siesiepy wrote:Przykro mi, że u Was nie wypaliło.
takie wakacje to świetny reset dla głowy, jeśli są możliwości. Mam nadzieję, że chociaż polska jakoś ci to zrekompensuje. 💔
Dziewczyny wiecie co, ja myślałam że takie rzeczy jak mocne puchnięcie nóg to zalicza się w trzecim trymestrze. A tu od paru dni 30 na liczniku, drugi trymestr wszedł i co? I dzisiaj wróciłam jak serdelka do hotelu, nie miałam kostek. 🤡 Aktualnie leżę po zimnym prysznicu z nogami w górze, ale jestem w szoku, bo na całym ciele widzę efekt spuchnięcia i zbierania się wody. Stojąc mam cellulit, a miałam tylko jak się ścisnęło. 🙈 Dłonie takie, że pierścionki leżą w pokoju, bo ledwo zdjelam. 👀
Dziękuję ❤️ już się pogodziłam z tym faktem, mój mąż stwierdził, że cóż… może tak miało być, może coś chciało byśmy zostali.
W każdym razie urlop zaczęłam Nebulizacją i lekami dla ciężarnych 😆
O kurczę, pomogło ci? Może jakieś okłady? Pewnie dużo wody pijesz, więc to pewnie temperatura plus hormonki 🫣
Ja zauważyłam zbieranie się wody u mnie, cellulit się pokazał, ciało troszkę spuchło ale to może być też brak ruchu i nieadekwatna kaloryczność diety. Obecnie jem jak śmietnik i mam wyrzuty sumienia 🫣 czas się ogarnąć z tym…
📝Agata
👩🏼💼31 🤵🏽 28 🗓️4 CS
18.08.25 ⏸️ 🤫🙏🙌
19.08.25 •BETA 720,69
21.08.25 •BETA 1488
siesiepy wrote:Przykro mi, że u Was nie wypaliło.
Dziewczyny wiecie co, ja myślałam że takie rzeczy jak mocne puchnięcie nóg to zalicza się w trzecim trymestrze. A tu od paru dni 30 na liczniku, drugi trymestr wszedł i co? I dzisiaj wróciłam jak serdelka do hotelu, nie miałam kostek. 🤡 Aktualnie leżę po zimnym prysznicu z nogami w górze, ale jestem w szoku, bo na całym ciele widzę efekt spuchnięcia i zbierania się wody. Stojąc mam cellulit, a miałam tylko jak się ścisnęło. 🙈 Dłonie takie, że pierścionki leżą w pokoju, bo ledwo zdjelam. 👀
U mnie na razie może nie aż tak, ale też się zaczyna (a do 2 trymestru jeszcze chwila😒). Na razie tylko pojawia się w nocy ból i drętwienie w nadgarstkach + obrączki i pierścionka nie mogę zdjąć (oby zimka pomogła w temacie, żeby znów nie musieli mi ich rozcinać przed porodem 😫).
W poprzedniej ciąży też obrzęki zaczęły mi się bardzo szybko. Może nie były tak "zjawiskowe", jak można zobaczyć w internetach, ale za to dla mnie mocno uciążliwe... Niestety nie znalazłam na nie żadnego skutecznego sposobu i odpuściły dopiero kilka dni po porodzie 🫣
-
Pomogło trochę. Ale z pokoju już nie wyszłam, zasnęłam. 🙈
Podejrzewam że to temperatura + ciąża + dieta. Niby jem dużo owoców i warzyw, ale słodkie też wpadalo i będzie wpadać, skoro na % nie mogę sobie pozwolić. 🤭 No ale mimo wszystko jest to dość... Spektakularne. Bani może nie mam jak w necie, ale kostek brakło. 👀walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6

-
a u mnie od rana krzywa cukrowa - ze względu na obciążenie rodzinne robię ją już teraz 🤮
na szczęście czuję się dobrze, zaraz ostatnie pobranie i można odpoczywać 🍀 oby tylko wyniki były dobre
mon08kow lubi tę wiadomość
👩🦰 28, PCOS, IO
11.23 - odstawienie AH i rozpoczęcie starań
27.07 nieśmiałe ⏸️🍀
20.08 zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
04.09 2.6 cm misia Haribo 🍭
30.09 6.6 cm bobasa, badania prenatalne w nl, wszystko w porządku ✨
02.10 wizyta u położnej, NIPTy prawidłowe ✨
06.10 7.7 cm bobasa, badania prenatalne w pl, bobas zdrowy 😍 stwierdzona cukrzyca ciążowa 🥲
14.10 wszystkie niskie ryzyka w teście PAPPA
29.10 wizyta u położnej, 🩷/💙 ⌛️
12.11 badania połówkowe nl ⌛️
🙎♂️ 31

-
Witam się w niedzielę, nie mogę uwierzyć, że skończyłam już 11 tc i wchodzę w 12 😍 wczoraj mieliśmy dość intensywny dzień, ale był spacer z mężem, zakupy, kolacja w knajpie. Tego mi było trzeba po tym miesiącu złego samopoczucia i wiecie co, cały dzień w ruchu i zero bóli nóg, miednicy. Jeszcze dom wczoraj ogarniałam do południa, a na tygodniu po pracy czuję się jak stara babka. I niby praca biurowa w ciąży bezpieczna eh... Zmobilizuje się i regularnie będę teraz będę robić ćwiczenia na mobilność bioder 💪 Od piątku natomiast czuję na wieczór silniejsze bóle podbrzusza jak na miesiączkę i w podbuszu zaczynam wyczuwać kulkę także macica zaczyna rosnąć. Ja oczywiście już się szersza wszędzie zrobiłam, czuje się trochę ciasno w ubraniach ale głównie w nogach i tyłku 🙈 co do puchnięcia polecam szczotkowanie ciała i masaż takim drewnianym masazerem jak gua sha tylko np do nóg. Są też fajne rajstopy uciskowe dla kobiet w ciąży. Ja w żadnej ciąży obrzęków nie miałam, ale woda się zbierała. Cellulit z kolei to zmora każdej mojej ciąży, picie kolagenu trochę pomaga

Siesiepy udanych wakacji
Kasia97, powodzenia oby wyniki były dobre 💪Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października, 11:14
doris, siesiepy, jordan72 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
Gratuluję wszystkim pozytywnych badań i informacji o płci! nie mogę uwierzyć, że zaczęłam drugi trymestr
W związku z tym, że nie byłam na usg już półtora tygodnia, a jeszcze czekam mnie tydzień wyczekiwania, to zaczynam "lękować"
zatem chciałam Was zapytać jak tam Wasze brzuchy? Widać już mocno? Jak to oceniacie?
To moje pierwsza tak daleka ciąża więc generalnie zdaje sobie sprawę, że dłużej będę czekać na brzuszek. W tym momencie mam wydęty brzuch na wysokości pępka, jakby reszta ciała wygląda tak samo tylko jest taka wypukłość. W sumie to mieszczę się jeszcze we wszystkie spodnie, w dżinsach mi trochę ciasno więc to już ostatnie dni.
Łączę się w bólu z migreniczkami, ostatnie trzy dni miałam migrenowe
pomaga mi myślenie, że muszę to wytrwać i jak nadejdzie dzień nr 4 to ból ustąpi
Miłej niedzieli