X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
Odpowiedz

🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸

Oceń ten wątek:
  • lady_89 Przyjaciółka

Wysłany: 17 listopada, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie macie ładne brzuszki, aż muszę kupić lustro bo nie mam takiego w którym bym mogła robić zdjęcia.
    Też ostatnio czułam ruchy małej a dzisiaj albo śpi albo się tak przekręciła że zaś mniej czuję, niech się zaczną już porządne kopniaki dla spokoju głowy.
    Mój lekarz na każdej wizycie bada dopochwowo a później robi USG.

starania od 2013 roku
    04.2021 💔poronienie samoistne

2025 pierwsze ivf
    26.05.25 punkcja
    29.07.25 pierwszy transfer
    09.08.25 beta 169
    12.08.25 beta 611
    21.08.25 pierwsze USG i💖
    08.09.25 CRL 1.95 cm
    15.09.25 CRL3.03 cm i 💖177/min
    07.10.25 Badania prenatalne
    07.11.25 202g dziewczynki
    01.12.25 Badania połówkowe

preg.png
  • Kitana Autorytet

Wysłany: 17 listopada, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nawet nie myślę o wyprawce. Nie mam czasu 🫣
    Szyjkę też badaną mam jak część z Was ("długa, zamknięta")🤷‍♀️
    A co do ruchów, to od kilku dni zaczynam chyba świrować🥴 Fakt, że dopiero kiedy usypiam młodego, pozostaję bez ruchu przez dłuższą chwilę, bo przez cały dzień nie mam czasu, żeby poleżeć, no ale to, co czuję wieczorami, to nadal tylko takie przelewanie, które nie wiem, czy jest ruchami, czy trawieniem 🤦‍♀️ A powinnam już dostawać jakieś kopniaczki, bo to 18 tydzień, 3 ciąża, łożysko na tylnej ścianie i wysoko... 😫 Też ratuję się detektorem, ale mimo wszystko stresuje mnie ten brak porządnych kopniaków 🥹

37👩👨‍🦲41
    🩷24.04.2014
    💔08.2023
    💙01.08.2024
    ⏸️ 9 dpo, tp 23.04.2026 🩷

preg.png

age.png
  • Kitana Autorytet

Wysłany: 17 listopada, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do listy wyprawkowej, właśnie przeszukałam telefon i zorientowałam się, że młodemu kompletowałam wyprawkę bez żadnej konkretnej listy 😅 Ja, mistrzyni organizacji! 🫣 Co prawda z grubszych rzeczy w sumie wszystko miałam po najstarszej, do tego trochę ciuszków, a w Gemini jakoś z automatu pamiętałam, co muszę kupić 😅 No ale mimo wszystko! Niemożliw, a jednak 🤷‍♀️ Tylko ciuszki spisywałam, ile czego mi brakuje (przyjmując zasadę min x10). I coś czuję, że z małą teraz będzie tak samo, bo cholera nie mam czasu sobie tak ładnie wszystkiego rozplanować itd. Pewnie wszystko zacznę na spontanie ogarniać po nowym roku niestety 🥹

37👩👨‍🦲41
    🩷24.04.2014
    💔08.2023
    💙01.08.2024

preg.png

age.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 17 listopada, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobea wrote:
    Ten avionaut to sam styropian, fakt że lekki ale ja jakoś też nie mialam zaufania,że podczas wypadku byłby bezpieczny.

Nie ma szans, że z USG wyjdzie dokładna waga🙂 to jest +- do kilkunastu procent w zależności od pomiarów.
    Jest szansa, że wyjdzie dokładna waga, mi z synem przy przyjęciu do szpitala na izbie przyjęć na usg lekarzowi wyszła waga 3800 i z taka waga syn się urodził.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
    04.2026 czekamy na córeczkę 🩷

preg.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 17 listopada, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z wyprawką czekam na styczniowe wyprzedaże. Teraz jestem na etapie kupowania prezentów na mikołajki i święta.
    Ja o dziwo w tej ciąży mało sikam, ale też mało pije niestety. W poprzednich ciążach miałam stałą porę na wstawanie w nocy na siku.
    U mnie szyjkę bada i na usg i ręcznie, męczy mnie to bo u mnie szyjka zawsze zamknięta na amen i poród wywoływany. Ja mam wizytę za tydzień , już nie mogę się doczekać żeby zobaczyć malutką.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada, 21:37

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
    04.2026 czekamy na córeczkę 🩷

preg.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 17 listopada, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do listy wyprawkowej to przekopiuję listę z mojego i Pomarańczowej poprzedniego wątku ciążowego 😁

Możemy to trochę zaktualizować i wkleić na pierwszą stronę, co myślicie?

🛁🧴🧼🩹🚑
    Wyprawka Higieniczna

Produkty podstawowe:
    Octanisept/ Spirytus salicylowy
    Sól fizjologiczna w ampułkach
    Witamina D 400j
    Paracetamol (od urodzenia)
    Lanolina (na sutki, na ewentualne mrozy do buzi dziecka)
    Krem pod pieluszkę (linomag zielony sprawdza się na codzień i drobne odparzenia)
    Olejek do kąpieli lub masażu (np. migdałowy)
    Gaziki jałowe
    Waciki kosmetyczne
    Chusteczki nawilżane (np. Water Wipes)
    Podkłady jednorazowe 90x60 dla mamy i/lub dziecka
    Pieluszki jednorazowe
    Majtki siateczkowe
    Podkłady poporodowe (podpaski)
    Podpaski regularne (na już mniejsze krwawienie)
    Wkładki laktacyjne
    Femaltiker
    Mleko modyfikowane
    Butelka
    Smoczek
    Obcinarka/ nożyczki do paznokci
    Szczoteczka do główki i/lub włosków
    Aspirator do nosa (Frida/ Katarek/ jakiś elektryczny)
    Termometr (2w1 lub osobno do wody i ciała)
    Płyn do prania

Opcjonalnie:
    Waciki do uszu
    Krem SPF
    Woda morska w spray’u
    Probiotyk
    Espumisan
    Krem na odparzenia
    Krochmal
    Melilax na zaparcia
    Termoforek
    Czopki glicerynowe (dla mamy i/lub dziecka)
    Lewatywa
    Tantum Rosa/ pianka Ginexin
    Okłady/ kompresy chłodzące do miejsc intymnych
    Okłady/ kompresy chłodzące na sutki
    Osłonki na sutki
    Muszle laktacyjne
    Kolektor pokarmu
    Woreczki do przechowywania pokarmu
    Woreczki do sterylizacji
    Płyn do mycia butelek
    Nebulizator/ Inhalator (kiedyś i tak trzeba będzie kupić, ale może dopiero w drugim roku życia 😜)
    Podkłady jednorazowe 60x60 dla dziecka
    Papier toaletowy (tak, czasami warto mieć swój 😅, po 3dniach na patologii ciąży już samo patrzenie na szary papier bolało)
    Ręcznik papierowy
    Nakładka na toaletę

🧦👝🧶🎒
    Wyprawka tekstylna

*kombinezon grubszy np. Merino
    *8 pajacyków
    *8 gór: body z długim rękawem/ kaftaników/ bluz, sweterków
    *8 dołów: spodenki, połśpioszków
    *5 podkoszulek: body na ramiączkach/ krótki rękaw
    *3 czapeczki ( zimowa, wiosenna i taka cieniutka), po córce mam wełniane mittenki i buciki jakby było zimno.
    *kocyk (bawełna/ wełna)
    *2 rożki
    *2 śpiworki (na później, ale można już na start mieć kupione)
    *2 duże tetry/muśliny
    *6 mniejszych muślinowych
    *4-6 chusteczek muślinowych
    *2 ręczniki bambusowe(od razu duże)
    *2 prześcieradła do dostawki/ kosza Mojżesza
    *podkłady pod prześcieradła
    *prześcieradło do wózka
    *plecak do wózka
    *poduszka do karmienia

Opcjonalnie
    *5 par skarpetek
    *6 śliniaczków/ bandanek
    *dodatkowy kocyk (lekki bambus/ bawełna/ gruby wełniany)
    *śpiworek do wózka
    *otulacz do fotelika
    *przewijak podróżny
    *prześcieradło na przewijak
    *organizer na pieluszki/ pojemnik na pieluszki plus kremy i waciki.
    *mata bawełniana do zabawy

Pawix20, lady_89, Kitana, HimalayanDream, Yoanne, krolik, goska318, Ccarolinaa, Pomarańczowa, Ola 🦋, Tosik712 lubią tę wiadomość

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07 ⏸️ 12dpo
    20.08 5mm 🦐
    15.09 4cm ❤️
    30.09 I prenatalne - ryzyka niskie
    25.11 połówkowe 🤞

preg.png
  • Kitana Autorytet

Wysłany: 17 listopada, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona5 wrote:
    Co do listy wyprawkowej to przekopiuję listę z mojego i Pomarańczowej poprzedniego wątku ciążowego 😁

Możemy to trochę zaktualizować i wkleić na pierwszą stronę, co myślicie?

Wow, bomba! Jestem bardzo ZA, dzięki! 🤩

37👩👨‍🦲41
    🩷24.04.2014
    💔08.2023
    💙01.08.2024

preg.png

age.png
  • maama90 Koleżanka

Wysłany: 17 listopada, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szyjka z racji tej niewydolności co wizytę jest dokładnie badana, zostało mi jej już 24mm . Na dodatek mam łożysko przodujące, co w żadnej ciąży mi się nie przydazylo. Ruchów dziecka też jakoś mocno nie odczuwam mimo tego że zaraz 19ty tydzień, ale staram się nie panikować, ma jeszcze prawo do tego😅 waży dopiero tyle co kostka masła 😆 co do wyprawki nie mam jeszcze nic oprócz wózka i fotelika po najmłodszym, ubranka będą po kuzynie, więc zostanie dokupić resztę ale to po nowym roku wszystko

• Yoanne Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    Jest szansa, że wyjdzie dokładna waga, mi z synem przy przyjęciu do szpitala na izbie przyjęć na usg lekarzowi wyszła waga 3800 i z taka waga syn się urodził.

U mnie też na przyjęciu lekarka mówiła 3300 a urodził się 3260 😁 ale fakt, zdarza się nawet pół kilo różnicy, więc trzeba się też na to nastawić 🙂

Hermiona, super lista, dzięki za podzielenie się! I jestem za tym, żeby wkleić do pierwszego posta, zawsze będzie pod ręką 🙂
    I też jestem team pieluszki muslinowe. Teraz już nie kupiłabym tetrowych w ogóle 😉 jeszcze teraz zdarza się nam korzystać do wycierania nosa z przedszkolnego gluta 😁 tetra jednak jest bardzo szorstka po paru praniach i nawet do wycierania buzi się nie nadaje, ewentualnie na ramię do odbicia i pewnie w taki sposób wykorzystamy te, co mamy 🙂

Szyjka to tylko wiem z prenatalnych, że długa na ponad 4 cm i lekarz się śmiał, że to szyja a nie szyjka 😁 i od tamtego czasu prowadzący nic nie mówił, palpacyjnie jeszcze nie sprawdzał. Ale no skoro była szyja to się nie martwię na razie, a lekarz może ją też podglądać przez usg, tylko nic nie mówić jeśli ok.
    Bliżej 25tyg pewnie będę już pytać, bo około 27tyg w pierwszej ciąży szyjka się faktycznie zaczęła skracać. Lekarz mnie wtedy bardzo nastraszył, ale ostatnio czytałam, że na takim etapie to już fizjologiczny proces przygotowania się organizmu do porodu, więc już sama nie wiem teraz, czy miał rację strasząc mnie, że teraz to już nawet na spacery nie powinnam wychodzić 🫤

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 06:47

34 👫 32
    04.2023 💙

02.25, 03.25. 04.25 - cb
    ⏸️ 13.08, 8/9 dpo
    14.08 - beta 16,4; 16.08 - 50,9; 18.08 - 103; 22.08 - 582; 26.08 - 2857
    05.09 - ❤️, 0,85 cm🦐
    14.10 - prenatalne - 5,8 cm 👶, niskie ryzyka, prawdopodobnie 💙
    14.11 - 160g bobasa

AMH 0,66
    Mutacja PAI-1 [hetero] i MTHFR [oba hetero]

preg.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:
    Ja też jeszcze nawet nie myślę o wyprawce. Nie mam czasu 🫣
    Szyjkę też badaną mam jak część z Was ("długa, zamknięta")🤷‍♀️
    A co do ruchów, to od kilku dni zaczynam chyba świrować🥴 Fakt, że dopiero kiedy usypiam młodego, pozostaję bez ruchu przez dłuższą chwilę, bo przez cały dzień nie mam czasu, żeby poleżeć, no ale to, co czuję wieczorami, to nadal tylko takie przelewanie, które nie wiem, czy jest ruchami, czy trawieniem 🤦‍♀️ A powinnam już dostawać jakieś kopniaczki, bo to 18 tydzień, 3 ciąża, łożysko na tylnej ścianie i wysoko... 😫 Też ratuję się detektorem, ale mimo wszystko stresuje mnie ten brak porządnych kopniaków 🥹

U mnie czwarta ciąża, łożysko na bocznej ścianie, wczoraj 18+0 i dopiero mogę stwierdzić, że to jest to. Do tej pory niby czułam pękanie bąbelków od środka itp, ale wczoraj nawet udało się nagrać jak brzuszek odskakuje, córa najstarsza poczuła też, od rana dzisiaj już też widać. Doczekasz się, choć wiem jaki to stres gdy się jeszcze nie czuje, ja też byłam pewna, że już dawno będą takie porządne kopniaki w tej ciąży

👩 97' , 👨 96'

04.2017r. (37+2) - 25cs🩷
    01.2019r. (37+0) - 1cs 💙
    11.2021r. (34+4) - 3cs 🩷
    Aniołek - 03.2021r. (5+0) - 2cs 🤍

preg.png
  • Tosik712 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ale piękne brzuszki 😍 dzisiaj byłam na basenie z klasą córki i trenerka też jest w ciąży, brzuszek podobny do mojego, ale głupio mi było zagadywać o termin porodu.
    Co do szyjki to miałam badaną tylko raz na samolocie. A tak to prenatalne i w sobotę zapytałam jak moja szyjka, to zjechał głowicą USG na dół brzucha i nawet sama widziałam, dłuuuuga.
    Do porodu zdecydowanie polecam zabrać ręcznik papierowy taki mocniejszy do wycierania się po prysznicu. Asekuracyjnie jeszcze przytrzymywałam go między nogami zanim zdążyłam się wytrzeć zwykłym ręcznikiem i naciągnąć majtki poporodowe. Pamiętam jak po porodzie zachciało mi się goracego prysznica, myślałam, że się wykrwawię. Pamiętajcie tego nie róbcie 😬
    Kurczę, nie pamiętam jak poprzednie ciążę, ale ja co rusz czuję ruchy.
    Do pielęgnacji pępka na pewno nie Octenisept. Stosowałam jednorazowe gaziki nasączone spirytusem.
    Wczoraj wybrałam się do CH do smyka i H&M. W H&M mało ubranek dziecięcych. Jakiś ubogi ten dział. W smyku kupiłam zestaw butelka Avent +dwa smoczki, akurat promocja na Black friday. W ogóle takie słabości mnie wzięły w tych sklepach, że masakra. W pewnym momencie w smyku miałam ochotę usiąść na podłogę, bo myślałam, że zemdleję. A miałam dzisiaj wybrać się do sklepów z wózkami i zobaczyć jak się prowadzą poszczególne modele.
    Jak teraz tak się czuję, to ja nie wiem co to będzie w 3trymestrze 😱 plus ten, że teraz wszystko można zamówić przez internet bez wychodzenia z domu.

A teraz serca mam dwa
    My little bejb ❤️
    21.08 - 0,29cm z bijącym ❤️
    09.10 - 7,68 cm little 👦🏻🩵

preg.png

Synek 👦🏻2015
    Córeczka 👧🏻 2016
    Synek 👱🏻‍♂️ 2018
‹‹ 230 231 232 233 234
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ