🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja bym chciała fotel do karmienia ale nie mam za bardzo gdzie wstawić 🥹na pewno było by wygodniej karmić … nie wiem czy dedykowany do karmienia musi być ale ja fajny w Ikea widziałamOla 🦋 wrote:Dziękuję za polecajki! Wanienka kupiona

Czy kupujecie jakiś fotel dedykowany do karmienia? Myślicie, że to niezbędna rzecz?
Ola 🦋 lubi tę wiadomość
👩🏻 35 🧔🏻 37
👶2018
Starania o drugie👶
od: 04.23
❌️MTHFR_1298A- hetero
❌️PAI-1 4G hetero
❌️AMH- 0,711 > 0,758
✅️MUCHA- negatywna
✅️Białko wolne s 78,2%
✅️PPJ ANA 1 ujemne
✅️Komórki NK 9%
✅️Zespół antyfosfolipidowy-ujemny
✅️Trombofilia wrodzona-ujemne
✅️Kariotyp-prawidłowy XX XY
✅️Histeroskopia-CD-138-brak stanu zapalnego
08.23 poronienie puste jajo płodowe💔
07.24Aniołek 9+1(zatrzymany 6+3)💔
IN VITRO GAMETA
Punkcja7pobrano- 5 dojrzałych- mamy :
3.1.1❄️4.2.2❄️ zdrowe okruszki po PGT-A
FET I 27.06 4.2.2 10dpt beta 8,88cb💔
FET II 30.07.25 3.1.1 7dpt ⏸️ 10dpt -330🍀 12dpt- 678 🍀14dpt- 1506🍀26dpt- 27360🍀27dpt- 0,39cm kruszynki z
9.09- 1,92cm bobo 
8.10- prenatalne 6,5 cm kruszynki
25.11 228 gram słodkości
Niskie ryzyka, panorama -zdrowa dziewczynka

-
Ola 🦋 wrote:Dziękuję za polecajki! Wanienka kupiona

Czy kupujecie jakiś fotel dedykowany do karmienia? Myślicie, że to niezbędna rzecz?
Mąż mi kupił po 1 porodzie jako prezent, bo od dawna się zbierałam taki różowy duży, nie taki typowy uszatek gdzie się wpada, bo z tego ciężko wstać po porodzie. Tylko taki fajny, wygodny. Trochę na nim karmiłam, szczególnie na początku. Później więcej na łóżku, bo mała zasypiała, ja spalam z nią tez w dzień czy jadła na leżąco. Według mnie nie jest to niezbędne, ale ja swój bardzo lubię
jak była większa to czytałyśmy na nim książeczki. Sama wchodzila i wołała. Teraz bym go chciała do pokoju małego, tylko no jest taki różowy i nie wiem, może jakąś narzutę kupie albo coś wymyślę 🤔
Chyba ja też się skusze też na taką wanienke tym razem jak tak polecacie 😄
Ola 🦋, Monimoniii lubią tę wiadomość
-
A jeszcze jedno pytanie: jakie wybieracie bazy i foteliki do samochodu?
Nasza położna poleca avionauta. -
Świeżynka97 wrote:Ja również zamówiłam tę wanienkę jeszcze przed świętami,tylko bez stelaża, ale w razie potrzeby dokupię. Dzisiaj przyszło w końcu łóżeczko,które miałam w koszyku od kilku miesięcy 😂
U mnie wyprawka prawie gotowa, zostały jakieś duperele. Powoli zaczynam myśleć o pakowaniu walizki do szpitala,bo ostatnio nawet mi się śniło,że zaczęłam rodzić,a nic do szpitala nie spakowane 🫣
Co was najbardziej zaskoczyło w ciąży do tej pory? Ja niedawno zauważyłam rozstępy na wzgórku łonowym i byłam w dużym szoku,bo rozumiem na brzuchu,piersiach,udach czy pośladkach,ale tam ich się nie spodziewałam 😂
Czy którejś z was "wypchnęło" pępek lub pojawiła się już linia życia na brzuchu? Zastanawiam się czy mnie to ominie czy jeszcze za wcześnie
W żadnej ciąży mi pępek nie wyszedł na wierzch i oby tym razem to się nie stało 🙈 przeraza mnie widok i uczucie pępka ocierającego się o koszulkę 😆 Linie mam od początku i idzie coraz wyżej, jeszcze pozostałości po poprzednich ciążach, ale w sumie i za pierwszym razem szybciutko się pojawiła 😁 rozstępów póki co nie mam, nie miałam w poprzednich ciążach też i mam nadzieję, że i w tej się uda uniknąć 🙏 w tej ciąży zaskoczyła mnie zgaga, którą miewam często i dość wcześnie się zaczęła, także aż się boje co będzie pod koniec jak już teraz potrafi mi tak dowalić 🙈 -
My po starszej córce mamy Britax Romer Baby Safe 3 i-size. Na bazie. Jest nieco cięższy, ale bardzo solidny. Muszę tylko adaptery do wózka kupić, tylko kminię do którego. Bo mamy 3 😅Ola 🦋 wrote:A jeszcze jedno pytanie: jakie wybieracie bazy i foteliki do samochodu?
Nasza położna poleca avionauta.
Wanienkę też kupiłam primabobo, ale bez stelaża. Już by się nam nie zmieścił. Zresztą zakładam, że podobnie jak z córą, szybko przeniesiemy się z kąpaniem do dużej wanny.
siesiepy kokon nie jest aż taki duży, z Niną chyba miałam większy. Na pewno jest bardzo leciutki i przyjemny w dotyku.
A co mnie zaskoczyło w ciąży? Chyba to, jak moje ciało i głowa podobnie pracują w obu ciążach. Przeglądałam wczoraj stare zdjęcia i okazało się, że zakupy w Ikea, robiliśmy w tym samym tygodniu, co teraz. Gdzieś ten syndrom wicia gniazda włączył mi się na podobnym etapie Wagę mam dokładnie taką samą, jak wtedy, Ciekawe to jest 😇
Edit: tak, pępek też mi się już zrobił wypukły. To akurat różni się od poprzedniej ciąży, bo wtedy zrobił się taki grubo po 34 tygodniu.
Była już któraś na spotkaniach z położną?
Ja mam wizytę na początku lutego, to będzie 30 tydzień chyba i podejrzewam, że wtedy się z nią umówię.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 10:13
Ola 🦋 lubi tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖
2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%) -194,30 (⬆️ 101%)
- 647,05 (⬆️120,6%)
11.08.(5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08.(6+5) 0,52 cm💖
05.09.(8+6) 2,02 cm🧸
03.10.(12+6) 7,2 cm synka?🩵
07.10.(13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm🧸
30.10.(16+5) 198 g chłopaczka💙
28.11.(20+6) 434 g synusia🩵
01.12.(21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia🐻
7-11.12. szpital
15.12.(23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
29.12.(25+2) 888 g🩵
2026
02.02.(30+2) 1643 g bączka💙
04.02.(30+4) USG III trym - zdrowy synek
22-25.02. szpital
02.03.(34+2) 2331 g
16.03.(36+2)🩺
18.03.(36+4)🩺 kontrola nerek
30.03.(38+2)🩺
_
_ -
Mi doradzili w bobo wózki Britax Romer Baby-Safe PRO z baza obrotowa , wydaje mi się że jest naprawdę spoko i nie jest ciężkiOla 🦋 wrote:A jeszcze jedno pytanie: jakie wybieracie bazy i foteliki do samochodu?
wpina się do wózka więc super
Ola 🦋 lubi tę wiadomość
👩🏻 35 🧔🏻 37
👶2018
Starania o drugie👶
❌️MTHFR_1298A- hetero
❌️PAI-1 4G hetero
❌️AMH- 0,711 > 0,758
✅️MUCHA- negatywna
✅️Białko wolne s 78,2%
✅️PPJ ANA 1 ujemne
✅️Komórki NK 9%
IN VITRO GAMETA
FET II 30.07.25 3.1.1 7dpt ⏸️ 10dpt -330🍀 12dpt- 678 🍀14dpt- 1506🍀26dpt- 27360🍀27dpt- 0,39cm kruszynki z
9.09- 1,92cm bobo 
25.11 228 gram słodkości

-
Z córkami miałam cybex aton 5 z bazą isofix. Teraz planuje podjechać do salonu żeby pomogli dobrać do mojego auta. Jestem fanką britax romer. Drugi fotelik dla starszej to był właśnie britax, młodsza potem w nim jeździła, niesamowicie wygodny. Teraz mają też britax'y już do jazdy przodem, właśnie wymieniliśmy u mnie w aucie młodszej. W moim aucie miała właśnie avionaut, ale on już mega ciasny się zrobił. W salonie pewnie obejrzę, a kupię przez internet, bo jest spora różnica cenowa.
Ola 🦋 lubi tę wiadomość
-
Idawoll nie byłam jeszcze, ale myślę za jakiś czas zadzwonić do swojej i się umówić. Z drugą córką jakoś po 30tc dopiero zaczęłam chodzić i to już później głównej pod kątem ktg. Zastanawiam się jak to teraz będzie, bo położna jest u ginekolog, do której chodzę na NFZ i czy czasem nie została mi ona teraz przypisana chociaż żadnej deklaracji nie wypełniałam. Muszę sobie zobaczyć na IKP żeby potem nie było problemów, że chodzę tu i tu 🤔 wolałabym jednak do maluszka mieć swoją, którą znam z poprzedniej ciąży.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 10:14
-
Ja poluję na Avionauta z drugiej ręki jedyne co to wkurza mnie że mało kto piszę rok produkcji a to jest ważne i aby nie był powypadkowy. Można dorwać w fajnej cenie.Ola 🦋 wrote:A jeszcze jedno pytanie: jakie wybieracie bazy i foteliki do samochodu?
Wy już tyle rzeczy macie pokupowane a ja mam wrażenie że jestem daleko w tyle, w weekend planuję iść do szwagierki na przeglądanie rzeczy po jej dzieciach. Mam już skompletowaną szafę PAX do garderoby więc myślę że do końca stycznia już będzie na swoim miejscu ( zostało nam kupić listwy przypodłogowe i pokój z garderobą będzie gotowy) a wtedy zacznie się więcej dziać z wyprawką. Zastanawiam się jeszcze nad komodą dla małej ale chyba poczekam bo możliwe że w garderobie będzie miejsce na jej ciuszki.
Ola 🦋, mon08kow lubią tę wiadomość
starania od 2013 roku
04.2021 💔poronienie samoistne
2025 pierwsze ivf
26.05.25 punkcja
29.07.25 pierwszy transfer
09.08.25 beta 169
12.08.25 beta 611
21.08.25 pierwsze USG i💖
08.09.25 CRL 1.95 cm
15.09.25 CRL3.03 cm i 💖177/min
07.10.25 Badania prenatalne
07.11.25 202g dziewczynki
01.12.25 Badania połówkowe

-
Świeżynka97 ja też mam kilka rozstępów na wzgórku łonowym i to mnie zdecydowanie zaskoczyło. W ogóle to, że rozstępy pojawiły się tak szybko mnie zaskoczyło (około 15tc).
Po za tym zadziwia mnie to, że ciąża jest pełna sprzecznych uczuć. Z jednej strony wielka radość, z drugiej lęk i strach na każdym etapie ciąży i obawy czy podołam jako mama.
Ola - ja mam w planach zakup wygodnego fotela, mam już upatrzony😊 co do fotelika miał być avionaut pixel zachwalany w jednym ze sklepów. Gdy pojechaliśmy do drugiego babeczka zapytała skąd taka decyzja i abyśmy uwzględnili regulacje wysokości pasów za pomocą kostki (czyli niezbyt precyzyjną) i przemyśleli to jeszcze. Zaproponowała dwa foteliki cybexa jako fajniejszą alternatywę. I teraz skłaniamy się ku cybexom (model jeszcze nie wybrany).
Idawoll co do położnej to jeszcze nie ogarnęłam tematu. Jak pojadę na kwalifikację do szczepienia do przychodni to wypytam o położną i jak to wszystko wygląda.
W ogóle to jak Was czytam to mam wrażenie, że jestem ze wszystkim daleko w tyle 🫣 mam nadzieję, że mimo to ogarnę wszystko na czas.
Ola 🦋 lubi tę wiadomość
-
lady_89 wrote:Ja poluję na Avionauta z drugiej ręki jedyne co to wkurza mnie że mało kto piszę rok produkcji a to jest ważne i aby nie był powypadkowy. Można dorwać w fajnej cenie.
Wy już tyle rzeczy macie pokupowane a ja mam wrażenie że jestem daleko w tyle, w weekend planuję iść do szwagierki na przeglądanie rzeczy po jej dzieciach. Mam już skompletowaną szafę PAX do garderoby więc myślę że do końca stycznia już będzie na swoim miejscu ( zostało nam kupić listwy przypodłogowe i pokój z garderobą będzie gotowy) a wtedy zacznie się więcej dziać z wyprawką. Zastanawiam się jeszcze nad komodą dla małej ale chyba poczekam bo możliwe że w garderobie będzie miejsce na jej ciuszki.
Ja też jestem w tyle z wyprawką, cały czas mam poczucie, że jeszcze baaaaardzo dużo czasu
Mam ubranka na pierwsze 3 miesiące
-
Też jestem w tyle z wyprawką 😅 wcale nie mam dużo rzeczy po starszych, bo oddałam, a się troche doprosić nie mogę o zwrot tych malutkich na początek 😅 chciałabym wiedzieć ile muszę dokupić, ale jak znam życie to dostanę w kwietniu 🙄 zajmę się na poważnie wyprawką w lutym. Na razie to tylko mam kołyskę i spacerówkę 😅 mąż musi zrobić porządek w piwnicy i mam zamiar zmusić go do tego w styczniu 😅
-
Ja mam ubranka, ale na start, te małe rozmiary. Fotelik mamy po starszej Maxi Cosi, nie pamiętam dokładnie modelu. Szukamy jeszcze bazy, bo zmieniliśmy moje auto. Wozek też po starszej. Łóżeczko też. Chce kupić dostawkę, to myślę luty/marzec. Odświeżyłam kokon, rozek, kocyki. Nie jestem zadowolona z kokonu i chyba kupie jakiś mniejszy właśnie sprytniejszy. Ma ktoś coś fajnego do polecenia? Żeby ten kokon właśnie nie był taki wielki

Widzę, że pieluszki muszę dokupić, bo troche malo. I w lutym będę zamawiać apteczne rzeczy. No i ta wanienka mnie kusi, bo mamy taką zwykłą do stawiania na podłogę, może być ciężko po drugiej cc.
Zrobiłyśmy z małą przez weekend kocyk pleciony z włóczki dla Julka. Cieszę się że się angażuje, bo to wszystko pewnie trudne dla niej, ale wybierała kolor itd
-
A co do położnej nie kontaktowałam się jeszcze. Szukam póki co. Z tej co miałam nie jestem zadowolona, myślałam, że jej nie będzie teraz bo była na macierzyńskim, ale wróciła jednak. Chyba muszę w jakiejś innej przychodni poszukać. Ta nam sporo mieszała i nie dawała dobrych rad z perspektywy czasu. Bardzo wszystko książkowo, sucha teoria. Kazała poić wodą kilku dniowe dziecko. No różne takie. Może się wyrobiła jak teraz ma swojego maluszka, ale nie mam dobrych wspomnień
to ten temat muszę w miarę pilnie ogarnąć
-
siesiepy wrote:Siasi to standardowa cena właśnie za pojedynczy canpola, więc jeśli nie jesteś pewna to możesz posledzic jeszcze jak te opinię będą się zmieniać czy pojawiać, tak jak ja.
Ale chyba nie ma po prostu laktatora muszlowego, który pasuje każdej, patrząc po opiniach innych firm i modeli. Zachwalane momcozy też potrafią, jak czytalam, przeciekać, zasysać powietrze, ściągać mało pokarmu u niektórych. 🤷🏻
Angellka właśnie dzisiaj przyszła. 😁 Machnę ci wymiary w kolejnej przerwie od nauki. Swoją drogą, to kawał porządnej wanienki i jestem bardzo zadowolona.

Zamówiłam tą samą wanienkę ze strony firmy. Dziś ma do mnie dotrzeć. To pierwszy zakup dla dziecka. Na zdjęciach wygląda super
-
Cieszę się, że zrobiłam szał na wanienkę.

Carolina, Ola ja fotel planowałam od dawna, nie będzie stricte "do karmienia", ale będzie to nowoczesny uszak z podnóżkiem, jeden z tych twardszych i dobrze podpierających. Takie twardsze, dające realny podpór, są ponoć lepsze właśnie do karmienia, a ja też lubię twardsze meble. Docelowo to fotel do salonu, ale że mogę go wykorzystać...
Ola a co do fotelika, ja chciałam avionauta, ale mamy "nieproste" fotele w samochodzie i było ryzyko, że nie będzie pasował. Ogólnie auto będziemy zmieniać, więc zdecydowaliśmy się na maxi-cosi pebble s na pasy, bo najpóźniej przy zmianie właśnie na kolejny fotelik, będziemy mieć nowe auto i tam już prawdopodobnie wejdzie avionauta.
Monimonii, krolik, wy po prostu będziecie zbierać wszystkie polecajki jakie istnieją. 😁
Świeżynka mam linea nigra, pojawiła się już w sumie spory czas temu, bo jakoś ok 18 tygodnia. Rozstępów odpukać jeszcze nie ma.
Mam nadzieję, że mnie ominie wystający pępek, ale jak widzę, jak ta moja "głęboka dziura" się wypłyca to jestem trochę przerażona. 🙈
Idawoll ja właśnie się umówiłam z położną na pierwsze spotkanie w czwartek. Przewidziała na nie aż 2,5h i mężu też ma być.
Ola 🦋, Idawoll lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,8
Kubuś 💙

-
Też mam wrażenie że jeszcze dużo czasu i na szczęście mamy takie czasy że wszystko szybko przychodzi zamawiając przez internet.Ola 🦋 wrote:Ja też jestem w tyle z wyprawką, cały czas mam poczucie, że jeszcze baaaaardzo dużo czasu

Mam ubranka na pierwsze 3 miesiące
Ja dzisiaj rozbieram żywą choinkę bo się strasznie sypie i mam dość sprzątania w szczególności jak koty pod nią wpadają to wychodzą całe w igłach😄
Co do wanienki mam dylemat bo mamy duża łazięke i docelowo ma być w niej wanna więc pewnie z czasem w wannie będę kąpać ale na początek chyba kupię najzwyklejszą wanienkę.starania od 2013 roku
2025 pierwsze ivf
26.05.25 punkcja
09.08.25 beta 169
12.08.25 beta 611
21.08.25 pierwsze USG i💖
08.09.25 CRL 1.95 cm

-
Położnej jeszcze nie wybrałam i szczerze nie wiem jak wybrać odpowiednią? Czym się kierujecie przy wyborze?starania od 2013 roku
2025 pierwsze ivf
26.05.25 punkcja
09.08.25 beta 169
12.08.25 beta 611
21.08.25 pierwsze USG i💖
08.09.25 CRL 1.95 cm

-
lady_89 wrote:Też mam wrażenie że jeszcze dużo czasu i na szczęście mamy takie czasy że wszystko szybko przychodzi zamawiając przez internet.
Ja dzisiaj rozbieram żywą choinkę bo się strasznie sypie i mam dość sprzątania w szczególności jak koty pod nią wpadają to wychodzą całe w igłach😄
Co do wanienki mam dylemat bo mamy duża łazięke i docelowo ma być w niej wanna więc pewnie z czasem w wannie będę kąpać ale na początek chyba kupię najzwyklejszą wanienkę.
Ja mam zupełnie na odwrót, mam wrażenie,że to już zaraz a jeszcze pokoik dla małej nie gotowy. Aktualnie jest cały w kartonach wyprawkowych, mąż ma jeszcze zrobić szafę.
Ja też zabrałam się dzisiaj za rozbieranie choinki,bo zaczęła się sypać 🫣
Jutro mamy sesję brzuszkową i już nie mogę się doczekać 🥹
Monimoniii, lady_89, siesiepy lubią tę wiadomość
-
Mam wyniki krzywej
Na czczo 69
Po godzinie 146
Po dwóch godzinach 122
Czat mówi że nie ma cukrzycy więc chyba mogę dziś zjeść serniczek 🫣😅 na szczęście toxo ujemna , czekam jeszcze na przeciwciała
lady_89, kasia97, Świeżynka97, siesiepy, Monimoniii, Idawoll, Angellka, goska318, eM 🌺, Uda się lubią tę wiadomość
👩🏻 35 🧔🏻 37
👶2018
Starania o drugie👶
❌️MTHFR_1298A- hetero
❌️PAI-1 4G hetero
❌️AMH- 0,711 > 0,758
✅️MUCHA- negatywna
✅️Białko wolne s 78,2%
✅️PPJ ANA 1 ujemne
✅️Komórki NK 9%
IN VITRO GAMETA
9.09- 1,92cm bobo 
25.11 228 gram słodkości