🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Super sprawa! Mi się fotoksiążki bardzo podobają i mam zamiar robić córci co rok w grudniu (jedna dla nas, druga dla moich rodziców do prezentu pod choinkę). Super ze robisz co rok!Migotka96 wrote:Oj dołączam się do nadrabiania zaległości albumowych 🤭🤭 z tym ze ja nie robie tradycyjnych albumów tylko robie z każdego roku fotoksiążke i bardzo mi się podoba taka forma wspomnień 🥰 dodatkowo odkąd jestem w ciąży zaczęłam prowadzić fotoksiążke zatytułowana „od zarodka do noworodka” i wrzucam tam zdjęcia z okresu ciąży i będę to robiła aż do skończenia etapu noworodka, dopisuje tam jakieś notatki dla maluszka z naszymi odczuciami, tym ile ma już cm, gramów itp. Myśle ze będzie to bardzo piękna pamiątka 💕
Ja wpadłam na to niedawno i zrobić kilka lat wstecz to ogromy koszt. Na razie mam jedną piękną fotoksiazke z naszego ślubu.
A te zaległościowe zdjęcia sprzed kilku lat sama wklejam do albumu na samoprzylepkach i podpisuję- data plus święto czy gdzie byliśmy na wakacjach. To samo zaczęłam dla córki z okresu ciąży plus usg.
Dużo z tym roboty, ale teraz mam na to czas i robię to dla siebie w formie prezentu na 30stke, na pewno wezmę go na moją imprezę i pokażę gościom. Kocham fotografię i jestem sentymentalna 😁
Migotka96 lubi tę wiadomość
🧩 starania od 7.2024 o brakującego puzzelka.
⏸️ 04.2025
💔 05.2025 8t4d smutny dzień mamy-łyżeczkowanie- zaśniad groniasty częściowy 👼
⏸️ 08.2025 Test pozytywny
🦋 15.09 pierwsze USG- CRL 5,3mm i 🫀
🦋 17.10 (11t2d) SANCO Nipt- zdrowa DZIEWCZYNKA 🙏🏻
🦋 22.10 (12t1d) USG prenatalne I + Pappa- 5.6cm zdrowej córeczki, ryzyka niskie
🦋 17.12 (20tc)- USG połówkowe, 340g zdrowej Księżniczki 🌸
🦋 26.01 (25t6d)- 760g Kruszynki
🦋 19.02 (29t2d)- USG 3 trymestru- 1313 gram zdrowej, ślicznej córeczki

-
Migotka podziwiam za fotoksiążkę o maluszku
Ja nie jest sumienna i u mnie to by po kilku miesiącach już nie wypaliło. Dostałam karty wspomnień do uzupełniania po narodzinach córki, noi właśnie z początku je wypełniałam, a później zostały zapomniane w szufladzie 🙈 Ale to co robię to zapisuje na bieżąco jakieś śmieszne sytuacje albo powiedzonka córki w notatkach w telefonie. Wywołałam jej też ostatnio zdjęcia z tych pierwszych trzech lat w życia i powkładam w album (dostała na roczek taki naprawdę wypasiony) + podopisuje te powiedzonka. To jest moja misja do wykonania przed narodzinami Tosi 😁
Z ubiegłego roku też mam już wszystkie zdjęcia wywołane i powkładane do albumów, ale niestety mam wciąż dziurę między styczniem 2020 a marcem 2023. Za to też chciałabym się wziąć i wywołać zdjęcia z tego okresu, ale najpierw zdecydowanie muszę zająć się wyżej wspomnianym albumem dla córki.
Jeśli chodzi o polecajki to ja bardzo lubiłam smoczki Suavinex za to, że są one wykonane z jednego kawałku silikonu i można je wyparzyć bez obaw, że woda się dostanie gdzieś do środka. Używaliśmy też smoczków Lovi i córka je bardzo lubiła, ale jak już woda się dostała do środka to trudno było to osuszyć. Chyba że macie jakieś patenty na tą wodę w środku?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia, 18:31
Migotka96, Siasi lubią tę wiadomość
-
Ahh jeszcze dopiszę, że my odkąd urodziła się córka dorobiliśmy się 12 albumów 😆 ale dla niej pamiątkowych wybrałam niecałe 200 zdjęć, co uznaję za sukces 😅
Ja to jakaś niepoważna jestem, bo z tego okresu niemowlęctwa to wywoływałam np. po 3 sztuki z tego samego ujęcia, bo mała inną minę zrobiła i wszystkie mi się podobały 😂 Teraz nie przewiduję takiego szaleństwa (chyba) 😅
Siasi lubi tę wiadomość
-
Ja tez team fotoksiazki . Robie na każdy rok jedna. Wcześniej robilam np z wyjazdow. Nie trzeba potem wklejać w albumy i odrazu można zdjęcia podpisać. Fajny pomysł ze zdjęciami od zarodka do noworodka, ale ja w tej ciazy prawie nie mam zdjec to była by dość uboga. Z synem mam taką pierwszy rok życia 😁Migotka96 wrote:Oj dołączam się do nadrabiania zaległości albumowych 🤭🤭 z tym ze ja nie robie tradycyjnych albumów tylko robie z każdego roku fotoksiążke i bardzo mi się podoba taka forma wspomnień 🥰 dodatkowo odkąd jestem w ciąży zaczęłam prowadzić fotoksiążke zatytułowana „od zarodka do noworodka” i wrzucam tam zdjęcia z okresu ciąży i będę to robiła aż do skończenia etapu noworodka, dopisuje tam jakieś notatki dla maluszka z naszymi odczuciami, tym ile ma już cm, gramów itp. Myśle ze będzie to bardzo piękna pamiątka 💕
Siasi wcale to nie jest dużo większy koszt niz wywołanie zdjęć + kupienie albumów. Polecam uwolnijkolory.pl prosty kreator zdjęcia można dodawać z telefonu. Ja kupuje na allegro https://allegro.pl/oferta/fotoksiazka-foto-album-a4-pion-40-stron-5761355661
w pakietach np 3 sztuki. Co roku tez zamawiam kalendarze dla dziadków na święta.
Ja mam teraz zaległości z jakis 3 lat. Wezme się za to w marcu jak już będę mniej mobilna. Na razie ogarniam porządki itp 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 11:07
Siasi lubi tę wiadomość

18.09.21- 13dpo ⏸ beta 84,65 prog 44,2
18.10.21- 8+1 ❤ CRL 1,83cm 🥳
19.11.21 Prenatalne-ok, CRL 69,9mm💙
21.01.22 T22+1 Połówkowe 💙 486g
01.04.22 T32+1- 2125g III Prenatalne
25.05.22 T39+6- Oskar 3960g
💔 11.2024
11.08.2025 -13dpo ⏸ beta 75
13.10.2025 13+3 prenatalne CRL6,5cm
22.11.2025 19+1 275g 🩷
13.12.2025 22+1 połówkowe 471g

-
Ja robie co roku od 2018 fotoksiążke 1 dla siebie i po 1 dla dziadków na dzień babci i dziadka wtedy mam z głowy prezent dla nich
Ja kompletnie nie robię nic nie mam chęci ani serca przygotowywać się do narodzin. I nie wiem czy mi się uda zmobilizować do tego
Jedyne co to kupiłam tylko kilka ubranek w rozmiarze 56
Łóżeczko przewijak mam jeszcze po synu. Wózek i fotelik jest ten co miała mieć Basia. No i zapas pampersów w r 1 i 2
Tej lini nie mam. Zazwyczaj pod koniec się pojawiała
-
Jak masz oklejony brzuch? 😁mon08kow wrote:Hej! Ja dziś po wizycie u fizjo powróciłam z oklejonym brzuchem... Przyszłam z innym problemem, a po zrobieniu USG okazało się, że moje mięśnie brzucha są rozleniwione i to ostatni dzwonek, przed ewentualnym rozejściem mięśnia w przyszłości. Także czeka mnie oklejanie do końca ciąży - MASAKRA
+ więcej ćwiczeń aktywujących mięśnie. Czuję jakby ktoś mi jakąś barierę/blokadę założył na brzuchu przez te tejpy...
Kusi mnie ta wanna polecana przez naszą ovuinfluenserkę
tylko cena mnie nie zachęca
Ale pewnie jutro zmięknę i kupię hahawalka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,8
Kubuś 💙

-
Ja brałam bez fotelika. Jak będzie mi potrzebne coś, to dokupie sobie hamaczek z allegro.mon08kow wrote:Dziewczyny odnośnie tej wanienki primabobo to zamawiałyście bez fotelika? Kiedyś oglądałam przegląd wanienek i z tego co mi się kojarzy to ten fotelik w wanience nie do końca jest zdrowy dla dziecka.
mon08kow lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾crossmatch 25,3%
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
Kubuś 💙

-
MaryLu wrote:Pierwsze marcowe dzieciątko już na świecie !🫣😳
MARCOWE😳
I właśnie dlatego u mnie walizka już częściowo spakowana,bo nigdy nic nie wiadomo. Przy moich wysokich ryzykach preeklampsji lepiej być gotową na każdą ewentualność.
Monimoniii, Uda się lubią tę wiadomość
-
MARCOWE😳
Dużo zdrowia dla maluszka! Mam nadzieję, że oboje są w dobrych rękach 🙂
Wchodzimy w taki czas, że te maluszki już w większości sobie poradzą po tej stronie brzucha. I jeśli się to przytrafi którejś z nas, to mam nadzieję, że to będzie tylko przyspieszony onboarding w pełnym zdrowiu 🙂
Monimoniii lubi tę wiadomość
34 👫 32
04.2023 💙
02.25, 03.25. 04.25 - cb
⏸️ 13.08, 8/9 dpo
14.08 - beta 16,4; 16.08 - 50,9; 18.08 - 103; 22.08 - 582; 26.08 - 2857
05.09 - ❤️, 0,85 cm🦐
14.10 - prenatalne - 5,8 cm 👶, niskie ryzyka, prawdopodobnie 💙
14.11 - 160g bobasa
02.12 - połówkowe- 290g słodkiego chłopczyka
09.01 - 750g 👶
AMH 0,66
Mutacja PAI-1 [hetero] i MTHFR [oba hetero]

-
Chyba też cos przyspieszę z wyprawką 😅 Prawda jest taka, że z każdą ciążą to nigdy nic nie wiadomo 🤷 u mnie się zawsze dziwiono czemu tak szybko mam torbę spakowaną do szpitala (miesiąc przed terminem) i wszystko tak naszykowane. Mnie jeszcze nauczyła sytuacja po poronieniu i zabiegu w szpitalu. Poszłam spakowana na sam zabieg, na drugi dzień miałam wyjść jak wszystko będzie ok. Nie miałam pojęcia, że będę tak strasznie krwawić i zwykłe podpaski nie wystarczą i muszę wsadzić sobie ligninę żeby wyjść do domu. No i tu obawa, jak ja zmieszczę się w jeansy! 🙈 Powiedziałam mężowi żeby mi dresy dowiózł. Przywiózł mi takie spodnie ogromne, które zimą sobie zakładałam po kąpieli żeby mi było cieplutko🤦 jakoś te jeansy nadarłam i bluzę owinęłam wokół bioder, bo wyglądałam jak w pampersie 😅 także potem myśl jakby miał mi coś po porodzie dowieźć, lepiej pół chałupy spakować 😆
-
MARCOWE😳
Zdrówka dla maleństwa!
Ja też muszę zagęścić ruchy z przygotowaniami. Wiadomo, że każdy liczy na szczęśliwy scenariusz porodu +- w terminie. A bywa różnie i są to sytuacje zupełnie niespodziewane.
Krolik gdyby mój mąż miał mnie spakować lub coś dowieść to na pewno byłoby podobnie!😂 -
Dziewczyny które są już po porodach, czy faktycznie do szpitala to tylko koszula na oddział?
Bardzo nie lubię koszul i zastanawiam się nam mega luźna piżama ze spodniami i górą odpinaną. Sprawdzi się czy te nogi muszą być gołe? 😅Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
MaryLu wrote:Dziewczyny które są już po porodach, czy faktycznie do szpitala to tylko koszula na oddział?
Bardzo nie lubię koszul i zastanawiam się nam mega luźna piżama ze spodniami i górą odpinaną. Sprawdzi się czy te nogi muszą być gołe? 😅
Koszula jest po to żeby krocze po porodzie miało dostęp do świeżego powietrza, najlepiej też wtedy być bez majtek albo takie siateczkowe. Ja miałam zawsze koszule i było to wygodne. Ogólnie to nie ma zakazu chodzenia w dresach, ale możesz dostać ochrzan od pielęgniarek 😅 dziewczyna ze mną na sali dostała za zwykłe majtki 😅 no i też rano jak przychodzą na obchód to sprawdzają krocze więc lepiej wtedy być w koszuli. Z pierwszą córką długo też w domu w koszuli chodziłam żeby to krocze wietrzyć, a np z drugą już rzadziej, bo w domu 2,5latka to tak tyłkiem nie chciałam świecić więc normalnie legginsy były. Tylko pod drugim porodzie nie miałam rany, którą trzeba było wietrzyć. Myślę, że jak na chwilę sobie dresy założysz, np w porach odwiedzin itp. to się nic nie stanie. To ma być Tobie wygodnie i komfortowo
MaryLu lubi tę wiadomość
-
Nie mogą Ci zabronić, ale jak trafisz na jakąś jędzę, to pewnie to jakoś skomentuje. Jak Cię to nie rusza, to śmiało bierz to, w czym Ci wygodnie.MaryLu wrote:Dziewczyny które są już po porodach, czy faktycznie do szpitala to tylko koszula na oddział?
Bardzo nie lubię koszul i zastanawiam się nam mega luźna piżama ze spodniami i górą odpinaną. Sprawdzi się czy te nogi muszą być gołe? 😅
Ja też nie lubię koszul, ale na te (mam nadzieję) max. 2-3 dni je wezmę. Kupiłam na vinted zwykłe czarne, rozpinane. Jedna z długim rękawem, druga z krótkim. Jedna mi została po pierwszym porodzie.
Jeśli chodzi o to, co mi ułatwia funkcjonowanie przy koszulach - żadnych gumek, zwłaszcza w pasie i muszą być bardzo luźne w okolicach biustu (był bardzo wrażliwy).
2023
07. (39+3) Ninka! 💖
2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%) -194,30 (⬆️ 101%)
- 647,05 (⬆️120,6%)
11.08.(5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08.(6+5) 0,52 cm💖
05.09.(8+6) 2,02 cm🧸
03.10.(12+6) 7,2 cm synka?🩵
07.10.(13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm🧸
30.10.(16+5) 198 g chłopaczka💙
28.11.(20+6) 434 g synusia🩵
01.12.(21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia🐻
7-11.12. szpital
15.12.(23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
29.12.(25+2) 888 g🩵
2026
02.02.(30+2) 1643 g bączka💙
04.02.(30+4) USG III trym - zdrowy synek
22-25.02. szpital
02.03.(34+2) 2331 g
16.03.(36+2)🩺
18.03.(36+4) 🩺 kontrola nerek
30.03.(38+2)🩺
_
_ -
MaryLu wrote:Dziewczyny które są już po porodach, czy faktycznie do szpitala to tylko koszula na oddział?
Ja tym razem wezmę dresik, piżamę dwuczęściową z luźnymi spodenkami i koszulę (w razie czego, ale zdecydowanie wolałabym pozostać przy piżamce i dresie), a jeśli się jakaś jedzą trafi to po prostu spytam czy to jej ma być wygodnie czy mi 😅
Majtki siateczkowe wiadomo trzeba mieć.
Sara10 lubi tę wiadomość
-
Czuć presję. 👀 Jak dobrze, że w sumie wszystkie must-have mam, reszta to typowe przydasie ewentualnie mocno ułatwiające życie. 😱MaryLu wrote:Pierwsze marcowe dzieciątko już na świecie !🫣😳
MARCOWE😳walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾crossmatch 25,3%
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
Kubuś 💙

-
Jeju to ja chyba jutro biorę się za zamawianie wszystkich rzeczy potrzebnych do szpitala 🤭 niech sobie czekają w walizce już spakowane w razie w👱🏼♀️ 30 lat
🆘 Endometrioza (laparoskopia 03.2025)
❌ Czynnik V(R2) hetero, MTHFR- hetero, PAI-1 homo
❌ USG piersi BIRADS-3 (10.2025)
❌ KIR BX (+ 2DS2, - 2DS1, - 2DS3, - 2DS5, - 3DS1)
17cs (Accofil, acard, heparyna)
28.07 ⏸️ beta 32.10, prog. 31.14
30.07 beta 54.60, prog. 36.52
01.08 beta 98.30, prog. 38.50
05.08 beta 827,30
06.08 pęcherzyk 2,8mm 🥹
11.08 beta 9380,90
20.08 CRL 0,69 cm z ❤️
04.09 CRL 2,1 cm 🥹
29.09 CRL 6 cm 🐻(prenatalne, ryzyka niskie)
07.11 222g córeczki 🩷
24.11 badania połówkowe - 335g
03.02 III prenatalne - 1400g
Jesteś tam maluszku ❤️🙏🏼

-
Dziewczyny pewnie już był ten temat ale czy umiałabyście mi napisać co spakować najlepiej do toreb do szpitala ? Co do małej a co do dużej? Wiem że na stronie szpitala jest rozpiska ale wydaje mi się że jest ogromna i połowa rzeczy się nie przyda, może z waszym doświadczeniem byście coś podpowiedziały?
I pytanko jeszcze jedno mam przewijak w innym pokoju akurat co oprócz pampersów podkładów chusteczek najlepiej aby było przy przewijaku? -
wiesz co ja koszula tylko do porodu, potem jakieś leginsy i koszulki luźniejsze, nie cierpię też koszul, nie będę w tym się męczyć
kupiłam sobie ostatnio dwie pary kolarek, bo u nas na oddziale bardzo ciepło więc spoko będą