🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Poza tym, zrobiłam w końcu porządek w plikach na kompie i ogarnęłam zdjęcia z ostatnich 5 lat! 😱 A na dodatek wybrałam te do wywołania, zamówiłam już odbitki i nawet albumy już czekają 😁 Jeszcze tylko posegregować i powkładać do albumów tych 1500 zdjęć i fajrant 🤣
Angellka, Siasi, Siasi, Siasi, HimalayanDream, siesiepy lubią tę wiadomość
-
O, odnośnie linea negra to ja mam już ją po same cycki 😂😂😂
Monimoniii, siesiepy lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a co kupujecie na wyjście ze szpitala na początek kwietnia i później na spacery?
Trudno powiedzieć jaka będzie temperatura 🙈
Na razie kupiłam taki nie za cienki nie za gruby otulacz do fotelika i kombinezon przejściowy dresowy.
Co do wanienki to ja kupiłam składana primabobo ale bez stelaża po rozmowach z innymi mamami. Ponoć ten stelaż nie jest super stabilny i dosc niski a my jesteśmy wysocy. Dodatkowo jak sie chce ściągnąć wanienkę ze stelaża i położyć w innym miejscu to przeszkadza rurka z odpływu. U mojej koleżanki jest cala pogięta. Jest też dużo komentarzy ze ten termometr sie psuje albo zawiesza wiec dokupiłam za 10zl termometr do wody na allegro. -
Patrząc na prognozę długoterminową to w kwietniu w dzień może być max ok 15 stopni zaś wieczory i w nocy może być ok 3 stopni więc myślę że i coś ciepłego i coś bardziej wiosennego się przyda.Pati31 wrote:Dziewczyny a co kupujecie na wyjście ze szpitala na początek kwietnia i później na spacery?
Na razie kupiłam taki nie za cienki nie za gruby otulacz do fotelika i kombinezon przejściowy dresowy.
Co do wanienki to ja kupiłam składana primabobo ale bez stelaża po rozmowach z innymi mamami. Ponoć ten stelaż nie jest super stabilny i dosc niski a my jesteśmy wysocy. Dodatkowo jak sie chce ściągnąć wanienkę ze stelaża i położyć w innym miejscu to przeszkadza rurka z odpływu. U mojej koleżanki jest cala pogięta. Jest też dużo komentarzy ze ten termometr sie psuje albo zawiesza wiec dokupiłam za 10zl termometr do wody na allegro.starania od 2013 roku
04.2021 💔poronienie samoistne
2025 pierwsze ivf
26.05.25 punkcja
29.07.25 pierwszy transfer
09.08.25 beta 169
12.08.25 beta 611
21.08.25 pierwsze USG i💖
08.09.25 CRL 1.95 cm
15.09.25 CRL3.03 cm i 💖177/min
07.10.25 Badania prenatalne
07.11.25 202g dziewczynki
01.12.25 Badania połówkowe

-
Na pewno jakiś lekki bawełniany kombinezon wezmę. Moja starsza córka urodziła się końcem maja i w dniu porodu było ciepło, a jak wychodziłysmy to nagle ochłodziło się i już kombinezon na wyjście był potrzebny, pamiętam, że później dwa dni było jeszcze chłodno, a jak dowaliło ciepłem to ledwo żyć się dało 😅 także z tą nieprzewidywalną pogoda wolę mieć jeden taki kombinezonik na wszelki wypadek, a w czym finalnie wyjdzie do domu to ocenimy w dniu wypisu
to i tak tylko przejście do auta.
-
Zaczęłam strasznie rosnąć 🙈 nie poznaje się każdego dnia, chwilę było tak, że tylko brzuch wystrzelił, a teraz znowu wszystko dookoła 😅 muszę sobie vinted przejrzeć i dokupić jakiś koszulek dłuższych, bo już mi nie zostało dużo zakrywających brzuszek 😆
-
Czy któraś z Was ma w domu nawilżacz powietrza i jest godny polecenia? Szukam czegoś bo w domu ogrzewamy kominkiem przez co powietrze jest dość mocno przesuszone.starania od 2013 roku
2025 pierwsze ivf
26.05.25 punkcja
09.08.25 beta 169
12.08.25 beta 611
21.08.25 pierwsze USG i💖
08.09.25 CRL 1.95 cm

-
Mamy nawilżacz, kupiony na allegro. Nie podam linka, bo już nie mogę znalesc tego konkretnego modelu. Jednak sprawdzał nam się przy córce. Rodzice mocno palili w piecu i właśnie na poddaszu to powietrze bywało suche. I taki z allegro, coś za 150zl dawal radę. Chociaż szybko zaczął przeciekać gdzieś bokiem
w ciazy jak go włączałam to też czułam różnice.
Koszulki takie za duze kupuje w sinsay. Jakość słaba, ale cena niska i nie szkoda mi na czas ciąży 😅 są tanie, więc kupuje różne wzory i przynajmniej się dobrze czuje, więc polecam 😄
Siasi lubi tę wiadomość
-
lady_89 wrote:Czy któraś z Was ma w domu nawilżacz powietrza i jest godny polecenia? Szukam czegoś bo w domu ogrzewamy kominkiem przez co powietrze jest dość mocno przesuszone.
Mamy oczyszczacz z nawilzaczem SHARP. Teraz rzadko używamy, ale jak się młodsza urodziła to chodził regularnie i jakość snu lepsza, u Nas w sypialni jest dobra wilgotność więc częściej samo oczyszczanie tylko wlaczamy. Chyba wrócę do używania opcji z nawilzaczem, bo śluzówki mam przesuszone. Mam też jakiś zwykły dyfuzor z allegro i on chodzi regularnie z olejkami bardzo pomocny przy infekcjach
może też być sam na wodę. Mam zamiar kupić jeszcze ozonator powietrza, bo ostatnio wszyscy kichamy i chyba czas potraktować roztocza z grubej rury 😃
Pomarańczowa, fakt, Sinsay 😆 gaciory większe tam kupiłam za grosze to i wezmę koszulki teraz 😁 -
Yoanne wrote:Ja miałam pobierane w Synevo. Ciekawe w takim razie, że tu by nie podali powyżej 110, a u Ciebie już to nie miałoby znaczenia. Widocznie oba podejścia są dozwolone.
Mam już wyniki 80 --> 95 --> 102. Odetchnęłam!
Haha mnie też smakowała ta glukoza cytrynowa 😅 i cieszyłam się, że ciepła bo było zimno na dworze.
U mnie tak samo z palca było 88, a wyniki 81-133-128. Myślałam, że za mały ten spadek po dwóch godzinach ale lekarz powiedział, że spoko i można sobie pozwolić na małe słodkie grzeszki 🥳
U mnie też linea negra brak 🤷♀️starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
❌PCOS w obrazie usg
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA, ANA1, ANA3, APS
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
✅kariotyp
✅cd138
🙍♂️'90
❌Koncentracja 2,1 mln/ml
✅Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I (CS) (estrofem, cyclogest, duphaston, clexane), 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) 💔.
4.8.25 🌈 FET II (CN) 6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 55, 9 dpt beta 130, 12dpt beta 685 15 dpt beta 2389 23 dpt GS 1,55 cm, CRL 0,24 cm i ❤️, 7+4 CRL 1,49 cm, 9+1 CRL 2,65 cm, 11+4 5,2 cm, 12+5 prenatalne ✅,
15+5 nifty: zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
rośnij fasolko 🤞

-
Też nie mam jeszcze linea negra.
A polecajkom nawilżaczy chętnie się przyjrzę, bo od kiedy mamy suszarkę bębnową, to faktycznie powietrze jest mniej wilgotne, wręcz za suche. Niby wietrzę mieszkanie bardzo często, ale sezon grzewczy nie sprzyja.
Wgl właśnie przypadkowo się zgadałam z koleżanką, z którą kiedyś pracowałam w banku, że … obie czekamy na chłopców i mamy niemal ten sam termin porodu. Cieszę się, bo to zawsze ktoś na wspólny spacer, ktoś do wymiany doświadczeń, ponarzekania itp.
U mnie syndrom wicia gniazda wjechał na pełnej. Porządkuję wszystkie kąty, jak szalona, rozpakowuję paczki, które poprzychodziły, a mąż tylko meble skręca 😅
mon08kow lubi tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%)!
01.08. bHcg 194,30 (⬆️ 101%)
04.08. bHcg 647,05 (⬆️120,6%)
11.08. (5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
03.10. (12+6) 7,2 cm synka? 🩵
07.10. (13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm 🧸
30.10. (16+5) 198 g chłopaczka 💙
28.11. (20+6) 434 g synusia 🩵
01.12. (21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia 🐻
7-11.12. szpital
15.12. (23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
29.12. (25+2) 888 g 🩵
2026
02.02. (30+2) 🩺
04.02. (30+4) USG III trym 🩺
_
_ -
Gratulacje dobry wyników po krzywej 👏
Polecajki nawilżacza tez przygarnę.
A do dyfuzora jakie olejki polecacie ?
Ja wczoraj mialam maly wypadek. Sięgałam wysoko po mikse w łazience i z zchodza sie poślizgnęłam. Runęłam plecami na szafkę z umywalka. Obiłam soebie plecy pośladek I nogę 🤕 dobrze że glowa nie walnęłam w ta umywalke, albo nie poleciałam brzuchem. 😬 ogolnie ok nic mi nie jest oprócz paru siniaków.
Zapisałam się też do szkoly rodzenia przy szpitalu w którym chce rodzic. W pierwszej ciazy chodzilam, ale tu bardziej niż nabzjeciach zależy mi na zobaczeniu szpitala i poznania presonelu.
Położnej na razie nie ogarniam, przed porodem nie potrzebuje spotkań, muszę się dopowiedzieć u mnie w przychodni jak wyglądają wizyty patronażowe przy maleństwie i ogarnąć polozna po porodzie.
Umowilam się też do fizjo na przyszły tydzień bo mnie już od jakiegoś czasu spina w pośladkach, no i po tym upadku przyda mi się też jakis masaz.
Na najbliższej wizycie musze też z moim ginem omówić temat porodu. Kusi mnie trochę sprawach Vbac, ze względu na szybsza rekonwalescencja po porodzie, ale z drugiej troche się boję komplikacji i nastawiam się na kolejne cc.
@Idawol prosze dopisz mi III prenatalne na 09.02

18.09.21- 13dpo ⏸ beta 84,65 prog 44,2
18.10.21- 8+1 ❤ CRL 1,83cm 🥳
19.11.21 Prenatalne-ok, CRL 69,9mm💙
21.01.22 T22+1 Połówkowe 💙 486g
01.04.22 T32+1- 2125g III Prenatalne
25.05.22 T39+6- Oskar 3960g
💔 11.2024
11.08.2025 -13dpo ⏸ beta 75
13.10.2025 13+3 prenatalne CRL6,5cm
22.11.2025 19+1 275g 🩷
13.12.2025 22+1 połówkowe 471g

-
Pomarańczowa właśnie o to przeciekanie się martwię bo nie chciałabym zniszczyć nowych paneli... Ale ten dyfuzor też może by się sprawdził do sypialni jako taki nawilżacz czy raczej on tylko do olejków przy infekcji?
Idawoll u nas dzisiaj też będzie skręcanie mebli bo w końcu ma przyjść szafa do wiatrołapu z którą zwlekałam rok bo nie wiedziałam jaką chce i tak szukałam i szukałam aż w końcu trzeba było coś wybrać bo nie na gdzie rzeczy chować😁starania od 2013 roku
2025 pierwsze ivf
26.05.25 punkcja
09.08.25 beta 169
12.08.25 beta 611
21.08.25 pierwsze USG i💖
08.09.25 CRL 1.95 cm

-
My mamy w sypialni nawilżacz marki Klarta, bardzo polecamy. Sterowany telefonem co nam się często przydawało jak zapomnieliśmy wyłączyć przed jakimś wyjazdem itp. Mamy z tej firmy osobny oczyszczacz i też jest bardzo dobry.
Filtry w nawilżaczu starczają na jakieś pół roku około a w oczyszczaczu zmienia się raz na dwa lata. Dosyć drogie sprzęty ale w sypialni bez tego sprzętu mamy 16% wilgotności..
chodzi praktycznie cały rok na okrągło i nie zajmuje dużo miejsca. Polecam
Siasi lubi tę wiadomość
1 CS - 2.07.25 Poronienie samoistne 5+2
2 CS- 29.07 9 dpo- ⏸️ bHcg 10,76
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
Też ostatnio byłam wywołać zdjęcia sprzed 4 lat. 500zl nie moje, ale zaległości miałam straszne. Teraz powkładać do albumów i zrobiłam sobie super prezent na 30stke 😁 i postanowiłam teraz robić to w miarę na bieżąco, co pół roku, bo zdjęcia to dla mnie najpiękniejsze pamiątkiKitana wrote:Poza tym, zrobiłam w końcu porządek w plikach na kompie i ogarnęłam zdjęcia z ostatnich 5 lat! 😱 A na dodatek wybrałam te do wywołania, zamówiłam już odbitki i nawet albumy już czekają 😁 Jeszcze tylko posegregować i powkładać do albumów tych 1500 zdjęć i fajrant 🤣
Kitana, siesiepy lubią tę wiadomość
🧩 starania od 7.2024 o brakującego puzzelka.
⏸️ 04.2025
💔 05.2025 8t4d smutny dzień mamy-łyżeczkowanie- zaśniad groniasty częściowy 👼
⏸️ 08.2025 Test pozytywny
🦋 15.09 pierwsze USG- CRL 5,3mm i 🫀💗
🦋 17.10 (11t2d) SANCO Nipt- zdrowa DZIEWCZYNKA 🙏🏻
🦋 22.10 (12t1d) USG prenatalne I + Pappa- 5.6cm zdrowej córeczki, ryzyka niskie
🦋 17.12 (20tc)- USG połówkowe, 340g zdrowej Księżniczki 🌸
🦋 31.12 (22tc)- 466g Akrobatki

-
Kitana wrote:Poza tym, zrobiłam w końcu porządek w plikach na kompie i ogarnęłam zdjęcia z ostatnich 5 lat! 😱 A na dodatek wybrałam te do wywołania, zamówiłam już odbitki i nawet albumy już czekają 😁 Jeszcze tylko posegregować i powkładać do albumów tych 1500 zdjęć i fajrant 🤣
Też to robię 🤣 jeszcze wklejam do albumu zdjęcia starszemu i go uzupełniam.
Jutro zabieram się za vinted 🙂
U mnie też na razie brak linea nigra, ostatnio miałam ale podobno nie zawsze musi się pojawić.
Siasi lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
Tak poczytuje Was i zapisuje sobie Wasze polecajki. Natomiast czy któraś już ma bądź robiła rozeznanie dotyczące elektronicznych niań?
Ja ze swojej strony mogę polecić poniższe gadżety:
- kosz na pieluchy Angelcare ang003-b3w (później wkłady dużo taniej można kupić na temu, aliexpress). Koleżanki które mają już dzieci to sobie bardzo zachwalają a nawet te które mają tylko koty 🤣
- podgrzewacz/sterylizator do butelek Neno Luna (wieksza od Neno Tocco i na tym koniec różnic);
- Bujaczek baby Bjorn ( ja z drugiej ręki dorwałam na vinted w świetnym stanie);
- kokon fizjo Huggles Republic - otula jak ciałko mamy i znalazłam sporo opinii, że dzieci nieodkładane czuję się w nim świetnie. Cena trochę zabija, aczkolwiek ja dużo rzeczy kupowałam z drugiej ręki to pomyślałam, że choć przy jednym poszaleje. Co do tego kokonu to oczywiście są zwolennicy i przeciwnicy, ale warto zwrócić na to uwagę ☺️. Przewijało się też sporo nt. Queen Baby.
- stojak na umyte butelki (według własnych preferencji);
- nie wiem jak będzie aczkolwiek planuje KPI - kupiłam na razie tylko jedną butelkę Lansinoh naturalwave 160 ml wolno przepływowy. Polecenie położnej. Na razie z innymi nie będę się rozpędzać.
- kocyk z lullalove z merino aczkolwiek może być każdy inny z naturalnych materiałów;
- smoczek max 2 szt. np. Lovi, suavinex, Luu - po urodzeniu skonsultuje się z doradcą laktacyjnym/neurologopedą żeby pod dziecko doradzili konkretne tak samo z butelką. Tak czytałam, że najlepiej a zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie 😅.
Co do samego szpitala i porodu. Mam przygotowaną listę co powinna zawierać torba. Najlepiej przygotować sumie dwie. Jedną na oddział drugą na salę porodową.
1. Majtki poporodowe np. Frida (4-5 szt. do szpitala różnego typu jednorazowe + siateczkowe) przynajmniej na te pierwsze dni połogu. One są naprawdę wersją premium i cholernie drogie. Dużo dziewczyn mimo wszystko poleca z Canpol Babies.
2. Podkłady poporodowe - 8-10 szt. do szpitala (1 opakowanie, chyba że mamy miejsce to na wszelki wziąć dwa opakowania). Bella mama/Canpol Babies - są delikatniejsze i cieńsze kiedy krwawienie zaczyna się uspokajać.
3. Prysznic intymny - 1 szt. - Frida mom/Canpol babies/Lansinoh
4. Koszula do porodu - najtańsza, bawełniana i rozpinana na całości z przodu / 1szt. Może by i najlepiej z ciuszka
5. Koszula poporodowa - 2-3 sztuki / Doktor Nap, Bensini, Infantilo
6. Biustonosz do karmienia / 1-2 sztuki
7. Wkładki laktacyjne - do szpitala 1 opakowanie jednorazowych. Do domu 2-3 opakowania / Lansinoh/Bella mama
8. Podkłady ochronne na łóżko / 60cm-90cm / do szpitala 2-3 sztuki
9. Kosmetyczka (kosmetyki których używam, bez perfum i mgiełek) ręcznik + mały ręcznik do buzi. Ręcznik papierowy do wycierania miejsc intymnych.
10. Długi kabel do ładowarki
11. Butelka z ustnikiem, butelka z filtrem, woda
12. Chusteczki higieniczne 1 op.
13. Przekąski
14. Klapki pod prysznic i do chodzenia
15. Szlafrok/bluza
16. Mała lampka nocna
Dla dziecka:
- 3-4 bawełniane pajacyki rozm. 56 / 1 szt. rozm. 62
- kocyk/rożek
- pieluszki 10-12 szt. na dobę / rozm. 1 np. bambiboo, happy soft, kolorky, Dada złote
- 1-2 szt. pieluszki tetrowe/ - do szpitala wystarczy. Do domu muślinowe czy wg. uznania
- krem linomag
- smoczek - 1szt. Np. Lovi, suavinex, Luu,
- 1 butelka do karmienia - później skonsultować z doradcą laktacyjnym lub doradcą który doradzi pod konkretnego niemowlaka / na początek Lansinoh naturalwave
- chusteczki nawilżane 2 opakowania (zrobiłam research i najlepsze są wodne Huggies lub Waterwipes - one są trochę droższe).
Można ale nie jest to konieczne:
1. Frida mom - wkładki chłodzące
2. Frida mom - pianka łagodząca na krocze
3. Kompresy żelowe chłodzące np. multi-mam kompresy
4. Muszle laktacyjne - medela, Canpol babies
Wszystko najwygodniej popakować sobie w woreczki strunowe żeby wygodniej było wyciągać.
Jeśli byście coś jeszcze dodały to dajcie znać ☺️. Ja to z ilością się nie rozpędzam bo wychodzę z założenia, że mąż dowiezie.
Ola 🦋, HimalayanDream lubią tę wiadomość
-
Pati31 wrote:Dziewczyny a co kupujecie na wyjście ze szpitala na początek kwietnia i później na spacery?
Co do wanienki to ja kupiłam składana primabobo ale bez stelaża po rozmowach z innymi mamami. Ponoć ten stelaż nie jest super stabilny i dosc niski a my jesteśmy wysocy. Dodatkowo jak sie chce ściągnąć wanienkę ze stelaża i położyć w innym miejscu to przeszkadza rurka z odpływu. U mojej koleżanki jest cala pogięta. Jest też dużo komentarzy ze ten termometr sie psuje albo zawiesza wiec dokupiłam za 10zl termometr do wody na allegro.
Ja to kupiłam w ciuszku kombinezon/pajacyk z merino. Ewentualnie otule jakimś kocykiem gdyby było naprawdę zimno. A termin mam na 22/04. To i tak do auta i do domu. -
Zabrałam się pomału za zamawianie 😁 wzięłam kilka ciuszków w smyku z wyprzedaży 😁 sobie też nabrałam ciuszkow w Sinsay, za grosze 🙈 Dzięki Pomarańczowa za inspirację 😁
Jeśli chodzi o dyfuzor to olejki i tak miesza się tam z wodą także bez problemu może być sama woda
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia, 14:49
Pomarańczowa lubi tę wiadomość
-
Oj dołączam się do nadrabiania zaległości albumowych 🤭🤭 z tym ze ja nie robie tradycyjnych albumów tylko robie z każdego roku fotoksiążke i bardzo mi się podoba taka forma wspomnień 🥰 dodatkowo odkąd jestem w ciąży zaczęłam prowadzić fotoksiążke zatytułowana „od zarodka do noworodka” i wrzucam tam zdjęcia z okresu ciąży i będę to robiła aż do skończenia etapu noworodka, dopisuje tam jakieś notatki dla maluszka z naszymi odczuciami, tym ile ma już cm, gramów itp. Myśle ze będzie to bardzo piękna pamiątka 💕Siasi wrote:Też ostatnio byłam wywołać zdjęcia sprzed 4 lat. 500zl nie moje, ale zaległości miałam straszne. Teraz powkładać do albumów i zrobiłam sobie super prezent na 30stke 😁 i postanowiłam teraz robić to w miarę na bieżąco, co pół roku, bo zdjęcia to dla mnie najpiękniejsze pamiątki
Siasi, Hermiona5, lady_89, Kitana, HimalayanDream, Angellka, siesiepy lubią tę wiadomość
👱🏼♀️ 29 lat
🆘 Endometrioza (laparoskopia 03.2025)
❌ Czynnik V(R2) hetero, MTHFR- hetero, PAI-1 homo
❌ USG piersi BIRADS-3 (10.2025)
❌ KIR BX (+ 2DS2, - 2DS1, - 2DS3, - 2DS5, - 3DS1)
17cs (Accofil, acard, heparyna)
28.07 ⏸️ beta 32.10, prog. 31.14
30.07 beta 54.60, prog. 36.52
01.08 beta 98.30, prog. 38.50
05.08 beta 827,30
06.08 pęcherzyk 2,8mm 🥹
11.08 beta 9380,90
20.08 CRL 0,69 cm z ❤️
04.09 CRL 2,1 cm 🥹
29.09 CRL 6 cm 🐻(prenatalne, ryzyka niskie)
07.11 222g córeczki 🩷
24.11 badania połówkowe - 335g
18.12 USG
Jesteś tam maluszku ❤️🙏🏼

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH