🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
kasia97 wrote:Niestety i my wylądowaliśmy w szpitalu 🥲 pojechałam popołudniu na ip bo nie czułam ruchów małego - okazało się że coś jest nie tak z przepływami i zostaniemy na obserwacji kilka dni..
Ojj te ruchy to czasami naprawdę potrafią nas postawić w gotowości ale bardzo dobrze że posłuchałaś instynktu i sprawdziłaś .
Trzymamy kciuki żeby się poprawiło i żebyście zdrowi wyszli szybko do domu ☺️
Tosik712 - jeju ten czop to wypatruje co idę do WC ale narazie siedzi na miejscu.
Dzisiaj tak sobie pomyślałam o tych sygnałach porodowych i tak mówi „ brzuch jest wysoko aż mnie dusi więc nie rodzę jeszcze bo przed porodem opada” człowiek to się zawsze jakoś próbuje pocieszyć 😂
A tak ogólnie nie wiem jak wy ale choć boję się porodu bo to mój pierwszy i ciśnienie nie jest moim sprzymierzeńcem to naprawdę rozumiem już że można chcec rodzic.
Piszecie o bóli nóg, bioder itd … mnie dociska ból pleców i rosnący bojler tak że naprawdę wypatruje porodu 🤦♀️
Mam pytanie do dziewczyn po cc - czy jak leżałyście te 3 doby w szpitalu po porodzie to wypadały z was jakieś resztki ze np takie siateczkowej majtki czy podkłady się przydały, czy może
Przy operacji wszystko w środku sprzątają i nie ma potrzeby zabierać takich rzeczy.
Pytam bo cc staje się u mnie coraz bardziej realna i myślę co pakować.
👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
19.11.2025 połówkowe - Franuś ❤️
27.01 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺
12.04.2026 - będziemy się przytulać 🍀

-
Kasia97 o kurcze dobrze, że pojechałaś! Trzymam kciuki żeby wszystko wyszło dobrze! A wcześniej nic nie wskazywało żeby coś z przepływami mogło być nie tak?
Mi jeszcze czop nie odchodzi, ale też zaglądam z każdym razem w toalecie, gdzies mam ten przestrach przez to rozwarcie 😆 póki co skurcze przepowiadające trochę zelżyły, pewnie dlatego, że przestałam sobie głupoty wkręcać i magnez pomaga, ale też męża troszkę nie dopuszczam do siebie 🙈 mocno ograniczyliśmy tę aktywność. Jeszcze tydzień do wizyty 🙏
Na wszelkiego rodzaju bóle polecam rozciąganie. Fakt, że teraz relaksyna nam nie sprzyja z bólami, ja im wiecej leżę, odpoczywam to jest gorzej, kilka razy dziennie staram się rozciągać, robić ćwiczenia na biodra, skręty,kołysania miednicą, wczoraj i dziś sobie tak zaległam na kanapie i od razu odczuwam więzadło w prawym pośladku. Dopiero co ogarnęłam spięty pośladek to teraz to 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:34
-
Kasia97, współczuję
trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze. Daj znać.
Uda się, po cc organizm również musi się oczyścić. Normalnie przydają się Podkłady i majtki siateczkowe. Jak dużo to chyba kwestia indywidualna. Trzeba tez obserwować czy nic się za szybko nie zatrzymało. Zaraz po cc jak się nie mogłam ruszyć i działało znieczulenie to położne wymieniały Podkłady i dbaly o czystosc. Pamiętam, że w nocy się balam że rano jak wstanę to mnie zaleje, ale nie było tak źle. Położne w miarę to ogarniały. Brakowało mi, że nie mogę sama się podnies i jakoś to ogarnąć.
Uda się lubi tę wiadomość
-
Kasia97 dobrze, że pojechałaś sprawdzić! Jak długo nie wyczuwałaś ruchów?
Uda się, ja majtki siateczkowe po cc nosiłam długo, bo we wszystkich moich zwykłych majtkach krawędź przebiegała równo ze szwem, więc musiałam poczekać aż wszystko ładnie się zagoi ☺️
Podkłady również są potrzebne, ale krwawienie jest na pewno mniejsze niż przy SN.
Miałam dziś jakiś niespodziewany przypływ energii i chata jest wysprzątana na błysk 👌 zbliżają się urodzinki córki, więc akurat tuż przed imprezką mam czyściutko, że mucha nie siada 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:34
Uda się, Idawoll lubią tę wiadomość
-
Trzymam kciuki dziewczyny za pobyty w szpitalu, oby wyniki się szybko poprawiły a dziedziczki przykoksowaly 😘
Mnie nawet nic nie boli oprócz stóp i łydek wieczorem... Tu już mąż musi masować 🙂 ale też robię kilometry w ciągu dnia...a niestety jak do tej pory mogłam robić wszystko takim tempie jak przed ciążą to teraz już czuję że mam mniej siły.
Majtki po CC siateczkowe to nosiłam jeszcze bardzo długo- lepiej rana się goi 🙂
-
dziękujemy dziewczyny za wszystkie kciuki, na pewno będę dawać znać jak sie sytuacja rozwija. bobas dzisiaj miał 2500 kg, lekarz w szpitalu pobrał też wymaz na gbs. mieliśmy już 2 usg i 2 ktg, na szczęście zapis ktg jest prawidłowy, na usg też wszystko w porządku - jedynie martwi lekarza jeden przepływ, mówi że jest do obserwacji ale żeby się nie martwić
krolik wrote:Kasia97 o kurcze dobrze, że pojechałaś! Trzymam kciuki żeby wszystko wyszło dobrze! A wcześniej nic nie wskazywało żeby coś z przepływami mogło być nie tak?
nic na to nie wskazywało - byliśmy na badaniach w ostatni wtorek i wszystko było w porządku, łącznie z przepływami..
Hermiona5 wrote:Kasia97 dobrze, że pojechałaś sprawdzić! Jak długo nie wyczuwałaś ruchów?
wczoraj wieczorem bobas był bardziej ospały - ale ruszał się w "normie", tzn spokojnie wyczuwałam 10/15 ruchów w ciągu godziny. rano było to samo, tzn wyczuwałam ruchy (10/15 na godzinę) ale były moim zdaniem inne / mniej wyczuwalne niż zazwyczaj. później po śniadaniu i odpoczynku (plus coś słodkiego) nie czułam żadnych ruchów, więc stwierdziliśmy z mężem że lepiej to sprawdzić
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:34
👩🦰 28, PCOS, IO
11.23 - odstawienie AH i rozpoczęcie starań
27.07 nieśmiałe ⏸️🍀
20.08 zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
04.09 2.6 cm misia Haribo 🍭
30.09 6.6 cm bobasa, badania prenatalne w nl, wszystko w porządku ✨
02.10 wizyta u położnej, NIPTy prawidłowe ✨
06.10 7.7 cm bobasa, badania prenatalne w pl, bobas zdrowy 😍 stwierdzona cukrzyca ciążowa 🥲
14.10 wszystkie niskie ryzyka w teście PAPPA
29.10 wizyta u położnej, 🩷/💙
12.11 badania połówkowe nl, 250 g zdrowego chłopca 💙
25.11 badania połówkowe w pl i echo serca, 400 g zdrowego chłopca 💙
31.12 usg, 905 g zdrowego chłopca 💙
03.02 3 badania prenatalne, 1832g chłopca 💙
🙎♂️ 31

-
@Tosik, nieeu mnie cisza, choć chciałabym, żeby cokolwiek zaczynało się dziać, ale marne szanse. U mnie w każdej ciąży szyjka totalnie niewzruszona aż do ostatniej chwili - długa, twarda, zamknięta na głucho 😒 W ostatniej ciąży odeszło mi trochę czopu, ale tylko trochę, po masażu szyjki, a i tak skończyło się cc, bo ta szyjka dalej już nie drgnęła 🤷♀️
@Uda się, oj tak - takie poporodowe artykuły po cesarce przydają się tak samo, jak poporodzie sn, macica oczyszcza się tak samo. Przez pierwsze godziny podkłady poporodowe szły jak woda + bez tych dużych podkładów na łóżko ani rusz. A po kilku godzinach, od postawienia na nogi, wjechały jeszcze siateczkowe gatki, które zostały ze mną też na dłużej, niż pobyt w szpitalu.
@Kasia, dobrze, że Cię przebadali i uspokoili!
@Angellka, oj ja myślami ciągle z Wami. Mam nadzieję, że wszystko się unormuje. Jesteście w dobrych rękach. -
kasia97 dobrze, że zareagowałaś i mimo, że pobyt w szpitalu nie należy pewnie do przyjemnych, to z pewnością będziecie z maleństwem tam zaopiekowani.
Trzymam kciuki za szybki powrót do domu.
Angellka jak sytuacja u Ciebie?
Ja się melduję już z domu, dostałam wypis przed 14 i całe popołudnie jesteśmy już razem. Szybko nastawiłam pralkę że szpitalnymi rzeczami, by jutro móc je z powrotem spakować.
W badaniu usg przepływy wszystkie w porządku, a u mnie szyjka „miękka, ale zachowana, ponad 3 cm”. Zalecono mi oszczędny tryb życia i częstsze wizyty u prowadzącego.
Czuję, że przez te wszystkie zawirowania nie mam kiedy przygotować ciała na poród tak, jak w pierwszej ciąży, więc liczę na jego dobrą pamięć w tej kwestii 🙆🏼♀️
A do Was mam prośbę, bo nie wiem, czy uda mi się nadrobić posty odnośnie wizyt - możecie jeszcze raz napisać, co komu dopisać na pierwszej stronie? Będzie to dla mnie duże ułatwienie. ❤️
Hermiona5, Kitana lubią tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖
2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%) -194,30 (⬆️ 101%)
- 647,05 (⬆️120,6%)
11.08.(5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08.(6+5) 0,52 cm💖
05.09.(8+6) 2,02 cm🧸
03.10.(12+6) 7,2 cm synka?🩵
07.10.(13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm🧸
30.10.(16+5) 198 g chłopaczka💙
28.11.(20+6) 434 g synusia🩵
01.12.(21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia🐻
7-11.12. szpital
15.12.(23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
29.12.(25+2) 888 g🩵