🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Pomarańczowa właśnie dużo spędzamy czasu razem, ostatnio zostaje w domku to spacery, lody. Dziś tez mamy swoje popołudnie, bo starsza jedzie na basen. Ze starszą też tak było, tez po swojemu to przeżywała, jednak bardziej po porodzie, może dlatego,że była mniejsza i nie rozumiała aż tyle. Cieszę się, że mają siebie teraz we dwie to może będzie łatwiej, one są obydwie bardzo opiekuńcze i dbają o siebie. Dziś podczas rozmowy z Panią samej mi się płakać chciało 😅 myślałam żeby ją zabrać, ale Pani mówiła, że w planach mają spacer z marzanna i żeby została. Wybiorę ja wcześniej troszkę.
-
krolik wrote:Pomarańczowa właśnie dużo spędzamy czasu razem, ostatnio zostaje w domku to spacery, lody. Dziś tez mamy swoje popołudnie, bo starsza jedzie na basen. Ze starszą też tak było, tez po swojemu to przeżywała, jednak bardziej po porodzie, może dlatego,że była mniejsza i nie rozumiała aż tyle. Cieszę się, że mają siebie teraz we dwie to może będzie łatwiej, one są obydwie bardzo opiekuńcze i dbają o siebie. Dziś podczas rozmowy z Panią samej mi się płakać chciało 😅 myślałam żeby ją zabrać, ale Pani mówiła, że w planach mają spacer z marzanna i żeby została. Wybiorę ja wcześniej troszkę.
Rozumiem. Znasz już temat, bo przerabialas ze starszą, więc będzie dobrze
💛
U mnie mam wrażenie, że córka nie do końca rozumie co ją czeka. Delikatnie rozmawiamy też o tym, że czeka mnie pobyt w szpitalu i jak to wtedy będzie wyglądać. Obecnie przez to, że mnie dojeżdża ta końcówka ciąży i choroby, mala ma tez fazę buntu, więc staramy się jednak stawiać granice to odeszłam trochę na drugi plan i z chęcią bawi się z dziadkami. Poki co nie robie sobie dużych wyrzutów, nie wiem czy dobrze, ale mnie łatwiej, a ona ma na pewno ciekawiej. Oczywiście ile się da to jestem dla niej, chociaż tez staram się odpuszczać, bo jednak po porodzie tez będę musiała dzielić uwagę na dwoje. Nie wiem czy dobrze robię 🤔 -
Dziewczyny ratunku
Jak poprawić zapis ktg?
Dziecko ruchliwe, zjadłam batona specjalnie przed badaniem a on po podpięciu głowicy nieruchomy i ma w 🍑🤣. Piłam wodę, zjadłam krówkę, zmieniałam pozycje i nic.
Odpięli i znów się rusza w brzuchu aż boli.
Nie chce spędzać na ktg 2h
Co macie w zanadrzu żeby pomogło?
🥺👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
19.11.2025 połówkowe - Franuś ❤️
27.01 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺
12.04.2026 - będziemy się przytulać 🍀

-
Ja wypiłam tą czekoladę z automatu w szpitalu i zjadłam batona, bo miałam to samo 😅 strasznie mnie zgaga pali po słodkimUda się wrote:Dziewczyny ratunku
Jak poprawić zapis ktg?
Dziecko ruchliwe, zjadłam batona specjalnie przed badaniem a on po podpięciu głowicy nieruchomy i ma w 🍑🤣. Piłam wodę, zjadłam krówkę, zmieniałam pozycje i nic.
🥺
Uda się lubi tę wiadomość
28👩🧔29
PCOS
🩷 06.2024
💔💔 01.06.2025 👼👼
⏸️ 08.2025 ❤️🩹
Jakub 💙04.2026 -
Pomarańczowa chyba nie ma złotej rady. Mojej najstarszej przed narodzinami też poświęcałam bardzo dużo uwagi, mieliśmy trudny czas, bo mąż miał dodatkową pracę, ale np.blizej porodu zaczynał przejmować nocki żeby ją przyzwyczaić, że tatuś też może przyjść utulić. Teraz robimy podobnie, też często usypia młodszą. Starsza zawsze była taka 50/50 do nas, młodsza jest bardziej mamusiowa, ale chyba instynktownie od jakiegoś czasu podlizuje się do taty, co jest komiczne niekiedy, bo tata się rozpływa przy tym (starsza tak o jego względy nie zbiegała nigdy) 😆 i u nas mimo, że starszą traktowała nas na równi to po pojawieniu się młodej nagle 100% uwagi na mnie. Jakoś to trzeba przetrwać, nie mamy nigdy pewności jak zareaguje dziecko. Najważniejsze żeby nie czuło się odrzucone. Bądźmy dobrej myśli

Pawix działaj z mężem 😁
Pomarańczowa lubi tę wiadomość
-
Uda się wrote:Dziewczyny ratunku
Jak poprawić zapis ktg?
🥺
Moja starsza raz na ktg tak sobie drzemkę ucięła, że położna od razu kazała jechać na USG sprawdzić co się dzieje. Nic na nią nie działało 😅Na szczęście wszystko było ok, 4 dni później się urodziła 🤪 przed samym porodem była ogólnie mniej aktywna i częściej spała.
Uda się lubi tę wiadomość
-
Właśnie miałam pisać, że mój młody zrobił się mega leniwy ostatnie dwa dni. Te ruchy to już nie kopniaki, a takie przeciąganie, jak u kotka. Aż się czasem martwię, czy wszystko ok, tak cicho nieraz siedzi. 🙆🏼♀️krolik wrote:Moja starsza raz na ktg tak sobie drzemkę ucięła, że położna od razu kazała jechać na USG sprawdzić co się dzieje. Nic na nią nie działało 😅Na szczęście wszystko było ok, 4 dni później się urodziła 🤪 przed samym porodem była ogólnie mniej aktywna i częściej spała.
Ja jutro ciąża donoszona, ale nie będę się wpychać w kolejkę. Chciałabym do tego 1 kwietnia chociaż dotrwać, a potem to już mi wszystko jedno kiedy 😉
Co do czasu ze starszakiem. Ach. Mam ogromne wyrzuty sumienia, że nie jest tak wartościowy, jak bym chciała. Ale raz, że kaszel mnie wciąż męczy, a dwa … jest mi zwyczajnie ciężko już na jakieś aktywności. I tak się kręcimy we dwie w domu cały dzień. Dobrze, że już weekend i jutro tata mnie odciąży. 😇Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 15:00
2023
07. (39+3) Ninka! 💖
2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%) -194,30 (⬆️ 101%)
- 647,05 (⬆️120,6%)
11.08.(5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08.(6+5) 0,52 cm💖
05.09.(8+6) 2,02 cm🧸
03.10.(12+6) 7,2 cm synka?🩵
07.10.(13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm🧸
30.10.(16+5) 198 g chłopaczka💙
28.11.(20+6) 434 g synusia🩵
01.12.(21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia🐻
7-11.12. szpital
15.12.(23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
29.12.(25+2) 888 g🩵
2026
02.02.(30+2) 1643 g bączka💙
04.02.(30+4) USG III trym - zdrowy synek
22-25.02. szpital
02.03.(34+2) 2331 g 🩵
16.03.(36+2) 2882 g 💙
18.03.(36+4) miedniczki ok! ✅
30.03.(38+2)🩺
_
_ -
Idawoll wrote:Właśnie miałam pisać, że mój młody zrobił się mega leniwy ostatnie dwa dni. Te ruchy to już nie kopniaki, a takie przeciąganie, jak u kotka. Aż się czasem martwię, czy wszystko ok, tak cicho nieraz siedzi. 🙆🏼♀️
Ja jutro ciąża donoszona, ale nie będę się wpychać w kolejkę. Chciałabym do tego 1 kwietnia chociaż dotrwać, a potem to już mi wszystko jedno kiedy 😉
Co do czasu ze starszakiem. Ach. Mam ogromne wyrzuty sumienia, że nie jest tak wartościowy, jak bym chciała. Ale raz, że kaszel mnie wciąż męczy, a dwa … jest mi zwyczajnie ciężko już na jakieś aktywności. I tak się kręcimy we dwie w domu cały dzień. Dobrze, że już weekend i jutro tata mnie odciąży. 😇
Mam dokładnie to samo jeśli chodzi o ten czas w domu. Po prostu nie czuje się na siłach i tak właśnie sie snujemy. U mnie katar mniejszy. Za to jak wyszlysmy troche na dwor to wrocil bol gardla i kaszel.
Bylysmy w tym tyg jedno po południe u moich rodziców i dziś też przyjechalysmy żeby trochę jej ten czas urozmaicić, tyle że dzisiaj mamoza spora. Mąż jutro będzie, co prawda ma prace koło domu, ale może jakoś podzielimy ten czas. -
Uda się wrote:Dziewczyny ratunku
Jak poprawić zapis ktg?
🥺
Uda się ja też nie mam żadnego sposobu na to - ostatnio byliśmy 2 godziny u lekarza, robiliśmy ktg i bobas spał jak zabity.. wstałam na usg i oczywiście zaczął kopać w brzuch ze aż doktor się śmiał co mały wyprawia. więc po usg szybko poszliśmy podpiąć ktg żeby wykorzystać tą aktywność - i rzeczywiście wtedy ładnie się pisało. a po ktg znowu do lekarza na dalszą część wizyty
i oczywiście przed pierwszym ktg zjadłam słodkie, piłam zimną wodę, leżałam na lewym boku, zmieniłam później pozycję i nic 🙈 -
Hej, ja również melduję się z już donoszoną ciążą.
W poniedziałek zajrzymy co tam słychać u Kuby i jak sytuacja na froncie, bo bóle miesiączkowe nie przechodzą, a dzieć wczoraj na noc ewidentnie kręcił głową między spojeniem łonowym a kością ogonową.
KTG pierwsze już miałam tydzień temu w czwartek, bo u mnie na NFZ w poradni robią od 36tc. Nie będę ukrywać, że miło się leżało i nasłuchiwało bicia serca oraz ruchów.
Pawix, mam nadzieję, że się doczekałaś tego KTG. Ile finalnie czekałaś? Będziesz testowała metodę na szczypanie sutków? :p
kasia97, Hermiona5, Ccarolinaa, krolik, Carrie12 lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,8
Kubuś 💙

-
Ja jeszcze tydzień i też będzie ciąża donoszona 😅mogę rodzić i być następna 😅🫣oby się samo zaczęło … dziś w nocy młoda tak mnie kopnęła pod żebra w okolicy trzustki z tej strony że aż w nocy podskoczyłam🫣
Ja juz mam wyniki krwii i tak jak myślałam morfologia rozjechana jak to w ciąży ale chociaż tyle że hemoglobina 13,1 i hematokryt też ładny , biorę żelazo to pewnie dlatego 😅hiv hbs negatywne ale mała zjadła dużo Wit d i ferrytyny bo przed ciążą miałam wit d powyżej 50 a ferrytyne 55 a teraz wit d 27
a ferrytyna 36 więc bez szału .. chyba muszę zwiększyć dawkę Wit d tylko nie wiem czy 6 tyś teraz to nie będę za dużo w ciąży 🫣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 19:37
👩🏻 35 🧔🏻 37
👶2018
Starania o drugie👶
od: 04.23
❌️MTHFR_1298A- hetero
❌️PAI-1 4G hetero
❌️AMH- 0,711 > 0,758
✅️MUCHA- negatywna
✅️Białko wolne s 78,2%
✅️PPJ ANA 1 ujemne
✅️Komórki NK 9%
✅️Zespół antyfosfolipidowy-ujemny
✅️Trombofilia wrodzona-ujemne
✅️Kariotyp-prawidłowy XX XY
✅️Histeroskopia-CD-138-brak stanu zapalnego
08.23 poronienie puste jajo płodowe💔
07.24Aniołek 9+1(zatrzymany 6+3)💔
IN VITRO GAMETA
Punkcja7pobrano- 5 dojrzałych- mamy :
3.1.1❄️4.2.2❄️ zdrowe okruszki po PGT-A
FET I 27.06 4.2.2 10dpt beta 8,88cb💔
FET II 30.07.25 3.1.1 7dpt ⏸️ 10dpt -330🍀 12dpt- 678 🍀14dpt- 1506🍀26dpt- 27360🍀27dpt- 0,39cm kruszynki z
9.09- 1,92cm bobo 
8.10- prenatalne 6,5 cm kruszynki
25.11 228 gram słodkości
Niskie ryzyka, panorama -zdrowa dziewczynka

-
MaryLu wrote:Hej wszystkim, gratuluję porodów!
Ja dzisiaj z ciąża donoszona melduję się ze szpitala. Miałam zaplanowany na dziś obrót zewnętrzny i zostawili mnie po nim na obserwacji na dobę 😒
Mała się wierci jak porąbana.. w poniedziałek na usg poprzeczne, wtorek główkowo, wczoraj już czułam głowę pod wątroba.. pierdolca już dostaje od tego ciągłego macania brzucha bo ona się obraca totalnie niewyczuwalnie. Tak czy siak obrót się udał, nie był trudny, ból do zniesienia szczególnie że to trwało z minutę może.
Lekarz mi mówił że to będzie raz dwa że może mi nawet na izbie to zrobi i wyjdę do domu a tu nie dość że wegetowałam na izbie od 8 do 11 to potem na bloku porodowym od 11 do 14.. na sam obrót zbiegło się z 15 osób łącznie z ordynatorem i po tej minucie roboty wszyscy zaczęli bić brawo 😂 ogólnie strasznie dużo zachodu
Jak teraz fiknie znowu do góry głowa to już opcje nam się powoli kończą bo albo po odejściu wód będzie cc na ostro albo 7 kwietnia obrót drugi na bloku i mocna indukcja. Nie powiem, żadnej z tych opcji bym nie chciała 😒
No nic, zostaje czekać i zaciskać ten brzuch żeby małą wgnieść już głowa do dołu 🙃
Dajesz nadzieje 🥰
U mnie mała tez sie jeszcze mocno kreci i ta głowa mam wrażenie, ze wędruje. W pon sprawdzamy jak jest ułożona i jak bedzie lipa to tez mnie czeka obrót jeszcze przed świętami. Szkoda, ze tyle z tym schodzi, ale juz wole odlezec jeden dzień niż nastawiać sie na cesarkę 😬 a brałaś do szpitala torbę do porodu czy normalnie sie spakowałaś jak do szpitala?starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
❌PCOS w obrazie usg
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA, ANA1, ANA3, APS
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
✅kariotyp
✅cd138
🙍♂️'90
❌Koncentracja 2,1 mln/ml
✅Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I (CS) (estrofem, cyclogest, duphaston, clexane), 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) 💔.
4.8.25 🌈 FET II (CN) 6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 55, 9 dpt beta 130, 12dpt beta 685 15 dpt beta 2389 23 dpt GS 1,55 cm, CRL 0,24 cm i ❤️, 7+4 CRL 1,49 cm, 9+1 CRL 2,65 cm, 11+4 5,2 cm, 12+5 prenatalne ✅,
15+5 nifty: zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
rośnij fasolko 🤞

-
Malowybitna wrote:Dajesz nadzieje 🥰
U mnie mała tez sie jeszcze mocno kreci i ta głowa mam wrażenie, ze wędruje. W pon sprawdzamy jak jest ułożona i jak bedzie lipa to tez mnie czeka obrót jeszcze przed świętami. Szkoda, ze tyle z tym schodzi, ale juz wole odlezec jeden dzień niż nastawiać sie na cesarkę 😬 a brałaś do szpitala torbę do porodu czy normalnie sie spakowałaś jak do szpitala?
Sam obrót był właśnie spoko ale wszystko dookoła w tym szpitalu już mniej, może urok szpitala po prostu albo sam fakt że lekarz mnie na to nie przygotował.
Nie miałam torby do porodu. Tylko plecak z rzeczami na noc w razie jakby coś poszło nie tak. Doktor mówił że niczego do porodu nie brać i że te rzeczy na noc się nie przydadzą ale no jak widać lepiej wziąć 😅 plus nie wiem o co chodzi ale w tym szpitalu tak się pociłam cały czas.. miałam wrażenie że cały czas śmierdzę więc zużyłam 2 piżamy i komplet ciuchów a bielizny chyba 3 pary.. także mąż miał co donosić 🙃
Sam obrót u mnie poszedł bardzo szybko i sprawnie, dostałam na początku zastrzyk z lekiem przeciw skurczom a po samym obrocie ten sam lek w pompie na jakieś 30 min.
Jeśli będziesz musiała się decydować to na prawdę ja polecam, o ile u mnie znowu nie fiknie a póki co grzecznie głowa w dół to serio nie ma co się bać
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
Widzę że dużo z Nas już są donoszone i ustawiacie kolejkę porodów 🤣
To ja chcę być ostatnia jak coś. Mimo że już 37+1 to totalnie nie chce rodzic jeszcze najlepiej przez 3 tygodnie. Trzeci trymestr chyba jest dla mnie najbardziej łaskawym. Gdyby nie brzuch czułabym się totalnie nie w ciąży, chyba nagroda za te leżąco-rzygające początki 😒
Jeszcze jak zobaczyłam na wypisie że mam unikać aktywności fizycznej to mina jakby mi ktoś zabawkę zabrał pytam że jak to, że przecież ja ma do świąt pilates i jogę rozpisaną prawie codziennie 🫣 na szczęście mogę bo to taki ogólny zapis żeby się niby oszczędzać 🙃Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -