WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Ja dziś spałam wyjątkowo dobrze. Zazwyczaj bolą mnie kolana i nogi a dziś nic :) byłam rano w lumpiku i znów kupiłam małe conieco dla małej :P moja córka zrobiła mi taką aferę ze chce pluszowego psa ze dziś do końca dnia ma zakaz bajek. Ona chyba jakiś bunt czterolatka przechodzi bo jest ostatnio straszna. Wstydu się przez nia najadlam. Kombinezon/pluszowy pajac dziś przyjdzie ze smyka bo zamówiłam na wyjście małej ze szpitala za całe 23 zł przecena z 59 :P

Miłego dnia! :)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamaaa wrote:
    Melduje się po wizycie... Mam problem, miesiąc temu Zuzia mieściła się na siatce centylowej na najniższym pulapie. Teraz w 31tygodniu powinna mieć najmniej 1200g a ma 1000g... Niby wszystko w normie wg. mojej ginekolog. Dodatkowo szyjka ma 1cm ale bez rozwarcia. Niby też spoko tylko więcej się oszczędzać. Stwierdziła też żeby się nie przejmować bo jeśli urodze w 34 tygodniu to Dziecko jest w stanie samodzielnie oddychać... No ale skoro Zuza jest tyle mniejsza to nie wiem czemu dla niej to norma. Przez miesiąc przybrała zaledwie 300g...

Wagą nie ma się co martwić, ale na Twoim miejscu pomyślałabym nad krążkiem. W poprzedniej ciąży miałam założony przy szyjce 27 mm w 32 tygodniu. Z taką szyjką równie dobrze mogłam dotrwać do 34 tygodnia, który Twój lekarz uznaje za bezpieczny, a jednak mój lekarz nie bez powodu naciskał na krążek- teoretycznie maluch urodzony w tym tygodniu powinien już sobie poradzić. Ale nie jest to regułą.

Moi bracia urodzili się w 34 tygodniu, ale to była ciąża bliźniacza. Teraz mają prawie 6 lat, mają się dobrze, ale po narodzinach mieli kłopoty z oddychaniem, jedzeniem, leżeli parę tygodni w szpitalu. Dla dziecka każdy dzień u mamy w brzuchu jest cenny, zdecydowanie najlepiej kiedy dziecko rodzi się w terminie, wtedy odpadają takie problemy jak bezdechy, karmienie, przedłużony pobyt w szpitalu itp. Dlatego ja bym naciskała na pessar.

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Wilka Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)
    Ale wy piszecie, zaraz będzie 1000 post :)
    Ktoś pytał o krew pępowinową- ja przewałkowałam temat trochę też za racji zawodu mam z tym do czynienia i zdecydowaliśmy, że teraz od Jagody pobierzemy krew i oddamy do banku państwowego, aby może posłużyła innym dzieciom, natomiast krew drugiego dziecka będziemy bankować na swój użytek.

Mania myślałaś co zjemy na tłusty czwartek ? :P

• kamaaa Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia93 wrote:
    Wagą nie ma się co martwić, ale na Twoim miejscu pomyślałabym nad krążkiem. W poprzedniej ciąży miałam założony przy szyjce 27 mm w 32 tygodniu. Z taką szyjką równie dobrze mogłam dotrwać do 34 tygodnia, który Twój lekarz uznaje za bezpieczny, a jednak mój lekarz nie bez powodu naciskał na krążek- teoretycznie maluch urodzony w tym tygodniu powinien już sobie poradzić. Ale nie jest to regułą.

Moi bracia urodzili się w 34 tygodniu, ale to była ciąża bliźniacza. Teraz mają prawie 6 lat, mają się dobrze, ale po narodzinach mieli kłopoty z oddychaniem, jedzeniem, leżeli parę tygodni w szpitalu. Dla dziecka każdy dzień u mamy w brzuchu jest cenny, zdecydowanie najlepiej kiedy dziecko rodzi się w terminie, wtedy odpadają takie problemy jak bezdechy, karmienie, przedłużony pobyt w szpitalu itp. Dlatego ja bym naciskała na pessar.
    Myślałam że w tym tygodniu już nie zakładają pessara. Udało mi się umówić do kliniki na badanie trzeciego trymestru na za Tydzień w czwartek. Myślę że rozejrze się za innym lekarzem żeby Sprawdził ta szyjke i dał może jakieś zalecenia. Mąż mi kupił magne b6. Na razie leżę i przy wstawianiu na siku zdarzają się skurcze... Szczerze mówiąc jestem przerażona podejściem mojej ginekolog, szkoda że tak późno sobie to uświadomiłam.

f2w3csqv1ok8ev24.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mania wrote:
    Lanusia ja to nie rozumiem jak babcia może tak mówić...to przykre...jakbym coś takiego usłyszała to miałabym dystans...
    a jak szyjka ??

Dzięki dziewczyny za dobre słowo.. Ochłonęłam, ale wczoraj było mi tak przykro przez babcię. Ona potrafi lepszymi tekstami rzucić "Po co ci to drugie dziecko? Co ty w życiu osiągniesz z dwójką małych dzieci? Ja w twoim wieku...". Szkoda że ma tak słabą pamięć i nie wie jak rani takimi słowami. Moja mama jest jedynaczką, a jej braciszek zmarł przy porodzie, bo był wcześniakiem, więc mogłaby wysilić się na choć odrobinę empatii. Ale niektórzy są niereformowalni. Wytłumaczyłam sobie jej głupie teksty jej wiekiem i doszłam do wniosku, że będziemy ją odwiedzać tak rzadko jak to możliwe. Skoro Lila ma być faworyzowana, a drugie dziecko odepchnięte to ja na taki układ nie idę.

Aniołek (*) 12.03.2013

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wam zazdroszczę tych zmywarek :) My nie mamy miejsca no i kasy póki co, ale w przyszłym domu to będzie zakup nr 1 :D

Dzisiaj mam strasznie senny dzień, kawy mi się bardzo zachciało, a piję rzadko i teraz coś czuję że codziennie będzie musiała być kawka :)

• Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pije kawkę z mlekiem ale jakoś nadal chce mi się spać... mój maluch bardzo aktywny bo już wierzga nawet jak chodzę czy jadę autem i aż uśmiech pojawia się samoistnie... już nie mogę doczekać się tego szkrabka :) kochany wróci z trasy to jedziemy wkoncu po wózek bo czas leci a później ciężko na raz tyle kasy wydać tym bardziej że głupi kredyt 2500 grrr...

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamaa, ją myślałam, że mój gin jest mało ostrożny, ale Twoja lekarka rzeczywiście go przebija. Mi mówił, że na tym etapie norma dla szyjki to 2 cm. Czy Twoja jest zamknięta, bez rozwarcia, twarda/miękka? Na skurcze koniecznie bierz magnez i może po konsultacji nospe? A aplikujesz luteine?
    Co do wagi, to z jednej strony zgadzam się, że zdarzają się błędy pomiaru (w obie strony...), ale z drugiej maluszek jest poniżej 10 centyla, więc trzeba powtórzyć pomiar i koniecznie sprawdzić przepływy i wydolność łożyska, czy nie grozi hipotrofia. Mam nadzieję, że dostaniesz się szybko do dobrego specjalisty. Powodzenia!

Iwonkaaa lubi tę wiadomość

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlaczego lekarze tak rutynowo podchodzą do kobiet w ciąży... przecież każdy wie jak bardzo każda przyszła mama martwi sie bo wszystko bo niewiedza plus ciągle głosy o nieszczesciach tylko pogłębiają strach o dobro malca a tu lekarz który ma dbacbo prawidłowy przebieg lekceważy oznaki czegoś niepokojącego... zamiast robić wszystko aby zapewnić bezpieczeństwo i spokój przyszłej mamy...

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
  • Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ponawiam pytanie odnośnie materacy... na jakie się zdecydiwalyscie?

Przepraszam jak było a niefoczytalam...

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonkaaa wrote:
    Dlaczego lekarze tak rutynowo podchodzą do kobiet w ciąży... przecież każdy wie jak bardzo każda przyszła mama martwi sie bo wszystko bo niewiedza plus ciągle głosy o nieszczesciach tylko pogłębiają strach o dobro malca a tu lekarz który ma dbacbo prawidłowy przebieg lekceważy oznaki czegoś niepokojącego... zamiast robić wszystko aby zapewnić bezpieczeństwo i spokój przyszłej mamy...
    Właśnie na ten temat rozmawiałam ze swoim mężem, bo podzieliłam się z nim emocjami związanymi z przypadkiem Kamy. Cholera mnie strzela na tą znieczulicę, bo ginekolog akurat powinien być szczególnie wrażliwy: chodzi w końcu o dwie osoby i za dwie jest odpowiedzialny. A często się słyszy, jak kobiety opowiadają o swoich niemiłych, wypalonych lekarzach. Powinni się na serio za siebie wziąć, zadbać jakoś o własną kondycję psychiczną, bo takie bagatelizowanie problemów jest wyjątkowo groźne.
    My dzięki Bogu jesteśmy zadowoleni z opieki, ostatnio jak byliśmy razem na usg to mój M. był w szoku, że nasza pani doktor gada z moim brzuchem, Polę nazywa "króliczkiem" i widać, że cieszy się własną pracą. I tak jest na każdej wizycie, plus do tego za każdym razem powtarza, jak ważny jest spokój przyszłej mamy. Tylko fakt jest taki, że ja ze swoją gin znałam się z poprzedniej pracy zanim zaszłam w ciążę. Ciekawi mnie, czy wszystkie pacjentki tak traktuje, ale z narzekaniem na nią się nie spotkałam jeszcze...

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też jest super nigdy nie ma pośpiechu zawsze wszystko sprawdza pyta co i jak... przynajmniej jestem spokojna i niczym się nie stresuje... już za tydzień wizyta Aaaaaaa :):) o wagę muszę zapytać :)

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szczęście też mam fajnego lekarza który nigdy niczego nie bagatelizuje ale stara się mnie uspokoić i wszystko wytłumaczyć co i jak :)

Ale są lekarze "gnoje" jak na początku ciąży trafiłam z krwawieniem na IP (okazało się, że to żylaki odbytu) to wydarł się na mnie, że wszystkie te młode matki muszą tak panikować, że bez przesady i że on musi mnie na oddział przyjąć a nie będzie pierdołami miejsc zajmować i że mam się na własne żądanie wypisać... :/ a i jeszcze mi powiedział, że i tak mogę poronić i żeby z głupim krwawieniem nie przyjeżdżać do szpitala...
    Takie mamy czasy że opieka jest dostępna bardziej niż kiedyś i już jak mnie coś niepokoi to chyba normalne, że chce skonsultować to z lekarzem.. a skąd ja mogę wiedzieć co się w danym momencie dzieje..

Mój misio chyba się odwrócił główką w dół bo wcześniej czułam ruchy bardziej w dole brzucha a dziś cały czas czuje jak w żebra mnie kopie :P nawet mi się ciężko siedzi :P
    W ogóle jakiś bardzo aktywny od rana jest ale myślę, że to przez to że go wystraszyłam swoim płaczem i histerią do której doprowadziła moja siostra.. Mam nadzieję, że misiowi nic przez to nie będzie.. Biedaczek musi przeżywać :(

• Kajka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonkaaa wrote:

Iwonka,
    ja się zdecydowałam na piankowy Hevea Duo Activia Medica. On jest dwustronny (twardsza pianka do 6 m-ca, a następnie przewraca się na bardziej miękką). Chciałam w całości lateksowy, ale miałam wątpliwości, czy nie będzie za miękki na początek.. A z kolei od czytania opinii nt. kokosu i gryki już zupełnie zgłupiałam ; ) Ale pewnym pocieszeniem jest, że jak robiłam research wśród znajomych, to tak naprawdę, mając przeróżne materacyki, są w większości zadowoleni : )

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonkaaa wrote:

Ja mam po Lilusi gryka- kokos. Jest twardy, nam odpowiada :) Przez kilka pierwszych miesięcy mała i tak będzie spała ze mną w łóżku, ewentualnie w Koszu Mojżesza, ale później przejmuje ten materac;)

Aniołek (*) 12.03.2013

• wiecznie Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonkaaa wrote:

my będziemy kupować lateks-kokos

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja specem nie jestem ponieważ spodziewam się pierwszego dziecka ale siostra mi poleciła materac z kokosa i taki kupiłam :)

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy gryka-kokos, ale prawdopodobnie przejmą go moi rodzice do łóżeczka turystycznego, a my kupimy lateks-kokos.

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • paprotka30 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez chcemy lateksowy albo lateks -kokos.

A co do lekarzy...moj o mnie dba. Nie moge narzekać. Nawet jak bylam w szpitalu to czulam sie zaopiekowana przez niego. A czy inny byłby lepszy. Możliwe. Poki nic strasznego sie nie dzieje i ciaza jest bezproblemowa to każdy lekarz bedzie świetny i sie sprawdzi. Gorzej jak zaczynają sie komplikacje. Wtedy warto isc do innego, sprawdzić diagnozę. Ja tak zrobiłam juz dwa razy. Zawsze potwierdzala sie opinia mojego lekarza.

Kamaa najważniejszy jest spokoj. Jaka masz zalecona dawke magnezu? Ja biore 3x2. Juz kilkanaście opakowań zjadłam :) ale najważniejsze ze pomaga wiec Tobie tez pomoże!

• Dobson Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję kupić lateksowy z Ikei :) Na łóżeczku przyoszczędziłam więc materacyk może być trochę droższy.
    Same ciężkie noce widzę. Trzymajcie się dziewczyny, ja też przez ponad 2 tygodnie nie mogłam spać, a teraz wszystkie dolegliwości przeszły i przesypiam całe noce z max dwoma wycieczkami na siku :D
    Dziś byłam na uczelni zawieźć papiery i jakiś cep, chyba wykładowca, się mnie spytał czy przyszłam na zaliczenie I roku z gramy opisowej? O.o Ja na niego-na swój brzuch-na niego-na mojego D- da fuk? :D

f2w3lhb8uhmwdzoi.png
‹‹ 725 726 727 728 729 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ