X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny, przestraszyłam się dzisiaj, doradźcie.. robiłam badania zlecone przez ginekologa - morfologia, cukier, toksoplazmoca i grupa krwi. Sama dla siebie Zrobiłam też TSH i wynik mam tragiczny! Widzę, że niektóre z Was pisały tutaj o TSH, więc może coś doradzicie? Tsh = 5,9 jak to zobaczyłam od razu doleciłam sobie ft3 i ft4 i tu mam wyniki w normie. W razie czego zleciłam też anty-TPO i anty-TG ale do gina chcę przedzwonić jutro jak będę mieć już wszystkie wyniki. Myślicie, ze to dobry pomysł, żeby najpierw do ginekologa zadzwonić czy od razu szukac endokrynologa? Naczytałam się o tym jakie skutki może dla dziecka nieść wysokie TSH, nawet poronienie czy niedorozwój :(( Zastanawiam się czy samo TSH jest tak szkodliwe czy zazwyczaj obniżone przy tym ft3 i ft4? Pocieszałabym się przynajmniej, że te mam w normie i może dziecko nie odczuwa niedoborów.. Wygląda to na niedoczynność subkliniczną.. Jestem załamana :(

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Omon Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale piękne macie te bety! Dwoją się i troją a u mnie w dolnej normie. Pocieszam się tym, że w normie ale z tyłu głowy jest cały czas myśl, że się zatrzymała między pobraniami i już spada. Tak samo jak temperatura. Dostałam już moralnego kopa od męża :P Ale i tak wiem, że nie przestanę panikować przed wizytą u lekarza. Powtarzam jeszcze sobie, że podczas wizyty może nie być <3, bo jak będę myślała "a może już będzie" to znowu będzie histeria. Aj, ciąża po poronieniu to ciężkie wyzwanie dla mojego charakteru.

Kordonek zadzwoń do ginekologa i poczekaj aż się wypowie. A może to jakiś błąd w laboratorium?

IGA.G, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy Kordonek jestem tarczycowcem od wielu lat i powiem ci tak - idz do endokrynologa bo twoje tsh jest za wysokie. nawet nie ma patrze na normy, bo one są też wysokie. umów się na wizyte dostaniesz na pewno euthyrox 50 albo 75, musisz do brać. ja mam wszystkie wyniki w normie oprócz tsh wlaśnie jak nie biore leków. teraz biore i mam 0,6.
    nie chce cię straszyć, ale zareaguj szybko

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon wrote:

Kordonek zadzwoń do ginekologa i poczekaj aż się wypowie. A może to jakiś błąd w laboratorium?

Kordonku ginekolog nie może przepisać euthyroxu - takie nasze prawo, musisz koniecznie iśc do endo tylko on wystawi recepte na lek którego na pewno potrzebujesz. płód nie wytwarza niestety własnych hormonów tarczycy i bazuje na naszych więc musisz je doprowadzić do normy :)
    będzie dobrze, euthyrox jest bardzo bezpieczny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 19:19

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • misKolorowy Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonek idź do endokrynologa, w ciąży masz pierwszeństwo przyjęcia. To wysoki wynik bo norma na I trymestr to około 2,5, ale w ciąży często na początku hormon ten skacze, reaguj szybko i wszystko będzie dobrze :) mi też wyszedł za wysoki wynik i mam zwiększoną dawkę, ale moja endo mi powiedziała, żeby się nie stresować, bo dzidziuś na tym etapie jeszcze nie korzysta z moich hormonów, ale już niedługo zacznie.

zem3i09k8uqplda3.png
    04.04.2017 Misiu ❤️
    Starania o drugiego bobasa od 09.2018
    "Nie rezygnuj z marzeń, to że coś nie dzieje się teraz, nie znaczy, że nigdy się nie wydarzy."

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no hormonów na razie chyba dzidziusiowi nie brakuje skoro ft3 i ft4 mam w normie, tak się pocieszam. Kurcze, endokrynologów u mnie w mieście co kot napłakał :(

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • itania Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś

Korzystając z okazji - chciałam zapytać, jak powiedziałyście partnerom o ciąży.. i kiedy? umiałyście wytrzymać kilka dni znając już wynik testu? Mój mąż dzisiaj zapytał, czy testowałam. odparłam przekornie, że nie ;) Uwierzył mi :D ale tak go nakręcam, że mam objawy, że piersi bolesne, że coś w dole brzucha uciska ;) a on myśli, że go nabieram, bo gdybym coś wiedziała, to NA PEWNO od razu bym mu powiedziała ;) a ja tym razem chciałam mu to w jakiś fajny sposób przekazać, a jednocześnie nie mam teraz możliwości, by udać się samotnie do sklepu, by zakupić jakiś niemowlęcy gadżet, bo wyruszamy na wakacje. A z drugiej strony dobrze by było, by jednak wiedział, bo dźwiganie tobołów raczej niewskazane w moim przypadku.. albo gdybym tak nagle opadała z sił na spacerze brzegiem morza haha :D lub gdybym nie chciała się z nim wybrać wieczorową porą na drinka/tańce - hulańce, to żeby boroczek sobie nie pomyślał, że ja leniwa lub znudzona jego towarzystwem :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2016, 19:45

16.09 dwa centymetry człowieka <3
    14.10 - usg prenatalne
    8.11 - 146g, SYNUŚ!!!
    28.04.2017- NA ŚWIAT PRZYSZEDŁ NASZ OKRUSZEK <3
    l428zga.pngiri742v.png[/ur
  • vitae13 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez Kordonku mysle ze powinnas odwiedzic endokrynologa. Ja zaczelam z 3.48 i w 4tyg zbilam do 1.8 (euthyrox N25). Leki nadal przyjmuje, jestem pod stała kontrolą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 19:42

CHŁOPCZYK OLEK :)
    qjn3p1.png1kjSp2.png

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastanawia mnie czemu mi ginekolog nie zleciła badania TSH? Przecież gdybym go nie zrobiła sama dla siebie to żyłabym w nieświadomości..

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    itania ja kupiłam książkę "jak być wspaniałym tatą", jako zakładki włożyłam 3 testy i zapakowałam w taką dzidziusiową torebkę okazyjną. Powiedziałam, że u nas na budowie (stawiamy dom) coś urosło i koniecznie musi to zobaczyć. Wyjęłam torebkę i Mu dałam. Najpierw zapytał o co chodzi, ale jak przeczytał tytuł to już wiedział. Nie muszę dodawać jak bardzo się ucieszył :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 19:43

Szczęśliwa Mamusia, itania, magdzia26, Ejda665 lubią tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    itania Ja to od razu mężowi powiedziałam co i jak najpierw mąż , a rodzina w swoim czasie się dowie ;) .

• Ewelina 3 Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny troszke sie stresuje bo mam jakies taki sluz kolou żołtego nie ma go duzo ale jest czy to normalne hmm

córeczko czekamy na Ciebie <3
    w4sq43r8r4rmbt6w.png
    74di20mmtq5kyqbu.png
    74dix1hpqenjra5g.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonek mi nigdy nie zalecili tego badania mimo, iż miałam objawy niedoczynnośći, cóż taki kraj. umów się koniecznie, ale nie martw się na zapas. euthyrox kosztuje grosze i szybko działa.

Ewelina 3 a bierzesz luteine dopochwowo? ja mam taki śluz po luteinie właśnie

co do informowania męża o dziecku, to ja z testem w trzęsących się rękach podeszłam do niego pytając czy naprawde jest druga kreska czy mam aż taką wadę wzroku ;p ja po prostu w to nie uwierzyłam

Szczęśliwa Mamusia, itania, Milka1991 lubią tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misKolorowy wrote:
    Kordonek idź do endokrynologa, w ciąży masz pierwszeństwo przyjęcia. To wysoki wynik bo norma na I trymestr to około 2,5, ale w ciąży często na początku hormon ten skacze, reaguj szybko i wszystko będzie dobrze :) mi też wyszedł za wysoki wynik i mam zwiększoną dawkę, ale moja endo mi powiedziała, żeby się nie stresować, bo dzidziuś na tym etapie jeszcze nie korzysta z moich hormonów, ale już niedługo zacznie.

mi moja endo mówiła nawet żeby trzymać wynik tak w granicach 1-1,5. na szczęście mam 0,6 :) co jest chyba jakimś cudem, chyba ciąża działa na mnie uzdrowicielsko bo wszystkie wyniki mam w normie ;p jak nigdy

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Ewelina 3 Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tam żałuje że nie powiedziałam mężowi w jakis fajny sposób, ale nie wytrymałam i pierwszy test ktory zrobiłam o 1 w nocy juz mu pokazałam :) potem przez kolejne kilka dni robiłam testy i kazdy coraz mocniejszy no ale mezus juz wiedzial. a jak wygadalam sie synkowi 6 lat to sie tak ucieszyl i powiedzial ze ma nadzieje ze z dzidziusiem bedzie wszystko ok i pan doktor potwierdzi ze mieszka w brzuszku hihi takie to slodkie :) od kilku miesiecy nasz starszak nudzi nam o siostrzyczkę :) az dziwne bo o 1 brata byl tak zazdrosny ze szok..

Szczęśliwa Mamusia, Milka1991 lubią tę wiadomość

w4sq43r8r4rmbt6w.png
    74di20mmtq5kyqbu.png
    74dix1hpqenjra5g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina 3 Jak nie ma żywej krwi , albo nie plamisz na jasno czerwono , lub krwią to nie ma obaw , tak czy siak skonsultuj to z gin , choć ja plamiłam cały czas na brązowo i to też normalne , a potem to już wiadomo co było :( .

• Ewelina 3 Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczesliwa mamusia. puki co nie ma tego duzo. tez raz poroniłam ale wtedy bylo odrazu krwawienie bez plamień..

w4sq43r8r4rmbt6w.png
    74di20mmtq5kyqbu.png
    74dix1hpqenjra5g.png

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zeświruje... do żadnego endo się nie można dodzwonić a tam gdzie mi się uda to urlopy... Takie życie w pipidówie :( dalej nie dam rady dojechać bo nie dostane wolnego w pracy.. normalnie ryczę bo już nie mam sił..

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dalam mojemu torebeczke prezentowa a w srodku na wierxchu maleńkie skarpetki a pod spodem test. Testu oczywiście nie zauwazyl. Spytal sie czy jestem w ciąży?
    Powiedzialam mu dzis po pracy w aucie.
    Ucieszyl sie ale nie tak bardzo jak rok temu. Ja go rozumiem bo to bedxie trudny dla nas czas szczególnie do polowkowego.

Milka1991, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonek spokojnie... stres nie wpływa dobrze na ciebie i dzisziusia. Jako ciężarna masz pierwszeństwo, więc próbuj dzwonić we wtorek do przychodni się wepchać w kolejkę. wiem, co to mieszkać w pipidówie, wychowałam się w "mieście" gdzie nawet w szpitalu okulisty nie było, po małym wypadku z okiem trzeba było jechać 70 km... na szczęście się przeprowadziłam

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ