Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Lis super, że zebrało ci się na zakupy
one nastawiają pozytywnie.
ja już też kupuje powoli, nie bedę czekała na ostatnią chwilę. dzisiaj robie liste rzeczy zakupowych do apteki i rossmana, żeby mąż ją miał na kompie jakbym ja nie mogła ich zrobićwczoraj wybieralismy materacyk do łóżeczka. łóżeczko mamy po siostrzenicy, brązowe, może pomaluję na biało
bo taki wystrój mieszkania mamy
jak oczywiście siostra pozwoli bo to "pożyczka"
do łóżeczka na razie rożek i śpiworek, pościel dokupimy później. teraz na necie kupiłam stelaż do wanienki, wanienke mamy już. i tak powoli gromadzę a co
lis87 lubi tę wiadomość
-
Jagah, dokladnie. Teraz to mozna sobie teoretyzowac, a pozniej bedziemy weryfikowac co nam sie przyda.
Jak juz napisalam, Iza bedzie przez pierwsze miesiace w koszu mojrzesza, a pozniej bede myslala co dalejJagah lubi tę wiadomość
25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
Milka1991 wrote:dzięki dziewczyny, właśnie podjęłam decyzję że nie kupię łóżeczka z całym zestawem, tylko samo z szufladą i materacem, o takie w brązie:
http://allegro.pl/lozeczko-dzieciece-drewniane-szuf-k-p-k-tapczanik-i6603860546.html
A do tego jakiś ładny otulacz bambusowy i ewentualnie płaską bambusową poduszeczkę do kompletu
Co myślicie ? czekam na akceptację, nie chce już dłużej myśleć nad tym
Ja kocham białe łóżeczkaale model jest fajny
Milka1991 lubi tę wiadomość
-
Reni1982 wrote:Jest super
)
mi najbardziej podoba się białe
Słyszałyście coś o materacykach z których wychodzą robaki?
Nie pamiętam właśnie z jakich...
gryka-kokos, ja mam taki i nie mam robakarobale zalęgaja się przy wilgoci, teraz w ogóle jakaś nagonka jest na te materace
Aniołkowa ja w gemini zamawiam od kilku lat, bardz polecamWiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2016, 13:26
Reni1982 lubi tę wiadomość
-
Ja już ileś stron wcześniej wrzucałam zdjęcie ochraniacza modułowego - takie jakby rękawki zakładane na każdy szczebelek z osobna, albo po dwa szczebelki - to taki kompromis bo dziecko się ani nie uderzy ani nie udusi
Ja coś takiego planuję, tylko musiałabym mieć łóżeczko najpierw, żeby policzyć szczebelki i zobaczyć ile tych rękawków trzeba, bo jak będzie kosztować za dużo to sobie daruję
A te co znalazłam na allegro to właśnie na sztuki są sprzedawane.
Pod główkę kupię poduszkę klin. Wałeczki pierwszy raz widzęMoja bratowa zwijała kocyk w rulon i podkładała pod plecki jak kładła małą na boku.
A orientuje się któraś, czy w koszu mojżesza da się położyć poduszkę klin?Czy tam już dziecko tylko na płasko leży?
Kasieniaczek mój lekarz powiedział bardzo podobnie o serduszku - że nie powie nam, że dziecko na 100% zdrowe, bo usg jest w stanie wykryć 90 parę % takich wad i z tego co on może zobaczyć to wszystko jest prawidłowo. Dużo bardziej wolałabym jednak usłyszeć po prostu, że wszystko jest prawidłowo bez tych szacunkówNo ale wiadomo, że lekarz też nie chce potem, żeby mu ktoś na znanym lekarzu napisał "dziecko miało wadę serca a ten lekarz badał i mówił, że zdrowe". Więc jeśli istnieją wady, których na tym etapie się nie wychwytuje to lekarz musi o tym powiedzieć.
neharika lubi tę wiadomość
-
Ja myślę, że ochraniacz przy noworodku nie pełni żadnej funkcji, bo takie dziecko nawet nie jest w stanie się samo przewrócić na bok. Myślę o ochraniaczu dopiero kiedy dziecko zacznie siadać. Jest wtedy niestabilne, chwiejne, więc może polecieć do tyłu. Nie wiem czy w przypadku półrocznego dziecka dalej istnieje możliwość uduszenia? Takie dziecko raczej się już obróci gdyby coś. Ewentualnie zawiesić taki ochraniacz 5 cm nad materacem, dziecko ma lufcik na nosek a ochraniacz dalej jest na tyle nisko by zamortyzować upadek.
lis - ja tez pójdę z torbami, tylko ja kupuję raczej używaneWłaśnie dostałam wypłatę i widzę, że 100 zł więcej niż się spodziewałam i już domówiłam kilka pieluszek muślinowych, bambusowych, czapeczki pilotki do szpitala i kilka innych rzeczy
Co miesiąc dzielimy fundusze na "do odłożenia na kupkę", "na bieżące wydatki" i "dla nas" czyli mąż ma swój grosz i ja swój na nasze potrzeby. Zanim jeszcze wypłata przyjdzie ja już mam swoją kupkę rozdysponowaną co do grosza i po opłaceniu na następny dzień zostaję z niczym
Dla siebie z grudniowej pensji kupiłam tylko legginsy ocieplane
Jagah - zadaniem takiego wałeczka jest uniemożliwienie dziecku przekręcenia się na buźkę aby się nie udusiłoPoduszka z klinem chyba zapobiega zakrztuszeniu leżąc na pleckach.
Co do materacyków to jesteście pewne, ze w samym kokosie tez nie ma robaków? Czytałam sprzeczne opinie. Ja zdecyduję się na lateksowy, dlatego nie chcę inwestować w łóżeczko, wolę kupić droższy ale pewniejszy materacyk.
Milka - wydaje mi się, że to własnie wałek dla noworodka, bo takie dziecko nie jest w stanie się jeszcze samo obrócić, dlatego jak przekręci się na nosek/buźkę to może się udusić a wałeczek zapobiega przekręceniu się
Jagah a czemu rożek też odpada? Myślałam, ze w nim dziecko jest bezpieczne, jest mocno owinięte, więc nic się nie przesunie?
Milka1991, sylwucha89, ilae, lis87 lubią tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Karolyn uroczy słodziak z synka
JA bym się ochraniaczy specjalnie nie bała, szczególnie na początku bo dziecko się nie przekręca. Jeśli chciałabym mieć to zamontowałabym ochraniacz na jednym boku, np wzdłuż ściany, żeby było przytulniej i ładniej ale żeby dziecko było widoczne bez zaglądanianeharika lubi tę wiadomość
-
Kasieniaczek, Omon, to naszym mamom, babciom itd. musieliby mówić, że "na tym etapie nie jestem w stanie prawie nic wykryć, zobaczymy jak się urodzi" hihihi.... chyba za bardzo jesteśmy wszystkie tym przerażone wszystkim (ze mną na czele!)
Dziękuję za wszystkie opinie o gemini i o matach, przepraszam jak już o czymś pisałyście szybciej i musiałyście się powtarzać ale mój mózg nie jest w stanie zapamiętać wszystkiego z ponad 1030 stron
Kurcze też mam teraz okazję odkupić łóżeczko za grosze... białe z regulowaną wysokością materacyka. Dodatkowo gratis materac (kupimy pewnie nowy ale chcą się pozbyć to chyba każą wziąć), ochraniacze, śpiworki, prześcieradła a nawet wanienka jak chcę... masakra. Ale to jest tak szybko...kasieniaczek, Omon lubią tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
sallvie wrote:Kurcze myślicie, że mi się łożysko przesunęło z przedniej ściany na tylną? Podobno tak może być bo jestem praktycznie na tym samym etapie co taśka ale ja to normalnie od dwóch tygodni nie dość, że czuję ruchy to wyraźnie większość widzę.
Może się podnieść, ale to w wyniku rozciągania macicy
-
flowerygirl wrote:Dziewczyny, macie juz typy wózków i fotelików samochodowych? Może wiecie z doświadczenia/od znajomych których na pewno nie kupować?
my fotelik będziemy kupować Kiddy Evolution Pro 2 na 90%, chyba, że znajdziemy coś podobnego w nieco niższej cenie
Kordonku tak patrzę co ta sprzedająca magmaris ma i chyba w środę po połówkowych zamówię dużą pakępodkłady, rożki, pieluszki itp
boję się nawet szacować kwoty zamówienia
ps. dziewczyny jakie rozmiary pieluszek bambusowych/muślinowych kupujecie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2016, 14:07
-
Różowy_Kordonek wrote:Jagah a czemu rożek też odpada? Myślałam, ze w nim dziecko jest bezpieczne, jest mocno owinięte, więc nic się nie przesunie?
To chyba zalezy od rozka i dzieckaMoja byla w rozku w szpitalu i non stop zsuwala sie na dol, potem kilka razy wlozylam do gondoli i jak spala to nie bylo problemu, zero ruchow. A jak sie przebudzala to zaraz wierzganie nozkami, i zdecydowanie lepiej sprawdzil sie u nas spiworek zamiast rozka.
Co do materacy, to mamy pianka-kokos-gryka i zadnych robaczkowNaprawde, wiele zalezy od dbalosci i uzytkowania, a robaczki nie biora sie znikad, tylko maja swoje przyczyny. Teraz postawie na wygode i miekkosc, lateks rzadzi
Tak jak piszesz, ochraniacz do pol roku to glownie ozdoba, ewentualne zabezpieczenie od strony scianyA dziecko, ktore ma pol roku i niestabilnie siedzi to pikus, bo wykonuje rozne inne wygibasy, a kiedy nie ogarnia sytuacji to po prostu krzyczy i placze
Widze to tak, ze kazda mama ma swoj sposob na dziecko i najlepiej zrobic samej test
Jak mozesz to napisz, u jakiego sprzedawcy kupujesz pieluszki bambusoweWiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2016, 14:14
-
Ilae, ja też od tej sprzedjącej dużo będę zamawiać. I drugi to zefipl.
Ja planowałam z 10-15 tetrowych zwykłych, komplet (tj.3 muślinowe) rozmiary ok 70-80x70-80 + z 1-2 duże otulacze tj. jakieś 100x120.
She Wolf i Karolyn jeszcze raz przepraszam, że pytałam 2 razy to samo ale teraz patrzę, że jakoś 2 strony ominęłam.... roztrzepanie level expert... taki głupek ze mnie... no cóż. zwalmy to na ciążęWiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2016, 14:35
ilae lubi tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Ja jak tak patrzę na te aukcje, wyprawkowe rzeczy to czuję się jak dziecko we mgle, nie wiem co do czego i za co się zabrać i z której strony to wszystko ugryźć
już miałam kilka podejść, naotwierałam na allegro i zaraz pozamykałam, za dużo informacjijeszcze u mnie jest to, że nie chcę dużo zamawiać, bo na przełomie stycznia/lutego będziemy się przeprowadzać i nie chcę robić większej roboty panom, którzy będą nas przeprowadzać
no i mój plik tekstowy z wyprawką wygląda strasznie, nie wiem co do czego ani od kogo ani czy na 100% się przydaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2016, 14:38
-
flowerygirl wrote:Dziewczyny, macie juz typy wózków i fotelików samochodowych? Może wiecie z doświadczenia/od znajomych których na pewno nie kupować?
http://fotelik.info/pl/testy/grupa:0-13/ocena/malejaco/index.html 0-13 kg
na tej stronce jest zestawienie fotelików pod względem bezpieczeństwa- moze ciebie to zainteresuje
Ja będę myślała nad czymś w miarę bezpiecznym, ale przyzwoitym cenowo. Może uda się kupić np. roczny używany to skorzystam.
Cybex aton i maxi cosi city jest coś koło 400 zł, a mają opinię "bezpiecznych"
Ale to oczywiście zależy na czym komu zależy.