Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Iga wydaje mi się że biustonosze do karmienia są tylko w plazie, ale trzeba to sprawdzić, na moim przykładzie wiem, że rozmiar był taki jak w ciąży, dużo używałam takich sportowych biustonoszy bo były najwygodniejsze do spania, a na wyjścia miałam jeden dokarmiania ale był beznadziejny i chodziłam w zwykłych tych które mam na co dzień.
Mogę Wam polecić nakładki z avent, ale tylko wtedy jeżeli dziecko ma problem żeby nauczyć się chwytać, bądź jesli są rany do krwi, inaczej nie polecam, nie wpływają korzystnie na laktację, dziecka ślina powinna mieć kontakt z sutkiem, wtedy produkcja działa jak należy.
Warto tez zainwestować we wkładki laktacyjne avent wielorazowe . Początkowo jako świeżak w tym temacie wydawalam majatek na wkładki i nie wyobrażałam sobie kupić wielorazowych, jednak przy maluchu pranie będzie często i wkładki można prać razem z ubraniami dziecka, miałam dwa pudełka czyli 6par. Żałuję że nie kupiłam od razu.
Ojejku witaj ponownie! Ciesze się że wrocilas, wszystko będzie dobrze, będzie zdrowy synek, zobaczysz!
-
Piszę Wam tutaj te pierdoly o wkladkach itp. Bo pamiętam jak dziecko we mgle nie wiedziałam co kupić i ile tego kupić, nie miałam o niczym pojęcia, żadnych niemowlaków w rodzinie, nie mogłam też korzystać ze szkoły rodzenia, niejednokrotnie kupowałam że dużo, albo niepotrzebne rzeczy. Ale dziewczyny z forum , które już miały dzieci właśnie podsuwaly dużo fajnych pomocnych rozwiązań, dzięki temu można wydać więcej na przyjemne rzeczy niż na te akcesoria
-
Niebieskaa wrote:
Dziewczynki co do tsh to moje tsh to 1,82, badalam tydzen temu, biore dalej dawke euthyrox 50, ale niedlugo skonsultuje to z moim endo... moze powinnam podwyzszyc dawke hmm...
Niebieska z takim tsh ładnym i bierzesz leki? Ja robiłam tsh tydzień temu pierwszy raz w tej ciąży i miałam 2.002.. uważam że ładne i nie mam zamiaru brać leków, ciekawe co powie gin, ale jakby było coś nie tak go lekarz który do mnie dzwonił z wynikami chyba by coś powiedział?!?! Tak to tylko miałam d-dimery 676 przy normie do 500, ale moja gin mi powiedziała, że nawet jak będą 700, 800 czy nawet 900 to żeby się nie przejmować bo w ciąży zawsze rosną... biorę tylko acard
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Niebieska, pozazdrościłam Ci i kupiłam taki fajny kombinezonik na wyjście
mam nadzieję, że 56 nie będzie za mały. wstawię może zdjęcie kiedy indziej.
Dziewczyny, co do łóżeczka, mam fajną okazję na zakup o czym pisałam ale w zestawie jest fajny bardzo gruby materac. Chcieliśmy kupić nowy ale tak się zastanawiam, czy myślicie, że jak na ten kupimy i położymy cienki materacyk nowy to będzie ok?? (oczywiście oprócz tego ochronka, prześcieradło i takie tam).Niebieskaa lubi tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
aniołkowa mama wrote:Niebieska, pozazdrościłam Ci i kupiłam taki fajny kombinezonik na wyjście
mam nadzieję, że 56 nie będzie za mały. wstawię może zdjęcie kiedy indziej.
Dziewczyny, co do łóżeczka, mam fajną okazję na zakup o czym pisałam ale w zestawie jest fajny bardzo gruby materac. Chcieliśmy kupić nowy ale tak się zastanawiam, czy myślicie, że jak na ten kupimy i położymy cienki materacyk nowy to będzie ok?? (oczywiście oprócz tego ochronka, prześcieradło i takie tam).aniołkowa mama lubi tę wiadomość
-
sy__la wrote:Niebieska z takim tsh ładnym i bierzesz leki? Ja robiłam tsh tydzień temu pierwszy raz w tej ciąży i miałam 2.002.. uważam że ładne i nie mam zamiaru brać leków, ciekawe co powie gin, ale jakby było coś nie tak go lekarz który do mnie dzwonił z wynikami chyba by coś powiedział?!?! Tak to tylko miałam d-dimery 676 przy normie do 500, ale moja gin mi powiedziała, że nawet jak będą 700, 800 czy nawet 900 to żeby się nie przejmować bo w ciąży zawsze rosną... biorę tylko acard
Kochana, ale ja startowalam z tsh ok 4 i zanim zaszlam w ta szczesliwa ciaze to endokrynolog (on zajmuje sie tez nieplodnoscia) kazal zmniejszyc..ostatni raz jak sie z nim konsultowalam to mialam chyba 1,3 i kazal utrzymywac dawke 50, teraz troche wzroslo i to z nim skonsultuje, bo nie mam pojecia jaka mam teraz brac dawke, moze zmniejszy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 14:35
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
Antonelka wrote:Co do TSH - wg mojej endo w I i II trymestrze nie powinno buc wyzsze niz 2,5 a FT4 w granicach normy labo.
Ja obecnie mma 1,3-1,6 waha sie a biore dawke letroxu - 25.Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Niebieskaa wrote:Kochana, ale ja startowalam z tsh ok 4 i zanim zaszlam w ta szczesliwa ciaze to endokrynolog (on zajmuje sie tez nieplodnoscia) kazal zmniejszyc..ostatni raz jak sie z nim konsultowalam to mialam chyba 1,3 i kazal utrzymywac dawke 50, teraz troche wzroslo i to z nim skonsultuje, bo nie mam pojecia jaka mam teraz brac dawke, moze zmniejszy.Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Sy-la, przeciez jak ktos ma niedoczynnosc to normalne ze bierze leki.
To zadna panika, tylko normalna forma leczenia. W tych czasach problemy z tarczyca sa bardzo czesto i to dobrze ze lekarze sa czujni kiedy pacjentka jest w ciazy, bo dziecko czerpie hormony z naszej tarczycy i dlatego leki sa wazne.
Jasne ze sa przypadki, ze ktos przy gorszych wynikach utrzyma ciaze, ale sa takie dziewczyny, ktore przez to ta ciaze traca.niania.ogg lubi tę wiadomość
25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
A są gdzieś podane normy tsh dla kobiet w ciąży??? Bo w labie podają te do 4... i często się spotykam z koleżankami które tsh miały w ciąży ok. 3 i było wszystko ok, bez żadnych lekow, więc to znaczy że nie były chore na tarczyce. Tak samo za granicą nie ma takiej rutyny w podawaniu leków jak kobieta ciężarna ma tsh na poziomie 2 czy 3 czy więcej...Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Wanda1986 wrote:Dziewczyny które mają doświadczenie w leczeniu tarczycy, ostatnio miałam wynik TSA na granicy 2,3 więc choć lekarka nic o tym nie mówiła zbadałam sobie kontrolnie, żeby w razie czego iść do endo (w poprzedniej ciąży miałam 2,6 a ta lekarka powiedziała że to w normie i nie leczyła, a ja głupia wierzyłam jej na słowo). Wyniki mam takie:
TSH 1,49
FT3 1.89 norma od 2 do 4.4
FT4 0.98 norma od 0.93 do 1.7
FT3 mam obniżone, co to znaczy? Próbuję to w kalkulatorach i przelicznikach zinterpretować ale jak byłam zielona tak jestem nadal.
FT4 6.49%
FT3 -4.58%
Masz bardzo mało hormonów. Leczysz się? Musiałabyś skonsultować się z endokrynologiem lub ginem. Ja jako osoba lecząca się na tarczycę to pewnie źle bym się czuła z tymi wynikami. TSH masz ładne ale to hormon przysadki i jeśli się zwiększa to może mówić,że tarczyca zaraz nie będzie wyrabiała z hormonami ale najważniejsze jest właśnie FT3,FT4 bo to są HORMONY TARCZYCY i nie masz ich prawie w ogóle. Szkoda żeby Ci się posypała tarczyca i po porodzie został problem zdrowotny.
Ja po poronieniu miałam TSH 2 ale FT4 niziutko. Na początkowym etapie te hormony są bardzo ważne i powodują,że dziecko się nie rozwija (między innymi). Mi się ciąża zatrzymała więc może i to była przyczyna. Na tym etapie to nie wiem czy lekarze wprowadzają leczenie ale ja jako ja bym walczyła o leki i wspomaganie tarczycy. Zresztą na tym etapie na którym jesteśmy najczęściej są właśnie najgorsze wyniki.
Na ostatniej wizycie TSH miałam jakoś 1,6 (wzrosło z 0,7 chyba-co znaczy,że tarczyca mniej sobie radzi) ale FT4 10%, endokrynolog zwiększyła dawkę ze względu na niskie FT4 (hormon tarczycy) i moje samopoczucie. Leczy się nie tylko sam wynik ale też głównie powinno patrzyć się na to jak pacjent się czuje.
Sy_la bo moZna mieć TSH -3 ale Ft4 w połowie normy i nic dziecku i ciąży nie zagraża a można mieć TSH-1 a FT4 w dolnej normie lub poniżej i stracić ciążę. Dlatego TSH jest niemiarodajne zwłaszcza w ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 15:08
aniołkowa mama, Jagah, niania.ogg lubią tę wiadomość
-
W sumie nie wiem nie znam się na tym... piszę tylko to co usłyszałam od lekarza i wyczytalam z internetu z różnych forum. Pewnie jak ktos od samego początku jeszcze przed ciążą miał nadczynność bądź niedoczynność to miał już leczenie wdrożone a jak ktoś nigdy nie był chory na tarczyce i w ciąży ma wynik 2 czy 3 to też pewnie inna sprawa i nie ma potrzeby wdrażać leków..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 15:12
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Nie mam.zadnego pojęcia na temat tej
Wanienka z Ikei jest cudnaale u nas też służyła krótko aczkolwiek i tak ja polecam bo jest mała więc nie trzeba dużo wody należący na początku, jeśli ktoś będzie ja przynosił to tym bardziej. Ma antyposlizgi i w środku i na zewnątrz. I jakby nie było zajmuje mniej miejsca już zwykła.
Mi też piersi urosły jeszcze po porodzie i muszę przyznać że to był szok bo nie podejrzewalam że one mogą być jeszcze większe!!!
Ale jesteśmy ślimak. Przewrocilam się dzisiajschodizlam że śliskiej górki. Zaparkowalam auto i bezmyślnie zaczęłam schodzić obok na chodnik. Ale upadłam na pupę i rękę z bardo małej wysokości bo jakby kucnelam najpierw. Chyba nie powinnam nic z tym robić co?
-
A tak w ogóle to witam się z Wami po dłuższej nieobecności, gdyż nie mogłam Was nadrobić... dopiero po 2 dniach mi się to udało
Kurde ucielo mi post!Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 15:22
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Ja na pewno będę używać do wanienki wkładki tej gąbkowej. Sama myje się gąbką i nie widzę żeby jakiś syfilis tam się robił
Jeśli dba się o higienę i czystość takiej gąbki to na pewno nikomu nie zaszkodzi. Poza tym można ją zmieniać bardzo często bo jest niedroga, po myciu dokładnie wypłukać i wysuszyć.
Za to te wkłady plastikowe to chyba miałam przez chwilę przy pierwszym synku i jakoś plastik miedzy jego nogami napawał mnie strasznymi obawami o jego przyrodzenie. Niestety ale taki maluch fika też nóżkami i nie wie że jak uderzy się w krocze to bardzo boli.
Ja mam z biedronki taką miskę? do prania i można coś tam przeprać,taka prostokątna i zastanawiałam się czy na początku niemowlaka mogłabym w niej kąpać
Ojejku witamy z powrotem
Odebrałam wczoraj wyniki:
Anty Xa -4h po zastrzyku-0,43 (0,6-1,00)
D-dimery 1433,10 (<500)
Czekam jeszcze na białko S. Pewnie w czwartek immunolog zwiekszy dawkę Cleaxanu. W poniedziałek badania do gina krew i mocz,sprawa w sądzie za mandat która ciągnie się od roku,we wtorek połówkowei czwartek gin. i immunolog. Potem spokój na kolejny miesiąc
Zrobiłam badania też synkowi,udało mi się go namówic i wyniki ma ok. a jest strasznym niejadkiem.Głównym składnikiem jest mleko,uwielbia mleko i dobrze wygląda,dlatego wszyscy się dziwią,że niejadek.
Dziś byłam na pogrzebie cioci więc przepraszam za długi post ale trochę mi się uzbierało wiadomości a i Wam ciężko na wszystko odpowiedzieć.
Lis,She cieszę się że wszystko u Was ok.
No i witam w 6 miesiącu wg.Belly
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 15:24
sallvie, Lokokoko lubią tę wiadomość