WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • neharika Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga wydaje mi się że biustonosze do karmienia są tylko w plazie, ale trzeba to sprawdzić, na moim przykładzie wiem, że rozmiar był taki jak w ciąży, dużo używałam takich sportowych biustonoszy bo były najwygodniejsze do spania, a na wyjścia miałam jeden dokarmiania ale był beznadziejny i chodziłam w zwykłych tych które mam na co dzień.
    Mogę Wam polecić nakładki z avent, ale tylko wtedy jeżeli dziecko ma problem żeby nauczyć się chwytać, bądź jesli są rany do krwi, inaczej nie polecam, nie wpływają korzystnie na laktację, dziecka ślina powinna mieć kontakt z sutkiem, wtedy produkcja działa jak należy.
    Warto tez zainwestować we wkładki laktacyjne avent wielorazowe . Początkowo jako świeżak w tym temacie wydawalam majatek na wkładki i nie wyobrażałam sobie kupić wielorazowych, jednak przy maluchu pranie będzie często i wkładki można prać razem z ubraniami dziecka, miałam dwa pudełka czyli 6par. Żałuję że nie kupiłam od razu.
    Ojejku witaj ponownie! Ciesze się że wrocilas, wszystko będzie dobrze, będzie zdrowy synek, zobaczysz!

• neharika Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszę Wam tutaj te pierdoly o wkladkach itp. Bo pamiętam jak dziecko we mgle nie wiedziałam co kupić i ile tego kupić, nie miałam o niczym pojęcia, żadnych niemowlaków w rodzinie, nie mogłam też korzystać ze szkoły rodzenia, niejednokrotnie kupowałam że dużo, albo niepotrzebne rzeczy. Ale dziewczyny z forum , które już miały dzieci właśnie podsuwaly dużo fajnych pomocnych rozwiązań, dzięki temu można wydać więcej na przyjemne rzeczy niż na te akcesoria

• kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 13:42

Awf3p2.png
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa wrote:

Dziewczynki co do tsh to moje tsh to 1,82, badalam tydzen temu, biore dalej dawke euthyrox 50, ale niedlugo skonsultuje to z moim endo... moze powinnam podwyzszyc dawke hmm...

Niebieska z takim tsh ładnym i bierzesz leki? Ja robiłam tsh tydzień temu pierwszy raz w tej ciąży i miałam 2.002.. uważam że ładne i nie mam zamiaru brać leków, ciekawe co powie gin, ale jakby było coś nie tak go lekarz który do mnie dzwonił z wynikami chyba by coś powiedział?!?! Tak to tylko miałam d-dimery 676 przy normie do 500, ale moja gin mi powiedziała, że nawet jak będą 700, 800 czy nawet 900 to żeby się nie przejmować bo w ciąży zawsze rosną... biorę tylko acard

Marysia ur. 21.04.2017 <3 niemowle.gif
    Aniołek 7t5d [*]
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska, pozazdrościłam Ci i kupiłam taki fajny kombinezonik na wyjście :P mam nadzieję, że 56 nie będzie za mały. wstawię może zdjęcie kiedy indziej.

Dziewczyny, co do łóżeczka, mam fajną okazję na zakup o czym pisałam ale w zestawie jest fajny bardzo gruby materac. Chcieliśmy kupić nowy ale tak się zastanawiam, czy myślicie, że jak na ten kupimy i położymy cienki materacyk nowy to będzie ok?? (oczywiście oprócz tego ochronka, prześcieradło i takie tam).

Niebieskaa lubi tę wiadomość

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do TSH - wg mojej endo w I i II trymestrze nie powinno buc wyzsze niz 2,5 a FT4 w granicach normy labo.
    Ja obecnie mma 1,3-1,6 waha sie a biore dawke letroxu - 25.

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa mama wrote:
    Niebieska, pozazdrościłam Ci i kupiłam taki fajny kombinezonik na wyjście :P mam nadzieję, że 56 nie będzie za mały. wstawię może zdjęcie kiedy indziej.

Dziewczyny, co do łóżeczka, mam fajną okazję na zakup o czym pisałam ale w zestawie jest fajny bardzo gruby materac. Chcieliśmy kupić nowy ale tak się zastanawiam, czy myślicie, że jak na ten kupimy i położymy cienki materacyk nowy to będzie ok?? (oczywiście oprócz tego ochronka, prześcieradło i takie tam).
    Jesli pokrowiec z materaca mozna wyprac i matwrac wizualnie jest ok tzn bez wgniecen mysle ze wtedy jest ok.

aniołkowa mama lubi tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sy__la wrote:
    Niebieska z takim tsh ładnym i bierzesz leki? Ja robiłam tsh tydzień temu pierwszy raz w tej ciąży i miałam 2.002.. uważam że ładne i nie mam zamiaru brać leków, ciekawe co powie gin, ale jakby było coś nie tak go lekarz który do mnie dzwonił z wynikami chyba by coś powiedział?!?! Tak to tylko miałam d-dimery 676 przy normie do 500, ale moja gin mi powiedziała, że nawet jak będą 700, 800 czy nawet 900 to żeby się nie przejmować bo w ciąży zawsze rosną... biorę tylko acard

Kochana, ale ja startowalam z tsh ok 4 i zanim zaszlam w ta szczesliwa ciaze to endokrynolog (on zajmuje sie tez nieplodnoscia) kazal zmniejszyc..ostatni raz jak sie z nim konsultowalam to mialam chyba 1,3 i kazal utrzymywac dawke 50, teraz troche wzroslo i to z nim skonsultuje, bo nie mam pojecia jaka mam teraz brac dawke, moze zmniejszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 14:35

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Co do TSH - wg mojej endo w I i II trymestrze nie powinno buc wyzsze niz 2,5 a FT4 w granicach normy labo.
    Ja obecnie mma 1,3-1,6 waha sie a biore dawke letroxu - 25.
    Mam koleżankę, która rodzi już w styczniu zdrową córkę i jak widziałam w jej karcie ciąży wynik tsh który był 3,24 to pytałam czy bierze coś na to - mówiła że nic. Wydaje mi się że w PL jest jakaś panika z tym tsh...

Aniołek 7t5d [*]
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa wrote:
    Kochana, ale ja startowalam z tsh ok 4 i zanim zaszlam w ta szczesliwa ciaze to endokrynolog (on zajmuje sie tez nieplodnoscia) kazal zmniejszyc..ostatni raz jak sie z nim konsultowalam to mialam chyba 1,3 i kazal utrzymywac dawke 50, teraz troche wzroslo i to z nim skonsultuje, bo nie mam pojecia jaka mam teraz brac dawke, moze zmniejszy.
    Ahaaa.. chyba że miałaś podwyższony.. przepraszam, nie pamiętałam

Aniołek 7t5d [*]
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nehrika dzięki, właśnie miałam do plazy jechać po obiedzie, ale chyba nici z wyjazdu... mąż dalej poprawki nanosi na projekt :(

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • She Wolf Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sy-la, przeciez jak ktos ma niedoczynnosc to normalne ze bierze leki.
    To zadna panika, tylko normalna forma leczenia. W tych czasach problemy z tarczyca sa bardzo czesto i to dobrze ze lekarze sa czujni kiedy pacjentka jest w ciazy, bo dziecko czerpie hormony z naszej tarczycy i dlatego leki sa wazne.
    Jasne ze sa przypadki, ze ktos przy gorszych wynikach utrzyma ciaze, ale sa takie dziewczyny, ktore przez to ta ciaze traca.

niania.ogg lubi tę wiadomość

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A są gdzieś podane normy tsh dla kobiet w ciąży??? Bo w labie podają te do 4... i często się spotykam z koleżankami które tsh miały w ciąży ok. 3 i było wszystko ok, bez żadnych lekow, więc to znaczy że nie były chore na tarczyce. Tak samo za granicą nie ma takiej rutyny w podawaniu leków jak kobieta ciężarna ma tsh na poziomie 2 czy 3 czy więcej...

Aniołek 7t5d [*]
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanda1986 wrote:
    Dziewczyny które mają doświadczenie w leczeniu tarczycy, ostatnio miałam wynik TSA na granicy 2,3 więc choć lekarka nic o tym nie mówiła zbadałam sobie kontrolnie, żeby w razie czego iść do endo (w poprzedniej ciąży miałam 2,6 a ta lekarka powiedziała że to w normie i nie leczyła, a ja głupia wierzyłam jej na słowo). Wyniki mam takie:
    TSH 1,49
    FT3 1.89 norma od 2 do 4.4
    FT4 0.98 norma od 0.93 do 1.7

FT3 mam obniżone, co to znaczy? Próbuję to w kalkulatorach i przelicznikach zinterpretować ale jak byłam zielona tak jestem nadal.

FT4 6.49%
    FT3 -4.58%

Masz bardzo mało hormonów. Leczysz się? Musiałabyś skonsultować się z endokrynologiem lub ginem. Ja jako osoba lecząca się na tarczycę to pewnie źle bym się czuła z tymi wynikami. TSH masz ładne ale to hormon przysadki i jeśli się zwiększa to może mówić,że tarczyca zaraz nie będzie wyrabiała z hormonami ale najważniejsze jest właśnie FT3,FT4 bo to są HORMONY TARCZYCY i nie masz ich prawie w ogóle. Szkoda żeby Ci się posypała tarczyca i po porodzie został problem zdrowotny.

Ja po poronieniu miałam TSH 2 ale FT4 niziutko. Na początkowym etapie te hormony są bardzo ważne i powodują,że dziecko się nie rozwija (między innymi). Mi się ciąża zatrzymała więc może i to była przyczyna. Na tym etapie to nie wiem czy lekarze wprowadzają leczenie ale ja jako ja bym walczyła o leki i wspomaganie tarczycy. Zresztą na tym etapie na którym jesteśmy najczęściej są właśnie najgorsze wyniki.

Na ostatniej wizycie TSH miałam jakoś 1,6 (wzrosło z 0,7 chyba-co znaczy,że tarczyca mniej sobie radzi) ale FT4 10%, endokrynolog zwiększyła dawkę ze względu na niskie FT4 (hormon tarczycy) i moje samopoczucie. Leczy się nie tylko sam wynik ale też głównie powinno patrzyć się na to jak pacjent się czuje.

Sy_la bo moZna mieć TSH -3 ale Ft4 w połowie normy i nic dziecku i ciąży nie zagraża a można mieć TSH-1 a FT4 w dolnej normie lub poniżej i stracić ciążę. Dlatego TSH jest niemiarodajne zwłaszcza w ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 15:08

aniołkowa mama, Jagah, niania.ogg lubią tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym chyba niektórzy lekarze twierdzą że tarczyca nie ma wpływu na poronienia?!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 15:07

Aniołek 7t5d [*]
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie nie wiem nie znam się na tym... piszę tylko to co usłyszałam od lekarza i wyczytalam z internetu z różnych forum. Pewnie jak ktos od samego początku jeszcze przed ciążą miał nadczynność bądź niedoczynność to miał już leczenie wdrożone a jak ktoś nigdy nie był chory na tarczyce i w ciąży ma wynik 2 czy 3 to też pewnie inna sprawa i nie ma potrzeby wdrażać leków..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 15:12

Aniołek 7t5d [*]
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi to widzisz, ja nawet nie miałam zleconego badania ft3 i ft4 tylko samo tsh..

Aniołek 7t5d [*]
  • eforts Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam.zadnego pojęcia na temat tej :/

Wanienka z Ikei jest cudna :) ale u nas też służyła krótko aczkolwiek i tak ja polecam bo jest mała więc nie trzeba dużo wody należący na początku, jeśli ktoś będzie ja przynosił to tym bardziej. Ma antyposlizgi i w środku i na zewnątrz. I jakby nie było zajmuje mniej miejsca już zwykła.

Mi też piersi urosły jeszcze po porodzie i muszę przyznać że to był szok bo nie podejrzewalam że one mogą być jeszcze większe!!! :)

Ale jesteśmy ślimak. Przewrocilam się dzisiaj :( schodizlam że śliskiej górki. Zaparkowalam auto i bezmyślnie zaczęłam schodzić obok na chodnik. Ale upadłam na pupę i rękę z bardo małej wysokości bo jakby kucnelam najpierw. Chyba nie powinnam nic z tym robić co?

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle to witam się z Wami po dłuższej nieobecności, gdyż nie mogłam Was nadrobić... dopiero po 2 dniach mi się to udało

Kurde ucielo mi post!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 15:22

Aniołek 7t5d [*]
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno będę używać do wanienki wkładki tej gąbkowej. Sama myje się gąbką i nie widzę żeby jakiś syfilis tam się robił ;-) Jeśli dba się o higienę i czystość takiej gąbki to na pewno nikomu nie zaszkodzi. Poza tym można ją zmieniać bardzo często bo jest niedroga, po myciu dokładnie wypłukać i wysuszyć.

Za to te wkłady plastikowe to chyba miałam przez chwilę przy pierwszym synku i jakoś plastik miedzy jego nogami napawał mnie strasznymi obawami o jego przyrodzenie. Niestety ale taki maluch fika też nóżkami i nie wie że jak uderzy się w krocze to bardzo boli.

Ja mam z biedronki taką miskę? do prania i można coś tam przeprać,taka prostokątna i zastanawiałam się czy na początku niemowlaka mogłabym w niej kąpać :-P

Ojejku witamy z powrotem :-)

Odebrałam wczoraj wyniki:
    Anty Xa -4h po zastrzyku-0,43 (0,6-1,00)
    D-dimery 1433,10 (<500)

Czekam jeszcze na białko S. Pewnie w czwartek immunolog zwiekszy dawkę Cleaxanu. W poniedziałek badania do gina krew i mocz,sprawa w sądzie za mandat która ciągnie się od roku,we wtorek połówkowe <3 i czwartek gin. i immunolog. Potem spokój na kolejny miesiąc :-)

Zrobiłam badania też synkowi,udało mi się go namówic i wyniki ma ok. a jest strasznym niejadkiem.Głównym składnikiem jest mleko,uwielbia mleko i dobrze wygląda,dlatego wszyscy się dziwią,że niejadek.

Dziś byłam na pogrzebie cioci więc przepraszam za długi post ale trochę mi się uzbierało wiadomości a i Wam ciężko na wszystko odpowiedzieć.

Lis,She cieszę się że wszystko u Was ok. :-)

No i witam w 6 miesiącu wg.Belly :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 15:24

sallvie, Lokokoko lubią tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
‹‹ 1040 1041 1042 1043 1044 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ